Kameninový, granitový, kovový, dřevěný, mramorový – jaký hmoždíř na bylinky a koření koupit?
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Hmoždíř bývá často nedoceněný kuchyňský pomocník. Mnohokrát zkrátka nevíme, jak ho používat, a tak skončí na poličce jako dekorace. Starožitný hmoždíř je sice skvělým bytovým doplňkem, ale využít se dá různorodě – nejen na drcení koření a bylinek, ale i přípravu jídel.
Hmoždíř by proto měl patřit do každé kuchyně, ve které se často a dobře vaří z čerstvých potravin.
Proč se vyplatí mít doma hmoždíř
Hmoždíř patří k těm kuchyňským pomůckám, bez kterých se dá v dnešní době obejít. Koření se dá koupit už pomleté, bylinky vysušené a rozdrcené, resp. je možné koupit si elektrický mlýnek na koření. Z hlediska pohodlnosti tedy existují alternativy, se kterými si běžný uživatel vystačí. Pokud však očekáváte od vaření víc, hmoždíř si určitě zamilujete. Namísto už pomletého koření si můžete černé koření rozdrtit přímo při vaření, čímž se uvolní mnohem víc aromatu a zároveň si sami dokážete kontrolovat, jak hrubé koření potřebujete.
To samé platí u bylinek, které nejen využijete čerstvé, ale můžete je už i rovnou zpracovat do čatní, pesta, guacamole či salsy. S hmoždířem nejste omezení jen na drcení koření a bylinek, ale lehce tak zpracujete například i stroužky česneku či zázvoru a vytvoříte zázvorově-česnekovou pastu, která se používá hlavně v asijské kuchyni. Kromě mletého koření tak zpracujete také různá jiná dochucovadla, omáčky i hotová jídla, protože např. v thajské kuchyni lze jídlo připravit i v hmoždíři.
Proč dát šanci i hmoždíři, nejen mlýnku? Rozdíl je v tom, že mlýnek používá čepele, tedy potravinu rozseká, zatímco hmoždíř ji rozdrtí. A právě drcením lze z rostliny, např. bazalky a jiných bylinek, uvolnit esenciální oleje a dosáhnout tak bohatší chuť a plnější aroma. Kromě toho si bylinky připravené v hmoždíři zachovávají sytější barvu. V mlýnku se totiž sekají při vysoké rychlosti, čímž se také zahřívají a dochází k většímu poškození bylin. Na druhé straně v hmoždíři se drtí jen takovou rychlostí, jak to ručně zvládnete, díky čemuž mají ve výsledku sytější barvu. A protože se potraviny v hmoždíři drtí, ne sekají, jednodušeji se zapracovávají s jinými potravinami a vytvářejí pasty či omáčky.
Jak si vybrat hmoždíř
Hmoždíř se při přípravě jídel používá už staletí. Dlouhé roky lidstvu na vaření stačil oheň, nástroj na řezání a hmoždíř na rozdrcení potravy. Až mnohem později s vynálezem elektřiny přišly na scénu různé kuchyňské pomůcky jak je známe dnes – elektrické mlýnky, odšťavovače, mixéry, kuchyňské roboty a další pomůcky, které obvykle vytáhneme ze skříně jednou za rok. Hmoždíř, na druhou stranu, je úplně jednoduché zařízení – sestává z misky a paličky (používá se i označení tlouk nebo kladívko) ze stejného materiálu, které umí každý velmi intuitivně použít. Do misky se vloží potravina a paličkou se postupně drtí, až jsme s výsledkem spokojení. Po použití stačí jednoduše umýt vodou a hotovo. Žádné zapojení kabelů, žádné čtení návodů ani komplikovaná údržba.
Protože hmoždíř neobsahuje žádný motor, který by ho poháněl, práce, kterou vykoná, je v našich rukách. Abychom výsledek dosáhli bez nadlidského snažení a námahy, je potřebné vybrat si ten správný hmoždíř pro naše potřeby. Protože hmoždíř je také oblíbenou dekorací, na trhu se objevuje stále víc výrobků, které jinou než dekorativní funkci nesplňují. Proto je potřebné vědět, jaký hmoždíř si vybrat, aby se nestalo, že skončí na skříňce jen jako bytový doplněk.
Velikost a rozměr
Rozměry hmoždíře jsou při výběru klíčovou vlastností. Na internetu většinou najdete klasickou radu – pokud vaříte jen pro sebe, sáhněte po malém hmoždíři, pokud pro celou rodinu, vyberte si větší hmoždíř. Tato domněnka je sice v pořádku, ale velikost hmoždíře nezávisí jen na množství připravovaných porcí. Malé hmoždíře sice vypadají roztomile, ale s malým hmoždířem přichází i malá palička, a tedy i menší nástroj na drcení. Když sáhnete po malém hmoždíři, počítejte i s tím, že na drcení budete muset vynaložit víc síly.
Velikost hmoždíře souvisí především s tím, na jaké potraviny ho budete používat. Pokud jím chcete jen rozdrtit koření a pár bylinek, menší miska je postačující. Když budete vyrábět různé pasty, omáčky a připravovat v něm celé jídlo, sáhněte po větším hmoždíři. Kromě velikosti se zaměřte i na tvar. Miska by neměla být příliš úzká a vysoká ani nízká a široká, protože by se vám s hmoždířem pracovalo nepohodlně. Při nízké misce by vám drcené koření vyskakovalo a při vysoké misce by zase nemusela být postačující palička. Prohlédněte si i poměr paličky k misce – je možné s paličkou zacházet tak, abyste si o okraj misky nepodřeli ruce? Vyberte si tedy hmoždíř s paličkou, která je přiměřeně dlouhá, ne příliš krátká, ale také přiměřeně široká – s úzkou paličkou by drcení trvalo věčnost.
Vybíráme z katalogu
Bílý hmoždíř s tloučkem Emile Henry
Hmoždíř Bambum Meripa
- Ušetříte 112 Kč
BANQUET Hmoždíř keramický OLIVES OK
Bambusový hmoždíř Bambum Cotta
Dno hmoždíře
Při výběru je důležitým detailem dokončení dna hmoždíře. Takto jednoduše odlišíte hmoždíře určené na praktické využití a ty, které jsou jen na okrasu. Když jde o keramický hmoždíř, dno nesmí mít glazuru, resp. lesklý finiš. Dno totiž musí být drsné a pórovité, aby se na něm potravina udržela a neklouzala sem a tam. V tom případě by bylo drcení skutečně náročné a akorát byste paličkou přesouvali potravinu po klouzavém povrchu.
Tvar misky
Opět jde o parametr, kterým rozlišíte praktický hmoždíř od bytového doplňku. Na trhu jsou hmoždíře s oválnou či hranatou miskou, ale klasickým tvarem, po jakém je vhodné sahat, je pravidelná kulatá miska. Jde o praktický důvod. V kulaté misce je možné paličkou kroužit rovnoměrně, proto se ke všem částem potraviny dostanete stejně. U oválných misek může být těžší dostat se do oválnych rohů, resp. potravina nemusí být na všech místech rozdrcená rovnoměrně. Nejhorší jsou hranaté hmoždíře, které obsahují dno s ostrými hranami, ve kterých se potravina jednoduše zasekne a paličkou ji nerozdrtíte.
Materiál
- Kamenný hmoždíř – Kámen je tradičním materiálem, z něhož se hmoždíře vyrábějí. Na trhu najdete mramorový nebo granitový hmoždíř. Tyto materiály jsou tvrdé a odolné, jejich povrch neobsahuje póry, což je dobré z hlediska čištění a neuchovávání aromatu, ale tento povrch je méně drsný, což může vést k delšímu drcení. Tento materiál je vhodný jak na malé hmoždíře na drcení koření a bylin, tak i na větší hmoždíře na výrobu past, pesta a jiných jídel. Pro tento účel je vhodná také kombinace kamenné misky a dřevěné paličky, díky čemuž vznikne hladké pesto či pasty rychleji.
- Keramický hmoždíř – Keramika je jemnější a méně trvanlivý materiál než kámen, ale také se s oblibou používá. Má hladký povrch bez pórů, proto může být používání náročnější. Doporučuje se spíše na menší hmoždíře, např. na drcení léků nebo méně tvrdých koření. Materiál se jednoduše umývá a udržuje, nemá tendenci zachytávat pachy.
- Dřevěný hmoždíř – Dřevo je velmi žádaný materiál, má rustikální vzhled a často se hodí i jako dekorace. Na rozdíl od kamene je dřevo měkčí a pórovitější, povrch je drsný, a proto je drcení účinné a jednoduché. Zároveň je materiál lehčí, proto se jednoduše používá. Hlavní nevýhodou je, že nabírá pachy a absorbuje vlhkost. Proto je čištění náročnější (vyhněte se myčce nádobí) a po několika používáních nabere aroma potravin. Problémem je, že nabírá i jejich vlhkost a chutě, proto může časem měnit chuť potravin a bude potřebné ho vyměnit.
- Kovový hmoždíř – Také kovové hmoždíře je možné dostat ve více variantách, např. železo, oblíbená nerezavějící ocel, ale i starožitně vypadající mosaz. Jejich povrch je hladký, méně pórovitý, proto nezachytává pachy a dobře se čistí i uskladňuje. Kovové hmoždíře jsou odolné proti poškození a vydrží poměrně dlouho.
Cena
Hmoždíř není vůbec drahá záležitost, dá se koupit už od několika eur. Levné jsou keramické a porcelánové hmoždíře kolem 150 Kč, ale i dřevěné hmoždíře, přičemž dražší jsou kamenné, mramorové či granitové hmoždíře od 250, 500 a více Kč. Existují i luxusnější hmoždíře, z různých exotických druhů dřeva či zajímavých kamenů.
Jak hmoždíř správně používat
Hmoždíř se používá velmi intuitivně. Miska ma vyhloubený tvar, do ní se vloží kořeniny, byliny nebo semínka, případně zelenina nebo ovoce. Protože chcete mít rovnoměrně rozdrcené suroviny, hmoždíř neplňte až po okraj, aby se s ním nedalo pracovat, ale použijte najednou menší množství surovin, maximálně do 1/3. Když máte v hmoždíři suché a tvrdé suroviny jako koření či ořechy, neroztloukejte je přímo pohybem shora dolů, ale krouživým pohybem po obvodu misky, aby vám suroviny neodskakovaly. Pro lepší manipulaci držte misku hmoždíře v jedné ruce a druhou rukou držte paličku. Když chcete připravit pastu, vložte do hmoždíře suroviny najednou, aby se propojily chutě.
Ošetřování a údržba
Protože jde o jednoduché zařízení, také údržba je úplně jednoduchá. Po použití odstraňte zbytky potravin a hmoždíř opláchněte pod teplou vodou. Hmoždíř se dá jednoduše čistit i bez použití čisticího prostředku na nádobí, ale pokud to materiál povoluje (přečtěte si návod), můžete ho použít. U některých materiálů by čisticí prostředek mohl způsobit pórovitější strukturu povrchu. Hmoždíř následně nechte vyschnout a můžete ho odložit pro další použití.
Zejména u dřeva se stává, že nabere pachy používaného koření nebo jiných potravin. Pach je možné zmírnit mletím bílé neuvařené rýže. Když však má už silnější zápach a nevoní po koření, je možné, že začal plesnivět. Protože dřevo je pórovité a jde o přírodní materiál, není to nic neobvyklého. Proto je v dřevěném hmoždíři vhodné drtit spíše suché a neolejnaté suroviny. Při umývání také dřevo zbytečně dlouho nenamáčejte a osušte ho utěrkou, aby dříve vyschlo.
Na co všechno se dá hmoždíř použít
V našich končinách se hmoždíře používají spíše ve farmaceutice, při drcení léků a míchání krémů, a v kuchyni spíše jen na drcení koření a bylin, světové kuchyně jsou v tomto mnohem kreativnější. Zajímavé je použití hmoždíře na přípravu ochucených solí – hrubozrnná sůl rozdrtí s bylinkami a jiným kořením. Takto ochucená sůl je vhodná na BBQ, maso, ryby, ale i na dokončení hotových jídel.
Podobně se dají vyrobit i směsi koření. Do hmoždíře se přidá čerstvé koření různých druhů, přičemž drcením se z něho uvolní čerstvé aroma. V indické kuchyni je např. oblíbenou směsí koření garam masala. V hmoždíři vyrobíte i výborné a aromatické pesto. Stačí přidat čerstvou bazalku a pár stroužků česneku, případně dochutit dalšími ingrediencemi podle vlastní chuti. Přidat můžete parmezán, piniové oříšky, olej, ale také různé bylinky. Vznikne tak mnohem zajímavější výsledek než v kuchyňském mixéru.
Oblíbenou pochoutou z hmoždíře je i známé guacamole. Používá se v mexické kuchyni buď jako dip, nebo se konzumuje s tacos, nachos a dalšími dobrotami. Guacalome se vyrábí z avokáda, limetky, cibulky, rajčat a koriandru. Tyto ingredience se spolu rozdrtí a vznikne lahodný pokrm vhodný zejména během horkých letních dní. Stejně jednoduše si vytvoříte i salsu rozdrcením rajčat, jalapeňo, česneku, cibule a soli.
Zejména ve veganské kuchyni je známá humus pomazánka z cizrny. Vyrábí se rozdrcením cizrny (uvařené nebo z konzervy), citronové šťávy a kůry, česneku, soli, tahini a olivového oleje. Podobně lze v hmoždíři vytvořit i mnoho dalších chutných jídel, která jste možná zvyklí připravovat v mixéru. Díky hmoždíři však objevíte výraznější aroma a plnější chuť díky propojeným a dokonale ladícím ingrediencím.
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Modrá se s koupelnami spojuje už nějaký ten čas. Že se jí nemusíte při zařizování koupelny vůbec obávat vás přesvědčí naše foto inspirace. Do komentářů nám nezapomeňte poslat fotky...
Prvky retro stylu nás obklopují každý den. Spojení moderního a retra se líbí nejen mladším, ale i starším ročníkům. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj obývací pokoj oživíte netradičním...
Co dělat, když máte jen jednu dětský pokoj, ale dvou mrňousů? Skvělým řešením, které šetří místo, je patrová postel. Děti ji budou milovat, hrozí však, že se poperou o to, kdo bude spát...
Publikováno dne: 11.11.2022
Posledná aktualizácia: