Tupost je vlastnost, kterou by neměl oplývat žádný kuchyňský nůž. Nový nůž na maso, chléb, zeleninu či jiné suroviny si přece kupujete proto, abyste všechno nakrájeli s lehkostí. Nový nůž však nemůže být nový navždy a stejně tak nebude ostrý věčnost. Občasné broušení čepele nože je proto doslova nutností. A jak správně brousit nože? Jakým způsobem je možné nůž ostřit? Čtěte dál.
První a velmi podstatná informace je, že broušení nebo ostření nože není jedno a to samé. Pro objasnění, ostření nože znamená, že udržujete jeho ostří rovné bez trhlinek a zoubků. Klidně ho můžete ostřit po každém krájení. Ostřením se však ocel z čepele neodstraňuje, a tedy nůž příliš ostřejší nebude. Ostření je v zásadě údržba nože, aby se netupil.
V případě broušení jde o komplexní péči o ostří nože. Broušením se vytváří nový okraj čepele. U kvalitně ostřených nožů postačí brousit nůž 1- až 2krát do roka. Když budete po broušení nůž pravidelně ostřit, předejdete tak nutnosti častějšího broušení. Broušení ostří čepele je v případě nože něco jako návštěva člověka u zubaře. Samozřejmě, existuje víc možností, jak nůž udržovat ostrý.
Raději koupíte nové? Vůbec tomu tak být nemusí, mnohé levné nože, případně levnější značky používají na výrobu nožů stejně kvalitní ocel jako známí výrobci. Pravda je však taková, že levné nože jsou levné proto, že prošly velmi slabým procesem ostření a broušení a už po pár týdnech používání se tupí. Většinou jsou všechny nože broušené automaticky strojově a to se odrazí na jejich ostrosti. Brousit tedy levné nože se vyplatí a rozhodně nemusí být pravdou, že levné nože jsou také nekvalitní.
Broušení nože ocílkou
Ocílka je nástrojem, který pro ostření nože používá téměř každý, kdo se v kuchyni aspoň trochu obrací. Používají ji například i řezníci, ale více méně jde o zažitou představu, že ocílka nůž nabrousí. Je to však omyl. Ocílka jen vyrovná ostří na čepeli nože, aby nebylo zvlněné, na ostrosti mu však moc nepřidá. Také existuje více druhů ocílek a každá z nich vyžaduje trochu jinou techniku, kterou také zvládnete až praxí.
Při broušení nože ocílkou držíte nůž tak, aby svíral úhel 20 stupňů od strany ocílky. Následně zlehka, ale s jemným přítlakem protáhněte stranu nože po ocílce. Proces v případě ostrého nože opakujete aspoň 3krát po každé straně ostří. V případě tupého nože klidně i vícekrát. Jak jsme však už uvedli, ocílka dokáže ostří udržovat ostré, ne ho však dokonale nabrousit.
Výhodou brusného kamene je, že najdete víc alternativ zrnitosti. Jde o specifické lisované drtě s různým stupněm zrnitosti, které jsou určené pro různé typy nožů. Keramické, ocelové, japonské a podobně. V závislosti na tom je potřebné vybírat i brusný kámen. Kvalitní kameny na ostření nože stojí nejednou i stovky eur. Všechno opět spočívá i ve správné technice a zručnosti, kterou nezískáte ze dne na den. Správný úhel, správný tlak, když se nedaří, víc noži uškodíte, když ho naostříte. Navíc, lehce zvlníte ostří. Pokud ovládáte techniku, brusný kámen je ještě účinnější než ocílka a dokážete nůž udržovat ostrý po dlouhou dobu. Opět není možné s pomocí brusného kamene udělat komplexní broušení tupého nože.
Při obnově ostří nožů byste měli rozlišovat mezi ostřením a broušením. Při ostření jde totiž o obnovu ostří nože, které se každodenním používáním opotřebovává. Jak a čím si nůž nabrousit?
Jednoduché, praktické a zároveňnejméně náročné a účinek přitom vůbec není špatný. Aspoň se to tak jeví. Tahání nože přes domácí brusku je však také třeba ovládat. Ruční brusky nožů mají dnes často možnost nastavení úhlů a tedy nejde už jen o bezhlavé řezání do keramických koleček brusky. Tlak, který při potažení nože vyvinete, nemusí byť velký. Elektrické broušení nožů se často využívá i v gastronomických zařízeních. Nůž naostříte, ale zároveň nejednou poškodíte i strukturu ocele a následně se nůž častěji tupí. Opět je nutné vědět, jak se k jednotlivým nožům chovat.
Ostrá pošta – profesionální broušení nožů
Domácí brusky, ocílky nebo brusné kameny vám při dostatečné zručnosti a praxi mohou pomoci udržet nože ostré, avšak ostří čepele jako takové zřejmě nikdy nedosáhnete. Právě proto je dobré zvážit profesionální broušení nožů. Když tedy máte v okolí schopného brusiče, neváhejte, posbírejte doma všechny nože, odneste mu je a minimálne na půl roku byste s broušením měli mít pokoj.
Pokud brusiče v okolí nemáte, využít můžete službu Ostré pošty. Pokud chcete opravdu znát, jak krájí skutečne ostrý nůž, svěřte vaše čepele profesionálům. Službu můžete využít i online. Při objednávce vám společnost zašle obálku, do které nože umístíte. Jedna obálka pojme 7 nožů. Pokud máte nožů víc, pošlou jich víc.
Zároveň vám na jednotlivé nože zašlou ochrany čepelí, do kterých umístíte nože. Počet uvádíte při objednávce. Potom na obálku napíšete adresu a pošlete poštou. Celý návod najdete i na webu samotné služby. Následně se už profesionálové postarají o to, aby vaše nože byly ostré jako nikdy předtím. Přibližně 48 hodin od doručení firmě máte nože opět doma. Nože, které dostanete domů, budou ostřejší, než když byly nové. Služba se prezentuje vysokým množstvím spokojených zákazníků i z oblasti gastronomie.
Patříte k těm, kteří se v bytovém designu chtějí odlišit a rádi volíte netradiční řešení? Máte rádi krásu a praktičnost dřeva? Pak je pro vás dřevěné umyvadlo jako stvořené!
Všechny odstíny fialové se dají dobře kombinovat s bílými stěnami a doplňky. Do takového mixu zapadne i hnědý nábytek či koberec a podlaha. Přesvědčte se o tom s námi!
Publikováno dne: 14.08.2020 Posledná aktualizácia:
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?