French press, Aeropress, Moka kávovar, Chemex a Dripper – alternativy ke kávovaru
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Dnes se za standard přípravy kávy považuje espresso stroj. Jenže to je metoda pro rozmazlené lidí 21. století. Kdysi káva chutnala jinak. Dokonce i dnes, na kávových plantážích, kde dozrávají kávová zrna a degustují první sběry, neexistuje žádný automatický kávovar.
Přinášíme tedy pár návodů, jak si vychutnat vůně a tóny kávy tradičně, jinak a možná i lépe.
Oblíbené alternativy ke kávovarům
Název
Hodnocení
Detail
Bialetti Moka Express 6 Zobrazit produkt French press Tescoma Teo 0,6 l Zobrazit produkt AeroPress Go Zobrazit produkt Banquet Clara 1 l ✔ LIDOVÁ VOLBA Zobrazit produkt
Mletí je absolutní základ
Před tím, než se do přípravy kávy vůbec pustíte, je potřebné si obstarat dobrý mlýnek. Zapomeňte na všechna zařízení, která kávu sekají noži. Ta zrna akorát prohřejí, přepraží a hlavně nepomelou rovnoměrně. Pryč s takovými zarízeními pro obyčejné kávičkáře. Vždy je nutné vybrat klasické mlýnské kameny. Ať už sáhnete po mlýnku ručním, nebo elektrickém. Samozřejmostí je regulace hrubosti mletí, protože bez ní dobrou kávu nepřipravíte.
Oblíbené kávovary pro každého
French press
Asi nejjednodušší způsob přípravy kávy, jak se říká klasika. Nejvíc připomíná zalévanou kávu, ale s tím rozdílem, že po čtyřech minutách oddělíte kávovou usazeninu od hotového nápoje.
Tady platí zásada, že pomocí french press připravujete kávu středně až tmavě praženou, která zanechává méně oleje, a namletou přibližně na konzistenci krystalového cukru (nahrubo, max. středně hrubě). Teplota vody by měla být 92 – 95 °C a nezapomeňte na poměr kávy. Nejlepšího zážitku dosáhnete při poměru 8 gramů kávy a 120 mililitrů vody. Pro víc porcí přirozeně poměr násobíte. Výhodou je rychlé čištění a žádné náklady na filtry. Kávu jednoduše vyhodíte a french press promyjete.
Moka kávovar
Je součástí každé italské rodiny. U nas jej známe i jako koťogo. Připravuje voňavou kávu a je vhodný pre italské, tmavší pražené kávy. U tohoto zařízení hrozí, že se káva přehřeje. Ale při správném způsobu přípravy se tomu vyhnete a máte delikátní lahůdku. Kávu namelete na hrubost větší než u espressa, ale jemnější než na french press. Kávu naložíte do filtru podle návodu, přidáte vodu a postavíte na zdroj tepla.
Pro lahodnější chuť kávy je malým tipem dát trochu vody i do vrchní nádoby, aby se nová káva nezačala připékat. Druhým tipem na skvělou přípravu je vypnout vařič zhruba 2–3 sekundy před vyvřením vody. Káva dojde sama. Bude velmi lahodná. Pěnu, která vznikla na povrchu, vmíchejte do kávy.
Aeropress
Mezi milovníky kávy si vysloužil velkou oblibu, protože nabízí rychlou a kvalitní výrobu dobré kávy. Jedná se o ruční kávovar, který se skládá ze 4 hlavních částí – plastové komory ve tvaru válce, plastového pístu s těsněním, víčka a filtru. Do komory dáte kávu a zalijete ji vodou. Ve víčku je osazen filtr, pomocí pístu přes něj tekutinu „prolisujete“. Aeropress je uzpůsoben pro přípravu 1 velké nebo 3 menších káv, jeho objem je pouhých 250 ml.
Mletí kávy vyžaduje nastavit přibližně na hrubost kuchyňské soli. Tehdy dostanete z ní maximum. Systém zalévání je postupný. Káva se zalije první částí vody, následně druhou částí vody a nechá se následně pár vteřin louhovat. Následuje extrakce, která by měla být asi 20 vteřin. Dostanete kávu na pomezí filtrované a espressa.
Dripper
Nic jednoduššího než použití dripperu při přípravě kávy nenajdete. Jde v principu o jakousi násadku na šálek, do které dáte filtr, kávu nasadíte nad jiný šálek a necháte výsledný nápoj překapat. Dripper je bezelektrická náhrada běžného kávovaru na filtr. Mletí opět ponecháte na jemnost kuchyňské soli a použijete podobně jako u french press 8 gramů kávy na 120 mililitrů vody.
Zalévejte postupně a pomalu, po celém okraji tak, aby proces trval přibližně tři minuty. Během nich vám do šálku překape lahodný nápoj. Při použití papírového filtru je důležité promýt ho horkou vodou ještě před přidáním kávy. Zbavíte ho tak jakýchkoli chuťových příměsí, které by do kávy dokázal napustit. Vyzkoušejte a uvidíte rozdíl, když filtr nepromyjete.
Chemex
Domácí „kávovar“ pro přípravu filtrované kávy připomíná svým vzezřením přesýpací hodiny. Drážka (žlábek) v horní části slouží pro snazší nalévání a odvzdušnění, tedy k tomu, aby byla káva přefiltrována správnou rychlostí. V nejužší části zařízení se nachází dřevěná obruba, abyste se při přípravě kávy nepopálili. Podstatný je při přípravě nápoje i hrubší papírový filtr, který dotváří výslednou chuť kávy. Filtry mohou být kulaté nebo čtvercové, kruhové přečnívají přes okraj rovnoměrně, čtvercové vytvoří po vložení do chemexu „uši“. U kulatých si jednoduše odsledujete, zda se vám do nich dostane voda, u čtverečních zase jednoduše odstraníte usazeninu z kávy, avšak při zalévání mohou uši mírně překážet. Filtry se vyrábějí z přírodního hnědého nebo z chemicky běleného papíru. Pro přípravu je vhodná káva pomletá na konzistenci hrubšího písku.
Filtr má z jedné strany více vrstev, tou jej třeba umístit ke žlábku a filtr polit horkou vodou. Chemex se tím předehřeje a filtr se zbaví případné papírové pachutě. Vodu je třeba vylít a do filtru dát kávu. Do chemexu je třeba nalít krouživými pohyby malé množství vody (s teplotou min. 90 a max. 96 °C), kávu zamíchat, aby se všechna zrnka namočila a voda k nim měla rovnoměrný přístup. Po přibližně 30 až 45 sekundách začněte kávu krouživými pohyby zalévat a hned po zalití kávu promíchejte. Když nalitá voda proteče, můžete přilít zbylou vodu a nápoj znovu promíchejte. Louhování by nemělo trvat více než 4 minuty. Na cca 4 dcl nápoje budete potřebovat přibližně 30 g namleté kávy.
Manuální espresso
Pro lidi, kteří si chtějí vychutnat skutečné espresso, ale jedou někam na chatu, do divočiny, nebo nemají rádi elektrické mašiny, je k dispozici i pákový ruční espresso stroj. Připraví plnohodnotné espresso jen čistě ručním pohonem.
Základem je pevná konstrukce a dvě páky, kterými vytváříte vysoký tlak. Díky němu do šálku steče kvalitní káva. Mletí jemné jako na klasické espresso. Ruční presso stroj je designová a poměrně drahá věcička (cca 5 000+ Kč) pro ty, co si i někde v opuštěné chatce chtějí pochutnat na plnohodnotném espressu. Příprava, čištění, sušení a péče však zaberou o něco víc času než samotné vychutnávání kávy. Je třeba s tím počítat.
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Prvky retro stylu nás obklopují každý den. Spojení moderního a retra se líbí nejen mladším, ale i starším ročníkům. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj obývací pokoj oživíte netradičním...
Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...
Modrá v nás vyvolává pocity důvěry, bezpečí a celkové harmonie. Bílá je barvou minimalismu, který je absolutně nadčasový. I díky své neutralitě tvoří bílá barva s "těžší" námořnickou...
Publikováno dne: 12.08.2018
Posledná aktualizácia: 28.03.2023
V této kategorii najdete i:
Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?