Jak správně pěstovat cviklu/červenou řepu – sázení, zalévání, hnojení, sběr
Nenáročná potravina na pěstování, která má pro mnoho zdravotních benefitů a dá se zpracovat různými způsoby. Přesně tak by se dala charakterizovat cvikla. Je to dvouletá rostlina, která má zhrublý dužinatý kořen, který může mít různé tvary a velikosti. Charakteristická je hlavně pro svoji výrazně tmavočervenou barvu, která je místy až purpurová. Využít ji můžete více způsoby – jako zeleninu do salátů, na zavařování nebo ve formě šťávy ve spojení s ostatními druhy ovoce a zeleniny.
Co je u cvikly zajímavé, tak neobsahuje až tak mnoho vitamínů, dokonce by se dalo říct, že jich obsahuje poměrně málo oproti jiným druhům zeleniny. Na druhé straně vyniká v obsahu organických kyselin, pektinů, minerálních látek a lipotropních látek, o kterých si budeme říkat v článku později. Jak si tuto potravinu vypěstovat doma od semínka až po dozrálé kořeny? Cvikla je bezproblémová na pěstování, takže to zvládne kdokoliv. V článku se dočtete i to, jak byste ji měli skladovat a na jaké způsoby ji můžete použít.
Základní charakteristika a vlastnosti
Nějaké ty základní informace jsme charakterizovali už v úvodu článku, ale nyní se na to podíváme blíže. Z odborného hlediska patří cvikla do čeledi laskavcovité a podtřídy hřebíčkovité. Při sázení cvikly byste si měli vybrat konkrétní druh, který preferujete, protože jich bylo vyšlechtěných už mnoho. Příkladem je například mangold, cukrová řepa nebo krmná řepa, která se pěstuje jen pro zemědělské účely.
Charakteristická je tmavá barva a nejen když je surová, ale i když je například zavařená, tak velmi barví, podobne jako například borůvky. Proto byste při její úpravě měli používat rukavice, nebo si aspoň hned umýt ruce. Podzemní plody cvikly obsahují 4–6 semen. Co jste možná nevěděli, tak z cvikly se dají zpracovat i listy. Ty se tepelně neupravují, jen se v surovém stavu přidávají do salátů nebo se dají spolu s celou cviklou odšťavovat.
Cvikla neobsahuje mnoho vitamínů, ale obsahuje další tělu prospěšné látky. Ve cvikle jsou obsažené vitamíny B, C a E, jejichž většinu účinků určitě znáte. Dále jsou to jód, zinek, měď, křemík, hořčík, draslík, vláknina a kyselina listová. Při vyšší konzumaci cvikly by mohl nastat problém u diabetiků, protože obsahuje vysoké množství sacharidů.
Když už znáte, které látky cvikla obsahuje, tak můžeme také odvodit její pozitivní účinky na organismus. V první řadě je to její schopnost očistit organismus od toxinů, hlavne mozek a orgány trávicího traktu. I pro tuto vlastnost se cvikla zařazuje do jídelníčku při pročišťování organismu. Dále je to zpevňování vazivové tkáně, což se vyplatí využít například při regeneraci nebo po úrazu. Co je v této době velmi důležité a určitě se to vyplatí vědět, tak svým složením živin dokáže cvikla bojovat proti rakovině a působí i jako prevence. Lékem dokáže být cvikla i při zácpě nebo jiných žaludečních problémech, stejně tak posiluje zdraví trávicího traktu a působí jako prevence proti tomuto druhu problémů. Toto byly ty nejhlavnější body, které cvikla svým složením dokáže pro lidské tělo udělat. Ve zkratce kromě toho zpevňuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při léčbě Alzheimera a demence, regeneruje buňky a podporuje jejich růst.
Odrůdy
Cvikla byla v minulosti hodně šlechtěná, takže vzniklo mnoho druhů, které se dnes používají. Nejznámějším druhem je určitě řepa červená nebo jinak nazývaná také kulatá. Protože je po uvaření chutná a často dokáže velmi příjemně dochutit různé druhy jídel, tak je primárně určená právě pro konzumaci v tepelně upraveném stavu. Kromě toho se dá i konzervovat, aby vydržela déle, můžete si ji dát tímto způsobem i během zimy a navíc má konzervovaná cvikla opět jinou chuť než jen vařená. Je, samozřejmě, více receptů na zavařování a také se v domácnostech i různě krájí (což také dokáže ovlivnit výslednou chuť). Charakteristické je pro ni také sytě červené zbarvení a uvnitř se nachází červená dužina, ve které jsou specifické světlejší kruhy.
Cvikla Betina je trochu jiná. Je jednodušší na pěstování a mnohem odolnější proti nemocem, které tyto podzemní rostliny napadají. Proto se nemusíte bát, že by vám plody nedorostly nebo že by po celé té námaze a péči nebyla žádná úroda. Odlišuje se i svou barvou a charakteristická je pro ni červeno-hnědá. Plody se nekrájejí jako u klasické řepy, ale zavařují se vcelku.
Odrůda Monopoly je poloraná odrůda, která je určená pro přímou konzumaci, takže se nedoporučuje ji zavařovat. Stačí, když si ji dáte k hlavním jídlům nebo do salátů. Typický je pro ni hladký povrch, kde je dužina zhrublá a tvoří slupku. Dužina je opět sytě červená a tvar je vždy kulovitý.
Poslední známou odrůdou je Renova, jejíž plody se sbírají začátkem podzimu a určená je hlavně na konzervaci a pozdější konzumaci. Poznáte ji podle hladkého, tmavo-červeného povrchu a jemné, sladké dužiny uvnitř plodu. Tvar je spíše válcovitější, takže ji lehce odlišíte.
Kdy a jak cviklu vysadit
Nejideálnější doba, kdy byste měli cviklu vysadit, je tehdy, když už máte jistotu, že zasazená semínka nemohou ohrozit jarní mrazy. Samozřejmě, všechno závisí na konkrétním typu cvikly, ale řídí se tím, že většina z vás bude vysazovat právě tu klasickou, červenou cviklu. Takže červenou řepu doporučujeme vysévat od poloviny dubna až do poloviny května. Tehdy je to ideální přechodné počasí, kdy ještě není úplně horko, cvikla bude mít dost vláhy a zároveň i odpočinutou půdu po zimě. Pokud byste chtěli sbírat úrodu rychleji, tak se dá celý proces zkrátit tím, že si předem vypěstujete sazenice v květináčích uvnitř. Když přejdou poslední jarní mrazy, tak je vysadíte venku do zahrady.
Vegetační období cvikly trvá v závislosti na konkrétní odrůdě, ale obvykle to je 60 až 120 dnů. Také to závisí na tom, jakou úrodu očekáváte – zda chcete sbírat velké plody, nebo vám postačí malé kuličky, které budete vcelku zavařovat do sladkokyselého nálevu. Když už předem víte, že chcete jen malé plody, tak se nemusíte stresovat s vysazováním a můžete je zasadit i později. Takto si vypěstujete vlastní cviklu už během léta.
Jak cviklu vysadit? Cvikla se sadí tak, že umístíte semínka řídce, přibližně do hloubky 1 cm v zemi. Jednotlivé řádky vysazené cvikly by měly být od sebe 30 cm, a když vám už vyjdou první rostlinky a můžete je odlišit pořádně od plevele, tak byste je měli protrhat, protože aby mohly plody dobře růst, měly by mít mezi sebou mezery aspoň 10 cm. Co se týká požadavků na půdu, tak cvikle se nejvíc daří v humusem zásobené a zavlažované zahradní zemině. Nemusíte proto dělat nějaká velká opatření nebo použít půdu s jiným pH. Cvikla nemá ráda přímé slunce, proto doporučujeme ji vysadit do polostínu, případně úplného stínu.
Pěstování
Pojďme už konkrétně na pěstování a péči o cviklu během období, kdy je ještě v zemi a vy chcete, aby vám narostla co největší. Jak jsme už na začátku uvedli, nemusíte se bát nějakého pravidelného zalévání, dohnojování nebo speciální úpravy podloží. Cvikla je nenáročná rostlina, které stačí, když si jí občas všimnete a dáte jí to, co potřebuje. Když vám cvikla dobře nerote, tak může být problém například v nesprávném druhu půdy. Cvikla totiž nemá ráda příliš kyselé nebo kamenité půdy, takže na to si dávejte pozor.
Co, na druhé straně, má ráda, tak je zálivka jen během léta, a to v obdobích největšího sucha. Když prší pravidelně, tak se o zalévání ani nemusíte zajímat, ale když je během léta opravdu horko, pálí slunce a půda je přesušená, je potřebné cviklu pořádně zalít. Kromě toho je potřebné na začátku, když už dokážete cviklu rozeznat, pořádně vyplít, aby lépe rostla a neudusil ji plevel. Potom byste to měli pravidelně opakovat, ale určitě to nebude víc než 4krát během celého růstu cvikly. Cvikla je rostlinou druhé trati, což znamená, že by se měla pěstovat v záhonech, kde byly předtím vysazené branbory, rajčata, okurky nebo papriky.
Datum:
Víte o tom, že některé druhy zeleniny si na zahradě rozummějí lépe? Podporují se v růstu a chrání se navzájem. Jako dobří sousedé. Poradíme vám, co s čím sázet, aby vaše zahrada prokvétala.
Číst celý článek
Skladování plodů
Cvikla, která byla vysazená na jaře, se dá sbírat během celého léta. Záleží na tom, jak se jednotlivým kusům v půdě daří. Některé si můžete vyhradit přímo pro konzumování, bez jakéhokoliv odkládání na zimu. I s listy ji můžete použít do smoothies, na šťávu nebo do salátů. Také si vyhraďte plody, které použijete na sterilizaci a uskladnit na zimu můžete i surové plody ve svém sklepu nebo spíži.
Jak připravit na zimu surové plody? Celý proces začíná už při vytahování cvikly ze země – neměli byste seřezávat kořeny. Opatrně odkruťte nať nebo ji seřízněte do délky maximálně 4 cm. Potom ji pořádně očistěte a uložte ji do sklepa nebo spíže tak, aby byly mezi jednotlivými plody mezery a prostor na proudění vzduchu. Aby vydržely co nejdéle, tak je třeba jim dopřát vlhké a chladné prostředí (takže ideální je právě sklep). Pokud byste ji skladovali špatně, tak po čase může vyschnout a působit gumově.
Tipy na jídla a způsoby zpracování
Co si můžete ze cvikly připravit a proč se vyplatí ji pěstovat? Asi vás už pravděpodobně přesvědčily všechny její pozitivní účinky, ale nejen to je důvod. Také se z ní dají připravit různé pochoutky, které můžete udělat ze surové, zavařené i uvařené cvikly. Pokud jste cviklu nikdy nepoužívali, tak určitě neznáte recepty, které se dají z cvikly připravit (samozřejmě, pokud jste to předtím neochutnávali někde jinde). Jaké recepty z cvikly se jednoznačně vyplatí vyzkoušet?
Smoothie
Nevíte, co si udělat ke snídani, svačině nebo jako odpolední svačinu? Vyzkoušejte cviklové smoothie! Není to nic komplikovaného, takže to ráno stihnete a můžete si to připravit i předem. Jako první si nakrájíte cviklu na kostky, aby se lépe rozmixovala a mixování trvalo kratší dobu.
No a dál je výběr potravin na vás. Ideální je vybrat ovoce s výraznou chutí, která přebije trošku chuť cvikly. Například jablka, bobulové ovoce nebo banány. Ideální je přidat i citronovou šťávu, protein a čistou vodu. Ke cvikle se velmi hodí i skořice a trocha medu, takže i to můžete do vašeho smoothie přidat. Všechno důkladně rozmixujte, ať tam nezůstanou velké kousky ingrediencí a smoothie je na světě!
Pomazánka
Opět tip, který je ideální tehdy, když už nevíte co připravit a došly vám nápady na večeři nebo snídani. Cviklová pomazánka s ořechy je ideální volbou! Nepotřebujete na to moc ingrediencí, je to jednoduché na přípravu a také obsahují hodně výživných látek prospěšných pro vaše tělo. Protože pomazánka obsahuje i ořechy, tak budete nasycení na několik hodin.
Na tento recept si připravte větší uvařenou a oloupanou cviklu, 1 bílý řecký jogurt, 1 stroužek česneku, kořeniny a sůl na dochucení, více druhů ořechů a celozrnný chléb. Jako první nastrouhejte nahrubo vařenou cviklu. Potom přidejte jogurt, olivový olej a rozmačkaný stroužek česneku. Pokud se vám zdá stále cvikla příliš hrubá, tak můžete dát ještě pomazánku pro zjemnění do mixéru. Potom ji už jen dochutíte kořením, solí, pokapete citronovou šťávou a pořádně ještě jednou promícháte. Pomazánku stačí natřít na chléb a posypat vybraným druhem oříšků.
Polévka
Další z netradičnějších receptů, které se určitě vyplatí vyzkoušet. Krémová cviklová polévka je velmi jemná, plná chuti a zároveň velmi zdravá. Protože je krémová, tak je i poměrně sytá a dokážete se z ní na oběd nebo večeři najíst. Náročnost přípravy této polévky je nízká a trvat vám to bude přibližně 45 minut. Jaký je recept na přípravu této chutné polévky?
Připravte si předem 3 ks cvikly (ideálně vařená a loupaná), 2 ks středně velkých sladkých brambor (batátů), 1 ks středně velké cibule, 3 PL olivového oleje, 800 ml zeleninového vývaru, 200 ml kokosového mléka, sůl, černé koření a mletý zázvor. Jako první si opečte v hrnci cibulku na olivovém oleji. Potom přidejte na kostky nakrájenou cviklu a batáty. Protože už je cvikla předvařená, tak se doba vaření výrazně zkrátí. Když už bude všechno opečené, tak směs zalejte zeleninovým nebo masovým vývarem, osolte, ochuťte a vařte pod pokličkou přibližně 30–45 minut. Délka vaření se odvíjí od toho, zda už je cvikla měkká, nebo ne. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem a na zjemnění přidejte do polévky kokosové mléko. Polévku nechte převřít a odstavíte z plotny.
Autor článku
Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...
Vzhlédnite také naše inspirace
Dětský pokoj v podkroví - vytvořte dítěti vhodný prostor na všechny aktivity
Toužili jste i vy jako dítě po pokoji v podkroví? Pokud máte šanci svému dítěti zařídit pokoj v podkroví, neváhejte. Inspirujte se v naší galerii.
Zelený dětský pokoj - hodí se pro chlapce i dívky
Zelený dětský pokoj je vhodnou volbou, ať už vybíráte zařízení pro dívku nebo chlapce. Zelená je optimistická barva, která uklidňuje. Podívejte se, jak dobře v dětském pokoji vypadá.
Vyřezávané Halloween dýně
Víte kdy je Halloween? Už o pár týdnů! A máte už promyšlený motiv, který letos vyříznete na dýni? Pokud ne, pak se nemusíte stresovat - připravili jsme pro vás to nejlepší z nejlepšího....
Publikováno dne: 02.07.2022Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(89.2%)V této kategorii najdete i:
Magnolie: druhy (Stellata, Grandiflora či Soulangova), pěstování, sázení, hnojení, stříhání Chtěli byste, aby bílá, růžová nebo krémová magnolie zdobila vaši zahradu? V našem pěstovatelském speciálu se dočtete, jak magnolii pěstovat.
Jak zavlažovat zahradu: zalévání trávníku, rajčat, papriky, brambor, cibule nebo česneku Vysoké teploty, ostré sluneční paprsky a nedostatek srážek nevyhovují květinám, stromům ani trávníku. Jak na pravidelnou zálivku všech rostlin?
Vysoké, mrazuvzdorné, popínavé vždyzelené rostliny a květiny na terasu Jak správně zvolit rostliny na terasu a kterým druhům se bude nejlépe dařit? Parametrů výběru a požadavků je hned několik.