Skladování potravin v ledničce. Víte, co do ní nepatří?
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Na složení stravy si dáte záležet, proto nakupujete jen čerstvé potraviny. Přijdete domů a všechno automaticky naskládáte do ledničky, abyste jim čerstvost uchovali co nejdléle. Jste si jistí, že potraviny, které do ledničky ukládáte, tam skutečně patří? Co když jim to na čerstvosti nepřidá?
Správným skladováním potravin v ledničce můžete dokonce ušetřit. Prozradíme vám, jak na to!
Co do ledničky nepatří?
Jsou potraviny, které do ledničky ukládáme už automaticky. Zamysleli jste se někdy nad tím, zda tam skutečně patří? Udělali jsme seznam potravin, které by sa měly ledničce raději vyhnout.
- avokádo a banány k nám přicházejí z dalekých zemí a často k nám dorazí nedozrálé. V ledničce se jim dozrát už nepodaří. Při pokojové teplotě postupně dozrají a odvděčí se vám skvělou chutí a vůní;
- bylinky v ledničce? Raději ne! Rychle v ní zvadnou a vstřebají všechny pachy, kterých je v ledničce požehnaně. Po vůni a chuti, pro které je do jídla přidáváte, nezůstane ani stopa. Dejte je do sklenice s vodou nebo usušte. Uchováte jim i vůni i chuť. A o to u bylinek přece jde. Zbytečně si je nekazte;
- cibulovinám se chladno sice líbí, ale do ledničky je raději nedávejte. Je tam vlhko a k tomu, aby česnek a cibule začaly hnít, jej moc nepotřebují. Na to, aby vydržely co nejdéle, potřebují dýchat. Když je uzavřete, mnoho vzduchu se k nim nedostane a může se stát, že místo krásné cibule, kterou jste do ledničky vkládali, z ní vytáhnete měkkou hnědavou cibuli, kterou už nevyužijete;
- citrusy v chladu přicházejí o barvu a vůni. Pocházejí z teplých krajin. Mají rády teplo a slunce. Nepřipravte je o chuť a šťávu. Lépe budou chutnat, když je budete udržovat při pokojové teplotě. Pokud máte na uskladnění dostatek místa, poukládejte je tak, aby se navzájem nedotýkaly. Předejdete tak vzniku plísní, které se u citrusů šíří rychlostí blesku;
- hořčice, kečup a jiná dochucovadla do ledničky opravdu dávat nemusíte. Zbytečně vám v ní zabírají hodně místa. Jsou sterilizované a konzervované octem. Ve spíži se jim nic nestane. Med je na tom podobně. Cukr je dostatečným konzervantem na to, aby se mu nic nestalo. V ledničce nasákne různými pachy a může zplesnivět. Pro to jste ho přece nekupovali;
- hrušky a jablka ledničku nepotřebují. Dobře větratelná místnost s optimální vlhkostí je ideálním prostředím, v němř si uchovají přirozený vzhled bez scvrknutí. Vhodná teplota pro jejich uskladnění je 12 °C;
- chléb vám v ledničke déle čerstvý nevydrží. Když ho nezabalíte, chlad ho vysuší a když ho necháte v sáčku, zplesniví. Tomuto procesu lednička nezabrání. O paších, kterými chléb nasákne jako houba, už ani nemluvíme. Od čerstvého voňavého chleba bude mít po vytažení z ledničky velmi daleko. Uložte ho raději do suché čisté utěrky a do chlebníku, který uzavřete. Vytvořte mu prostředí, v němž si vůni a chuť opravdu zachová;
- káva dnes není jen oblíbeným černým životabudičem. Stále víc lidí si na ní buduje svůj životní styl. Čerstvá káva je základ. Šup s ní do ledničky, aby vydržela déle. Nedělejte to! Káva ráda vstřebává pachy a mnoho vlhkosti má na svědomí vznik plísně. Nepokazte si ji. Suché tmavé a chladné místo její chuť a kvalitu udrží lépe;
- melouny v dobré kondici udržíte i bez ledničky. Potřebují studené tmavé a dobře větratelné místo. Nízká teplota meloun vysušuje, na povrchu vzniká povlak a melounu odebírá barvu a chuť. Meloun rychle vstřebá ledničkové pachy;
- olivový olej se v chladu dobře necítí. V ledničce se zakalí a zhoustne. Panenský olej tak rychle ztratí na kvalitě a pokazíte mu chuť. V dolní skříňce linky mu bude dobře a chuť si udrží déle;
- ovoce a zelenina do ledničky přece patří. Jsou v ní zásuvky, v nichž se jim daří. To ví přece každý. A je to tak. V bytě na jejich uskladnění mnoho možností nemáte. Občas se podívejte, zda je všechno, co jste do nich uskladnili, v pořádku. Na první pohled ovoci nebo zelenině nic nechybělo, ale hnilobné procesy či plíseň někdy opravdu není vidět. Ovoce a zeleninu je třeba umýt, ale před uskladněním do ledničky to raději nedělejte. Víc vlhkosti v ledničce opravdu nepotřebujete. Lépe uděláte, když je umyjete až před jejich konzumací;
- ovoce a zelenina, které koupíte v obchodě, často potřebuje dozrát a lednička tento proces zastaví. Neodrazí se to jen na jejich barvě, ale i chuti. Poškozené ovoce a zeleninu do ledničky dejte. Poškození se nebude šířit tak rychle, ale snažte se ji zkonzumovat co nejdřív;
- rajčata při nízké teplotě ztratí chuť. V pokojové teplotě vydrží i dva týdny. Kupujte je v přiměřeném množství a ledničku pro ně opravdu potřebovat nebudete;
- vejce do ledničky ukládáme automaticky, ale čerstvá vydrží i mimo ni. Pokud dáte vařit vejce ohřátá na pokojovou teplotu, snadněji se vám budou loupat;
- ochutnali jste už zmrzlé brambory? Byly sladké a vůbec vám nechnaly, že? Sladkou chuť způsobuje škrob, který se v nich při nízkých teplotách rozkládá. Suché, chladné a tmavé místo s teplotou do 8 °C, kde není vysoká vlhkost, je čerstvé udrží mnohem déle.
Lednička a její teplotní pásma
Každá potravina při uskladnění vyžaduje různou teplotu a vlhkost. Pokud potraviny uskladníte špatně, snížíte jejich nutriční hodnotu a rychleji se zkazí. Teplota se v ledničce běžně pohybuje v rozmezí 4 až 9 °C a ideální vlhkost je cca 80 %. Potraviny v ní mají určené místo, aby jejich uskladnění v ledničce mělo opravdu smysl.
Lednička je rozdělená na teplotní pásma. Uložte potraviny podle nich. V ledničce budete mít pořádek a potraviny budou na místě s teplotou, která jim vyhovuje nejvíc.
Horní část je určená na uchovávání čerstvých jídel. Uložte tam saláty, nátěrky, uzeniny, sýry a uvařené jídlo, které dnes uložíte a zítra sníte. Vajíčka dejte do dveří na horní poličku.
Střední část obsaďte mléčnými výrobky. Tvaroh, smetana, jogurt či otevřené mléko.
Spodní část ledničky je určená na ovoce a zeleninu. Je vybavená boxy, které jim pomohou udržet stejnou teplotu a vlhkost.
Maso a ryby skladujte v uzavřetých nádobách, aby se jejich pachy nebily s ostatními. Uložte je na poličku s nižší teplotou. V ledničce maso skladujte co nejkratší dobu. Přestože je v chladu, rychle se kazí.
Používáte rychlé chlazení?
V nových ledničkách najdete také funkci rychlého chlazení. Měli byste ji použít, když do ledničky vložíte věci, které jste právě přinesli, aby zbytečně neshromažďovaly teplo. Rychle ochlazené potraviny si déle udrží vitamíny, výživovou hodnotu, ale také chuť a šťavnatost.
Zabalit, či nezabalit? Co myslíte?
U mnoha potravin jsme psali, že jim nasávání pachů z ledničky není cidzí. Před uskladněním v ledničce potraviny raději zabalte. Ochráníte je před vysycháním, nežádoucím pachem a bakteriemi, které se v potravinách nacházejí. Výjimkou je ovoce a zelenina. Do boxů je ukládejte bez obalu.
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Betonové květináče se skvěle hodí nejen do vaší zahrady, ale i do bytu. Můžete do nich zasadit různé sukulenty, ale například i jehličnany.
Nebojte se žluté! Každý den s ní můžete začínat ráno v koupelně, zlepšit si náladu, když si půjdete umýt ruce, jestli se dostat do hravé nálady, když se půjdete přepudrovat.
Šedá patří k nejoblíbenějším barvám při zařizování interiéru. Je univerzální a výborně se kombinuje s ostatními barvami, což zaručuje obrovskou variabilitu v zařizování.
Publikováno dne: 01.01.2020
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.
Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.