Návod, jak správně zmrazit brambory, kapustu, maso, šunku, párky, brokolici nebo borůvky
Ekonomické vaření šetří čas i peníze. Jeden den si toho navaříte víc a jídlo si zmrazíte. Když se vám potom nebude chtít vařit, nepřipravené vás zastihne chuť na nějaké jídlo nebo návštěva, stačí když z mrazničky jídlo vytáhnete.
Prozradíme vám užitečné tipy a triky, jak jídlo mrazit tak, aby vydrželo dlouho a aby chutnalo tak, jako kdyby se právě čerstvě dovařilo.
Kvalitní mrazničky vhodné na mražení jídla
Proč zamrazovat potraviny?
Mražení potravin je skvělou a praktickou záležitostí, hlavně když si navaříte předem chutné jídlo nebo i jídlo, kterého je víc. S pár jednoduchými kroky si ho můžete v mrazničce zdravě uskladnit a můžete si na něm rychle a stejně dobře pochutnat, jako kdybyste ho práve dovařili. Jídlo v mrazu zůstane jedlé podstatně déle než když ho uskladníte v ledničce. Mráz brání množení a růstu mikroorganismů a zpomaluje biologické procesy, aktivitu enzymů, které se vytvářejí v jídle a vlivem jichž se jídlo kazí. Dobré je však vědět, jak správně mrazit jídlo, co lze a nelze mrazit, protože mráz jen zpomaluje aktivitu mikroorganismů, což znamená, že je nezabíjí.
Co mrazit a co raději nemrazit?
Mnoho pokrmů je možné mrazit, ale někdo mrazí i to, co do mrazničky nepatří. Nejčastěji a nejvíc doporučené potraviny na mražení jsou různé druhy masa, ryby a polotovary. Tato jídla, když jsou už uvařená, se nikdy nemrazí v jedné nádobě spolu s přílohou, ale zvlášť. Dokonce přílohy (jako jsou brambory, rýže) se moc nedoporučují zmrazovat. Otázkou jsou i těstoviny, i když je to moučný produkt. Určitě nemrazte jídla, která obsahují mléko, tedy žádné smetany, jogurty, kefír, sýry, když je rozmrazíte, mohou velmi snadno zhrudkovatět, změnit vzhled, chuť a vůni. Vzhledem na velký obsah vody se nedoporučuje mrazit ani příliš šťavnaté ovoce nebo zeleninu, protože voda se vlivem mražení mění na led a ten se rozpíná. Z chutných rajčat tak můžete mít ledové dýně, které se po rozmrazení smrští, seschnout a budou bez chuti. Raději si z nich tedy udělejte kečup nebo protlak. Co se týká smažených pokrmů, obvykle se sice zamrazují, ale po rozmrazení budou měkké, pořádně vodnaté a ne příliš chutné. Mezi potraviny, které raději nemrazte, patří:
- rýže, brambory, těstoviny,
- vejce ve skořápce a omáčky s obsahem vajec = majonéza, tatarská omáčka,
- smetanová jídla, mléko, jogurty, sýry, kefír, tvaroh, pudinky,
- smažená jídla a příliš kořenitá jídla,
- ovoce = meloun, jablka, hrušky, banány, pomeranč, mandarinky, citrony, mango, avokádo a další exotické ovoce s vysokým obsahem vody,
- zelenina = okurky, rajčata,
- krájené salámy, šunky, uzeniny,
- všechny šumivé nápoje, protože mohou explodovat.
Mezi potraviny, které si zamrazit můžete, patří:
- vývary, guláš, zelňačka,
- pekárenské výrobky, těsto,
- zákusky, moučníky, dorty, dezerty, čokoláda,
- ořechy, které do pečení můžete použít i v mraženém stavu,
- máslo, margaríny,
- vajíčka, ale jen rozšlehaná
- bobulové ovoce = borůvky, rybíz, maliny, angrešt, ale také třešně, meruňky, broskve,
- zelenina = tykev, brokolice, mrkev, petržel, petrželová nať, pastinák, květák, kedluben, hrách, cízrna,
- bylinky, houby,
- různé druhy masa, ryby, mořské plody.
Jak jídlo správně zmrazit?
Jídla, která jste připravili vařením, tedy tepelně připravené pokrmy, byste před uskladněním do mrazničky měli co nejrychleji zchladit, např. tak, že hrnec umístíte do studené vody, a následně rychle zmrazit. Tento způsob je nejšetrnější k potravinám a zajišťuje to, že po rozmražení chutnají potraviny stejně, jako kdybyste je právě teď dovařili, a zachovají si co nejvíc zdraví prospěšných látek. Tento postup se doporučuje u všech potravin. Když si pečete pečivo, rychle ho ochlaďte a potom zamrazte. Nezapomeňte z obalů a ze sáčků odsát co nejvíc vzduchu, který způsobuje vysoušení potravin a oxidaci, která vede ke zvýšené kazivosti.
Jinak i dobrá údržba mrazničky přispívá k lepšímu zmrazení. Při mrazničce a vůbec chladničce byste neměli mít žádný radiátor a měla by být asi 30 cm od stěny, aby se dobře odvětrávala a aby se v úzkém prostoru nekumulovalo příliš mnoho tepla. Pokud máte v bytě nižší teplotu, pak i chladnička či mrazák bude výkonnější, což neznamená, že máte doma během zimy vypnout všechny radiátory.
Jak jídlo správně rozmrazit?
Jídlo nerozmrazujte ponořením do horkié vody. Rozmrazování prostřednictvím teplotního šoku a vůbec ve vodě není nejideálnějším řešením. Podobně je nevhodné rozmrazovat jídlo i při pokojové teplotě. Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví Slovenské republiky č.533/2007 se rozmrazování má uskutečňovat jen v chladírenských boxech, v ledničkách nebo krátce před vařením v přístrojích na rozmrazování (např. v mikrovlnné troubě s nastaveným programem na rozmrazování). Takže když se chystáte vařit maso, den předtím ho přesuňte z mrazničky do ledničky nebo ho hodinu před vařením dejte rozmrazovat v mikrovlnce.
V čem uskladňovat jídlo v mrazničce?
Při uskladňování jídla, které se chystáte umístit do mrazničky, musíte trošku poznat základní principy fyziky. Nebojte se, stačí když si uvědomíme, že jídlo, které se chystáte zamrazit, za žádných okolností nemůžete umístit do skla. Sklo nemá co dělat v mrazničce. Mražené věci, podobně jako voda, vlivem zmrznutí zvětšují svůj objem, lehce se tedy může stát, že skleněné nádoby prasknou a do vašeho jídla se dostanou kousky skla. Takovéto jídlo potom můžete rovnou hodit do odpadkového koše. Jedinou výjimkou je zamrazování kvalitního alkoholu. Ten se může nacházet i ve skleněné lahvi. Kvalitní alkohol vám v mrazničce nezamrzne, stále zůstane v tekutém stavu. Zajímavé, že? Takto si můžete otestovat různé alkoholické nápoje, zda jsou opravdu tak kvalitní jak o nich píšou výrobci na etiketách.
Jídlo se mrazí buď v plastových miskách a nádobách (dózách), nebo v sáčcích, které jsou dobře utěsněné. Dají se koupit i speciální sáčky do mrazničky, které jsou vybavené horní lištou na bezpečné uzavření obsahu v sáčku. Když mrazíte maso a jídlo, které není tekuté (pečivo, koláče, ovoce...) můžete použít potravinovou fólii nebo svářečku fólií.
Datum:
Vakuovačky potravin jsou velmi chytrým a praktickým pomocníkem, neboť umožňují zabalit jídlo a tím prodloužit jeho trvanlivost. Zároveň se hodí iu některých postupů vaření, populární sous-vide, tzv. suvidování je zárukou čerstvosti.
Číst celý článek
Jak dlouho mít jídlo v mrazničce?
Někdo má v mrazu jídlo jen krátce a někdo i celý rok. Pozor na to, přestože jsou potraviny v mrazu, neznamená to, že budou po několika měsících i opravdu jedlé. I když odborníci tvrdí, že životnost zmraženého jídla je v podstatě neomezená, není to úplně tak. Na délku trvanlivosti mražených potravin působí mnoho faktorů, jako např. způsob mražení, koliko vzduchu obsahovala nádoba nebo sáček, které jste umístili do mrazu, jak dlouho trvalo, než se potravina v mrazničce zmrazila, kolikrát jste otevřeli dvířka u mrazničky, jakým výkonem disponuje mraznička a mnohé další. Každopádně ne všechno jídlo je možné držet v mrazu dlouhou dobu. Uvařené jídlo, některé druhy masa, ryby a pečivo či produkty z mouky (koláče) byste neměli mít v mrazu déle než 3 měsíce. Některé výrobky se nekazí ani po roce, ale zase některé nevydrží ani měsíc. Například takové omáčky s obsahem vajec je dobré spotřebovat do měsíce. Naopak sušené houby a libové maso vydrží v mrazu i rok. Víte, jak dlouho skladovat další potraviny?
- tvrdé sýry = 3 měsíce
- mléko = 1 měsíc
- vejce = 1 měsíc
- chléb = 1 měsíc
- těsto = 3 měsíce
- sladké pamlsky = 3 až 4 měsíce
- ovoce a zelenina = 6 až 10 měsíců
- bylinky = 12 měsíců
- uvařené maso = 2 měsíce
- syrové maso = 6 až 10 měsíců
- mleté maso = 3 měsíce
- ryby = 3 měsíce
- polévky = 3 měsíce
Vybíráme z katalogu
Které jídlo je možné zamrazovat dvakrát?
Přestože se nedoporučuje rozmrazovat a znovu zamrazovat žádné potraviny, některým tím až tak moc neublížíte. Určitě nezamrazujte 2krát maso a ryby. Naopak, když zamrazíte znovu a znovu pečivo, zeleninu a ovoce, nic se mu nestane. Můžete ho zamrazit i několikrát, ale nedoporučujeme to dělat víc než 2-, maximálně 3krát, protože jídlo ztrácí svoji původní čerstvost, konzistenci, vůni i chuť. Při opětovném zmrazování se snažte dodržovat krátkou dobu mezi rozmrazováním a opětovným zmrazováním.
Tipy a triky, jak co nejúčinněji mrazit potraviny
- Jídlo před zmrazením co nejrychleji zchlaďte a odvzdušněte. Můžete ho dát nejdříve do studené vody, potom do ledničky a až potom do mrazu.
- Mrazte jídlo v menších miskách, protože když rozmrazíte jednu velkou nádobu jídla a nezkonzumujete její obsah, znovu zamrazit jídlo už nepůjde.
- Každé jídlo, které se chystáte dát do mrazničky, označte štítkem, na kterém uvedete datum mrazení a název jídla, urychlí vám to orientaci v mrazničce.
- Uvařené mrazené jídlo zamrazte tak, že maso zmrazte zvlášť od přílohy. Podobně je to i s polévkami. Zvlášť zamrazte vodu, např. vývar, zvlášť zamrazte nudle a zvlášť uvařenou zeleninu.
- Mrazničku neotevírejte často, protože časté otevírání vede k rychlejší kazivosti potravin a k vyšší spotřebě mrazničky.
- Pokud chcete snížit spotřebu mrazničky a chcete, aby pracovala na plné obrátky, neměla by obsahovat mnoho prázdného místa. Pokud do ní nemáte co dát, vyplňte prázdné místo plastovými lahvemi s vodou.
- Při zmrazování masa odstraňte z něho mastná místa, protože tuk výrazně ovlivňuje délku zmrazení. Čím víc tuku, tím nižší trvanlivost.
- Jídlo před zmrazením balte v malých množstvích, např. msso pokrájejte na víc kusů a zamrazte je zvlášť. Nejenže se rychleji zmrazí, ale při jejich rozmrazování si vyberte jen tolik balíčků, kolik opravdu spotřebujete.
- V případě uskladnění zeleniny do mrazničky ji před tím blanšírujte = rychle ji ohřejte, povařte a potom ještě rychleji zchlaďte. Zachová si víc vitamínů, minerálů a dalších látek a neztratí ani barvu a chuť.
- Kořenová zelenina se doporučuje před zmrazením očistit a nakrájet na malé kousky.
- Při mrazení ovoce ho umyjte a nakrájejte na malé kousky.
- Jednotlivé potraviny se snažte dávat do mrazničky vedle sebe tak, aby se vlivem mrazu k sobě „neslepily“.
- Ještě lepším systémem než zmrazování je zavařování potravin. Samozřejmě ne masa, ale zeleniny a ovoce, které se kvůli jejich šťavnatosti mrazit ani nedají. Zavařeniny jsou trvanlivější, vydrží i 10 let bez jakéhokoliv poškození.
- Na mrazení používejte nádoby a sáčky, které se mohou skladovat v mrazu. Pokud použijete nevhodné obaly, mohou zkazit potraviny. Existují i speciální sáčky pro mrazírenské účely.
- Listovou zeleninu, jako je špenát, šťovík či medvědí česnek, mrazte po listech na tácku a potom je přeložte do sáčku nebo do nádoby. Při jejich použití z nich nebudete mít jednu velkou zamrzlou kouli a můžete použít jen tolik lístků, kolik skutečně potřebujete.
- Pokud vaříte s pomocí vína, zamrazte si i víno, které už pravděpodobně pít nebudete. Můžete ho potom použít při další přípravě zajímavých pokrmů.
- Zamrazit si můžete i kávu, a to buď jako chutný nanuk, nebo jako ledové frappé.
- Pro rychlou a jednoduchou orientaci si zaveďte v mrazničce balíčkový systém. Do červených sáčků můžete dávat maso, do modrých zeleninu apod. Ulehčí vám to výběr potravin a doba otevření mrazničkových dvířek bude o to kratší.
- Neskladujte ovoce v mrazu příliš dlouho, protože ztrácí vitamín C. Ztráty budou menší, když ze sáčků odsajete co nejvíc vzduchu.
- Ovoce, které má pecku, před mrazením odpeckujte, snížíte tak obsah vzduchu a zbavíte se i drobných červů, kteří si na ovoci pochutnávali.
- Hoby před zmrazením povařte ve slané vodě, nechte uschnout a až potom je dejte do mrazničky.
- Mrazte bylinky v nádobě na výrobu ledu. Nasekejte je nadrobno a přidejte trochu vody. Při vaření potom vyklepnete jen tolik ledově-bylinkových kostek, kolik potřebujete. Podobně tak můžete zamrazit i červené víno, kávu nebo ovoce v ledových kostkách, což může v různých letních drincích vypadat opravdu působivě.
- Když máte klasickou mrazničku, v níž se tvoří nánosy ledu a sněhu, pravidelně ji umývejte a odstraňujte nadbytek námrazy. Potom bude mrazení rychlejší, potraviny vydrží mnohem déle a budou mít čerstvější chuť. Nebojte se umývání mrazničky, když v ní máte mnoho potravin.
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...
Vzhlédnite také naše inspirace
Wire závěsné lampy - moderní svítidla
Hledáte vhodné svítidlo do svého obýváku či kuchyně? Wire závěsné lampy by pro vás mohly být to pravé.
Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit
Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.
Závěsná křesla a houpací sítě v interiéru
Závěsné křeslo či houpací síť? Výběr ani jednoho z nich nebudete litovat. Ozvláštní interiér a vytvoří prostor pro zábavu a odpočinek.
Publikováno dne: 22.06.2022Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(94.2%)V této kategorii najdete i:
Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak vyčistit sušičku prádla Whirlpool, Bosch, AEG, LG, Samsung nebo Beko Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?