Domácí udírna – jaké jsou možnosti? Udicí pistole, elektrická, balkónová udírna
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Kdo by nemiloval uzené pochoutky? Maso, sýry, ryby i zelenina dostanou procesem uzení jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Stačí vybrat to správné koření a pochoutka jako od šéfkuchaře je na světě.
Zatímco v minulosti byla domácí udírna běžnou výbavou domácnosti, postupně šlo uzení do pozadí. Ale s nejnovějšími způsoby domácího uzení nabírá tento proces opět na popularitě.
Oblíbené udírny a udicí pistole
Co je domácí udírna
Někteří možná domácí udírnu zdědili po prarodičích, protože právě oni využívali proces uzení běžně na konzervaci masových výrobků ze zabíjačky. Ale v dnešní době se převážná část uzených potravin nakupuje. Je to praktičtější a lehčí než se starat o domácí udírnu. Ale ti, kteří zakusili doma vyuzené klobásky nebo uzené maso od místního uzenáře, vědí, že domácí potraviny jsou chuťově na úplně jiné úrovni.
Tyto lahůdky vznikají právě v domácí udírně. Jde o zařízení s jednoduchou strukturou – obsahuje ohniště, prostor na příčky a plechy, kam se rozloží potraviny, a odvod kouře v podobě kouřovodu a komína. Existuje mnoho druhů domácích udíren, ale nejčastěji se vyrábějí ze dřeva, plechů nebo cihel. Domácí udírnu si můžete postavit sami – mnoho kutilů šikovně přetváří staré skříně a šatníky nebo recykluje různé materiály.
Udírna na domácí použití si však můžete i koupit. Na trhu najdete dřevěné, nerezové, pozinkované i plechové udírny, které se liší velikostí i možnostmi využití. Pokud vám postačí menší zařízení jen pro menší vlastní spotřebu, udírnu koupíte v cenovém rozmezí 50–100 eur. Standardní rozměr se základní výbavou najdete v rozmezí od 100 do 300 eur a profesionálnější a výkonnější modely sahají do výšek několika stovek až tisíců eur.
Teplé a studené uzení
V udírně je možné zpracovat maso a další potraviny dvěma způsoby – teplým a studeným uzením. Jak už názvy napovídají, teplé uzení probíhá při vysokých teplotách 80–150 °C a studené naopak při nižší teplotě 30 °C. Teplota není jediným rozdílem. Při studeném procesu se maso postupně konzervuje po dobu 1–30 dní, při teplém uzení se maso nejen konzervuje, ale postupne i vaří, čímž získává specifickou chuť a vůni.
V procesu teplého uzení si maso zachovává svoji šťávu, zatímco studené uzení ho vysušuje, čímž zvýrazňuje masovou chuť. V obou případech se na uzení používají dřevěné piliny, pelety, štěpky až menší kusy dřeva. Délka uzení se bude lišit v závislosti na použité potravině, žádaném výsledku, typu udírny i použitém palivu. Oba způsoby uzení mají co nabídnout, výsledky jsou odlišné, ale oba výjimečné svým způsobem. Začátečníkům v uzení se doporučuje zvládnout nejdříve teplé uzení.
Výhody domácí udírny
Zatímco léto je už tradičně spojené se sezónou grilovaček, stále víc labužníků láká i uzená příprava pokrmů. Uzení dodává jídlům výjimečnou chuť – maso se udí v průběhu několika hodin, během kterých se štěpí kolagen, čímž maso získává jemnou strukturu. Při uzení navíc maso získává i specifickou chuť a vůni z kouře a toho obyčejným grilováním nebo opékáním nedosáhnete. Udit můžete nejen tradiční klobásky či slaninu, ale výborná jsou i uzená žebírka, ryby, losos, uzené slovenské sýry, zelenina, ovoce nebo různé druhy masa, tzv. pulled pork, vepřové plece, koleno a podobně.
Zdánlivou nevýhodou domácího uzení může být dlouhá doba potřebná na přípravu pokrmů. Zatímco některá jídla připravíte poměrně rychle, například grilovaného lososa, jiná budou vyžadovat i několik hodin, proto je potřebné si uzení předem naplánovat. Čekání se rozhodně vyplatí a vaší odměnou budou lahodné pokrmy. Doba přípravy však může být i výhodou – pokud čekáte návštěvu a chcete ji okouzlit svými kulinářskými zručnostmi, stačí si maso předem připravit, vložit do udírny a nechat, ať se toto zařízení postará o vaření za vás.
Zajímavostí je, že chuť uzeného masa můžete ovlivnit nejen kořením a bylinkami, ale také použitým dřevem. Ve specializovaných obchodech je možné koupit třísky z různých druhů dřeva, které dodají masu výraznou chuť. Používá se hlavně dřevo z třešně, javoru nebo jabloně.
Domácí uzení je navíc skutečně pro každého. Na jedné straně jsou sice udírny, které vyžadují zkušenosti s uzením a vědomosti o tom, kdy a kolik dřeva přiložit, aby vznikl dostatek kouře, ale na druhou stranu existují udírny a zařízení na uzení, které dokáže obsloužit plně každý. Příkladem je elektrická udírna, která funguje spalováním uhlí, a tím pádem vám ušetří čas a starost o údržbu kouře.
Možnosti využití
Při slovu udírna nebo uzené jídlo mnohé jako první napadnou tradiční uzené dobroty, hlavně slanina, klobásy, vepřové koleno, šunka a oštěpky. Pokud těmto jídlům neholdujete, nevadí. Domácí udírna má totiž širší využití, než se na první pohled může zdát. Široké spektrum možností máte při uzení masa. Kromě už vzpomenutých pokrmů jsou výborné a na přípravu nenáročná vepřová žebírka, bůček, kuře v celku nebo kuřecí křidélka, krůtí maso, husa, kachna i jehněčí. Všeobecně jsou mastnější kusy masa na uzení vhodnější, neboť uzení maso vysušuje. Proto je vepřová panenka méně vhodným kusem.
Z ryb je oblíbený hlavně losos, který se často udí za studena. Výborné jsou i další druhy ryb jako makrely, tuňáci, pstruzi, mořští vlci, jeseteři a parmy, ale i mořské plody jako humr. Ryby také vybírejte co nejtučnější a vyhněte se příliš hubeným druhům, např. tresce. Pochutnáte si i na uzených sýrech, vybrat si můžete z různých druhů tvrdých sýrů a oštěpků nebo sáhnout po klasikách jako čedar.
Vegetariáni a vegani zase ocení uzené ovoce a zeleninu. Ověřenou klasikou jsou brambory a sladké brambory, nejlépe ve slupce, které můžete rovnou podávat jko přílohu k masu a rybám. Skvělými přílohami jsou také uzený baklažán, červená řepa, květák, kukuřice, cherry rajčata, kořenová zelenina a hřiby. Z ovoce jsou oblíbené uzené broskve, ananas, banány či červený meloun. Výbornou přílohou jsou i olivy, oříšky (vlašské, pekanové, lískové) a vajíčka na tvrdo.
Jak se používá
Náročnost obsluhy závisí na typu domácí udírny, kterou si koupíte nebo zhotovíte. Udírna, v níž se používá dřevo nebo uhlí jako palivo, bude přirozeně o něco náročnější na užívání než elektrická udírna. V části ohniště je potřebné zapálit dřevo a třísky nebo uhlí a hoření udržovat na určité teplotě. U doma vyrobených udíren může být těžké odhadnout, kolik paliva potřebujete, protože vám bude chybět informace o teplotě kouře.
Pokud si udírnu koupíte, můžete si vybrat tu s vestavěným teploměrem, díky kterému budete moci lépe udržovat požadovanou teplotu. U elektronických udíren je to snazší – stačí nastavit požadovanou teplotu a čas, na jaký chcete pokrmy udit a tím pádem bude o všechno postaráno. Udírna na dřevo nebo uhlí bude vyžadovat vaši pozornost během celého procesu. Palivo musí nejdříve s přístupem vzduchu pořádně rozhořet a zhruba po půlhodině bude připravené na uzení.
Následně můžete vložit do udírny maso nebo jiné pokrmy – nejlepší je, když je několik hodin předem marinujete různým kořením a bylinkami. Teplotu udržujte konstantně na 80–130 °C (max. 150 °C), přičemž ta závisí na typu potravin, které se rozhodnete vyudit. Před uzením si zjistěte, jaký čas a teplotu potřebuje konkrétní kus masa, sýr či zelenina, abyste během procesu potraviny zbytečně neodkrývali a nenarušovali tak proces uzení. Kontrolování potravin snižte na minimum, nejlépe tehdy, když potřebují otočit.
Alternativy udírny na dřevo
Nejčastěji používanou alternativou klasické udírny na dřevo a uhlí je elektrická udírna. Jde o moderní produkt, který umožní jednoduché a praktické uzení potravin bez potřeby zakoupení dřeva a uhlí. Pokud s uzením teprve začínáte, elektronická udírna je ideální volbou. Její obrovskou výhodou je, že do ní stačí požadované potraviny vložit, nastavit teplotu a čas a už si jen počkat na výsledek. Milovníci elektronického uzení nedají dopustit na možnost pomalého uzení, kdy maso vloží do udírny večer nebo ráno před odchodem do práce a večer je už čeká chutná uzená večeře. Elektrické udírny jsou cenově přijatelné, ale nevýhodou může být jejich menší kapacita oproti běžným udírnám.
Pro ty méně trpělivé je na trhu i lákavá alternativa – udicí pistole. Ta namísto několikahodinového uzení slibuje hotové jídlo už za 5 minut. Udicí pistole má zásobník na dřevěné třísky, které se zapálí, a tak vytvoří kouřový efekt. Na vytvoření uzených pokrmů však v tomto případě potřebujete už hotové jídlo, tedy upečené maso nebo zeleninu, které se vloží do hrnce a vyudí prostřednictvím pistole. Samotné uzení potrvá jen několik vteřin – pistole vyprodukuje množství kouře, v němž se pokrm nechá několik minut postát. Samotné uzení je tak dokončené do 5 minut. Z cenového hlediska je udicí pistole otázkou 100–200 eur. I když nejde o plnohodnotnou náhradu klasického uzení, je to zajímavá alternativa, kterou lze ozvláštnit chuť pokrmů.
Oblíbené udírny a udicí pistole
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Zda máte doma školkaři nebo již školáka, stolek je pro něj nezbytnou pomůckou - slouží ke kreslení i na psaní, na hraní se i tvoření.
Barvu do koupelny, podobně jako je tomu v případě kuchyně, si obvykle vybíráme na desítky let. Proto se při jejím volbě můžete pořádně zapotit. Pokud jste nikdy neuvažovali nad zelenou v...
Toužíte po oáze květin na vašem balkoně? Po místě, kde se můžete ukrýt před ruchem města a vypít si v klidu kávu? Inspirujte se naší galerií.
Publikováno dne: 01.11.2021
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Foukaná izolace je vhodná do podkroví i podlah a podle zkušeností si ji lidé nemohou vynachválit. Jak funguje foukaná izolace?
Zateplování má svoje výhody i nevýhody. Co byste měli udělat předtím, než se do tohoto procesu pustíte?
Jedním ze řešení, jak uskladnit svoje motorové vozidlo, je svépomocné postavení přístřešku na auto. Návod spolu s výhodami tohoto řešení najdete v článku.