7 tipů, jak na zdravější grilování
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Grilování k létu zkrátka patří – a nemusíte se ho vzdávat, ani když si hlídáte figuru nebo se snažíte jíst zdravěji! Jak na to? Máme pro vás 7 jednoduchých tipů, jak si letní grilování s rodinou či přáteli užít bez obav o zdraví a štíhlou linii.
Zdroj: Pexels.com
1. Grilujte libové maso
Není potřeba se omezovat jen na kuřecí, krůtí nebo ryby. U tučnějších druhů masa ale doporučujeme nešetřit na kvalitě a tuk předem odstranit, aby nedocházelo k jeho odkapávání na rozžhavené uhlíky. Při tom se totiž mohou uvolňovat karcinogenní látky a další škodliviny. Proto není vhodné ani podlévání masa tukem nebo používání olejových marinád.
2. Teplotu regulujte podle typu masa
Nejprve musíte gril dostatečně rozpálit, aby se maso opeklo zprudka a zůstalo šťavnaté. Potom byste měli teplotu naopak snížit, protože čím je vyšší, tím více škodlivých látek vzniká. Záleží ale i na typu masa, například silné hovězí steaky potřebují větší žár než kuřecí plátky. Dále teplota závisí také na metodě grilování – klasické přímé grilování (na roštu) vyžaduje 200 až 230 °C, zatímco u nepřímého grilování je to jen 160 až 180 °C.
3. Udělejte si vlastní marinádu
Marinádám se rozhodně nevyhýbejte, zvýrazní chuť masa a dodají mu křehkost. Díky tomu se zkrátí doba grilování, což je nejen praktičtější, ale také zdravější. Hotové omáčky ale obsahují poměrně velké množství soli a konzervantů. Raději si je tedy připravte doma – z octa, vína nebo jogurtu.
V každém případě maso před položením na gril lehce osušte, aby opět nedocházelo k nebezpečnému odkapávání. A praktické jsou i takzvané suché marinády – ze směsi bylinek a koření, kde takový problém vůbec řešit nemusíte.
4. Na gril patří i sýry a zelenina
Nezapomínejte na pestrou stravu. Masové dobroty proto doplňte i méně tučnými sýry nebo zeleninou. Místo klasického hermelínu tedy doporučujeme zejména oštěpek, nebo jiné zauzené sýry, které jsou na gril jako dělané.
Spoustu inspirace a hlavně dobrot na grilování nabízí například aktuální Billa leták – tak neváhejte a připravte se na vaši víkendovou grilovačku dopředu. A pokud jde o zeleninu, záleží jen na vaší chuti. Mezi nejoblíbenější ale patří cuketa, paprika, lilek nebo šalotka.
5. Pozor na nebezpečné spaliny při hoření dřeva
Pokud používáte gril na dřevo, týká se vás i tento bod. Odborníci radí vybírat spíše nesmolnaté druhy dřeva, třeba borovici. A dále se také vyplatí používat pro přípravu ohniště speciální komínek, díky kterému se dřevěné uhlí i brikety rozžhaví dříve.
6. Práci vám usnadní kvalitní gril
Pokud vám jde hlavně o zdraví, volte elektrické nebo lávové grily. Sice nejsou tak efektní a stylové jako varianty na dřevěné uhlí, ale vše na nich připravíte snadněji a téměř bez rizika. Nedochází totiž ke kontaktu pokrmů s přímým ohněm.
7. Bez pravidelného čištění to nejde
Po každém použití je nutné gril vyčistit. I když nejde o extra příjemnou činnost, doporučujeme ji neodkládat. Z grilu na dřevo se zbytky jídel a mastnota nejlépe odstraňují ještě za tepla. Stačí ho dostatečně rozpálit a počkat zhruba 15 minut, než se přestane tvořit kouř. Ze zbytků se rázem stane popel, který odstraníte během pár vteřin.
Naopak plynové a elektrické grily vždy před údržbou odpojte od zdroje. Většinu nečistot odstraníte mechanicky – kartáčkem. Existují ale i speciální saponáty určené přímo na grily.
Jak tedy vidíte, kvůli zdravějšímu grilování nemusíte hned kupovat nový gril ani se vzdávat oblíbených masových pochoutek. Jen vyměňte uzeniny za kvalitní čerstvé maso a přidejte trochu zeleniny. Pak už stačí jen správná teplota a pravidelné čištění a můžete bez výčitek grilovat každý víkend.
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Barvu do ložnice si vybírejte podle svých pocitů. Pokud se vám hnědá líbí a zklidňuje vás, pak se do vaší ložnice hodí.
Tyto šikovné triky vám pomohou vytvořit si kuchyň snů plnou úložných prostorů, které vás nebudou stát hotový majetek.
Černou v koupelně si neví mnoho lidí ani představit. A to i přesto, že působí vskutku elegantně a nadčasově. Nechte se inspirovat.
Publikováno dne: 22.06.2022
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?