Znáte římský hrnec? Toto jsou výhody hliněného pekáče na zdravé vaření
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Zdravá strava je často spojená s nepříliš lahodnou chutí. Římský hrnec je v tomto případě ideálním řešením. V tomto druhu nádoby dokážete připravit různé chutné pokrmy od masa přes ryby až po zeleninu. Máte ho doma také?
Chtěli byste se o římských hrncích dozvědět víc? V tom případě je tento článek právě pro vás.
Oblíbené římské hrnce
Co je to římský hrnec?
Jde o nádobu, která svým tvarem může připomínat například klasický plechový pekáč. Jeho výhodou číslo jedna je materiál – římské hrnce se vyrábějí z hlíny. Keramická nádobka i poklice má tedy typickou červenohnědou nebo cihlovou barvu, tenké stěny a hrnce se mohou pyšnit různými provedeními, díky otisknutým vzorům do hlíny. Klíčovým faktorem je, aby keramický pekáč dokázal dobře nasát vodu, jde o základ při přípravě jídel. Zachovají si svoji chuť, aromatičnost a další výhodou je, že jídlo můžete v tomto hrnci přímo servírovat.
Jak funguje?
Používání hrnce je poměrně unikátní. Na řadu přichází uvedená savost vody. Nový římský hrnec namočte aspoň na dvě hodiny do vody, postup opakujte i před dalším vařením jídla. Při opakovaném používání stačí hrnec namočit vždy na 10 až 20 minut. Ptáte se proč?
Namočení do vody eliminuje pachy z předešlé přípravy jídel, zároveň se během vaření a pečení bude uvolňovat vodní pára. Díky tomu se vaše jídlo nepřipálí a nemusíte přidávat žádný tuk. Jídlo je tak nízkokalorické a chutné, protože se dělá ve vlastní šťávě, resp. pomocí horké páry. Hrnec můžete vložit do plynové, elektrické, ale také mikrovlnné trouby.
Pozor na náhlé změny teploty
Hlína a keramické nádoby vydrží vysoké teploty, ale jsou náchylné na náhlé teplotní změny. To znamená, že římské hrnce byste měli vkládat do studených trub. Když je z nich vytahujete, tak jsou rozpálené, a proto byste je neměli ihned položit na studený povrch, protože by mohly prasknout. Ideální jsou dřevěné nebo korkové podložky. To platí i u vody – pokud je hrnec už horký, tak nepodlévejte studenou vodou.
Ideální je kombinace masa se zeleninou
Pokud je hrnec dostatečně namočený, na řadu přicházejí ingredience. To, jaké kombinace si zvolíte, je čistě na vás – díky principu fungování římského hrnce jen těžko pochybíte. Můžete v něm připravovat jen maso, ale nejlepší jsou kombinace masa a dušené zeleniny.
Když budete připravovat maso (hovězí, vepřové či drůbeží) spolu se zeleninou, smíšená chuť a aroma vytvoří perfektní kombinaci. To platí i u příloh – spolu s hlavním jídlem můžete klidně dusit i brambory nebo rýži.
I křupavá jídla
Při vaření či pečení je římský hrnec zakrytý poklicí, aby se jídlo dobře udusilo a zachovalo si svoji šťavnatost a vůni. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří si rádi pochutnají na křupavých jídlech, máme pro vás malou radu. Pečete chléb nebo maso a chtěli byste mít jemně křupavou kůrku nebo kůži z masa? Pár minut před dokončením složte dolů poklicí a jídlo dodělejte bez ní.
Péče o římské hrnce
Na paměti mějte hlavně to, že keramika je křehká a snadno může prasknout. Stát se tak může ve dvou případech – při teplotních změnách a při mechanickém poškození. Při manipulaci s hrncem buďte opatrní a dbejte na to, aby nebyl vystaveným teplotním výkyvům.
Na umývání používejte klasickou houbu nebo kartáč a teplou čistou vodu. Vyhněte se hlavně drátěnkám a saponátům. Po umytí hrnec uložte na vzdušné místo, odkryjte ho a nechte ho vysušit aspoň 1 den.
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Nebojte se žluté! Každý den s ní můžete začínat ráno v koupelně, zlepšit si náladu, když si půjdete umýt ruce, jestli se dostat do hravé nálady, když se půjdete přepudrovat.
Zda máte doma školkaři nebo již školáka, stolek je pro něj nezbytnou pomůckou - slouží ke kreslení i na psaní, na hraní se i tvoření.
Patří zelená k vašim oblíbeným barvám? Pak se jí při zařizování bytu nemusíte vůbec obávat. Podívejte se, jak se hodí například do ložnice.
Publikováno dne: 06.04.2019
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?