Jak vybrat nejlepší elektrický hrnec na vaření nebo pečení? Recenze chválí rýžovary, remosky i multifunkční hrnce
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Elektrické hrnce si nacházejí svoje uplatnění zejména na místech jako chaty, zahrady apod., tedy tam, kde by klasický sporák byl na občasné vaření zbytečně velký.
Jsou však také dobrým pomocníkem v domácí kuchyni. Připravili jsme návod, jak rozlišovat mezi jednotlivými druhy a jak si mezi nimi vybrat ten nejvhodnější pro vaše účely.
Vlastnosti a parametry elektrických hrnců
- Materiál – Většina elektrických hrnců je vyrobená z oceli, přičemž mohou mít nepřilnavou povrchovou úpravu – zpravidla teflon nebo keramiku. To je důležité pro některé druhy potravin, které by se na ocelovém povrchu připálily.
- Teplota vaření – Největší výhodou většiny elektrických hrnců je právě vestavěný termostat, který vám pomůže udržet stálou teplotu uvnitř. Jídlo tak dokážete uvařit, resp. upéct do přesně žádané podoby. Některé, tzv. nízkoteplotní hrnce jsou určené na pomalé vaření, resp. dušení, elektrické tlakové hrnce, naopak pracují při vyšších teplotách.
- Typ ohřevu – El. hrnec může mít výhřevné těleso umístěné nahoře nebo dole. Horní ohřev se hodí na pečení masa nebo koláčů, případně zapékání. Spodní ohřev je vhodnější na smažení nebo pomalé dušení.
- Objem – Běžná velikost pro 2–3 lidi je 5 l. Pro větší rodinu budete potřebovat hrnec objemnější, na vaření rýže vám v pohodě postačí i hrnec menší. Na zavařování se doporučené minimum pohybuje na úrovni 27 l.
- Izolovaný plášť – Protože elektrický hrnec zůstává při vaření položený na kuchyňské lince nebo na stole, zejména děti si často neuvědomí, že je během vaření horký. Abyste zabránili riziku opaření, je vhodné, když má hrnec dvojitý izolovaný plášť, jehož vnější strana se příliš nezahřívá.
- Pokročilé funkce – Kromě vestavěného termostatu na regulaci teploty nabízejí některé hrnce také možnost naprogramovat délku vaření, či naplánovat spuštění v přesný čas.
Rýžovary
Protože rýžovary fungují na principu vaření v páře, přes poměrně jednoznačný název v nich můžete připravovat kromě rýže na slaný způsob také mléčnou rýži, rizoto, těstoviny jako tarhoňu nebo bulgur, zeleninovou omeletu, nebo dokonce vejce. Co se týká ostatních pokrmů, fantazii se meze nekladou, jste však limitovaní poměrně malým objemem rýžovarů (obvykle 1–3 l) a také nízkým výkonem (max. 1000 W, obvykle však okolo 500 W).
Suroviny v rýžovarech se nelepí a nepřipalují a hotový pokrm si v něm uchová teplotu i po dobu několika hodin. Mnoho rýžovarů vám nabídne i funkci časovače, který po dokončení vaření přístroj vypne, případně bude udržovat nižší teplotu pokrmu tak, aby se nerozvařil.
Hospodyňky, které už rýžovar použily, vám potvrdí, že takto připravená rýže je vždy chuťově stoprocentní a zejména práce s rýžovarem je jednoduchá, bezstarostná a šetří hodně času.
Největší nevýhodou těchto pomocníků je ale poměrně úzký okruh využití a tedy fakt, že jsou v kuchyni pouze jakýmsi doplňkem, na jehož uložení se ne vždy najde místo navíc.
Parní hrnce
Kdysi hit teleshoppingových spotů dnes lze vidět v domácnostech už jen sporadicky. Výhody zdravého vaření v páře bez přidaného tuku se však nemění. Takto připravené jídlo obsahuje méně cholesterolu a zachovává si nejvíc vitamínů a minerálních látek.
Parní hrnce jsou většinou „poschoďové“, takže obsahují více přihrádek a můžete v nich tím pádem připravit více surovín současně. Ty, které potřebují nejdelší čas přípravy, se dporučuje vložit do nejnižší přihrádky, aby se všechny suroviny uvařily zhruba ve stejném čase. V parním hrnci můžete také ohřívat pokrmy, přičemž ohřev je, na rozdíl od použití mikrovlnné trouby, rovnoměrný.
Nevýhodou parních hrnců je jejich větší výška, ale zároveň malý průměr, takže při ohřevu pokrmů se dovnitř nevejdou talíře běžné velikosti. Výška je nevýhodou i při skladování. Parní hrnce se vyskytují v objemech cca 1–10 l. Většinu parních hrnců můžete umývat i v mýčce nádobí, ale jednou za cca 10 vaření je nutné z nich odstranit usazený vodní kámen.
Nejprodávanější parní hrnce
Elektrické pánve
Jsou většinou hlubší než běžné pánve a je v nich možné připravovat různé druhy jídla na různé způsoby jako např. rizoto, zapékané těstoviny, dušené maso, pečené kuře nebo koláče. Jsou také vhodné na smažení. Mívají nepřilnavý teflonový nebo keramický povrch a regulaci teploty termostatem.
Rychle se rozehřívají, snadno se čistí a najdete je v objemech do 5 l, a to buď v kruhovém nebo v hranatém provedení. Ty hranaté se vzhledem na svůj objem a tvar lépe skladují.
Elektrické tlakové hrnce
Tlakové hrnce dokážou ušetřit cca 60 % energií a 40 % času stráveného vařením. Díky uzavřenému systému se voda v nich mění na páru pod zvýšeným tlakem, což umožňuje vaření při vyšší teplotě bez připálení. Snadno a zejména rychle v nich tedy připravíte jakýkoliv pokrm, včetně tuhých druhů masa. Např. vepřové maso v nich udusíte už za 30 min oproti 60–70 min při dušení v běžném hrnci. Bílou rýži připravíte už za 5 min namísto 20 min při klasickém způsobu přípravy.
Vybíráme z katalogu
Růžová pánev Madison, Ø 20 cm
Pánev Mike, Ø: 22cm
Wok Gourmet
Černá pánev WMF Premium, ⌀ 20 cm
Grilovací pánev WMF, 27 x 27 cm
Sada Pánví Nicolas
Moderních tlakových hrnců se určitě nemusíte bát – jsou bezpečné, protože obsahují několik bezpečnostních pojistek, které brání nechtěnému otevření pod tlakem. Kromě pracovního ventilu, se kterým regulujete tlak, na nich najdete také bezpečnostní přetlakový ventil, který v případě překročení dovoleného tlaku přebytečnou páru vypustí.
V elektrickém tlakovém hrnci můžete přesně nastavit teplotu, dražší modely nabízejí i přednastavené automatické programy na přípravu různých druhů pokrmů. Jejich nevýhodou je ale vyšší hmotnost oproti ostatním elektrickým hrncům – tu má na svědomí vyhotovení z hrubšího materiálu, který odolá tlaku, a také bezpečnostní mechanismy.
Remosky
Klasika slovenských domácností už po dlouhá desetiletí. Funguje jako menší přenosná trouba s výkonným vyhřívacím tělesem integrovaným v masivní a těžké poklici. Hodí se zejména na pečení, ať už jakéhokoliv druhu masa, ryb, zeleniny, pizzy, nebo také koláčů, bábovky či jiných dezertů. Potraviny připravované v remosce se nevysušují a zůstávají šťavnaté.
Stará remoska vyráběná v Československu měla hliníkový povrch, ten však podle moderních hygienických norem není vhodný pro kontakt s potravinami. Moderní varianty proto mívají povrch z teflonu. Jejich nevýhodou je zejména vyšší hmotnost, kvůli čemuž se hůře přenášejí, a také nerovnoměrný ohřev pouze shora, což není vhodné např. na dušení nebo smažení.
Nejoblíbenější remosky na trhu
Název
Hodnocení
Detail
Remoska Tria T41 Zobrazit produkt Remoska R22 Zobrazit produkt Remoska D51F/10 Zobrazit produkt
Zavařovací hrnce
Hlavním kritériem při výběru tohoto druhu el. hrnce by měl být objem. Najdete je ve variantách od 8 do 27 l, přičemž do těch největších se vejde cca 14–18 zavařovacích sklenic (podle velikosti). Bývají vybavené regulací teploty a časovačem, případně také zvukovou signalizací při dosažení nastavené teploty, což jsou v podstatě nejdůležitější funkce používané při sterilizaci ovoce a zeleniny.
Také bývají vybavené vypouštěcím ventilem pro vypuštění přebytečné vody. Kromě sterilizace jsou vhodné i na přípravu teplých nápojů jako čaj, káva či punč, případně na vaření polévek nebo vaření ve vodě (např. pro větší množství párků). Pokud v nich ale chcete vařit pokrmy, prověřte si, z jakého materiálu jsou vyrobené jednotlivé součásti a či použití na vaření výrobce doporučuje. Levnější varianty mají totiž smaltovaný povrch, který při intenzívním čištění často popraská a začne se odlupovat, přičemž pod ním zůstane ocel, která následně začne rezavět.
Jejich velkou nevýhodou je, že jsou doslova obrovské a také relativně těžké, takže jsou náročné na skladovací prostor.
Multifunkční hrnce
Mohou mít k dispozici více druhů ohřevu a díky tomu (a také díky bohatému příslušenství) dokážou vařit, péct, grilovat , smažit, vařit v páře, či dokonce fritovat. Bývají vybavené indikátorem teploty, času, nastavitelným časovačem a také přednastavenými automatickými programy podle druhu připravovaného pokrmu.
Vyskytují se v objemu cca 2–6 l, přičemž jejich jedinou nevýhodou je vyšší cena. Jsou tedy ideálními pomocníky na chatě, na zahradě, a tedy v každé kuchyni, v níž chybí běžný elektrický nebo kombinovaný sporák.
Jaký typ a jakou značku elektrického hrnce si vybrat
Uvedené druhy el. hrnců se možná na první pohled jeví jako jednoúčelové, avšak při troše kreativity a fantazie se dají využít na přípravu různých druhů jídel.
Elektrické hrnce najdete v sortimentu mnohých známých i méně známých značek domácích spotřebičů. Pokud hledáte spolehlivý model s bohatou výbavou a doplňkovými funkcemi, vsaďte na osvědčené výrobce jako Philips, Tefal, De’Longhi, ETA či Remoska. Pokud nechcete investovat příliš mnoho peněz a el. hrnec bude jen doplňkem vaší kuchyně, sáhněte po značkách orientovaných na cenu jako ECG či Sencor. Když si potrpíte na elegantní design i v kuchyni, dobrou volbou pro vás bude německá značka Klarstein.
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Modrá se s koupelnami spojuje už nějaký ten čas. Že se jí nemusíte při zařizování koupelny vůbec obávat vás přesvědčí naše foto inspirace. Do komentářů nám nezapomeňte poslat fotky...
Předsíň je první místnost, kterou návštěvník vašeho bytu uvidí. Proto by měla působit přívětivě a vyvolávat v hostech hřejivou atmosféru hned po vstupu do bytu. Zajistit to můžete...
Žlutá barva má mnoho pozitiv - nejenže je optimistická a zlepšuje náladu, ale také dokáže zesvětlit a oteplit interiér a zvětšit prostor. Říká se však i to, že vzbuzuje chuť k jídlu,...
Publikováno dne: 16.08.2019
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?