Hrnec na těstoviny Tescoma, Orion, nebo Tefal? Poradíme, jak vybrat nepřilnavý hrnec na špagety
Když se řekne „hrnec na těstoviny“, mnohé hned napadne, že jde o jednu z těch kuchyňských pomůcek s velmi specifickým zaměřením, které se darují na Vánoce, jednou použijí a potom už jen chytají prach kdesi na skříni. Není tomu ale tak.
Hrnec na těstoviny je praktickou pomůckou, kterou lze využít na přípravu různých pokrmů a ulehčit si tak vaření. O co vlastně jde a vyplatí se do této pomůcky investovat?
Hrnce na těstoviny v různých velikostech
Co je hrnec na těstoviny
Hrnec na těstoviny není v každé domácnosti samozřejmostí. Těstoviny se přece dají uvařit i v běžném hrnci s poklicí a scedit za pomoci cedidla nebo sítka. Proto je na místě otázka: V čem je hrnec na těstoviny výjimečný? Hrnec na těstoviny je hrnec vyvinutý speciálně na vaření těstovin, avšak díky jeho přednostem ho rozhodně využijete i na vaření jiných jídel. Skládá se z hrnce, cedidla a poklice. Namísto slévání vody do cedidla, jako při běžném vaření umožní hrnec na těstoviny bezpečné scezení vody bez toho, abyste se vřící vodou popálili nebo vám při cezení skončilo několik těstovin ve dřezu.
Při názvu „hrnec na těstoviny“ si mnozí okamžitě pomyslí, že je zbytečné kupovat něco s tak úzkým zaměřením, tedy hrnec, ve kterém lze vařit jen těstoviny. Není to však pravda – v tomto hrnci je možné vařit cokoliv, při čem využijete fakt, že potravina se vaří samostatně, v cedidle. Uvaříte tak například i brambory, fazoli, čočku, rýži, vajíčka na tvrdo, zeleninu nebo maso, v polévce můžete takto odděleně vařit potraviny, které potom vyberete nebo nakrájíte, zeleninu můžete v cedidle dusit a podobně připravíte i další jídla na páře nebo vařením.
Výhody hrnce na těstoviny
- Ulehčí přípravu těstovin – Hrnec na těstoviny je skvělou pomůckou, díky které se vaření těstovin stane hračkou. Pomůže nejen začínajícím kuchařům, ale také zkušeným hospodyním, které si zkrátka chtějí ušetřit čas i námahu.
- Těstoviny nezůstanou přilepené na dně – Nepříjemnou záležitostí při vaření těstovin v běžném hrnci jsou těstoviny přilepené na dně. S hrncem na těstoviny se to nestane. Díky nejnovějším technologiím jsou tyto hrnce vyráběné tak, že se teplo uvnitř distribuuje rovnoměrně, díky čemuž dochází i k rovnoměrnému vaření těstovin.
- Uvaříte víc těstovin najednou – Čekáte návštěvu a potřebujete uvařit větší množství těstovin? Nemusíte sahat po největším hrnci v domácnosti. Voda se neslévá, a tak ji můžete po vytažení uvařených těstovin okamžitě použít znovu.
- Snižuje riziko úrazu – Při slévání těstovin může jednoduše dojít k popálení horkou vodou nebo párou, zejména když vaří mladší ročníky, začínající kuchaři, senioři nebo lidé s fyzickým postižením či bolestmi kloubů. Při vaření v hrnci na těstoviny se toto riziko snižuje na minimum, protože těstoviny stačí vytáhnout a vodu lze slít až po vychladnutí.
- Nic nevyjde nazmar – Při slévání těstovin se stane, že se nám poklice posune a do dřezu se spolu s vodou vyhrne i několik těstovin. S hrncem na těstoviny se vám to stát nemůže.
- Má všestranné využití – Hrnec můžete využít i jinak než na jednoduchou přípravu těstovin. Odnímatelné cedidlo jednoduše před vařením odeberte a hrnec použijte na vaření polévek, omáček, džemův nebo jakýchkoliv jiných jídel.
- Uvaří nejen těstoviny – Hrnec na těstoviny lze využít při vaření čehokoliv, co vyžaduje cezení, např. rýže, luštěnin, brambor nebo zeleniny. Mělčí cedidlo může posloužit i při vaření v horké páře, díky čemuž hrnec využijete ještě efektivněji.
Komu se do něj vyplatí investovat
I když na první pohled se zdá, že hrnec na těstoviny je velmi specifickou kuchyňskou pomůckou výhradně na vaření těstovin, už víme, že tomu tak není. Proto i to, komu se do tohoto zařízení vyplatí investovat, není žádný specifický okruh zákazníků. Prosperovat z hrnce na těstoviny může každý a jakákoliv domácnost. Zkušeným kuchařům usnadní přípravu jídel, pomůže i začínajícím a mladým pomocníkům v kuchyni, kteří při vaření ještě nejsou tak zruční. Pomoci může i seniorům, kteří namísto slévání těžkého hrnce s vřící vodou mohou těstoviny v cedidle jednoduše vybrat a nechat odkapat. Hrnec na těstoviny je zkrátka pomůckou, kterou lze využít v jakékoliv kuchyni a nezáleží na tom, jestli s vařením teprve začínáte, nebo máte roky praxe.
Jak vybrat hrnec na těstoviny
Při výběru hrnce na těstoviny je třeba brát ohled nejen na materiál a objem, ale i na tepelnou kapacitu, cenu a doplňky. Jaké máte možnosti?
Materiál
Výběr vhodného materiálu je důležitý z několika důvodů. V první řadě se vyhnete levným a nekvalitním napodobeninám, které by byly zbytečně vyhozenými penězi. Materiál je takéž podstatný pro to, abyste zjistili, zda hrnec můžete používat na vašem konkrétním sporáku. V popisu každého kvalitního hrnce je totiž uvedené, na jaký ohřev je vhodný, proto této informaci věnujte pozornost. Materiál může ovlivnit i rychlost ohřevu a výšku teploty, resp. zda je teplota v celém hrnci distribuovaná rovnoměrně. Nejčastěji používané materiály jsou:
- Nerezavějící ocel – Jde o nejčastěji používaný materiál, je kvalitní, ale cenově dostupný. Zvládá vysoké teploty a jeho výhodou je, že je vhodný na různé typy sporáků i do trouby nebo myčky. I v rámci tohoto materiálu jsou různé varianty, ale za velmi kvalitní nerezavějící ocel se považuje ta s označením „18/10“, což představuje poměr chromu a niklu.
- Měď – Měď je materiál, který se považuje za výborný vodič tepla – rychle se zahřeje i vychladne. Měděné hrnce bývají potažené vrstvou nerezavějící oceli, protože měď sama o sobě by mohla jídlu přidat nežádanou měděnou příchuť. Nevýhodou tohoto materiálu je jeho vyšší cena a to, že není vhodný na vaření na indukčním sporáku.
- Hliník – Hliník také velmi dobře vede teplo, takže se dokáže nahřát poměrně rychle. Je to však velmi lehký a ohebný materiál, proto se často obohacuje o jiné kovy. Protože dokáže jídlu dodat mírně metalickou chuť, často se potáhne vrstvou nerezavějící oceli. Nevýhodou je, že ho nelze použít na indukčním sporáku, pokud neobsahuje nějaký jiný kov. Výhodou však je jeho trvanlivost a nízká cena.
- Slitina železa – Železo je slabší vodič tepla, proto se déle zahřívá, ale zároveň zůstává déle teplý. Jídlo v hrnci vám tak rychle nevychladne. Je to trvanlivý a odolný materiál, ale často je zevnitř potažený vrstvou, která se nepřipálí a nerezaví. Nevýhodou je, že železné hrnce jsou o něco těžší a není vhodné je umývat v myčce nádobí.
Tepelná kapacita
Tepelná kapacita znamená to, jakou teplotu je hrnec schopný snést. Kvalitní hrnce na těstoviny jsou schopné snášet vysoké teploty, díky čemuž odlišíte i kvalitní hrnec od levnějších a méně kvalitních alternativ. Zároveň se tak ujistíte, že máte kvalitní hrnec, v němž se teplo distribuuje rovnoměrně a dochází tak k rovnoměrnému vaření v celém hrnci.
Objem
Postačí vám menší 3litrový hrnec, středně velký 6–8 l nebo sáhněte po větších 13 a víc litrových hrncích? Objem hrnce by se měl odvíjet od toho, pro kolik osob obvykle vaříte, případně kolik lidí hostíte. Nezapomeňte ani na to, že menší hrnec se ohřeje dříve, proto budou i těstoviny hotové spíše. Nesahejte proto po zbytečně velkých hrncích a myslete i na šetření energií a vyberte si hrnec, který nejlépe odpovídá vašim potřebám.
Způsob ohřevu
Před koupí si ověřte i způsob ohřevu, tedy na jakém sporáku je možné hrnec ohřívat. Většina hrnců na těstoviny je z nerezavějící oceli, a tu lze ohřívat na plynovém, elektrickém, sklokeramickém i indukčním sporáku. Nerezavějící ocel lze ohřívat i v troubě, ale ověřte si, zda je do trouby vhodný i váš konkrétní model hrnce. Materiály bývají často kombinované a ne všechny jsou vhodné i do trouby.
Cena
Ceny hrnců na těstoviny jsou různé a závisí na značce produktu, použitém materiálu i kvalitě výrobku. Běžný hrnec na těstoviny najdete převážně v cenovém rozmezí 25–50 eur, přičemž existují i levnější i dražší varianty. Dražší modely bývají vyrobené z nerezové oceli, jsou vhodné na všechny druhy sporáků i do trouby a bývají vybavené prvky navíc, např. sítkem na paření či držadly, která se nezahřívají. K oblíbeným se řadí hrnce značek Tescoma, Orion, Tefal, Lamart, ale také Banquet, Zwilling či WMF.
Datum:
Bez kvalitní sady hrnců to v kuchyni může být občas náročné. Při výběru hrnců na vaření vsaďte na reference uživatelů a jejich předchozí zkušenosti. Které sady hrnců jsou nejlepší a nezklamou?
Číst celý článek
Doplňky
Některé hrnce bývají doplněné o různé doplňky navíc, které mohou přijít vhod. Nejčastěji jde o:
- hluboké a mělčí cedidlo
- sítko na přípravu jídla na páře
- poklice z tvrzeného skla, která umožní mít lepší přehled o vaření
- poklice s otvory na únik páry a slévání vody
- držadla obalená silikonem nebo jiným tepelně odolným materiálem
Další kritéria
Ověřte si i další informace o hrnci a o tom, jakým způsobem je možné ho používat:
- Je vhodný do myčky nádobí?
- Je vhodné používat ho i v troubě?
- Jakým způsobem je možné ho čisttť?
- Váže se k němu dostatečná záruční doba?
- Zanechávají uživatelé pozitivní recenze?
Jak se používá hrnec na těstoviny
Používání hrnce na těstoviny je jednoduché a intuitivní. Tak jako při běžném vaření těstovin je v první řadě potřebné naplnit hrnec vodou, zakrýt poklicí a přivést ji na sporáku do bodu varu. Když voda vře, do hrnce nasypte těstoviny, případně jinou potravinu, kterou chcete uvařit. V hrnci se nachází připevněné cedidlo, díky kterému se těstoviny nebudou lepit na dno hrnce, ale zůstanou v cedidle.
Následně stačí několik minut počkat, než se těstoviny uvaří. Pokud jste po ochutnávce s uvařenými těstovinami spokojení, hrnec můžete odstavit. Namísto slévání vřící vody vás čeká jen vytažení cedidla zevnitř hrnce. Voda tak zůstane v hrnci a vy ji můžete slít až po vychladnutí, nebo si část vody nechat na přípravu dalších pokrmů. Těstoviny v cedidle můžete nechat na chvilku odkapat nad dřezem a ochutit omáčkou či jiným způsobem.
Péče a údržba
Čištění hrnce na těstoviny je jednoduché. Mnohé z nich je možné jednoduše vložit do myčky nádobí a je po problému. Pokud však umýváte ručně, dejte si pozor na to, jak ho umýváte. Častým problémem je, že si lidé tuto aktivitu nechávají na později a škrob z těstovin na hrnci a cedidle mezitím zaschne. Takto zaschnutý hrnec je skutečně těžké umýt, hlavně na špatně dostupných místech. Řešením je nechat hrnec s cedidlem na několik minut odmoknout ve vodě, příp. ve vodě se saponátem, po čemž čištění půjde mnohem snadněji. Nikdy hrnec nečistěte kartáčem, který by ho mohl poškrábat, nebo agresívním a abrazívním čisticím prostředkem.
Časem se na hrnci mohou objevit známky používání. U nerezavějící oceli je běžné, že nádobí postupem času začne měnit barvu. Tento problém lze vyřešit jednoduchým trikem – hrnec stačí umýt obyčejným octem. Ten pomáhá i tehdy, když se na hrnci objeví bílé skvrny. Bílé skvrny jsou známkou vápníku a dalších minerálů obsažených ve vodě, které mohou hrnec takto poznamenat. Tehdy je vhodné naplnit hrnec 3/4 vody a 1/4 octa a nechat projít varem. Vodní kámen se uvolní a následně budete moci hrnec umýt běžným čisticím prostředkem. Skvrny způsobené vodou však lze odstranit i s pomocí vlhkého hadříku a sody bikarbony. Tou je třeba navlhčený hrnec důkladně umýt a opláchnout. Samotná údržba závisí na typu materiálu, proto se vždy řiďte pokyny v manuálu.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Vzhlédnite také naše inspirace
Oranžová kuchyň - netradiční, ale vhodná volba
Oranžová bude vyzařovat příjemné teplé světlo ať ji umístíte kamkoli. Pokud ji ani vy nemáte ve své kuchyni, je nejvyšší čas to změnit.
Bílá ložnice - Ideální barva pro čistou mysl
Bílá v ložnici? Určitě jí výběrem neuděláte krok vedle. Bílá je barvou čistoty, evokuje svěžest, vysoké hodnoty a ideály. Viz naše fotoinšpirácie.
Dřevěné umyvadla
Patříte k těm, kteří se v bytovém designu chtějí odlišit a rádi volíte netradiční řešení? Máte rádi krásu a praktičnost dřeva? Pak je pro vás dřevěné umyvadlo jako stvořené!
Publikováno dne: 02.05.2022Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(87.8%)V této kategorii najdete i:
Zahradní krb z cihly nebo ytongu – návrh, hloubka základu pod zahradní krb, stavba Zahradní krb je centrálním bodem zahrady a večerním posezením dodá teplo a tu správnou náladu. Stavba vnějšího krbu však má svoje jedinečnosti, na které je třeba myslet.
Jak přilákat do zahrady motýly – vhodné květiny a keře pro motýly I vy můžete do své zahrady přilákat motýly – stačí udělat několik změn ve výsadbě rostlin i v uspořádání zahrady.
Jak si vybrat paddleboard – pevný, nafukovací, s plachtou? Jak jezdit, kam na paddleboard Paddleboarding je zábavný, vhodný pro všechny věkové kategorie a dá se praktikovat v různých obměnách. Jaké benefity paddleboarding přináší, jak s tímto atraktivním sportem začít a podle...