Těmi samými prostředky, kterými se suší ovoce, se suší i zelenia. Přestože jde o jeden z nejlepších způôsobů sterilizace, ani tak nezachová úplně všechny látky, resp. ne v takovém množství, jako se nachází v syrové zelenině. Když víte, jak správně sušit zeleninu, potom přijdete jen o 8 % živin z původní hodnoty. Sušená zelenina tak bude pro vás mnohem zdravější verzí než její zavařování, zmrazování nebo kupování v obchodech. Při sušení nepotřebujete ani speciální pomůcky, stačí vám slunce, trouba nebo sušička.
Lepším a spolehlivějším způsobem než sušení na slunci je sušení zeleniny v troubě. Teplota v troubě by neměla přesáhnout 70 °C, aby sa zachovalo co nejvíc původních vitamínů. Ještě lepší je sušit při 35 °C, kdy se zachová mnohem víc zdraví prospěšných látek, ale potom sušení trvá příliš dlouho a spotřebuje se mnoho elektrické energie. Nevýhodou je sušení v létě, kdy trouba vytápí už i tak dost teplý prostor v kuchyni.
Datum:
Základ sušičky tvoří hlavní panel, kde se nachází výhřevné těleso, termostat a ventilátor. Poradíme vám, čeho všeho je třeba si všímat při výběru sušičky ovoce.
Číst celý článek
Víte, jak sušit kořenovou zeleninu?
Určitě jste si pomysleli, že co tak náročného může být na sušení zeleniny? Pravda je, že to není až tak jednoduché, jak se zdá. Nejde jen o to, jak se nastavuje trouba a sušička, závisí i na tom, jakou kořenovou zeleninu sušíte. Více druhů zeleniny je před sušením potřebné předpřipravit. Nemyslíme tím umytí, oloupání a povykrajování poškozených částí, ne, to je samozřejmostí, ale příprava blanšírováním.
Co je to blanšírování?
Při sušení kořenové zeleniny se často opakuje pojem blanšírování. Pro ty, kteří absolutně netuší, co to je, jde o 3- až 5minutové vaření zeleniny ve vřící vodě, s trochou nebo bez soli. Blanšírování je skvělý způsob, jak urychlit sušení a působí jako obal, který izoluje, brání ztrátě vitamínů a minerálů při sušení.
Jak sušit mrkev?
Mrkev usušíte tak, že po důkladném umytí a po oloupání ji v celosti nebo pokrájenou blanšírujte v páře nebo ve vřící vodě. Nevařte do úplného změknutí, jen pár minut, cca 2. Po uplynutí této doby ji vytáhněte z vřící vody a okamžitě zchlaďte pod ledovou vodou. Nechte vyschnout, a pokud jste to ještě neudělali, pokrájejte ji na přiměřeně stejná, 1cm kolečka. Můžete nakrájet i tlustší plátky, ale doba sušení bude o to delší a také elektrické energie spotřebujete víc.
- Sušení mrkve v troubě – nastavte troubu na foukání, teplotu na 70–80 °C a nechte sušit 2 až 3 hodiny. Pro snížení vlhkosti, která se odpařuje z mrkve, nechte dvířka trouby pootevřená.
- Sušení mrkve v sušičce – jednotlivá kolečka mrkve poukládejte na sušicí plát, jedno vedle druhého a sušte při teplotě 52–57 °C. Sušení by mělo trvat cca 6–10 hodin.
Potom co je mrkev vysušená, ji neche vychladnout a uskladňujte v servírovacích nádobách na suchém a tmavém místě. Skladování na slunném místě by způsobilo ztrátu barvy i vitamínů.
Mrkvové tipy a triky:
- Mrkev nemusíte sušiť jen nakrájenou, klidně ji nahrubo postrouhejte, sušení tak bude mnohem rychlejší.
- Pokud chcete sušenou mrkev použít na přípravu polévky, omáčky nebo do koláče, potom ji nejdříve přelejte vřící vodou přes sítko a namočte ji na 15 min. do vlažné vody. Pokud to neuděláte a použijete přímo sušenou mrkev, její konzistence bude velmi hutná.
Vybíráme z katalogu
Jak sušit petržel?
Máte hojnou úrodu petržele? Tak potom si z ní určitě i nasušte. Obsahuje mnoho živin, které pomáhají léčit nemoci spojené s ledvinami, s močovými cestami, zmírňuje horečku a alergie, přispívá ke krásné pleti. Spolu s petrželí bude i hubnutí rychlejší a zábavnější a navíc se s ní dají i upevnit vztahy, protože se pokládá za silné afrodiziakum, proto neváhejte a určitě si udělejte zásoby i na zimní romantické večery.
Před sušením odstraňte petrželovou nať, petržel oloupejte a pořádně umyjte. Blanšírujte přibližně 3 minuty, můžete přidat i špetku soli. Následně prudce zchlaďte a mírně osušte. Pokrájejte na cca 1 cm tlusté kroužky a dejte sušit.
- Sušení petržele v troubě – zapněte ventilátor a nastavte troubu na 65 °C, na papír na pečení poukládejte přibližně stejné velikosti a tlouštky koleček a sušte 6 hodin. Nezapomeňte během sušení petržel sem tam přetočit, aby se rovnoměrně a rychleji usušila.
- Sušení petržele v sušičce – nastavte teplotu od 35 do 65 °C. Doba sušení závisí na teplotě, je jasné, že čím nižší teplota, tím bude sušení pomalejší, ale na druhé straně uchová se mnoho vitamínů. Čas, který potřebuje petržel na usušení v sušičce, se pohybuje od 6 do 8 hodin.
Tak jako můžete konzervovat petržel, můžete i pastinák a celer. V případě celeru použijte při blanšírování namísto soli kyselinu citronovou, v poměru 1 litr vody : 1 čajová lžička kyseliny.
Petrželové tipy a triky:
- Usušenou petržel přidejte do citronády a budete mít zdravý nápoj na letní posezení. Když tento nápoj připravíte bez cukru, pomůže vám spálit i nahromaděné tuky.
- Petrželovou nať nevyhazujte, usušte si ji také.
Sušení petrželové natě
Sušení petrželové natě je velmi jednoduché i rychlé, suší se podobně jako bylinky. Nať nesušte v troubě ani v sušičce, ale ve svazcích, ve stínu a v průvanu na suchém vzduchu (ne když prší, protože navlhne). Takto můžete sušit i celerovou nať nebo mrkvovou. Pokud budou svazky tenčí, budou usušené za 2 dny. Potom z nich můžete připravit zdravou variantu vegety.
- Jak sušit petrželovou nať v sušičce? Tak, že ji nadrobno pokrájíte a poukládáte na plát. Potom zapnete sušičku na 50 až 65 °C a sušíte 2 až 3 hodiny.
- Jak sušit petrželovou nať v troubě? Když nemáte sušičku, usušte petrželovou nať v troubě při teplotě 50 °C zhruba 1/2 hodiny. Samozřejmě nezapomeňte na troubě nastavit foukání místo pečení.
Jak sušit rajčata?
Pokud si toužíte nasušit rajčata i vy, potom vybírejte taková, na kterých nejsou plísně, hniloby a další poškození. Před sušením je umyjte a osušte od vody, při umývání je rovnou také odstopkujte. Potom vydlabte zrníčka i dužinu. Rajčata můžete nechat rozpůlená na půlky nebo je můžete pokrájet na menší kousky, podle jejich velikosti bude trvat i doba sušení, ale držte se pravidla, že stejné kousky by se měly sušit v rámci jednoho sušení. Jinak by se mohlo stát, že některé kousky (ty tlustší), by nebyly dobře dosušené a vlivem vlhkosti by mohly zplesnivět. Naopak, ty menší kousky by se mohly usušit příliš, byly by tvrdé a nedaly by se jíst.
- Sušení rajčat v troubě – plátky poukládejte na plech, který je vyložený papírem na pečení. Troubu zapněte na 70–100 °C, sušení trvá podle tlouštky rajčat přibližně 6 až 12 hodin. Rajčata můžete i trochu pokapat olivovým olejem, posypat bylinkami nebo česnekem.
- Sušení rajčat v sušičce – poukládejte na pláty v sušičce, nastavte teplotu na 40 °C a sušte 4 až 10 hodin.
Nejjednodušší je přidat je do salátů, ozdobit jimi chlebíčky nebo si je podrtit a vytvořit zajímavé koření, vhodné např. pod pečenou rybu. Když je ponoříte do horkého olivového oleje spolu s různými bylinkami, budete mít chutná nakládaná rajčata, můžete přidat i chili a po vychladnutí zralý sýr. Je to super chutný způsob, jak konzervovat sušená rajčata a zároveň si vyhotovíte dekoraci do kuchyně. Klidně je však můžete skladovat i bez přísad, ve skleněné nádobě s dobře uzavíratelným víkem, na tmavém místě.
Rajčatové triky a tipy:
- Sušit rajčata můžete i bez slupky. Aby odstranění slupky nebylo komplikované, doporučujeme je napařit, potom slupka půjde dolů jako po másle.
- Sušená rajčata si při konzumaci můžete okořenit nebo posolit a podávat jako rajčatové chipsy.
- Pokud rajčata při přípravě do sušičky i posolíte, docílíte slané místo sladké chuti, která je pro rajčata přirozená.
- Dužinu a semínka z rajčat nevyhazujte, můžete si je zmrazit a použít na různé omáčky, kečup a do polévky.
Jak sušit chili?
Nejjednodušším způsobem, jak chili papričky sušit, je ten tradiční, a to sušení ve svazcích, v celku, na nitce. Nevýhodou tohoto sušení je, že na svazky se práší a chytá se na ně všechno, včetně bakterií, alergenů, mikroorganismů. Navíc je tento proces zdlouhavý, trvá až 60 dní. Proto je raději usušte buď v troubě, nebo v sušičce.
- Sušení chili papriček v troubě – teplovzdušnou troubu, ale i plynovou troubu zapněte na 80 °C. Umyté papričky nakrájejte na polovinu a odstraňte zelené hlavičky (stopky). Na papír na plechu je poukládejte řeznou stranou dolů a sušte přibližně 8 hodin. Pokud chcete, během sušení je jednou obraťte, ale není to nezbytné.
- Sušení chili v sušičce – postup je vlastně stejný jako při sušení v troubě, rozdíl je v nastavení teploty, kterou nastavte na 35 °C a sušíte cca 10 hodin.
Chili tipy a triky:
- Dobře vysušené chili papričky můžete semlít v mlýnku. Když je trochu ohřejete, budou měkčí a mlít se budou lépe. Po semletí je můžete dát ještě na chvilku (cca 30 min.) prosušit a nasypat do skleněných lahviček nebo do plastových ampulek.
- Sušit můžete s jadýrky, bez jadýrek nebo na jednom plechu sušte samotné chili (bez semínek) a na druhém semínka.
- Nikdy nepracujte s chili bez ochranných rukavic a nejlepší bude, když si vezmete i ochranné brýle a roušku. Papričky mají silné aroma, keré vyvolává záchvat kašle, a pokud si omylem rukama přetřete oči nebo pokožku, bude vás to štípat.
- Při sušení chili, ať už v troubě, nebo v sušičce, pořádně větrejte miestnost – kvůli štiplavému aromatu.
Jak sušit papriku?
Paprika je plná vitamínu C, obsahuje ho mnohem víc než samotný citron, který konzumujeme během chřipkového období. Proč, kdybychom měli raději jíst papriku? Možná proto, že přes zimu ji už na zahradě nenajdeme a ta ze supermarketu ani zdaleka nechutná tak jako ta domácí. Papriku si však můžete nasušit. Před tím, než ji dáte do trouby, ji pokrájejte na malé kousky, plátky nebo kroužky a oblanšírujte přibližně 2 minuty. Nechte v síku trochu odkapat a osušte.
- Sušení papriky v troubě – sušte při teplotě 65 °C, přibližně 7 hodin. Sem tam pootáčejte papriky a během celého sušení si nechte dvířka trouby mírně pootevřená.
- Sušení v sušičce – poukládejte rovnoměrně na plát, nastavte sušičku na 50 °C a sušte od 7 do 10 hodin, čas závisí na tlouštce pokrájených plátků.
Paprikové tipy a triky:
- Pokud máte rádi štiplavou papriku, potom žíly nevykrajujte, ale pokud ne, raději je vykrojte a odstraňte i semínka, protože paprika sušením svoji štiplavost neztrácí.
Jak sušit česnek?
Česnek, který se chystáte konzervovat sušením, musí být vyzrálý a vytažený ze suché země, protože když je půda vlhká, při vytahování může nasáknout různé škodlivé látky. Česnek nesmí být nijak poškozený (plísně, hnědá slupka apod.). Rozeberte ho na stroužky a oloupejte. Poškozené stroužky vyhoďte, a pokud jsou poškozené jen malé části, které se dají spolehlivě vyřezat, vyřežte je.
- Sušení česneku v troubě – česnek nařežte na tenké plátky, poukládejte na plech a teplotu nastavte na 60 °C. Sušte s pootevřenými dvířky přibližně 6 hodin.
- Sušení česneku v sušičce – stroužky opět nakrájejte na plátky, ale můžete i na kostky nebo kroužky, nastavte 60 °C a sušte přibližně 7 až 8 hodin, závisí na tlouštce a způsobu pokrájení.
Česnekové tipy a triky:
- Usušený česnek můžete pomlít v mlýnku, dát ho znovu trochu prosušit a používat na dochucení jídel.
- Sušit můžete i celé hlavy ve svazcí, tak jako bylinky.
Usušte si i jinou zeleninu
- Červená řepa se suší podobně jako mrkev. Před začátkem samotného sušení je nutné ji předvařit. Vařte ji však už pokrájenou, na cca 1cm plátky, aby bylo sušení účinnější. Po 2minutovém vaření ji odstavte, opláchněte studenou vodou a trochu osušte. Potom plátky poukládejte a dejte sušit do trouby nebo do sušičky. Začněte sušit při vyšší teplotě a postupně ji zmírněte. Doba sušení trvá přibližně 10 hodin.
- Brokolici a květák usušíte tak, že je rozdrobíte na růžičky, které potom ještě pokrájíte na rovnoměrně malé kousky. Poukládejte je na plech nebo plát a dejte sušit. Sušení trvá přibližně od 4 až do 10 hodin. Dobré je rozdělit je na pláty, tedy květák na jeden plát a brokolici na druhý, protože květák se vzhledem na větší obsah vody bude sušit déle než brokolice.
- Cibuli překrojte na polovivy a nakrájejte na pásky, v tlouštce přibližně 0,5 cm. Cibule se suší kolem 6 hodin. Pro rychlejší sušení ji můžete pokrájet i na kostky.
- Cuketa a baklažán se před sušením musí oloupat a odsemenit. Nakrájejí se na 1cm kousky a porozkládají se na plech/plát. Sušení trvá přibližně 10 hodin.
- Pokud chcete vědět jak sušit houby, stačí když je trochu opláchnete vodou, očistíte, znovu opláchnete (aby se vyplavila všechna zrníčka země, která potom skřípou mezi zuby), nakrájíte na plátky a dáte na plech do trouby nebo do sušičky. Houby se v troubě suší při teplote 40 °C a v sušičce při teplotě 50 až 60 °C.
Datum:
Přinesli jste si z procházky lesem plný košík hub a najednou ani nevíte, co si s takovým množstvím počít? Poradíme vám, co s nasbíranými houbami, jak je uskladnit, zamrazit, sterilizovat či usušit.
Číst celý článek
Věděli jste, že sušit zeleninu, bylinky a ovoce můžete i v mikrovlnné troubě a to tak, že úrodu umístíte přímo na otáčející se talíř v mikrovlnce nebo na kulatý tác, zapnete maximální možný výkon a pustíte ji na 3 minuty. Potom to zkontrolujete a je-li sušení nedokonalé, proces opakujete. Je to sice nejrychlejší způsob sušení, ale ničí mnoho živin.
Podařilo se to, nebo ne?
Možná si myslíte, že vaše první sušení není úspěšné, protože zelenina nemá vůbec takovou barvu jako v obchodě. Nebuďte zoufalí, je to jen proto, že při hromadném sušení ovoce a zeleniny se postupuje příliš rychle. Navíc sušené potraviny jsou ošetřené konzervačními látkami a různými sloučeninami síry. To, zda se vám sušení podařilo, nezjistíte podle barvy, ale podle rosení.
Testy ideálního usušení
To, zda je zelenina ideálně vysušená, zjistíte více pokusy. Jedním z nich je ten, že umístíte zeleninu do skleněné nádoby, uzavřete ji, a pokud se začne sklo rosit, není ještě dostatečně usušená. Nebo ji zabalte do servítku a stlačte ji. Mokrý flíček na servítku bude znamenat, že zelenina obsahuje vodu a je ji nutné ještě dál sušit. Dalším testem je řez nožem, pokud na něm nespatříte znaky orosení, potom je to v pořádku.
13 všeobecných rad, které vám usnadní sušení zeleniny
- Dbejte na to, aby sušení bylo důkladné. Pokud v zelenině zůstane nějaká voda, po delším skladování se může objevit plíseň a všechna zelenina v nádobě shnije.
- Sušenou zeleninu i ovoce můžete uskladňovat i v potravinové fólii, jen z ní při každém zavření vytlačte všechen vzduch.
- Sušenou zeleninu, kterou chcete dát do polévky, před tím ponořte do vody. Zelenina většinou svůj objem přibližně na stejnou velikost, jakou měla před usušením, protože znovu nasaje vodu.
- Pokud nemáte sušičku, potom při sušení zeleniny i ovoce v troubě vždy používejte plech vyložený papírem na pečení, aby se zelenina nepřilepila na plech. Z papíru ji jen jednoduše přesypete na talíř nebo do nádoby.
- Po dosušení nechte zeleninu ještě na pár minut vychladnout. Déle než hodinu raději ne, protože by mohla znovu nasávat vlhkost z okolního prostředí.
- Na skladování sušené zeleniny jsou nejlepší sklenice s uzavíratelným víkem, kde je omezený přístup vzduchu. Sklenice by měly být menší, abyste jejich obsah mohli rychle zkonzumovat. Důvodem je to, že při častém otevírání nádoby zelenina v ní přijímá vlhkost z okolí, a tak se může poškodit.
- Nádoby a sklenice s nasušenou zeleninou skladujte na suchém a tmavém místě, protože vlivem slunce a světla ztrácejí svoje živiny.
- Pokud ještě nemáte sušičku a plánujete si ji opatřit, potom si určitě vyberte sušičku s cirkulací vzduchu, jinak budete muset pláty i jednotlivé kousky během sušení překládat. Kousky na krajích nebudou tak dobře schnout jako ty v blízkosti ventilátoru.
- Pomalé sušení při teplotě 35 °C zachová množství živin. Při této teplotě se prakticky odpařuje jen voda.
- Při sušení v troubě sem tam promíchejte obsah na plechu, aby schnutí bylo rovnoměrné z každé strany.
- Nesušte zeleninu, ale ani ovoce příliš dlouho, protože bude gumové.
- Je zelenina příliš tvrdá, „příliš usušená“, a nedokážete ji překousnout? Nevadí. Před konzumací si ji namočte do vlažné vody a ona změkne. Pamatujte, že čím méně vlhkosti, tím delší trvanlivost.
- Pokud vaše sušička má pláty, skrz které propadávají drobné kousky, vystelte je papírem na pečení nebo gázou.
Jak připravit domácí vegetu?
Jednoduše ze sušené zeleniny. Na její přípravu budete potřebovat:
- 1 kg mrkve
- 1 kg petržele
- 0,5 kg celeru
- 0,5 kg kedlubnu
- 0,5 kg cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 pórek
- 3 červené papriky
- petrželovou nať
- celerovou nať
- sušený libeček
Jak na to?
Všechny ingredience, které to vyžadují, oloupejte a důkladně umyjte. Mrkev, petržel, celer a kedluben oloupejte, umyjte a postrouhejte. Nastrouhanou směs promíchejte a dejte vysušit. Na další plech/plát nadrobno pokrájejte cibuli, česnek, pórek a papriku a znovu sušte. Zelené natě můžete sušit ve svazcích nebo na plátu, posekané na drobno.
Všechnu vysušenou zeleninu smíchejte dohromady, rozdrobte nebo pomelte v mlýnku. Rozdrobená a pomletá směs bude pravděpodobně obsahovat vlhkost, proto ji ještě přesušte a následně uskladněte ve skleněné nádobě.
Samozřejmě, že pokud nemáte všechny ingredience, které jsme uvedli výše, nevadí, ať vás to od přípravy domácí vegety neodradí. Takto připravená vegeta je bez barviv, bez konzervantů a bez dalších škodlivých přísad, jednoduše vegeta v top BIO kvalitě.
Vegetové tipy a triky:
- Můžete přidat i sůl nebo koření, případně kurkumu, kari, bazalku, chili nebo sušené houby.
Upozornění
Při koupi sušeného ovoce nebo zeleniny v prodejnách si obsah v balíčku před konzumací důkladně umyjte. Ještě lépe uděláte, když ho před konzumací namočíte do teplé vody a následně ještě propláchnete pod tekoucí vodou. Sušené potraviny z obchodu jsou konzervované a obsahují různé látky, které sice nejsou život ohrožující, ale mohou způsobit různé alergie, dermatitidu, bolesti hlavy a zažívací problémy.
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...
Vzhlédnite také naše inspirace
Wire závěsné lampy - moderní svítidla
Hledáte vhodné svítidlo do svého obýváku či kuchyně? Wire závěsné lampy by pro vás mohly být to pravé.
Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie
Je vaším snem mít kuchyni zařízenou v provensálském stylu? Potřebujete zařízení laděné v bílé a stylové doplňky, díky kterým si budete připadat jako na jihovýchodě Francie.
Bílé kuchyně - v bílé bude vaše malá kuchyně vypadat větší
Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Přesně taková je bílá barva, která se stále více objevuje i jako barva kuchyně.
Publikováno dne: 17.06.2022Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(89.4%)V této kategorii najdete i:
Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak vyčistit sušičku prádla Whirlpool, Bosch, AEG, LG, Samsung nebo Beko Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?