Zavařená jablka se slupkou bez cukru, nebo sušená jablka v sušičce i troubě? Vyzkoušejte oboje

Jablka jsou chutným ovocem, které obsahuje množství minerálů, vlákniny a vitamínů. Na Slovensku se pěstují odpradávna a díky různým odrůdám si můžete pochutnat na sladkých i kyselých. Výhodou jablek je nenáročnost skladování, proto jsou k dispozici téměř po celý rok. Možností, jak zpracovat jablka, je hned několik a my vám některé z nich prozradíme.

Zavařovaná nastrouhaná jablka

Většina preferuje ovoce v čerstvém stavu, ale jsou situace, kdy se ovoce hodí zavařené, případně vysušené nebo zamrazené. Z jablek si tak můžete udělat kompot, džem, dětskou výživu nebo křupavé chipsy. Chutných a zdravých alternativ je však mnohem víc.

Zavařená jablka

Zavařená jablka jsou ideální přílohou k hlavním jídlům. Pokud si chcete připravit jablečný kompot, potřebujete k tomu jen jablka, vodu, cukr, zavařovací hrnec a zavařovací sklenice. Zpracování není náročné, ale počítejte s tím, že vám zabere trochu víc z vašeho času. Samozřejmě, čas strávený zavařováním závisí i na tom, kolik jablek si chcete zavařit.

Aby váš kompot výborně chutnal, dbejte na výběr správného ovoce. Jablka by neměla být příliš měkká a moučnatá a také ani nedozrálá. Ideální volbou jsou tedy dozrálá, tvrdá jablka, se kterými můžete následně pracovat.

Jablka umyjte, odstraňte stopku i celý jádřinec. Potom je přeřežte na čtvrtinky nebo na osminky, jak vám to víc vyhovuje, a nezapomeňte je potřít citronovou šťávou. Ta vám zaručí, že jablka nezhnědnou. Zavařovat můžete se slupkou i bez slupky, je to vaše volba, ale vězte, že ve slupce je plno vitamínů a živin.

Připravte si nálev (na 1 litr vody 400 až 500 gramů krystalového cukru) a vodu vařte do té doby, dokud se v ní cukr úplně nerozpustí. Nakrájená jablka naskládejte do zavařovacích sklenic. Neměla by být natlačená úplně po okraj, ale ideální je, když jsou 1 centimetr od okraje. Potom do sklenic nalejte nálev tak, aby zakryl všechna jablka.

Jablečný kompot se skořicí

Kompoty následně sterilizujte 15 až 20 minut při teplotě 90 stupňů Celsia. Po sterilizaci sklenice vytáhněte ze zavařovacího hrnce, otočte je vzhůru dnem a nechte vychladnout. Další den je uskladněte na místě, kde je sucho a chládek. Jablka je možné sterilizovat i na plechu v troubě nebo v myčce nádobí, ale přece jen, sterilizace v hrnci je osvědčenou klasikou.

Zavařená jablka bez cukru

Když chcete zdravější alternativu zavařených jablek, ať už proto, že si udržujete štíhlou linii, nebo jste diabetik, jablka se dají zavařit i bez použití cukru. Nemusíte se bát, že by byla kyselá, protože obsahují fruktózu – přírodní cukr. Sladkost jablek bude potom záviset na zvolené odrůdě.

Receptů, jak zavařovat jablka bez cukru, najdete na internetu mnoho, liší se od sebe postupem i použitými přísadami. My vám nabídneme nejjednodušší způsob, jak si zavařit jablka bez přídavku cukru.

Do sklenic navrstvíte nakrájená jablka a posypete je troškou soli. Sůl podpoří jejich sladkost a zároveň působí jako konzervant. Potom na sklenici nasaďte víčko, které zatlačte tak, aby pevně drželo. Ovoce po sterilizaci pustí šťávu a sladké je bez jakýchkoliv přísad. Podobným způsobem můžete sterilizovat i nastrouhaná jablka.

Jak dlouho sterilizovat jablka bez cukru?

Sterilizuje se v zavařovacím hrnci a přibližný čas je 10 minut při teplotě 80 až 90 stupňů Celsia. Šťáva, kterou ovoce pustí, je hlavní konzervant, a podle ní víte, kdy je zasterilizované. Pokud ovoce šťávou není zalité, sterilizujte ještě několik minut. Následně sklenice otočte vzhůru dnem, přikryjte je dekou a nechte úplně vychladnout. Skladujte je na suchém a tmavém místě jako běžné zavařeniny.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie stropní ventilátory

Nastrouhaná jablka do mrazničky

Někdy je úroda jablek tak velká, že je nestíháte zavařovat. Dalším nenáročným způsobem, jak jablka zpracovat a odložit si je na „horší časy“, je mražení. Jablka nakrájejte na kostky nebo postrouhejte, dejte do vhodné nádoby a vložte do mrazničky. Takto uskladněná jablka jsou ideální na pečení i do snídaňové kaše. Před pečením, použít je můžete například na jablkové pité, je stačí mírně rozmrazit.

Sušená jablka

K osvědčenému způsobu zpracování jablek patří i sušení. Naše babičky využívaly hlavně přirozené sušení na slunci nebo v troubě, ale k dnešní moderní době patří sušení ovoce v sušičkách, které jsou na to určené. Pokud takovou sušičku nemáte, nic se neděje, sušení zvládnete i v uvedené troubě. V jablkách se sušením zachová většina vitamínů, minerálů i vlákniny.

Jak si nakrájet jablka na sušení?

Jablka si nařežte na kolečka, případně na měsíčky. Měla by mít tlouštku 0,5 až 0,7 centimetru. Pokud vám nepřekáží slupka, ovoce nemusíte loupat a stačí jen odstranit jaderníky. Stejně jako při zavařování i při sušení platí, že jablka je potřebné na chvíli ponořit do vody s malým množstvím kyseliny citronové, případně potřít citronem, aby si zachovala bílou barvu. Pokud chcete mít sušené ovoce perfektně nakrájené, můžete použít kráječ na jablka.

Jak nakrájet jablka na sušení?

Sušení jablek v troubě

Jablka po ošetření kyselinou citronovou nechte odkapat a uložte je na mřížku nebo na plech vystlaný papírem na pečení a dejte sušit. Zpočátku je vhodné sušit při teplotě 80 stupňů Celsia, později snižte teplotu na 60 stupňů Celsia, čímž se jablka pomalu dosuší. V polovině sušení nezapomeňte jablka otočit na druhou stranu.

Během sušení by měla z trouby unikat vznikající pára, proto nechte pootevřená dvířka. Ovoce je třeba vysušit důkladně, protože jinak může časem plesnivět. V krajním případě, když nechcete na sušení použít troubu, sušit můžete i na radiátoru, počítejte však s tím, že to bude trvat i několik dní.

Jak sušit jablka na radiátoru

Jablka si očistěte a nakrájejte na požadovaný tvar i tlouštku. Vhodné je, když plátky jablka nejsou tlustší než 1 centimetr. Jablka potom poskládejte na dostatečně velký podnos, aby se jich tam vešlo co nejvíc, a můžete ho vystlat papírem na pečení. Následně jablka položte na radiátor.

Druhý den jsou jablka mírně seschlá, poobracejte je nebo prohrabte, aby byla vysušená ze všech stran. Třetí den je ještě několikrát prohrabte a večer, případně čtvrtý den se dají jíst. Získáte tak příjemně křupavá sušená jablka. Rychlost usušení závisí i na topení. Čím víc se topí, tím rychleji schnou.

Sušení jablek v sušičce

Jak jsme uvedli výše, popularitu získávají sušičky ovoce. Urychlují proces sušení a navíc vám zaručí, že ovoce bude vysušené po všech stranách stejně. Sušičky totiž rovnoměrně rozvádějí vzduch i odvádějí vlhkost. Umožňují nastavit optimální teplotu sušení, proto máte celý proces sušení pod svojí kontrolou. Důležité je sušit podle návodu přístroje, který máte, protože návody se značku od značky mírně liší.

Jablka sušená v sušičce ovoce

Nakrájená jablka poskládejte do sušičky a dbejte na to, aby se nepřekrývala. Teplotu je ideální nastavit na 55 stupňů Celsia, o ostatní se postará přístroj, který jablka vysuší. Už v den sušení si můžete zamlsat na křupavých jablečných chipsech. Pokud máte raději sladší nebo výraznější chutě, na jablíčka přidejte med, případně skořici. Sušená jablka s medem jsou zdravější alternativou k různým průmyslově zpracovaným sladkostem.

Doby sušení ovoce

Na radiátoru budete mít jablka usušená za 4 až 5 dní, záleží na tom, jak moc se topí. V pootevřené troubě při teplotě přibližných 50 stupňů Celsia a na plechu, který je vystlaný papírem na pečení, to i s přestávkami potrvá den (maximálně dva dny). Nejrychleji se vám jablka usuší v sušičce na ovoce. Tam se jablka vysuší za půl až tři čtvrtě dne. Jde jen o orientační časy, protože rychlost sušení závisí na tlouštce nakrájených jablek, vnitřní teplotě i vlhkosti vzduchu.

Jak uskladnit sušená jablka?

Vysušené ovoce můžete přeložit do sklenic nebo vložit do plátěného či papírového sáčku. Skladovat by se mělo v tmavé, suché a chladné místnosti, ideálně v komoře. Sklenice se sušenými jablky můžete i sterilizovat.

Výhody doma sušeného ovoce

Sušená jablka jsou plná vitamínů a minerálů, najdeme v nich například železo, hořčík, vápník, vitamín C, vitamín B a v neposlední řadě vlákninu. Když si je připravíte doma, víte, jaké suroviny jste použili, a máte jistotu, že jde o kvalitní produkt. K výhodám sušených jablek patří:

  • náhrada za nezdravé sladkosti,
  • možnost použít na pečení nebo do jogurtů či kaší,
  • koncentrovaná dávka vitamínů, minerálů a vlákniny,
  • bez škodlivých konzervantů.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie ochlazovače vzduchu

Další způsoby zpracování jablek

Kromě výše uvedených postupů můžete z jablíček vyrobit také domácí džem, dětskou výživu, mošt či jablkové víno. Způsobů, jak zpracovat přebytečnou úrodu jablek, je mnoho a je na každém z vás, co preferujete.

Domácí jablkový džem

Domácí jablkový džem potěší nejeden mlsný jazýček. Jeho příprava není náročná a odmění vás příjemně sladkou chutí. Na výrobu džemu budete potřebovat těchto pár surovin.

Suroviny:

  • 2 kg jablek
  • 500 g krystalového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 citron (šťáva i kůra)

Recept na jablečný džem

Postup:

  1. Jablka očistěte, pokrájejte a dejte do připraveného hrnce. Přidejte tam malé množství vody a nechte dusit přibližně 20 minut. Následně je pomocí tyčového mixéru rozmixujte.
  2. K rozmixovaným jablkům přidejte ostatní ingrediencie a pořádně promíchejte. Potom vařte dalších 5 minut.
  3. Takto připravený džem plňte do čistých zavařovacích sklenic a sterilizujte asi 25 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.

Dětská jablečná výživa

Dětská jablečná výživa se připravuje podobně jako džem, jsou tam však určité rozdíly, protože i konzistence těchto dvou pokrmů je rozdílná. Na přípravu dětské jablečné výživy budete potřebovat následující ingredience.

Suroviny:

  • 2,5 kg jablek
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 500 ml vody
  • 5 až 10 PL krystalového cukru
  • 3 až 6 PL citronové šťávy

Dětská jablečná výživa recept

Postup:

  1. Jablka umyjte, oloupejte a zbavte jadýrek. Potom je nakrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Zasypte krystalovým i vanilkovým cukrem, přidejte šťávu z citronu a dobře promíchejte. Množství cukru a citronu si můžete přizpůsobit podlr toho, z jakého druhu jablek výživu děláte.
  2. K jablkům nalejte vodu a přiveďte k varu. Vařte, dokud jablka nezačnou vonět.
  3. Jablka potom rozmixujte ponorným nebo klasickým mixérem na kaši. Ještě za horka dětskou výživu nalejte do připravených skleniček, dejte na ně víčka a sterilizujte aspoň 20 minut na 180 stupňů Celsia.
  4. Zasterilizované sklenice obraťte vzhůru dnem, zabalte do deky a nechte úplně vychladnout.

Domácí jablečný mošt

Lehký domácí jablečný mošt zvládnete vyrobit i bez drtiče a lisu. Pohár vychlazeného jablečného moštu, ve kterém navíc není přidaný žádný cukr, vás příjemně osvěží a dodá vám potřebné vitamíny. Na výrobu potřebujete jen 2 kg jablek.

Domácí jablečný mošt

Postup:

  1. Jablka dobře umyjte, zbavte jaderníku a pokrájejte. Ideálně na čtvrtinky, které ukládejte do velké misky s ledovou vodou. Ta zabrání rychlému zhnědnutí.
  2. Jablka můžete ručně nastrouhat, ale lépe vám poslouží kuchyňský robot, který urychlí proces a zabráníte tak oxidaci.
  3. Postrouhaná jablka navrstvěte do velkého sítka přeloženého plátnem (gázou), které umístíte nad mísu. Důležité je, aby dostatečně viselo přes okraje.
  4. Jablka silně stlačujte, abyste z nich vymačkali co nejvíc šťávy. Když už tímto způsobem neteče z jablek šťáva, sviňte plátno a otáčením vyždímejte i zbytek šťávy z jablek.
  5. Šťávu přelejte do čistých lahví tak, aby zůstal aspoň centimetr od kraje a sterilizujte při teplotě 80 stupňů Celsia přibližně 15 minut.
  6. Jablečný mošt skladujte na tmavém a chladnějším místě.

Jablečné víno

Když se řekne víno, každý si představí hrozny, z nichž se nejčastěji vyrábí. Ale už dávno neplatí, že kvalitní a chutné víno musí být vyrobené jen z tohoto druhu ovoce. Zkuste si vyrobit víno z jablek, možná vám zachutná tak, že jím nahradíte klasické hroznové. Na výrobu jablečného vína budete potřebovat těchto pár ingrediencí.

Suroviny:

  • 1 l jablečné šťávy
  • 1 l vody
  • 600 g cukru
  • vinné kvasinky
  • živná sůl

Postup:

  1. Umytá jablka nastrouhejte na větším struhadle i se slupkou a přes utěrku je vymačkejte.
  2. Cukr rozpusťte ve vodě, přidejte vymačkanou šťávu, živnpi sůl a vylejte do demižonu.
  3. Druhý den přidejte rozmnožené kvasinky. Nádobu uzavřete kvasnou trubkou a nechte kvasit.
  4. Vykvašené víno stáhněte do čisté lahve, která musí být plná a také uzavřená kvasnou trobkou. V lahvi nechte víno 2 až 3 týdny stát.
  5. Potom víno stáhněte do lahví, dobře zazátkujte a odložte.
  6. Na jablečné víno můžete použít i zralá opadaná jablka. Víno je možné dělat i z čisté jablečné šťávy bez použití vody, v tom případe však dáte jen poloviční dávku cukru.
Pozrite si viac produktov z kategórie svářečky fólií

Autor článku

Redakce VeseleBydleni.cz

Pravidelně Vám přinášíme všechny zajímavosti ze světa těch nejnovějších trendů v bydlení a zahradě. Sledujte nás a nic vám neunikne :-)


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Černý gauč se stane dominantou každého obývacího pokoje Černý gauč se stane dominantou každého obývacího pokoje

Je černý gauč dobrou volbou? Určitě ano. Podívejte se, jak dobře může v místnosti vypadat a s čím vším se dá kombinovat.

Červená barva kuchyně citelně zvýší váš apetit Červená barva kuchyně citelně zvýší váš apetit

Posviťme si aspoň trochu na to, co všechno by nám červená barva měla nabídnout. Nápady na designování a kombinování barev se nechte inspirovat fotkami v článku. 

Fialová koupelna - působí luxusně a odvážné Fialová koupelna - působí luxusně a odvážné

Fialová barva je dlouhá léta spojována s luxusem a královským prostředím. Kdysi totiž nebylo jednoduché vyrobit fialové barvivo, proto bylo velmi vzácné. Přestože dnes je už fialová...



Publikováno dne: 18.08.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(90.2%)