Jak pěstovat oregano
Má silné antibiotické a protizánětové účinky, pomáhá při nespavosti, je silným antioxidantem a obsahuje velké množství vitamínů. Oblíbená dobromysl obecná, známá i jako oregano!
Číst celý článekJaro, léto a podzim, to je období, kdy máte možnost zajít do přírody a nasbírat čerstvé bylinky. Z nich bude čaj, odvar nebo sedací koupel mnohem silnější.
Víte, jaké možnosti při sušení bylinek máte a jak je usušit tak, aby si zachovaly co nejvíc původních látek? Případně tak, aby se o nějaké obohatily?
Všechno to začíná sběrem bylinek a rostlinek. Zkušení bylinkáři už ví, kdy je na sběr správný čas, ostatním může pomoci kalendář sběru bylinek. Určitě si s sebou nezapomeňte vzít košík. Na igelitku nebo plastový sáček zapomeňte, protože bylinky v něm nebudou dýchat. Určitě je nestlačujte, protože se poškodí, musí být mezi nimi dostatečné prostory. Pokud se tedy do košíku už další bylinky nevejdou, raději přijďte příště.
Nejvhodnější doba na sbírání bylinek není ani brzy ráno a ani pozdě večer. Nejlépe uděláte, když honbu za bylinkami uskutečníte ráno nebo dopoledne, když je už nepokrývá rosa. Večer se sběru bylinek vyhněte, protože během dne nasají mnoho prachu a nečistot. Během noci je však rosa pěkně umyje a osvěží. Poškozené rostlinky, které mají na svém těle skvrny, jsou ohryzané nebo spálené sluncem, nesbírejte. Při uskladnění mohou totiž poškodit i zdravé bylinky.
Předtím, než se do sběru pustíte, si přečtěte rady, které vám při sběru pomohou.
Hned potom, co si přinesete bylinky domů, si je rozložte na bílou lněnou textilii nebo utěrku a počkejte přibližně hodinu, aby z nich všechno pohybující se vylezlo. Při kladení na lněnou utěrku je rovnou i přetřiďte, zda nejsou poškozené, mohlo se totiž stát, že jste při sběru nespatřili všechny nedokonalosti bylinek. Neodkládejte tuto práci, udělejte ji hned, když přijdete ze sběru, protože se bylinky mohou rychle poškodit, nejvíc ohrožené jsou ty na dně košíku.
Po uplynutí čekací doby zbavte bylinky nečistot a hmyzu. Někteří odborníci na bylinky doporučují umývat bylinky před sušením a někteří zase ne. Pokud jste je sbírali v čistém prostředí, kde je minimální pravděpodobnost jejich znečištění, potom je nemusíte umývat. V případě, že se je rozhodnete opláchnout, udělejte to opatrně, abyste bylinky nepoškodili.
Cílem každého sběrače je, aby si bylinky zachovaly co nejvyšší možný obsah léčivých látek. Právě proto je proces sušení stejně důležitý jako je sběr a uskladnění. Usušit bylinky byste měli v co nejkratší době, protože když sušení trvá příliš dlouho, bylinky mohou zplesnivět, nasát mnoho toxinů a můžete je rovnou vyhodit. Existuje více způsobů sušení, nejlepším způsobem je přirozené sušení na vzduchu, tedy pomocí suchého a teplého vzduchu, ne pomocí uměle vytvořeného. Víte, jak na to?
Při tomto způsobu potřebujete z bylinek vytvořit malé kytičky, otépky, které pevně svážete provazem. Bylinky během sušení ztratí všechnu vodu a zmenší se i obvod stonků, když budou slabě stažené, potom ze svazku povypadají. Podobně jako při tradičním sušení i při tomto je suché teplo nezbytné, tedy teplo s minimální vlhkostí a s dobrým odvětráváním. Když se zdají být bylinky suché, můžete je ještě, pro jistotu, dosušit na plechu, samozřejmě rozložené.
Praktičtějším způsobem je sušení v troubě. V podstatě se bylinky upravují a pokládají stejně jako při sušení na vzduchu v místnosti, tedy na plech. Protože plech jde do trouby, namísto plátna použijte papír na pečení. Bylinky vložte do trouby a sušte při nízké teplotě. Teplota nesmí překročit víc než 35 °C. Dveře na troubě nechte pootevřené kvůli vyšší cirkulaci vzduchu. Ten, kdo doma peče pěnové dorty, ví jak na to, protože podobným způsobem se suší i pěnové pláty na dortu. Bylinky kontrolujte a otáčejte. Zabráníte tak tomu, aby se bylinky přehřály a upekly.
Nejmodernějším způsobem a asi také nejpraktičtějším a nejrychlejším je sušení bylinek v sušičce. V návodu na obsluhu zjistíte, při jaké teplotě a jak dlouho byste měli sušit bylinky. Většinou je to stejně jako při sušení v troubě, tedy do těch 35 °C.
Bylinky budou usušené během pár hodin. Toto sušení se sice uskutečňuje pomocí suchého tepla a proudění tepla v sušičce, ale není úplně přirozené, tedy kvalita bylinek bude o něco nižší než při přirozeném sušení na vzduchu. Na druhé straně nehrozí, že vám na bylinky napadá prach nebo jiné nečistoty a bylinky ani nebudou páchnout kuchyňskými nebo jnými aromaty.
Nejnetradičnější forma sušení léčivých rostlin je v mikrovlnce. Je to zároveň nejrychlejší a nejpraktičtější způsob, jak si poradit s nasbíranou bylinkovou úrodou. Před samotným sušením je potřebné odstranit z rostlinek všechny stonky, protože mohou začít hořet.
Listy poskládejte na otočný talíř v mikrovlnce, do středu postavte sklenici s vodou a zapněte mikrovlnku na maximální výkon na 30 vteřin (několikrát je to třeba zopakovat). Po každém intervalu bylinky zkontrolujte a obraťte. Mikrovlnku vypněte tehdy, když jsou rostlinky už skoro suché a nechte je v ní ještě pár minut, ať se proces schnutí dotáhne do konce.
Dobře nebo správně usušené bylinky jsou křehké a při dotyku a nadměrné manipulaci se rychle drobí. Když se vám podaří přelomit jednu z nich, zvuk prasknutí je dobrým znakem usušení a můžete je uskladnit. Rostlinky by neměly obsahovat žádnou vodu a vláhu, jinak zplesnivějí. Pokud se na skle nebo v sáčku neorosí stěny, potom je bylinka usušená správně, neobsahuje žádnou vlhkost, což by vedlo k jejímu zplesnivění. Když rostlinky nejsou dobře vysušené, sáček nebo sklo se orosí a vám nezbývá nic jiného, jen je znovu sušit.
Usušené bylinky se kdysi obvykle skladovaly ve lněných pytlících, které dobře propouštěly vzduch, dýchaly, což bránilo jejich zvlhnutí a zplesnivění. Dnes se tento způsob už nedoporučuje, a to z toho důvodu, že v mnohých místnostech je vlhko, hlavně během zimy a do pytlíku se snadno a rychle mohou dostat potravinoví moli nebo moli šatníkoví. Právě proto nejlépe uděláte, když je umístíte do skleněných nádob, např. od zavařenin, které se dají uzavřít a kdykoliv otevřít. Dobrou volbou jsou i skleněné nádoby od kávy nebo plastové nádoby. Výběr je samozřejmě jen a jen na vás, my vám však doporučíme zvolit sklo místo plastu. Ve skle se nestane, že by se bylinky znehodnotily, což se u plastu na 100 % říct nedá, protože vlivem tepla může plast do bylinek uvolňovat různé toxiny.
Při velkém množství nasbíraných bylinek je dobré si na jednotlivé nádoby napsat, co se v nich nachází (jaká bylinka) a rok sběru nebo ještě lépe datum, kdy byla bylinka uskladněná. Uskladněné bylinky byste měli skladovat maximálně rok. Název je důležitý proto, že časem se bylinky mohou promnout a vy nebudete ani tušit, co se v nádobě nachází.
Ještě před kvetením je třeba posbírat mladé lístečky meduňky, udělat z nich malé svazky, omotat je provázkem a zavěsit je tak, aby stonky směřovaly nahoru. Sušení by mělo probíhat při dobré cirkulaci vzduchu, v závislosti na teplotě je doba sušení přibližně 7 dní. Lístky nesmí být vystavené slunečním paprskům. Po usušení se listy rozdrtí na malé části. Meduňku je třeba uskladňovat v dobře uzavřené nádobě, nejlépe v nádobě ze skla.
Oregano je vhodné sbírat stříháním kolem července – během kvetení. Můžete ho sušit na plátně, ale vhodnější je sušení ve svazcích. Po usušení ho stačí rozdrtit na malé části a dobře uskladnit do nádob. Když se vám podaří usušit oregano, potom najdete i řešení na otázku: „Jak sušit majoránku?“ Způsob sběru a sušení je stejný.
Kolem května a července posbírejte lístky a nať. Nejvíc éterických olejů obsahuje šalvěj během suchých a slunečných dnů dopoledne, ještě předtím, než rozkvete. Nať odřežte asi 10 cm od země a sušte v troubě při teplotě 30 až 35 °C. Listy usušené šalvěje mají šedozelenou barvu. Usušené je podrťte a uskladněte. Šalvěj nemusíte jen sušit, ale můžete ji i mrazit v mikrotenovém sáčku, v mrazničce nebo konzervovat v oleji, v octě nebo v alkoholu jako tinkturu. Pár čerstvých lístků si můžete přidat i to letní citronády.
Má silné antibiotické a protizánětové účinky, pomáhá při nespavosti, je silným antioxidantem a obsahuje velké množství vitamínů. Oblíbená dobromysl obecná, známá i jako oregano!
Číst celý článekŠalvěj je nenáročná bylinka, která je typická svojí aromatickou vůní. Existují stovky odrůd šalvěje, některé zdroje uvádějí až 900 druhů po celém světě. V textu se dozvíte o šalvěji, která roste v našich končinách – šalvěji lékařské.
Číst celý článekUvažujete nad zahradním altánem? Určitě si ho do své zahrady pořiďte. Stane se pro vás oázou klidu a místem symbolizujícím odpočinek.
Je vaším snem mít kuchyni zařízenou v provensálském stylu? Potřebujete zařízení laděné v bílé a stylové doplňky, díky kterým si budete připadat jako na jihovýchodě Francie.
Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...
Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.
Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.