Malý elektrický konvektomat do domácnosti – jak funguje, jak ho používat, cena

Konvektomaty jsou zařízení, která se tradičně používají hlavně v restauracích a kuchyních profesionálních kuchařů. Díky své multifunkčnosti a kvalitní přípravě jídel totiž poskytují top výsledky. To však neznamená, že si konvektomat nemůžete opatřit i k sobě domů. Jde sice o vyšší investici než v případě teplovzdušných trub, avšak výsledek stojí za to.

Jak vybrat konvektomat

Nedokážete si poradit s výběrem? Poradíme vám všechno potřebné pro volbu toho správného konvektomatu pro vás.

Oblíbené konvektomaty


Co je to konvektomat

Konvektomat patří k běžné výbavě každé profesionální kuchyně. Jde o multifunkční zařízení, které na pečení používá rovnoměrné proudění horkého vzduchu, které je kombinované s párou. Tímto způsobem dochází k efektivnímu pečení s rovnoměrně propečeným pokrmem. Výsledkem je uchování šťavnatosti uvnitř a křupavosti zvenku. Pokrmy připravované v konvektomatu si tak zachovávají víc chutí a aroma, přičemž příprava jídel je zdravější – není potřebné použít mnoho tuku a oleje. Při pečení v konvektomatu se nestává, že by byl pokrm vysušený nebo připálený na povrchu. Kromě chutných a voňavých pokrmů však potěší i nízká spotřeba vody a elektřiny oproti běžným teplovzdušným troubám.

Výhody konvektomatu oproti běžným troubám

  • Umožňuje kombinaci funkcí – pečení, vaření v páře a pečení s párou.
  • Pokrmy jsou šťavnatější, rovnoměrně propečené a chutnější.
  • Je množné v něm připravit více pokrmů najednou, proto si můžete upéct hlavní jídlo i dezert ve stejné době bez promíchání chutí a aroma.
  • Spotřebuje méně energií.
  • Příprava jídel je rychlejší, stejně jako rozehřívání.
  • Je multifunkční – umí péct, vařit, ohřívat, rozmrazovat i smažit. Tím pádem nepotřebujete množství kuchyňských spotřebičů.
  • Stačí použít méně tuku, čímž je vhodný i na přípravu jídel při dietě.
  • Většinou mívají samočisticí programy, čímž vám ušetří mnoho námahy.

Jak vybrat konvektomat

Při výběru konvektomatu je několik kritérií, která je potřebné brát do úvahy, a to především jejich typ a funkce. Proto je dobré vědět, v jakých podmínkách budete konvektomat používat, pro kolik lidí v něm budete připravovat pokrmy a jaké způsoby přípravy pokrmů preferujete, abyste si mohli ověřit, že konvektomat obsahuje funkce a programy, které využijete.

Domácí konvektomat

Profesionální i mini domácí konvektory

Konvektomaty můžeme rozdělit na ty na profesionální použití a ty na domácí použití.

  • Profesionální konvektomaty – Protože konvektomaty jsou vyráběné hlavně pro profesionální vaření, tento typ se vyskytuje častěji. Jsou uzpůsobené na vaření většího množství jídel najednou, proto mívají větší objem. Bývají v provozu delší dobu, proto mají i větší výkon nebo přímé napojení na vodu. Kromě vyšší ceny mívají také víc funkcí a programů.
  • Konvektomaty na domácí použití – Jsou určené na použití v běžných domácnostech. Nemusí být jen vestavěné, ale i samostojící (na kuchyňskou linku). Jsou levnější, mají spíše jen nádržku na vodu a chybí jim více funkcí, které profesionální přístroje mívají. Avšak stále to jsou skvělá multifunkční zařízení, která nahradí více kuchyňských spotřebičů.

Velikost – vnitřní objem

V rámci velikosti se nebavíme jen o vnějších rozměrech, které jsou určitě důležité, aby vám konvektor do kuchyně sedl, ale především je zajímavý vnitřrní objem. Ten určí, kolik porcí je možné najednou připravit. Objem konvektorů se obvykle udává v počtu porcí, které je možné najednou připravit, nebo v počtu gastronádob (GB), které se do něj najednou vejdou. Gastronádoba 1/1 představuje plech mebo pekáč s rozměry 530 x 325 x 65 mm. Podle množství připravených porcí a gastronádob se konvektomaty dělí na:

  • Malé = do 50 porcí nebo 3–6 GN 1/1.
  • Střední = 50–150 porcí nebo 6–10 GN 1/1.
  • Velké = 150–250 porcí nebo 12–24 GN 1/1.

Menší konvektomaty jsou vhodné do domácností a malých podniků, střední do menších restaurací a školních stravovacích zařízení a největší do velkých gastroprovozů a restaurací, větších škol a hotelů.

Systém vytváření páry

Konvektomat vytváří páru buď nástřikem, nebo bojlerem. Oba způsoby mají svoje pro i proti.

  • Nástřikem – Znamená to, že voda se nastříkává na topné těleso, kde vzniká pára, a ta putuje přímo do prostoru komory. Tento systém je v mnohém jednodušší, snadno se čistí a je součástí spíše menších konvektomatů na domácí použití. Nevýhodou je, že se pára tvoří pomaleji a komora se může víc zanášet vodním kamenem.
  • Bojlerem – Konvektomat má v tomto případě vestavěný bojler, který páru vytváří. Tvorba páry je tak rychlejší a přesnější, je možné regulovat množství vytvořené páry. Nevýhodou je vyšší cena, protože tento způsob je vlastní spíše profesionálním konvektomatům. Náročnější je i údržba přístroje, proto je dobré, když má konvektor odvápňovací funkci.

Domácí konvektomat

Zdroj vody

Každý konvektor potřebuje na výrobu páry zdroj vody, kterou čerpá buď z nádržky, nebo přímo ze zdroje vody. Nádržku jako zdroj vody mají jen malé konvektory na doma, kde je tento přísun vody úplně postačující. Ve velkém provozu by však nebylo praktické vodu neustále dolévat, proto mají profesionální konvektory přímé napojení na vodu. Jsou dražší a je potřebná úvodní instalace, ale nikdy se vám nestane, že se vám během pečení spotřebuje voda ze zásobníku.

Chladná dvířka, výsuvné panely a další bezpečnostní prvky

Konvektomat může mít několik bezpečnostních prvků. Velmi praktická jsou chladná dvířka, tedy dvířka vyráběná z aspoň dvojité vrstvy skla. Jsou stále průhledná, čili můžete si zkontrolovat proces pečení, ale díky hrubší vrstvě poskytují lepší tepelnou izolaci, díky čemuž jsou zvenku chladná a nedojde tak k popálení. Poměrně běžnou součástí jsou motorické výsuvné panely, díky kterým si můžete plech nebo rošt lehce zkontrolovat bez rizika pádu nebo překlopení. Příjemné je tlumené zavírání, kterým předejdete bouchnutí dvířek. A samozřejmostí jsou také zámky nebo dětské pojistky, které uzamknou konvektomat a neumožní změnu programu bez odemknutí zámku.

Dotykové nebo mechanické ovládání

Ovládání konvektomatu by mělo být jednoduché, přehledné a intuitivní. Setkat se můžete s klasickým mechanickým ovládáním s tlačítky a otočnými knoflíky, dotykovým ovládáním s použitím displeje nebo s kombinací obou způsobů. Konvektomaty s mechanickým ovládáním bývají levnější a často jednodušší pro méně technicky zdatné. Konvektomaty s dotykovým ovládáním mají často více funkcí a programů navíc, ze kterých si můžete na displeji vybrat.

Teplotní rozmezí – 30 až 300 °C

Rozmezí teplot, které konvektomat nabízí, závisí na konkrétním modelu. Horní hranicí bývá 250–300 °C, které je možné využít při pečení nebo některých čisticích programech. Spodní hranice bývá nízká až na 30 °C, což se využívá při pečení sous-vide, v páře nebo pomalém vaření. Na pečení v páře se všeobecně používá nižší teplotní rozpětí, protože stačí jen 100 °C pro kvalitní výsledky.

Nerezový konvektomat

Funkce a doplňky, které zaujmou

  • Čisticí program – V každém konvektomatu se časem začne usazovat vodní kámen a nevyhne se běžnému znečištění. Proto je funkce automatického čištění velmi důležitá. Nejlepší je, když má i funkci automatického odvápňování.
  • Smart funkce – Dražší modely konvektomatů už nabízejí také různé smart funkce. Především jde o možnost propojení s mobilní aplikací prostřednictvím WiFi nebo Bluetooth. Aplikace nabízejí různé automatické programy, návrhy jídel, ale také možnost vytvořit si vlastní programy.
  • Nahřívání talířů – Skvělý program pro každou provozovnu. Díky němu zůstanou talíře, a tím i pokrmy déle teplé při servírování zákazníkům.
  • Sous-vide – Tento program ocení každý gurmán. Příprava pokrmů způsobem sous-vide při nízké teplotě ve vakuovém balení patří k nejlahodnějším způsobům vaření. Takto nebudete potřebovat speciální sous-vide vařič, ale stačí vám využít program konvektomatu.
  • Udicí program – Nejde o klasické uzení, ale spíše rychlé dodávání pokrmu zauzeným aroma a chuti. Dá se využít při masových pokrmech, ale i u zeleniny apod.
  • Mikrovlnný ohřev – Další program, díky kterému nepotřebujete příliš mnoho kuchyňských spotřebičů. V konvektomatu totiž jednoduše a rychle ohřejete studené pokrmy podobně jako v mikrovlnce.
  • Sprcha – Sprcha je velmi praktickým pomocníkem, kterým rychle a jednoduše vypláchnete a vyčistíte vnitřní prostor konvektomatu. Skvělá pro profesionály v provozovnách, kde je důkladná hygiena maximálně důležitá.
  • Teplotní sonda – Slouží pro změření vnitřní teploty jídel, hlavně většího kusu masa. Stačí ji zapíchnout do středu a na displeji se vám objeví vnitřní teplota pokrmu. Jde o důležitou pomůcku každého profesionála.
  • Plechy a rošty – Vždy je výhodné, když konvektomat nabízí i několik plechů, roštů a pekáčů, které se do něj vejdou. Takto ho budete moci ihned používat bez potřeby shánění nových plechů.

Cena je poměrně vysoká

Minikonvektomaty do domácností najdete už od 15 000 do 20 000 Kč . Je potřebné počítat s menší kapacitou i omezenými funkcemi. Profesionální konvektomaty začínají od 20 000 Kč, avšak ty levnější bývají malé konvektomaty do menších provozů. Profesionální konvektomaty jsou už výkonnější a nabízejí víc funkcí a programů. Konvektomaty do větších gastroprovozů a restaurací však budou stát aspoň 40 000 Kč. Jde už o větší zařízení, která zvládnou nepřetržitý provoz a dokážou připravit velké množství pokrmů najednou. Mají bojlerový způsob tvorby páry, vyšší výkon a bohaté funkce i příslušenství. Mezi oblíbené značky konvektomatů patří především Siemens, Nordline, AEG, Miele, Electrolux, Bosch, Hendi či Unox.

Péče a údržba

Při každém pečení a vaření dochází ke znečišťování vnitřního prostoru konvektomatu, proto jsou jeho údržba a čištění velmi důležité. Navíc používáním vodní páry dochází k usazování vodního kamene, především v oblastech s tvrdou vodou. Pravidelným čištěním prodlužujete životnost konvektomatu a zaručujete vždy ty nejkvalitnější výsledky při vaření. Nejlepším způsobem údržby je využívat automatické čisticí programy a odvápňovací program s frekvencí stanovenou výrobcem. V některých případech vás na potřebu odvápnění upozorní indikátor, v jiných případech si určitě všimnete bílé vrstvy na stěnách.

Na odvápňování je dobré využívat odvápňovací tablety od výrobce nebo ocet a sodu bikarbonu, pokud to manuál povoluje. Pokud váš konvektomat není vybavený žádným čisticím programem, používejte čisticí prostředky určené na konvektomaty.

Zobrazit produkty v kategorií:

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Adventní věnce Adventní věnce

4 týdny před Vánocemi je krásná, zároveň však i hektická kapitola roku. Přesto bychom neměli zapomenout na jeden z nejtypičtějších symbolů adventu, tradiční adventní věnec, který přinese...

Dětské hřiště z pneumatik Dětské hřiště z pneumatik

Patříte i vy k milovníkům zero waste, recyklace nepoužívaných věcí a máte alespoň trošku manuální zručnosti? Pak čtěte dál! I vy si totiž můžete doma svépomocí vyrobit originální, levné...

Stojanové věšáky mohou být praktické a originální zároveň Stojanové věšáky mohou být praktické a originální zároveň

Předsíň je první místnost, kterou návštěvník vašeho bytu uvidí. Proto by měla působit přívětivě a vyvolávat v hostech hřejivou atmosféru hned po vstupu do bytu. Zajistit to můžete...



Publikováno dne: 05.02.2024
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(88.8%)

V této kategorii najdete i:

Ruční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cenaRuční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cena

Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...

Pokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybratPokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybrat

Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?

Nejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenostiNejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenosti

ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?