Jak funguje parní trouba, výhody, recenze, zkušenosti, test. Nejlepší jsou Electrolux, AEG, Bosch a Miele
Výrobci kuchyňských spotřebičů se stále víc vydávají cestou zdravého způsobu přípravy jídel. To platí také pro trouby. Alternativou klasických teplovzdušných trub jsou parní trouby, které slibují zdravější a rychlejší přípravu s chutnějším a šťavnatějším výsledkem.
V tomto článku se proto podíváme na to, co jsou to parní trouby, jaké mají výhody a jak si poradit s výběrem a koupí.
Parní trouby do každé domácnosti
Co je to parní trouba a jak funguje
Jde o spotřebič, který peče pokrmy za pomoci páry. Každá parní trouba má nádržku na vodu, která se před pečením naplní. Vnitřní bojler nádržku ohřívá, díky čemuž se z ní při pečení voda mění na páru. Ta cirkuluje okolo jídla, které se vaří v páře. Rozdíl od běžné trouby je v tom, že zatímco v teplovzdušné troubě cirkuluje suchý horký vzduch, v parní troubě cirkuluje pára, a tedy pokrmy při pečení nevysušuje – naopak, udržuje v nich šťavnatost. Vodní pára navíc vede teplo účinněji než vzduch, a proto budou i pokrmy hotové rychleji. Parní trouby nabízejí více programů, takže klidně v nich můžete také klasicky péct nebo grilovat. Jde tedy o multifunkční zařízení, které vám nahradí několik spotřebičů.
Výhody parního pečení
Pečení v parní troubě s sebou přináší více výhod, které vás osloví zejména tehdy, když vám záleží na zdravém a chutném stravování.
- Připravené pokrmy jsou zdravější – Při pečení v páře si potraviny udržují víc vitamínů, minerálů a živin než při pečení v horkém vzduchu. Zároveň vám stačí použít mnohem méně oleje nebo tuku.
- Jídla budou chutnější a šťavnatější – Když pečete v páře, nestane se vám, že vám jídlo oschne a ztratí svoji šťavnatost. Jídlo si zachová víc svých chutí a vůní, proto budou připravované pokrmy ještě lahodnější.
- Vyhnete se nerovnoměrnému pečení – Zvenku připálené, zevnitř syrové? Při pečení v páře je to minulostí. Pečení je mnohem rovnoměrnější a nehrozí ani připálení, když jídlo necháte v troubě pár minut déle.
- Připravíte víc různých receptů – V parní troubě můžete připravovat maso, ryby, zeleninu i ovoce, ale klidně i pokrmy, které možná nečekáte, např. rýži, těstoviny a polévky. Zároveň si usnadníte pečení chleba a pečiva, které potřebuje páru.
- Oběd bude hotový rychleji – Pečení v páře je o zhruba čtvrtinu času rychlejší než běžné teplovzdušné pečení. To znamená, že pokrmy budou připravené rychleji, než jste zvyklí, takže ušetříte čas strávený v kuchyni.
- Připravíte celý oběd najednou – Pro parní trouby je charakteristické pečení na více úrovních současně. V jedné troubě tak upečete kuře, zeleninu, brambory i zákusek na nedělní oběd bez toho, aby jídla nabrala vůni ostatních pokrmů v troubě.
- Jídlo ohřejí efektivněji – Parní trouby umožňují i ohřev jídla, avšak na rozdíl od ohřevu v mikrovlnné troubě je jídlo ohřáté rovnoměrněji a není zbytečně vysušené. Zbytky z předchozího dne tak budou chutnat čerstvěji.
Abychom však nemluvili jen o benefitech, parní trouby mají i svoje nevýhody, které je dobré zvážit. V první řadě je to cena, která je výrazně vyšší než u běžných teplovzdušných trub. Problémem může být i to, že na parní pečení si musíte zvyknout – protože se jídla pečou rychleji, je potřebné odpočítat čtvrtinu času. Čištění parní trouby může být náročnější, avšak mnohé nabízejí samočisticí programy, proto tuto funkci nepřehlédněte.
TOP parní trouby
Pokud přemýšlíte nad troubou umožňující parní pečení, měli byste si přečíst nejen náš návod, jak takový spotřebič vybrat, ale také tipy na produkty, které vám pečení v páře umožní. Dovolili jsme si pro vás vybrat modely, které patří mezi nejprodávanější a nejkvalitnější. Díky výběru tedy budete moci ideálně porovnat, která parní trouba je pro vaši domácnost vhodná.
Jak vybrat parní troubu
Předtím, než se pustíte do rozhodování, je dobré poznat, která kritéria jsou při výběru trouby důležitá. Vyplatí se zamyslet se nad tím, zda chcete v troubě také péct nebo pouze připravovat jídla na páře. Dále je důležité, pro kolok osob a kolik jídel chcete současně připravovat. Kromě různých funkcí a programů nezapomeňte stanovit si rozpočet, kolik jste ochotní za troubu utratit. Různé typy parních trub vás totiž mohou překvapit cenovými rozdíly.
Typy
Pod názvem „parní trouba“ se mohou skrývat různé typy zařízení, z nichž každé funguje na jiném principu. Všímejte si proto, o jaký druh parní trouby jde u konkrétního modelu.
- Trouby s pravým parním pečením – Jde o trouby, které poskytují jen parní pečení. Mají nádržku na vodu, ze které se tvoří pára při každém programu. Využívají se jako doplněk ke klasické troubě.
- Trouby s přidanou párou – Trouby s přidanou párou jsou klasické teplovzdušné trouby s parním programem, proto jsou levnější. Páru tedy využívají jen tehdy, když si zvolíte daný parní program.
- Kombinované trouby – Jsou kombinací parní a teplovzdušné trouby. Tímto kompromisem tak získáte výhody obou, avšak bývají dražší.
Rozměry
Rozměry jsou důležitým kritériem, ať už hledáte vestavěnou nebo volně stojící troubu. U vestavěné se musí přesně vejít do vymezeného prostoru, přičemž není prostor na pár cm nahoře-dole. I když vestavěné trouby standardně měří 60 cm na výšku a šířku, vždy se vyplatí prostor přeměřit, zda nepotřebujete větší nebo menší model. V případě volně stojících modelů má vliv místo, kam chcete troubu umístit. Přeměřte si kuchyňskou linku, aby se vám nestalo, že příliš velká trouba vám bude trčet.
Objem 50 až 70 litrů
V případě objemu se bavíme o vnitřním prostoru trouby. Souvisí s tím, pro kolik osob a jaké množství jídla budete připravovat. Trouby pro 4- a vícečlenné rodiny mívají objem minimálně 70 l, ale pokud se chystáte vařit jen pro dva, postačí i objem do 50 l. Zamyslete se však i nad tím, jak objemné pokrmy budete vařit. Když chcete do trouby vecpat celého krocana, budete potřebovat větší objem. Případně, když chcete vařit na více úrovních současně, také se vyplatí sáhnout po větším objemu.
Zdroj vody bude důležitý
Parní trouba vyžaduje před každým pečením čerstvou vodu. Ta se buď dolévá do zásobníku, nebo má trouba přípojku na vodu a tu tak čerpá přímo ze zdroje. Zatímco možnost přípojky je určitě pohodlnější, protože se o nic nebudete muset starat, nádržky na vodu se objevují častěji. Všímejte si jejího objemu, obvykle má kolem 1 l, protože větší objem znamená méně časté doplňování vody. V některých případech je totiž potřebné vodu dolít i během pečení. Tehdy padne vhod indikátor, který vás na nedostatek vody v nádržce upozorní.
Energetická třída A je nejvýhodnější
Parní trouby jsou vybavené energetickým štítkem, z něhož je možné se dozvědět energetickou třídu i spotřebu. Při čtení si však dejte pozor, neboť v minulosti se třídy řadily na stupnici od A+++ do D, od roku 2021 se stupnice upravila od A do G, přičemž A znamená energeticky nejúspornější a G energeticky nejméně úsporný spotřebič. Ke změně došlo, protože vývojem technologií se zlepšovala i jejich energetická úspornost. Spotřebič, který měl postaru třídu A+++, už může být klidně přeřazený i do třídy B, C či D. Zajímejte se proto o to, jakou třídu spotřebič má podle nové stupnice. Ze štítku však vyčtete i jeho energetickou spotřebu. Jde o důležitý údaj, protože z dlouhodobého hlediska se určitě vyplatí investovat do dražšího spotřebiče s nižšími náklady než naopak, kdy byste platili mnoho za energii v průběhu let.
Datum:
Při koupi vestavěné trouby je třeba zvážit několik faktorů a základních kritérií. Poradíme vám, jak si poradit s výběrem vestavěné trouby a na co se hlavně zaměřit.
Číst celý článek
Vícevrstvé sklo je samozřejmostí
Při pečení je vhodné myslet i na bezpečnost. Mnohé novější modely nabízejí dvířka s dvoj-, troj- nebo až čtverou vrstvou skla. Ta působí jako tepelná izolace. Nejenže teplo zůstane pěkně uvnitř, ale dvířka z vnější strany zůstanou chladná, a tedy i bezpečnější vůči popálení, v případě, že máte malé děti. Tehdy padne vhod i dětská pojistka, která zajistí, že dítě nebude moci změnit nastavení. Když je trouba vypnutá, dítě ji nezapne. Když je zapnutá a peče, dítě ji nebude moci vypnout nebo změnit nastavení. Praktickým prvkem jsou také teleskopické výsuvy, které umožňují jednoduché vysunutí plechu, který budete moci lépe zkontrolovat, čímž snížíte možnost popálení nebo pádu plechu.
Pomalé pečení, mikrovlnný ohřev, rychlé nahřívání – zajímavé funkce a programy
- Sous-vide – Program sous-vide umožňuje přípravu lahodných pokrmů ve vakuově uzavřených sáčcích při nízké teplotě. Díky tomu nemusíte kupovat sous-vide vařič, ale stejně dobře poslouží i parní trouba.
- Pomalé vaření – Další program, kterým můžete nahradit kuchyňský spotřebič navíc. Namísto pomalého vařiče jednoduše využijte parní troubu, která uvaří pokrmy při nízké teplotě i po dobu několika hodin.
- Pečení na více úrovních – Díky rovnoměrně cirkulující vodní páře je možné využívat pečení na více úrovních současně. Za stejnou dobu tak můžete připravit vícechodové menu bez toho, aby došlo ke smíchání chutí a vůní.
- Smart funkce – Moderní parní trouby umožňují propojení trouby s mobilní aplikací. Díky ní si přímo z mobilu můžete nastavit požadovaný program nebo zkontrolovat zbývající čas.
- Teplotní sonda – Slouží ke kontrolování vnitřní teploty jídla při pečení. Takto si budete jistí, že je např. větší kus masa dobře propečený i uvnitř.
- Mikrovlnný ohřev – Tato funkce plně zastoupí mikrovlnnou troubu, což určitě přivítáte, pokud máte menší kuchyni, kde se každý cm navíc počítá.
- Rychlé nahřívání – Funkce, která padne vhod každému, kdo zapomíná na předehřívání trouby nebo je ve shonu a nestíhá. Teplo se tam využívá účinněji a vy nemusíte dlouho čekat, až se trouba připraví.
- Tlumené zavírání dvířek – Zavírání dvířek je tlumené mechanismem, který zaručí pomalé, plynulé a tiché zavření dvířek i tehdy, když jste ve shonu.
- Povrchová ochrana před otisky prstů – Tato vlastnost potěší všechny ty, kteří chtějí mít kuchyni vždy dokonale uklizrenou a bez jediného otisku prstu na spotřebičích.
- Časovač – Klasická funkce, která nesmí chybět. Díky ní si nastavíte, jak dlouho potřebujete pokrm péct a nezmeškáte, když ho bude třeba zkontrolovat nebo vyndat.
Katalytické, pyrolitické nebo čištění párou
Protože pravidelné čištění trouby je nezbytnou, ale ne právě nejpříjemnější aktivitou, více modelů nabízí programy automatického čištění, které vám pomohou zbavit se těžko zažrané mastnoty.
- Čištění párou – S tímto čištěním se setkáte u parních trub nejčastěji. Používají vodní páru na rozpuštění a uvolnění tuků a mastnot, které stačí po programu utřít hadrem, příp. už jen zlehka umýt běžným saponátem bez potřeby agresívních chemikálií.
- Odvápňovací program – Automatický odvápňovací program slouží na odstranění vodního kamene, který se v parní troubě časem vyskytne. Trouba většinou upozorní na potřebu odvápnění a potom už stačí postupovat podle návodu. Používají se odvápňovací přípravky, ale také ocet nebo soda bikarbona, podle toho, co si konkrétní model vyžaduje.
- Pyrolitické čištění – Jde o čištění, při kterém se trouba zahřívá až na 500 °C, po čemž stačí troubu utřít hadrem a setřít tak ohořené zbytky. Trouby s tímto čisticím programem jsou však mnohem dražší, protože vyžadují vysokou teplotu a opravdu kvalitní izolaci.
- Katalytické čištění – Při tomto čištění se trouba zahřívá na maximální teplotu na 15 minut, kdy mají stěny absorbovat tuky a spálit zbytky. Není však tak účinné jako pyrolitické čištění stále vyžaduje manuální čištění.
Kvalitu nabízí Electrolux AEG, Mora i Miele, cena je vyšší
Parní troubu je možné koupit v každé dobré prodejně s elektronikou a domácími spotřebiči, jako je Alza, Mall či Datart, nebo na portálech jako Heureka. Mezi oblíbené a nejčastěji kupované značky patří Electrolux, AEG, Whirpool, Bosch, Gorenje, Siemens, Miele a Mora. Ty nejlevnější trouby koupíte už od 8 000 Kč. Většinou však nejde o pravé parní pečení, ale o trouby s přídavkem páry jako programem. Jde spíše o základní modely, avšak také s nižším rozpočtem můžete najít parní troubu, která bude vyhovovat vašim potřebám.
Střední cenovou kategorii tvoří trouby v rozmezí 10 000 až 17 000 Kč. V tomto případě si máte z čeho vybrat, co se týká programů a funkcí. Mnohé mají i automatické čištění, které vám výrazně ulehčí údržbu. Nejdražší parní trouby od 17 000 Kč výše jsou trouby s pravým parním pečením. Často nabízejí různé specializované programy a smart funkce do moderních domácností.
Péče a údržba
Pravidelné čištění a údržba jsou pro zachování efektivnosti a prodloužení životnosti parní trouby klíčové. Není vhodné čištění odkládat na poslední chvíli, až když se v troubě nasbírá hodně nečistot a mastnoty. Vždy proto přijde vhod vnitřek trouby utřít aspoň vlhkým hadrem po každém použití (samozřejmě, trouba musí být vypnutá a vychladlá). Hlubší čištění závisí na tom, jak často troubu používáte. Pokud každodenně, vhodné je čistit ji jednou za 1–2 měsíce. Když ji skoro nepoužíváte, vyčistěte ji aspoň jednou za rok.
Skvělou zprávou je, že parní trouby obvykle nabízejí funkci vodního nebo parního čištění. Jde o samočisticí program, který uvolní špíny a mastnoty ze stěn díky horké páře. Vnitřek trouby potom stačí utřít vlhkým hadrem, případně použít běžný čisticí přípravek na nádobí. Jde o velmi vítaný ekologický způsob čištění, protože nepotřebujete použít žádné silné chemikálie – samotná pára má dezinfekční účinky. Je to skvělou zprávou pro domácnosti s dětmi, alergiky nebo staršími lidmi. Toto čištění se dá kombinovat s přidáním sody bikarbony nebo octa pro ještě účinnější výsledky.
Vybíráme z katalogu
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Vzhlédnite také naše inspirace
Červená barva kuchyně citelně zvýší váš apetit
Posviťme si aspoň trochu na to, co všechno by nám červená barva měla nabídnout. Nápady na designování a kombinování barev se nechte inspirovat fotkami v článku.
Retro obývací pokoj - vsaďte na explozi barev
Prvky retro stylu nás obklopují každý den. Spojení moderního a retra se líbí nejen mladším, ale i starším ročníkům. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj obývací pokoj oživíte netradičním...
Moderní dřevodekor kuchyně - dejte šanci aktuálním trendům
Plánujete zařizovat kuchyni a líbí se vám moderní kuchyně se vzorem dřeva? Potom začněte uvažovat nad drevodekorovou kuchyňskou linkou.
Publikováno dne: 19.07.2023Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(89.4%)V této kategorii najdete i:
Ruční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cena Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Pokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybrat Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
Nejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenosti ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?