Jak vybrat čajový set pro jednoho, pro dva z porcelánu či skla + návod na přípravu čaje

Patříte k milovníkům čaje a rádi byste svůj čajový rituál povýšili na nový level? Zalít si čaj v hrnečku, který jste dostali zdarma při nákupu kávy 3 v 1 je možná praktické, ale z hlediska estetiky a požitku se to přípravě čaje v čajové soupravě nedokáže vyrovnat.

Jak vybrat čajový set

Jaký set si vybrat? Porcelán či keramika, čajový set pro jednoho nebo pro dva? A na čem vlastně při výběru záleží?

Oblíbené čajové sety


Jaký kraj, takový čaj

Každá kultura má svoje vlastní preference při výběru a způsobu pití čaje. Pro některé země jde o dlouholeté tradice, které se přetavily do jakýchsi rituálů či zvyklostí. Velmi známé je anglické pití čaje. Ve Velké Británii přikládají pití čaje takovou důležitost, že jedno jídlo dne podle čaje i pojmenovali. Tea, v překladu „čaj“, označuje odpolední jídlo mezi půl čtvrtou a pátou, kdy se podává čaj v tradiční čajové soupravě a něco malého na zakousnutí jako sendvič, sušenky nebo koláč.

Podobný „čajový obřad“ mají v Japonsku. Vychází z filozofie Zenu a zahrnuje konkrétní kroky, které je potřebné během obřadu provést. Čaj se připravuje speciálním způsobem za pomoci specifického vybavení, využívá se například metlička na čaj, speciální čajové misky či práškový zelený čaj. Čajový set se takto v každé kultuře liší. Zatímco Angličané preferují bohatě zdobený porcelán a keramiku s vintage květními vzory, japonský čajový set se svým vzhledem úplně liší, jde o jednodušší oválné tvary s minimalistickým zdobením. V arabském světě jsou čajník a šálky zdobené honosně, často se zlatým ornamentem, vyráběné z keramiky, skla, ale i kovů.

Jak si vybrat čajový set

Výběr čajového setu může být na první pohled jednoduchý – přece si vyberu takový, který se mi líbí. Ano, estetická stránka je určitě důležitým prvkem, který je třeba zohlednit. Avšak při výběru čajové soupravy je ještě několik celkem podstatných parametrů jako materiál či tvar. Nelze zapomenout ani na praktickou stránku – designový šálek se vám sice může do jídelny hodit, ale co z toho, když si na něm popálíte prsty.

Černý japonský set

Materiál

Materiál je klíčovým parametrem, který ovlivní nejen teplotu čaje, ale často i jeho kvalitu a chuť. Kdybyste při výběru čajové soupravy sáhli po pórovitém materiálu, po několika použitích by nabral aroma a chuť čaje, pozměnil by vzhled a při dalším používání by měnil i chuť zalitého čaje. U materiálu je důležitá i jeho bezpečnost z chemického hlediska. Kdybychom horkou vodou zalévali čaj v plastovém čajníku, kromě čajových listů bychom vylouhovali i množství toxinů.

Doporučuje se proto sahat po ověřených materiálech, jakými jsou keramika, porcelán, sklo či nerezavějící ocel. Každý má přitom svoje jedinečné vlastnosti.

  • Keramika: Velmi oblíbený a rozšířený materiál, ze kterého se vyrábí značné množství čajových setů. Díky tomu je možné vybrat si ze široké palety barev, tvarů a designů. Keramika velmi dobře zadržuje teplo, a proto je jakýmsi kompromisem mezi vlastnostmi nerezavějící ocele a vzhledem porcelánu. Na druhou stranu neglazovaná keramika dokáže nabrat pach a chuť čaje, proto se jí raději vyhněte. Keramické sety mají také tendenci k zabarvení a nejsou moc odolné vůči rozbití nebo štěpení.
  • Porcelán: Je proslavený materiál anglických čajových setů. Jde o velmi luxusní a delikátní materiál, který prý může za vznik anglického čaje. Porcelán nedokáže odolat vysokým teplotám, při zalití vřící vodou by porcelán popraskal. Proto se v Anglii do šálku nalilo nejdříve studené mléko, které zmírnilo vysokou teplotu čaje. A tak vznikl slavný anglický čaj s mlékem. Porcelán je při nárazu odolnější než keramika, vyrábí se totiž při vyšších teplotách, a často nese známku luxusu.
  • Sklo: Patří k oblíbeným tradičním i moderním materiálům. Jeho odolnost závisí na tlouštce – tenké sklo nevydrží náraz ani vysokou teplotu, ale tlusté sklo se vyrovná keramice a dokáže zadržet teplo na dostatečně dlouhou dobu. Oblíbené je i dvojité sklo, které jednak udrží teplotu, ale nepopálíte si na něm prsty. Tato vlastnost však může vyvolat iluzi, že si už čaje můžete upít, přičemž obsah šálku může být pořádně horký. Sklo nabízí i estetický zážitek a louhování čaje si přes průsvitný materiál můžete vychutnat.
  • Nerezavějící ocel: Čajová souprava vyrobená z nerezavějící oceli patří ke kouskům vhodným do moderní domácnosti. Má moderní, industriální vzhled a z hlediska odolnosti je jedníčkou. Dlouho dokáže udržet vysokou teplotu, snadno se čistí a udržuje a neváží mnoho. Avšak má i svoje nevýhody. Nerezavějící ocel se lehce poškrábe a šálek se rychle nahřeje, proto když je i ouško ze stejného materiálu, riskujete popálení.

Tvar

Tvar není jen designovým prvkem, rozhoduje i o kvalitě čaje a praktičnosti pití. Při výběru se zaměřte na tvar čajníku i šálku. Tvar je úzce spojený i s materiálem – porcelánové a keramické sety mívají tradiční a vintage vzhled, skleněné a ocelové sety mají zase často odvážnější a modernější design.

Anglický porcelánový čajový set

Nejběžnější jsou tyto tvary:

  • Klasický čajník se širokým středem a úzkým hrdlem: Je to tvar, který si při slovu „čajník“ okamžitě vybavíte. Hodí se k elegantním setům z keramiky a porcelánu a je vhodný pro každodenní užívání pro menší počet lidí, ale také slavnostnější příležitosti pro více lidí.
  • Klasický okrouhlý čajník: Jde o milý, okrouhlý design. Čajník představuje kouli s minimem ostatních prvků. Kulatý tvar maximalizuje objem čaje a zároveň se snaží zachytit teplo na co nejdelší čas. I proto je hrdlo čajníku krátké, aby se čaj lil co nejrychleji.
  • Vysoký čajník: Opakem okrouhleho čajníku je vysoký čajník. Tento typ čajníku se využívá z praktických důvodů, protože připomíná kávovou konvici a dá se tam využít jak na čaj, tak i na kávu. Objemově je většinou menší, ale může nabrat pach obou nápojů a vytvořit tak méně příjemný mix aromat.
  • Japonský čajník s držadlem nahoře: Jde o nízký čajník se širokým dnem. Většinou má strukturovaný povrch a minimalistické zdobení. Často se používá u japonských čajových rituálech, ale není jediný ze široké řady japonských čajníků. Tyto čajníky mají menší objem, proto se hodí spíše na čaj ve dvojici.
  • Minimalistický čajník: Mluvíme o tvaru, který slouží minimalistickému účelu, a to naservírovat čaj. Proto je zbavený zbytečných prvků, dekorů a zvláštních tvarů, ale je vybavený velkou objemovou kapacitou pro dostatek čaje. Hodí se pro větší počet lidí a vyrábí se z kombinovaných materiálů, aby zadržel teplo na co nejdelší dobu.

K čajníkům jsou dostupné širší a nižší šálky, do kterých se čaj nalévá častěji, protože se v tomto tvaru tekutina rychle ochladí a je možné z ní upít. Na druhou stranu tu jsou vyšší a užší šálky, které udrží teplotu o něco déle. Teplota závisí i na tlouštce stěny šálku – ta by měla byť tlustší, ale okraj by se měl zužovať, aby se ze šálku dalo příjemně a pohodlně pít.

Čajové sítko

Pokud nepřipravujete čaj ze sáčků, čajové sítko se vám rozhodně hodí. Jde o sítko, do kterého vložíte čajové listy, sušené ovoce, květy nebo jiné složky, a zalejete horkou vodou. Po dostatečně dlouhém louhování tak všechen čaj jednoduše vyberete najednou, bez potřeby cezení čaje. Mnohé čajníky mají sítko vestavěné s možností jednoduché manipulace bez nechtěného rozlití nebo pokapání konvice čajem. Toto sítko se rozhodně vyplatí, působí esteticky, ladí se zbytkem setu a prakticky se s ním manipuluje na rozdíl od toho, když sítko koupíte zvlášť a nehodí se tvarově nebo velikostí.

Čínský čajový set a sítko na čaj

Velikost

Výběr velikosti je jednoduchý a přímočarý – všechno závisí na tom, pro jakou příležitost plánujete čajový set používat. Pokud potřebujete čajník na každý den jen pro sebe, postačí vám set na přípravu čaje pro jednu osobu. Když plánujete odpolední posezení při čaji, zohledněte počet pozvaných osob. Při více než 5 osobách investujte raději do 2 (a více) čajových souprav, než byste měli vyvařovat čaj ve velkých hrncích jako ve školní jídelně.

Čajový šálek míva objem 150–200 ml a od něj se odvíjí objem čajníku. Nesahejte po čajových šálcích s objemem 250 ml a víc – čaj si raději průběžně doplňujte, protože v čajníku vydrží teplota i aroma mnohem lépe. Čajník by měl obsahovat něco přes 1 porci až 2 porce na osobu, tedy čajník pro dva bude mít objem 300–500 ml, pro 4 zhruba 700–900 ml a podobně.

Vybíráme z katalogu

Jak skladovat čaj

V tomto případě se, samozřejmě, nebavíme o čajích naporcovaných v sáčcích, protože jde o čaje nižší kvality. Zatímco sypané čaje obsahují skutečné čajové listy, čaje v sáčcích jsou naplněné „čajovým prachem“, resp. tím, co po výběru celých a kvalitních čajových listů zůstalo. Když si chcete vychutnat požitek skutečného čaje, plnou chuť a znamenité aroma, sáhněte rozhodně po sypaných alternativách.

Jak tedy sypané čaje skladovat? Pro správné skladování je potřebné uvědomit si několik vlastností čaje. Čaj dokáže snadno nabrat vůni a vlhkost, proto se v babských radách používá na odstranění zápachu z bot. Čaj ovlivňuje i světlo, teplota a přístup ke vzduchu, proto je všechny tyto faktory potřebné zvážit při skladování čaje. Při skladování nic nepokazíte, když sáhnete po uzavíratelné, vzduchotěsné nádobě s neprůsvitným vzhledem. Tímto způsobem se zbavíte vzduchu, vlhka, světla i zápachu jiných potravin. Nádobu skladujte na tmavém a suchém místě, například ve skříňce, aby nebyla vystavená přímému slunečnímu záření ani zvýšené teplotě.

Jak správně připravit čaj

Příprava kvalitního čaje zahrnuje víc než jen ohřátí vody v konvici a zalití čajových listů. Pro mnohé labužníky jde o rituál skládající se z několika kroků, vedoucí k přípravě unikátního nápoje lahodícího tělu i duši. V první řadě se zastavme u toho, co je čaj. V našich končinách se čajem nemyslí jen černý či zelený čaj, ale i nápoj z vylouhovaných bylin nebo sušeného ovoce a květů. Ano, i ty patří k čajovým nápojům. Čajem se však tradičně myslí nápoj z listů čajovníku, hlavně černý, zelený a bílý čaj, rooibos, oolong a další. Liší se hlavně tím, kdy a z jakého čajovníku byly listy sbírané, jak proběhla fermentace i celková produkce čaje.

Příprava čaje tedy bude záviset hlavně na tom, jaký druh čaje používáte. Zatímco bílý se louhuje 1–3 minuty, zelený potřebuje 3 minuty a černý čaj a oolong 3–5 minut. Teplota se také liší – bílý čaj se zalévá vodou s teplotou 70–80 °C, zelený 60–90 °C a černý čaj a oolong 85–95 °C. Pokud si na přípravu čaje nehodláte koupit teploměr, vodu při ohřívání sledujte. Vodu můžete použít tehdy, když se z malých, klidných bublinek stanou větší bubliny s párou. Nečekejte na velké a hlučné bubliny a nenechte vodu úplně vřít.

Jak připravit čaj v čajovém setu

Když máte vodu připravenou, je čas čaj zalít. Do čajníku vložte čajové sítko s listy vybraného čaje a zalejte vodou. Postup nezaměňujte – nevkládejte čaj do teplé vody nebo, a to nikdy nedělejte, neohřívejte vodu s čajovými lístky v mikrovlnce. Tehdy stoupá teplota naráz na vysoký stupeň a čaj nemá čas postupně vylučovat potřebné aroma a chuť. Pro mnohé milovníky čaje je důležité i to, jakou vodu používáte. Většina z nás sáhne po běžné vodě z kohoutku, pro labužníky však jde o omyl. Tvrdí, že čistší a bohatší chuť je možné dosáhnout jedině filtrovanou vodou.

Čaj ve vodě následně louhujte podle doporučené teploty. Čas nezkracujte ani neprodlužujte. Pokud patříte k nedočkavcům, kteří čajové listy rychle odstraní, vězte, že čaj nedosáhne plnou chuť. Pokud zase patříte k uspěchaným lidem, kteří si na svůj zalitý čaj vzpomenou za hodinu, uvědomte si, že čaj ztrácí na kvalitě. Čajové lístky se mají louhovat jen určitý čas a mnohé druhy čajů vám při dlouhém louhování nepříjemně zhořknou.

Na závěr přikládáme pár tipů, kterými se řídí profesionálové:

  • Na sledování teploty vody můžete použít i elektrickou konvici s nastavením teploty vody – po dosažení určité teploty se konvice jednoše vypne a voda nedosáhne bodu varu.
  • Čajové lístky dosáhnou plné aroma a chuť tehdy, když mají dostatek prostoru. Pokud se rozhodujete mezi roztomilým malým sítkem a větším sítkem na čaj, zvolte raději to větší.
  • Když se rozhodnete použít čajový sáček místo sypaného čaje, sáček rozstřihněte a vysypte čaj do sítka. Takto získáte bohatší chuť a aroma.
  • Před zalitím čaje nahřejte čajník. Stačí, když na spodek nalejete trochu ohřáté vody, oblejete jí stěny čajníku a dopřejete mu chvilku na zahřátí. Tak bude čajník připravený na zalévání čajových lístků.
  • Pití čaje je jako pití vína – vychutnejte si ho všemi smysly. Váš zrak potěší louhující se čajové lístky, čich si podmaní bohaté aroma a nakonec se plná chuť čaje rozleje po chuťových buňkách.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Moderní dřevodekor kuchyně - dejte šanci aktuálním trendům Moderní dřevodekor kuchyně - dejte šanci aktuálním trendům

Plánujete zařizovat kuchyni a líbí se vám moderní kuchyně se vzorem dřeva? Potom začněte uvažovat nad drevodekorovou kuchyňskou linkou.

Stolek do dětského pokoje - patří k základnímu vybavení Stolek do dětského pokoje - patří k základnímu vybavení

Zda máte doma školkaři nebo již školáka, stolek je pro něj nezbytnou pomůckou - slouží ke kreslení i na psaní, na hraní se i tvoření.

Červená barva kuchyně citelně zvýší váš apetit Červená barva kuchyně citelně zvýší váš apetit

Posviťme si aspoň trochu na to, co všechno by nám červená barva měla nabídnout. Nápady na designování a kombinování barev se nechte inspirovat fotkami v článku. 



Publikováno dne: 26.10.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(90.2%)

V této kategorii najdete i:

Nafukovací postel/matrace na spaní do auta i do stanu – návod, jak vybratNafukovací postel/matrace na spaní do auta i do stanu – návod, jak vybrat

Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.

Jak vyčistit čelní sklo zevnitř i zvenku, čím odmastit okna na autěJak vyčistit čelní sklo zevnitř i zvenku, čím odmastit okna na autě

Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.

Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánveŽelezné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve

Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.