Nejlepší fritézy – recenze, test a návod, jak vybrat fritézu
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Smažená jídla sice nepatří mezi ta nejzdravější, ale jen málokdo pohrdne dobrým řízkem, rybou nebo hranolky. Vyměňte klasickou pánev za fritovací hrnec a příprava oblíbených jídel bude rychlejší. Víte, čím se řídit při jejich koupi?
Tento kuchyňský spotřebič má pozitivní vliv na chuť jídla, zanechává jeho křupavost a zároveň jsou pokrmy méně nezdravé než při smažení na pánvi. Přinášíme 5 modelů, které se těší oblibě v uživatelských hodnoceních a recenzích.
Oblíbené fritézy
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Domo DO 513 FR | Zobrazit produkt | |
Klarstein AeroVital Deluxe ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Tefal AH960830 Actifry Genius XL | Zobrazit produkt | |
Philips HD9867/90 ✔ PRO NÁROČNÉ | Zobrazit produkt |
Největší výhody fritézy
Fritovací hrnce nepatří do základní výbavy všech kuchyní, ale pokud si jeden do té vaší koupíte, určitě nepochybíte. Jídla z fritéz jsou chutnější, zdravější a jsou méně nasáklá tukem. A to platí i v případě klasických lahůdek – řízků, hranolek či smaženého rybího filé. Pokud si neumíte představit život bez těchto pochoutek, pak byste opravdu měli pouvažovat nad nákupem tohoto spotřebiče. Proč byste to ale měli opravdu udělat? Nabídneme vám hned několik pádných argumentů:
- Olej ve fritéze se rozpálí více než na pánvi, ale zároveň se v ní nepřepálí.
- Jídlo ve fritéze je v oleji ponořeno celou plochou, díky čemuž je smaženo na každém kousku stejně.
- Díky kovovému sítu můžete nadbytečný olej jednoduše nechat okapat, díky čemuž je příprava jídla zdravější.
Na jaké parametry se při výběru zaměřit? Jak vybrat výkonnou, ale ne příliš drahou fritézu? Jaké druhy existují a který typ fritézy je nejlepší? Existuje možnost koupit fritézu, která spotřebuje málo oleje? V našem článku vám poradíme, jak postupovat při výběru a představíme vám oblíbené modely modely fritovacích hrnců, které se velmi liší od starších spotřebičů bez pokročilých funkcí.
Klasické vs horkovzdušné fritézy
Není fritéza jako fritéza. Fritézy rozdělujeme do několika kategorií, které se od sebe liší hlavně množstvím spotřebovaného oleje. Jaké typy fritéz trh nabízí?
- Klasické fritézy – které zná každý z nás. Ke smažení spotřebují značné množství oleje. Tento druh dále dělíme na 3 typy:
a) klasické fritézy s výhřevným tělesem ponořeným v oleji,
b) klasické fritézy se skrytým výhřevným tělesem,
c) rotační fritézy. - Horkovzdušné fritézy – zdravější, ale také dražší alternativa, která spotřebuje menší množství oleje.
Výhody a nevýhody klasických fritéz
Moderní fritézy potřebují méně oleje než jejich starší předchůdci a také zabraňují šíření nepříjemných pachů (které známe i díky běžnému pražení na pánvi). Oproti modernějším horkovzdušným modelům jsou levnější.
Co se týče negativ, je třeba zmínit vyšší spotřebu oleje (ve srovnání s horkovzdušnými fritézami), ale i delší dobu zahřívání oleje v nádobě. Dáváte-li si pozor na přijaté kalorie, pak vás pravděpodobně nepotěší ani fakt, že jídlo připravené v kterékoli klasické fritéze obsahuje více oleje, proto má i vyšší kalorickou hodnotu.
V čem je však rozdíl mezi jednotlivými druhy?
✅ Ohřevné těleso ponořené v oleji
Funguje na principu oddělitelné ohřevné spirály, která se vkládá do drátěného koše a jejímž úkolem je rozpalovat olej ve fritéze.. Tento typ má hned několik výhod. Horký olej je vytlovaný vzhůru a olej pod spirálou je chladnější. Tím pádem se kousky strouhanky a jídla nepřipálí. Zároveň nedochází k přehřívání stěn hrnce, díky čemuž je taková příprava jídla energeticky úsporná. Spirála je vyjímatelná, což umožňuje velmi jednoduché umývání – i v myčce nádobí.
✅ Skryté ohřevné těleso
Jde o jeden z nejrozšířenějších modelů fritéz. Obsahuje fritovací nádobu, která se vyrábí z tepelně vodivého materiálu. Oproti předchozímu typu se liší uložením výhřevného tělesa, které je skryto ve spodní části této nádoby. Největší výhodou tohoto druhu je fakt, že během fritování využíváte celý vnitřní objem fritovacího hrnce, do kterého se vkládá drátěný košík s jídlem. Malou nevýhodou je, že fritézu nelze rozebrat a mytí je náročnější.
✅ Rotační fritéza
Výhodou rotačních fritéz je šetření oleje. Jídlo je připravované tak, že se nádoba během fritování točí a také je mírně nakloněná do strany. Díky tomu není jídlo v oleji ponořeno celé, ale pouze jeho část. To znamená, že nasákne menším množstvím oleje. Rotační fritéza je, co se týče oleje, nejúspornější klasickou fritézou.
Nejlepší fritézy na trhu
Prohlédli jsme desítky recenzí a posvítili si na testy fritéz. Vybrali jsme pro vás několik modelů, které vás zaručeně nezklamou. Jejich koupí získáte kvalitní a osvědčený spotřebič, který vám bude spolehlivě sloužit.
Výhody a nevýhody horkovzdušných fritéz
Pokud sníte o zdravějším jídle z fritézy, pak byste si jednoznačně měli pořídit právě tu horkovzdušnou. Ta je totiž kombinována s ventilátorem a v horní a dolní části má integrovaná výhřevná tělesa. Na své fungování spotřebuje minimum oleje. Nezdravé fritování je nahrazeno zdravějším fritováním pomocí horkého vzduchu. Ventilátor totiž slouží k tomu, aby rozháněl teplo v hrnci, které je tak distribuováno rovnoměrně z každé strany.
Oproti klasickým fritézám se horkovzdušné modely zahřívají mnohem rychleji. Připravená jídla obsahují mnohem méně oleje, proto mají i méně kalorií. Zároveň jde o multifunkční zařízení, ve kterém připravíte nejen smažené pokrmy, ale také pečené kuře, muffiny či pizzu.
Abychom nemluvili jen o pozitivech, zmíníme i nějaké minusy. Tím prvním je vyšší pořizovací cena, druhým fakt, že někteří spotřebitelé považují jídlo z tohoto typu fritézy za méně chutné.
Vybíráme z katalogu
Jak vybrat fritézu?
Ať už hledáte horkovzdušnou nebo klasickou fritézu, při výběru si nezapomeňte všímat několika důležitých parametrů. Objem, přednastavené programy a čištění jsou jen některými z nich.
Velikost resp. objem fritézy
Objem potřebného oleje na smažení je úzce spjat s tím, jaké množství jídla můžete připravovat. Od tohoto parametru se odvíjí i množství potřebného oleje.
Obecně platí, že čím větší fritéza, tím více jídla v ní připravíte na jedno použití. Velikost samotného spotřebiče se samozřejmě odvíjí od toho, o jaký typ se jedná. Tuto informaci si řádně ověřte ještě před jeho koupí. Při výběru sledujte parametr objem mísy. Udáván je v kilogramech, stačí proto vědět, kolik jídla chcete připravit.
V domácnosti, kde fritézu využívá jedna nebo dvě osoby, si vystačíte s menšími modely – pojmou 0,5 litru oleje a zároveň jsou levnější. Pokud máte doma více „hladových krků“, pak se určitě poohlédněte po větší fritéze, ve které připravíte 1,5 – 2 kg chutných dobrot. Zároveň se ovšem připravte i na větší spotřebu oleje. Tu můžete samozřejmě snížit výběrem „nízkotučné“ horkovzdušné fritézy, do které nalijete jen maličké množství oleje. Horkovzdušné fritézy vám poskytnou objem od 1 do 4 litrů. Platí totéž, co u klasických fritéz – velikost odpovídá množství připraveného jídla.
Filtr pachů a filtr tuků + jejich dostupnost
Při práci s olejem vzniká typický zápach, ale také mastné výpary, které mohou mít negativní dopad na kuchyňskou linku, stěny či strop ve vašem bytě. Pokud se chcete vyhnout skvrnám a smradu, pak nepodceňujte výběr kvalitních filtrů.
Ten první se stará o to, aby eliminoval zápach, který je typický pro takovou metodu přípravy jídel. Filtr se sice nachází ve vnitřní části spotřebiče, lze jej však vyjmout.
Existují 2 druhy filtrů pachu:
- jednorázový – který musíte po opotřebení vyhodit a nahradit novým kusem,
- omyvatelný – lze snadno umýt a používat dále.
Tukový filtr má za úkol prodloužit „trvanlivost oleje“ a to tím způsobem, že odchytává drobné částečky, které během fritování opadávají z jídla. Díky němu se vyhnete náročnému odstraňování těchto kousků z fritovacího hrnce a zároveň tak prodlužujete životnost celého spotřebiče.
Výkon fritézy
Při výběru horkovzdušné fritézy je podstatným parametrem výkon. Závisí na něm doba ohřevu i kvalita samotného fritování. Minimem je podle nás výkon 1 300 W. Plusem je, lze-li, stejně jako teplota, regulovat.
Ovládání a obsluha
U klasických fritéz bývá ovládání jednodušší. Spotřebič zapnete, nastavíte teplotu a počkáte, až se olej rozehřeje. Horkovzdušné fritézy můžete ovládat pomocí tlačítek a otočných přepínačů, ale také přes dotykový displej. Modernější spotřebiče s dotykovým ovládáním nabízejí obvykle větší výběr přednastavených programů.
Multifunkční pomocník – pečení, grilování, opékání i dušení
Pokud byste rádi používali novou fritézu i jako „mini troubu“, pak si dopředu projistěte, jaké metody přípravy jídla zvládá. Některé fritézy totiž zvládají také pečení, grilování, opékání i dušení.
Přednastavené programy
Jak je u moderních technologií a zařízení dobrým zvykem, často mají různé přednastavené programy, které usnadňují vaření a používání fritézy. Jsou totiž nastaveny na ideální teplotu a dobu, za kterou by se mělo jídlo připravit. Týká se to horkovzdušných fritéz, které často nabízejí přednastavené funkce pro vaření různých jídel.
Časovač a automatické vypnutí
Chcete mít vaření pod kontrolou? Potom si vyberte fritézu s časovačem, na které si budete umět nastavit přesnou časovou hodnotu přípravy jídla. Praktickým doplňkem je také zvuková signalizace, díky které budete vědět, že spotřebič již dovařil. Některé modely se po vypršení času automaticky vypnou, což je praktické. Nemusíte tak čekat, až se jídlo připraví, abyste spotřebič vypnuli.
Regulace teploty
Manuální nastavení teploty fritování se logicky používá k regulaci teploty oleje. Některá jídla se totiž musí fritovat při nižší teplotě než ta ostatní, aby se zajistilo jejich dokonalé propečení.
Fritéza s průzorem či bez?
Fritovací hrnec patří ke skupině spotřebičů, kterým je nutno „důvěřovat“. Možná i proto se velké množství modelů vyrábí bez okénka, díky kterému lze pozorovat progres v přípravě jídla. Pokud váš vytoužený model toto okénko neobsahuje, pak vězte, že výrobci nedoporučují otevírat poklop fritézy během jejího používání. Hrozí riziko vyprsknutí vařícího oleje, který vás může popálit.
Dvouzónová nebo vícezónová příprava jídla
Fritézy s touto funkcí fungují na principu dvou resp. více oddělených okruhů s vlastním nastavením teploty. Díky tomu můžete najednou připravit více druhů jídel v oddělených olejových nádobách.
Bezpečnostní funkce
Při práci s jakýmkoli domácím spotřebičem je třeba pamatovat na bezpečnost. Při výběru fritézy se proto informujte, zda disponuje bezpečnostní pojistkou proti přehřátí. Vhod přijde také izolovaný povrch rukojeti či pláště celé nádoby, díky které eliminujete riziko náhodného popálení na minimum.
Signalizace rozpálení oleje a výměny oleje
Do fritézy nalijete olej, nastartujete ji a čekáte. Kdy je však olej opravdu připraven? Jak to odhadnout? Toto dilema vyřeší signalizace, která vám sdělí, že olej je dostatečně horký a že fritéza je připravena ke smažení.
Na podobném principu funguje i signalizace výměny oleje, která vás upozorní, že olej je přepálen a je třeba jej vyměnit.
Nádoba na uskladnění oleje
Olej ve fritéze můžete použít vícekrát. Proto někteří výrobci v balení dodávají i speciální nádobu, do které lze olej přelít a uskladnit jej do dalšího použití. Tyto nádobky bývají často vybaveny speciálním sítkem, které odchytí větší kousky jídla nacházející se v oleji.
Čištění a péče
Čistit mastné nádobí nebo pánve od oleje umí být někdy náročné. Nevyhnete se tomu ani v případě fritéz. Aby bylo umývání co nejjednodušší, podívejte se po modelech, které se dají co nejvíc rozebrat. Výrobci nabízejí také produkty, které je možné umýt v myčce nádobí.
Klasické fritézy jsou levnější než horkovzdušné
Ceny klasických fritéz začínají na cca 750 Kč a končí na částce vyšší než 7 500 Kč. Většina modelů je však dostupná do 2 500 Kč. Horkovzdušné fritézy v cenové kategorii do 2 000 Kč jsou považovány za levné, nezřídka nabízejí sice menší objem, ale různé praktické funkce. Za cenu 2 000 až 2 500 Kč získáte kvalitní model s dotykovým displejem, vysokým výkonem a množstvím programů. Nejdražší spotřebiče v cenové kategorii nad 3 000 Kč potěší bohatým příslušenstvím a multifunkčním využitím.
Tefal, Delimano, Sencor či Klarstein
Aby vám fritéza sloužila co nejdéle, je třeba investovat do kvalitních značek. Mezi výrobci klasických fritéz jsou nejoblíbenější Tefal, Sencor, DeLonghi či Domo. V případě horkovzdušných fritéz si spotřebitele získali modely Klarstein, Tesla, Tefal, Cosori, ale také ETA. K dražším, ale vyhledávaným patří fritézy Philips.
Nejčastější otázky– FAQ
Máte otázky ohledně výběru fritézy? Zajímají vás možnosti použití horkovzdušné fritézy? Chcete se podělit o své zkušenosti s těmito spotřebiči. Napište nám do komentářů vše, co vás zajímá. Pravidelně je kontrolujeme a odpovíme co nejdříve.
Jaký objem fritézy potřebuji?
Je nutné při fritování v horkovzdušné fritéze používat olej?
Je třeba fritézu předehřívat?
Starší modely, které se již neprodávají
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Toužíte s příchodem jara osvěžit vaši kuchyni? Naberte odvahu a dodejte její originalitu jedinečnými odstíny zelené. Vneste do svého bytu kousek přírody a harmonie pomocí mátových,...
Zejí stěny ve vaší domácnosti prázdnotou? Pak byste tento prostor mohli využít k umístění netradičních polic.
Vybíráte vhodné zařízení do pokoje pro své dítě? Chce do svého pokoje růžovou, fialovou, bílou, případně žlutou? V naší galerii najdete různé inspirace do dětského pokoje pro dívku.
Publikováno dne: 22.11.2018
Posledná aktualizácia: 15.03.2023
V této kategorii najdete i:
Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?