Fondue sady – elektrické, keramické, nerezové či litinové?

Fondue není jídlo, fondue je společenská událost. I vy si rádi pochutnáváte na dobrém jídle a specialitách? Užijte si s rodinou nebo přáteli jedinečný slaný či sladký večer.

Fondue sada z litiny

Díky fondue sadě a kvalitním surovinám připravte nejbližším nejen gurmánský zážitek.

Oblíbené fondue sady


Kde se vzalo fondue?

Původ syrového fondue není úplně jasný. K „vynálezu“ pokrmu se hlásí nejen Švýcarsko, ale i Savojsko. Nezpochybnitelným faktem však zůstává, že tak jako švýcarští, tak i francouzští alpští pastýři žili mimo běžný svět a mezi potraviny, které si uměli sami vyrobit, patřil právě sýr a chléb. K objevu syrového fondue rozhodně neměli daleko. V dnešní podobě jde o „ohřívanou syrovou mísu“, ke které potřebujete speciální nádobí.

Společenské jídlo

Fondue patří mezi oblíbené kulinářské pokrmy, který doslova spojuje společnost. Za jedním stolem, u fondue setu a sýrech, masu, nebo dokonce čokoládě, můžete strávit příjemný večer a zároveň se stát ukázkovým hostitelem. Existuje něco lahodnějšího a zajímavějšího, při čemž můžete strávit dlouhé sychravé večery bez extra námahy?

Fondue set na čokoládové fondue

Fondue se nedoporučuje dávat si jen tak na večeři nebo jako nedělní oběd. Nemáte se z toho přejíst, ani to hltat po lžících. Tento "pokrm" je spíše gastronomickým zážitkem, protože je jídlo podávané nezvykle. Je to podobné jako s jednohubkami – dáte si jednu jednou za čas, protože si vychutnáváte její chuť, ne proto, že se z ní chcete najíst. Celkově je to i o atmosféře, která se během jídla u stolu vytvoří, o tom, že se setká rodina a kamarádi při dobrém jídle. A právě proto se koupě tohoto zařízení vyplatí. Vytváří atmosféru, zážitky a požitek z jídla. V podstatě se to dá přirovnat ke koupi grilu – na společných grilovačkách to není až tak o tom jídle, ale spíše o dobré náladě a vzpomínkách.

Jak funguje fondue set?

Na přípravu fondue potřebujete speciální nádobí, které se vyrábí v různých provedeních a materiálech. V zásadě a úplně zjednodušeně jde o nádobku, která je ohřívaná plápolajícím ohněm. Ten zahřívá, vaří nebo smaží její obsah a pomocí vidliček či špejlí si namáčíte a vychutnáváte připravovaný typ fondue. Jaké typy známe a co všechno v nich dokážete připravit a hned servírovat?

Ačkoliv se fondue spojuje především se sýrem, setkat se můžete i s dalšími alternativami a vůbec se jich nemusíte bát.

  • Syrové fondue – použijte minimálně 2 druhy sýra, které klidně doplňte o pár kapek vína či brandy. Do sýra se většinou namáčejí kousky chleba či bagety.
  • Masové fondue – připravuje se z nejlepších a nejkvalitnějších částí kuřecího, vepřového nebo hovězího masa. Kousky napíchnuté na vidličkách se fritují v nádobce, ve které je ohřátý olej.
  • Rybí fondue – kvalitní kousky ryby se v tomto případě „vaří“ v nádobce, v níž je vývar.
  • Čokoládové fondue – sladká tečka na závěr! Do kvalitní, roztopené čokolády se namáčejí kousky nakrájeného ovoce.

Vybíráme z katalogu

Jak vybrat fondue

Fondue vyrábí množství různých značek a společností, proto je jasné, že se budou mezi sebou lišit. Rozdíly jsou například i v typu konstrukce, materiálech a velikosti. Měli byste se rozhodovat podle toho, jak často plánujete tento přístroj používat nebo popřemýšlejte nad tím, jak často k vám chodí návštěvy kamarádů, rodiny a vyskytnou se příležitosti, když něco oslavujete. Toto není přístroj, který byste si vytáhli ze skříně jen tak během týdne, ale je to něco speciálního.

Rozdělení podle konstrukce

Fondue můžeme podle typu konstrukce rozdělit na 3 základní typy:

  • Jeden celek – typ zařízení, který je nejjednodušší a spíše zastaralejší. Používaným materiálem je v tomto případě keramika a má podobný tvar jako aroma lampa. V dolní polovině se nachází otvor určený k umístění svíčky a ta je hlavním zdrojem tepla na ohřívání pokrmu. Toto řešení je nepraktické hlavně v tom, že se tam nedá ohřívat větší množství jídla a fondue se nedá nijak rozebrat na menší části.
  • Fondue se stojanem – už trošku vylepšený typ fondue, který je praktický a lépe se s ním manipuluje. Skládá se ze stojanu, který drží nádobu ze sýrem nebo čokoládou. Konstrukce i s nádobou bývají kombinací keramiky a nerezové oceli, případně litiny. Pod to se vkládá zdroj tepla. Tato alternativa je ve střední cenové kategorii, ale stále to není žádná nákladná záležitost, jde maximálně o pár stovek korun.
  • Elektrické fondue – momentálně nejoblíbenější je právě elektrický model fondue. Víte na něm nastavit teplotu ohřívání v základně celého přístroje, na který se pak nasadí nádoba z nerezu na jídlo. Základna může být přesně přizpůsobena na tvar nádoby nebo je v podobě destičky, na kterou pak nádobu položíte a ta se postupně ohřívá.

Nejlepší typ paliva

Výše rozděleny typy fondue jsou poháněny různými zdroji tepla. Většinou byste si měli vybírat z toho, co vám doporučuje výrobce přístroje v přiloženém návodu, s ostatními způsoby se experimentovat nevyplatí. Každé z paliv má svá specifika, proto byste se také na to měli při nákupu zeptat a zjistit, co by nejvíce vyhovovalo vám. Používanými palivy na ohřev jsou:

  • Plyn – výhodou plynu je to, že není nákladný, hoří dostatečně dlouho, takže ho nespotřebujete až tak mnoho. Také dosahuje vysokou teplotu, což někomu může vyhovovat, ale někdo raději ohřívá potraviny na nižší teplotě a pomaleji.
  • Líh – nebo i etanol je palivo, které přístroj zahřeje za velmi krátký čas na vysokou teplotu. Jeho nevýhodou je, že ho budete potřebovat větší množství, protože hoří rychleji. Při naplňování byste měli být velmi opatrní a dodržovat byste měli přísná bezpečnostní opatření.
  • Gel – gel může být tuhý nebo tekutý, je velmi podobný lihu, ale výhodou je bezpečnost. Hoří pomaleji, takže se hodí na dlouhodobější ohřívání při nižší teplotě. Jedno naplnění vám vydrží více než hodinu a půl.

Masové fondue

Rozdělení fondue podle materiálů

U levnějších modelů se nejčastěji setkáte s keramikou nebo plastem, čímž dražší fondue je, tím je i kvalitnější materiál. Ve vyšších cenových kategoriích se preferuje nerezová ocel, kvůli její vlastnostem a výdrži.

  • Glazovaná keramika – pracuje se s ní velmi dobře a je vhodná i na takovýto typ zařízení, protože se vám na ni nic nepřipálí. I kdybyste hmotu občas zapomněli promíchat, v nádobě z glazované keramiky by mělo být vše v pořádku. Její výhodou je to, že teplo šíří rovnoměrně, proto se v ní i všechno rovnoměrně zahřívá. Její nevýhodou je nízká odolnost proti teplotním výkyvům – při prudké změně teploty může velmi snadno prasknout.
  • Litina – kvalitní materiál, který je pevný a protože má vyšší hmotnost, tak i stabilnější. Oproti keramice je mnohem odolnější, dobře snáší i vyšší teploty a teplo šíří rovnoměrně. V tomto případě pozor na připalování. Jako opatření byste měli nádobu natřít olejem a vypéct.
  • Nerezová ocel – nerezová ocel je vhodná pro přípravu jídel, které nemají tendenci připalovat se, čili určitě není vhodná na čokoládu a sýr. Teplo je v tomto případě přenášené nerovnoměrně a tvoří se horká místa. Aby se tato vlastnost nerezové oceli odstranila, do fondue se přidává keramická vložka. Na druhé straně je to velmi odolný a pevný materiál, který může být bez problémů zahřátý na vysokou teplotu.
  • Plast – i plast se používá k výrobě fondue, ale jen velmi zřídka a až tak často se s ním nesetkáte. Většinou je vnější nádoba kovová a vnitřní plastová, protože plast se nemůže přímo ohřívat. Výhodou plastu je hlavně jeho lehkost, takže je vhodný pro lidi, kteří se chystají toto zařízení přemisťovat.
  • Kámen – přírodní a velmi odolný materiál, který má dlouhou životnost, je odolný vůči nárazům i škrábancům a je jednoduchý na údržbu – stačí ho jen omýt a je čistý. Jídlo se na něm nepřipaluje a i díky tomu má dlouhou životnost.

Velikost fondue

Důležitým parametrem při výběru fondue setu je, samozřejmě, také jeho velikost. Při koupi zvažte, pro kolik lidí ho budete většinou potřebovat, ale i to, na jaké pokrmy ho chcete nejčastěji používat. Menší fondue sety jsou určené pro 2 až 4 osoby, střední pro 6 lidí a velké – většinou elektrické sety „nakrmí“ 8 až 10 hostů.

Menší sada na fondue pro 2 lidi

S příslušenstvím, nebo bez?

Pro přípravu fondue nestačí jen samotný přístroj, ale i množství dalšího příslušenství. Výrobci na to přihlížejí a proto ke svým produktům přikládají vše, co budete ke stolování a konzumaci fondue potřebovat. Tedy, hlavně při dražších sadách to tak je, při levnějších to je méně časté. Pojďme si projít veškeré příslušenství, které můžete v balení s přístrojem na přípravu fondue najít.

  • Vidličky – najdete je ve většině takových sad, protože je k jídlu fondue potřebujete. Slouží k tomu, abyste si napíchli jídlo a namáčeli ho do fondue. Většina těchto vidliček je vybavena i plastovým nebo dřevěným držákem.
  • Lžíce – bývají buď navíc s vidličkami, nebo samostatně. Také s nimi můžete namáčet různé druhy potravin, ale jsou méně praktické. Bývají však vyrobeny z různých materiálů a v různých rozměrech, takže je jen na vás, co budete považovat za nejvhodnější.
  • Misky – do nich naservírujete potraviny, které jsou určeny k namáčení do čokolády nebo sýra. Díky tomu bude mít všechno své místo, potraviny se budou snadněji napichovat a když některá z potravin dojde, tak ji víte jednodušeji doplnit.
  • Talíře – servírovací talíře mohou mít různou velikost a design, závisí i na ceně celkové sady. Většinou jsou keramické, díky čemuž jsou jednoduché na údržbu. Výhodou je, že bývají předělené na několik částí, takže se vám různé druhy potravin nepřicházejí do styku.
  • Víčko – víčko nádoby by v příslušenství určitě nemělo chybět. Ochrání to, co je v nádobě a zároveň zachovává vše uvnitř teplé. Nejčastěji ho najdete ve dvou variantách – plné víčko slouží k utěsnění nádoby a víčko s tvarem hvězdy na jednodušší namáčení potravin.

Kolik stojí fondue set?

Abyste si uměli vyhradit rozpočet na nákup fondue, měli byste mít přehled o aktuálních cenách. Fondue sady si rozdělíme do 3 cenových kategorií: do 800 Kč, od 800 do 1 000 Kč a nad 1 000 Kč.

  • Fondue set do 800 Kč: v této cenové kategorii najdete především keramické fondue sady. Konstrukce je jednoduchá, příslušenství menší – je to malá miska se dvěma vidličkami na namáčení ovoce nebo pečiva. Takové sady doporučujeme nakupovat tehdy, pokud ještě s fondue nemáte zkušenosti, chcete to jen vyzkoušet a nevíte, jestli se to ujme.
  • Cena od 800 do 2 000 Kč: naleznete zde kvalitnější přístroje se složitější konstrukcí, sady až pro osmi lidí. Dostupné jsou také elektrické zařízení.
  • Fondue sada nad 2 000 Kč: cenová kategorie pro opravdové gurmány, kteří si potrpí na kvalitní jídlo a zajímavé způsoby přípravy. Jelikož se v tomto případě dá hovořit již o investici, tak byste si měli pořádně promyslet, jakou fondue sadu si pořídíte. Takové sady jsou určeny pro větší množství lidí a víte je použít na rodinných oslavách a svatbách.

Recepty – fondue ze sýra, čokolády a masa

Máme pro vás tipy na jídla, která si můžete ve fondue připravit a určitě byste je měli vyzkoušet! Není to nic složitého, takže se nemusíte bát, že byste to nezvládli.

Příprava fondue ze sýra

Pokud hledáte přesný recept se surovinami, tak zde ho určitě nenajdete. Spíše je to o tom, abyste věděli o možnostech a co všechno můžete na přípravu sýrového fondue použít. Základem je použití alespoň 2-3 druhů sýra, výběr je samozřejmě na vás, ale ideální je použít sýr s výraznější chutí. Do směsi se přidává i hladká mouka, aby byla hustší. Připravit si můžete sýrové fondue bez alkoholu, ale často se do něj přidává bílé víno.

Příprava sýrového fondue

Sýr by měl být nastrouhaný nebo nakrájený na rovnoměrné části, aby se rovnoměrně rozpustil. Čím menší tyto části budou, tím rychleji bude sýr tát. Na půl kila sýra by mělo být použitých 150 ml bílého vína a 1 lžíce hladké mouky. S kořením a jinými dochucovadly můžete experimentovat. Nezapomínejte směs pravidelně promíchat a následně fondue servírujte s opečenými kousky chleba.

Fondue z čokolády

Čokoláda používaná na fondue by měla být kvalitní. Vyhýbejte se klasickým čokoládám, které mají nízké procento kakaa. Čím více procent bude čokoláda mít, tím bude chuť fondue výraznější, a o to lepší. Pokud nepreferuje chuť hořké čokolády a máte raději sladší, tak je pro vás ideální bílá nebo mléčná čokoláda. Na 1 tabulku čokolády potřebujete 3 lžíce kondenzovaného mléka a 1 lžíci likéru nebo vína.

Tyto suroviny tvoří základ čokoládového fondue, se kterým pak můžete ještě experimentovat. Můžete přidat kousky sušeného ovoce, chilli, ořechy, želé či kousky sušenek. Čokoládové fondue se podává s čerstvým nakrájeným ovocem.

Masové fondue

Pokud se do tématiky fondue alespoň trochu vyznáte nebo jste ho už jedli, tak víte, že masové fondue není až tak obvyklé a často se nepřipravuje. Jaké maso si můžete připravit v podobě fondue? Jakékoliv, od klasických druhů masa až po ryby a mořské plody. Na výběr máte i několik způsobů přípravy. Jako první můžete nechat maso nakrájené na kostky a zalité vývarem nechat vařit ve fondue nádobě. Tento proces je poměrně dlouhý, ale díky tomu má maso výraznou chuť a příjemně se rozpadá. Druhou možností je fritované fondue. Nádobu naplníte olejem a když je rozpálený, tak do něj přidáte syrové kostky masa, které si každý opeče sám na vlastní vidličce.

Oblíbené fondue sady

Autor článku

Redakce VeseleBydleni.cz

Pravidelně Vám přinášíme všechny zajímavosti ze světa těch nejnovějších trendů v bydlení a zahradě. Sledujte nás a nic vám neunikne :-)


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Verandy a terasy – příjemný prostor pro setkávání se s přáteli Verandy a terasy – příjemný prostor pro setkávání se s přáteli

Veranda či terasa je snem pravděpodobně každého, kdo by chtěl bydlet v domě. Je to prostor, kde si můžete na čerstvém vzduchu posedět s rodinou či přáteli.

Žlutý obývací pokoj vás nabije energií Žlutý obývací pokoj vás nabije energií

Žlutá je barva slunce, rozzáří každou místnost. Podlehněte kouzlu této barvy a zkuste ji zakomponovat i do svého bytu. Uvidíte, že obývací pokoj v žlutých odstínech každého okouzlí.

Květiny na balkoně - potěší vás i vaše okolí Květiny na balkoně - potěší vás i vaše okolí

Toužíte po oáze květin na vašem balkoně? Po místě, kde se můžete ukrýt před ruchem města a vypít si v klidu kávu? Inspirujte se naší galerií.



Publikováno dne: 06.07.2019
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(88.8%)

V této kategorii najdete i:

Ruční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cenaRuční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cena

Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...

Pokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybratPokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybrat

Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?

Nejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenostiNejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenosti

ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?