French press – nejlevnější kávovar pro přípravu kávy a čaje

Mnozí z nás by život bez kávy jen velmi těžce předýchali. Způsobů přípravy a možností podávání je nespočet - káva ke snídani, dopolední kávička, poobědová siesta s koláčem s kávou nebo kombinace všech tří.

Příprava kávy ve french press kávovaru

No a jestli patříte k těm, kteří si rádi kávu připravují sami, tak by vás mohl zaujmout kávovar french press. French press spojuje příznivou cenu a lahodnou chuť kávy.

Oblíbené French press kávovary


Ve zkratce o French press kávovarech

V první řadě si řekněme, že pokud si chceme udělat skutečně dobrou kávu, tak vůbec nemusíme investovat vysoké částky za drahé kávovary. Pestrost tržní nabídky nám garantuje kvalitní produkty i za nižší ceny; stačí vědět jak na to. No a toto pomyslné know-how výběru french press kávovaru se vám pokusíme předat v následujících bodech.

French press kávovar nebo konvice je zařízení na přípravu kávy s jednoduchou obsluhou a přijatelnou cenou pro každého. Další výhodou je fakt, že všechny french press kávovary fungují na stejném principu, který se vám dostane do ruky hned po prvním vyzkoušení.

Při vaření je káva přímo ve vodě a po dokončení se díky pístu a sítku tyto dvě složky velmi jednoduše oddělí a výsledkem je chutná a jemná káva. Někdy se stane, že v konvici zůstane pár rozdrcených zrníček kávy a zřídkakdy se dostanou i do nápoje, ale při kvalitním sítku/pístu se to stává minimálně.

Vybíráme z katalogu

Odolné sklo, nerezová ocel nebo polykarbonát

Varná nádoba je, samozřejmě, nejvíc viditelná část a nejčastěji je tvořená sklem, nerezovou ocelí nebo polykarbonátem. Speciální borosilikátové sklo je po vizuálí stránce zřejmě lákavější a také u něho můžete pozorovat, jak voda začíná vřít, ale po funkční stránce zaostává. Toto sklo je sice odolné vůči vřící vodě, ale není nerozbitné a tím pádem nevhodné na cesty.

S kovovými typy proto nemusíte zacházet tak opatrně, zároveň si je můžete přibalit do zavazadel na dovolenou/výlet. Všeobecně však vybraný materiál nemá vliv na fungování kávovaru a jeho vzhled je čistě jen nadstavbou.

O odolnosti a tepelné izolaci těla kávovaru toho hodně napoví dvojitá stěna. Díky ní vydrží káva v konvici déle teplá, což vnímáme jako výrazné plus.

Nerezový filtr je nejlepší volbou

Filtr by měl být co nejkvalitnější, jelikož odděluje namletou kávu od hotového nápoje. Pokud přes něj přejde příliš mnoho zrnek, nebude nápoj tak chutný. Nejpoužívanější jsou nerezové pevné filtry, které jsou podle nás nejlepší volbou. Nejenže se snadno udržují, ale dlouho vydrží a kávu dokážou dobře filtrovat. Setkat se můžete i s mikrofiltry, které sice filtrují efektivněji, ale je třeba je poměrně často měnit, což může být časem nepraktické. Natrefit můžete i na mušelínové filtry, které se používají pro přípravu ledové kávy.

Jaký by měl být objem French pressu?

Při volbě objemu konvice je nejdůležitější počet osob, pro které se káva bude vařit. Ale do úvahy je nutné vzít také dávkování. Obvykle se káva z french pressu servíruje do menších šálků přibližně 100 až 150 mililitrů, ale někteří si raději kávy udělají víc a nalejí si ho do většího poháru. Tady zároveň dáváme malou akademickou radu "pod čarou" - přestože je zvyk železná košile a kávu si možná rádi lijete do větších pohárů, tak postupným chladnutím se z ní ztrácí příznačná chuť.

French press kávovar si můžete koupit s objemem 300 ml až 1 litr. Tím pádem, pokud půjdete cestou běžného servírování, tak i v těch menších modelů si dokážete připravit kávu pro dva nebo tři lidi. Pokud děláte kávu pravidelně pro víc než 3/4 lidi, tak byste určitě měli hledat objem 500/600 ml a víc.

French press kávovar s menším objemem

Praktické zastavení louhování

French press kávovary nabízí také několik užitečných funkcí. Jednou je možnost zastavení louhování, která se hodí na cestách. Nápoj můžete v konvici udržovat, aniž by se káva dále louhovala (obvykle stačí jen pár minut k dosažení té pravé chuti) a ničila chuť nápoje. Kávovary vhodné pro cestování mají často hrdlo a tělo uzpůsobené tak, aby se dalo pít přímo z nádoby.

Náhradní díly a údržba

Od materiálu a objemu se plynule přesouváme k údržbě a náhradním dílům. Jak jsme už načrtli výše, tak udržování french press kávovaru není složitý proces, nehrozí žádná připálení, a proto ho po použití snaží propláchnout čistou vodou.

Kromě skla se na kávovaru nemá co pokazit a tím pádem ani co měnit - až na síťku, respektive její držák. Ta slouží jako náhrada filtru a je vystavená největšímu opotřebování, a proto je potřebné, aby se jednou za tři nebo čtyři roky měnila. Při výběru prodejce byste tedy měli zohlednit i to, zda nabízejí náhradní díly, nebo ne.

Cena je překvapivě nízká

Cena french press kávovaru je celkově poměrně nízká, často však hodně vypovídá o použitých materiálech. Od levného french pressu do 500 Kč nemůžete očekávat takovou kvalitu a odolnost jako od modelu za 1 000 a více Kč. Nejlepší a mezi spotřebiteli nejoblíbenější volbou je kávovar ze zlaté střední třídy. Cenové rozpětí 500 až 1 000 Kč je dostatečně široké, takže nabízí nejen menší a větší modely, ale také french pressy z borosilikátového skla i nerezu.

French press s dvojitou stěnou

Nejoblíbenější jsou Bialetti, Tescoma nebo Banquet

Mnozí si při vyslovení spojení French press vzpomenou jako prvního na italského výrobce kávovarů Bialetti. Můžeme potvrdit, že je to kvalita za rozumnou cenu. Oblíbené jsou také modely značek Tescoma, Banquet, BerlingerHaus či Tchibo. Zaujmout nejen cenou mohou také modely Bodum, Hario nebo Kaffia.

Postup výroby kávy ve french press kávovaru

Než se pustíme do konkrétních kroků, tak se trošku pověnujme jakosti kávy. Po pomletí by měla být středně hrubá až hrubá. Zrnka by měla být o něco málo větší než oka na sítku. Čím je káva jemnější, tím víc se zvýrazní její horká chuť a také lépe projde sítkem a dostane se do šálku, což nechceme.

Co se týká dávkování, tak tady se názory dost liší. Nejčastěji se udává 6 gramů na 100 mililitrů, 7 gramů na 120 mililitrů, 8 gramů na 150 mililitrů a pro ty, kteří mají v oblibě silnější kávu, je to 28 gramů na 250 mililitrů.

  1. Na začátku nalejeme vřící vodu do kávovaru, propláchneme a po pár sekundách ji vylejeme. French press se tím zahřeje na optimální provozní teplotu.
  2. Do předehřátého kávovaru vysypeme kávu a zalejeme ji troškou horké, ne vřící vody. Přibližně do výšky zrn. Z kávy se začne uvolňovat oxid uhličitý a tím pádem i příjemné aroma.
  3. Po 30 sekundách dolejeme zbytek horké vody a necháme louhovat po dobu 1 minuty. Po minutě otevřeme, promícháme a necháme louhovat další 2,5-3 minuty.
  4. Když tato doba uplyne, tak pomalu zatlačujeme píst, čímž se usazenina oddělí od kávy, která je připravená na servírování.
  5. Kávu nalejeme do šálků a můžeme si vychutnávat gurmánský zážitek.

Příprava kávy ve french press kávovaru

Co se týká postupu, tak se nejedná o stoprocentně ověřený postup, jehož je třeba se za každou cenu držet. Dávkování, hrubost zrn nebo doba louhování není fixní a klidně můžete zkoušet různé jiné varianty, udělat si zalévanou kávu podle vašeho gusta a kdo ví - možná se vám podaří vytvořit nový skvělý recept!

Oblíbené French press kávovary

Nejčastější otázky – FAQ

Zaujal vás French press kávovar? Jedná se o jednoduchou možnost, jak si připravit lahodnou kávu s plnou chutí. Na nejčastější otázky ohledně tohoto pomocníka jsme odpověděli.

Jaké vybavení potřebuji pro přípravu kávy ve French pressu?

Kromě samotného French pressu je nutná rychlovarná konvice, případně nádoba na vaření vody, mlýnek (pokud nechcete připravovat nápoj z již namleté kávy) a hrnek. Nejlepší chuti dosáhnete s čerstvě pomletou kávou, proto byste si měli namlít potřebné množství krátce před přípravou nápoje.

Jaká teplota vody je nejvhodnější pro přípravu kávy ve French pressu?

Voda by neměla být vařící, jen horká. Vhodná teplota je 92 – 95 °C.

Jak dlouho trvá příprava French press kávy?

Za optimum se při přípravě French press kávy považují 3 – 4 minuty, ale čas si můžete přizpůsobit. Délka louhování 3 – 4 minuty je doporučená, kávu můžete samozřejmě louhovat kratší dobu i o něco déle.

Autor článku

Jaroslav Uram

K psaní článků jsem se dostal už na gymnázium a za těch pár let se z toho vyvinulo skvělé hobby a mám v plánu ho naplno rozvíjet i nadále. Na psaní...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Stojanové věšáky mohou být praktické a originální zároveň Stojanové věšáky mohou být praktické a originální zároveň

Předsíň je první místnost, kterou návštěvník vašeho bytu uvidí. Proto by měla působit přívětivě a vyvolávat v hostech hřejivou atmosféru hned po vstupu do bytu. Zajistit to můžete...

Modrá koupelna dodá vašemu bytu šmrnc Modrá koupelna dodá vašemu bytu šmrnc

Modrá se s koupelnami spojuje už nějaký ten čas. Že se jí nemusíte při zařizování koupelny vůbec obávat vás přesvědčí naše foto inspirace. Do komentářů nám nezapomeňte poslat fotky...

Adventní věnce Adventní věnce

4 týdny před Vánocemi je krásná, zároveň však i hektická kapitola roku. Přesto bychom neměli zapomenout na jeden z nejtypičtějších symbolů adventu, tradiční adventní věnec, který přinese...



Publikováno dne: 06.01.2019
Posledná aktualizácia: 28.02.2023
Hodnocení článku:
(91.8%)

V této kategorii najdete i:

Ruční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cenaRuční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cena

Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...

Pokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybratPokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybrat

Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?

Nejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenostiNejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenosti

ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?