Poháry na bílé, červené a růžové víno: Levné i luxusní poháry nabízí Rona, Tescoma či Bohemia

Věděli jste o tom, že na výběr máte z více než 10 druhů pohárů na víno? A každý z těchto typů pohárů je určený na jiný druh vína. Jsou však i takové poháry, které jsou univerzální a doporučují se použít tehdy, když se vám nechce kupovat víc druhů nebo se moc netrápíte tím, z čeho budete víno pít. Doma se přece jen používají poháry, které jsou nové, které jsou nejkrásnější nebo ty, které máme oblíbené. Kdyby už šlo o formální společenskou událost, kde se dodržují zásady etikety, tak je dobré vědět, ke kterému typu vína přiřadit jednotlivé poháry na víno.

Jak vybrat sklenice na víno?

V dnešním článku se budeme věnovat celkově tomuto tématu – jaký tvar pohárů je ideální si vybrat, zda je potřebné kupovat si víc druhů nebo vám bude stačit jedna sada pohárů na víno, na jaké parametry byste se měli při výběru zaměřovat a například i to, jaké nejrůznější typy skla známe. Odpovíme vám i na otázku, zda je dobré investovat do ručně vyráběných, luxusních pohárů na víno. Možná jste nevěděli, že je důležité se o tyto poháry také starat, proto vám podrobně popíšeme i péči o poháry.

Stylové poháry na bílé a červené víno


Něco z historie

Víno se nepilo vždy z takových pohárů, jaké známe dnes. Nejdříve to byly hliněné nádoby zdobené tradičními ornamenty. Kromě toho to mohly být i nádoby z kamene, dřeva, nebo dokonce kovové ozdobné nádoby. První skleněné poháry se začaly vyrábět ve 13. století v Benátkách. Současný design skleněných pohárů překvapivě ovlivnili hlavně mistři z České republiky. Během druhé světové války vyhnali rodinu Riedel, která se tomuto umění věnovala, do Rakouska. Tam se potom usadili a rozvíjeli svůj byznys dál.

Stejné to je i na Slovensku, protože i tady máme velmi bohatou a pestrou tradici ruční výroby pohárů na víno. I přestože zájem o toto řemeslo upadá, tak se najdou jednotlivci, kteří mají ve vytváření pohárů zálibu a udržují ruční výrobu při životě. „Recept“ na výrobu skla se v podstatě nemění, mění se jen konkrétní postupy a techniky. Základem je směs křemičitého písku, vápence a alkalických oxidů. Taví se při teplotě 1000 stupňů Celsia a potom se z ní tvarují jednotlivé části pohárů. Od typu složení a pevnosti materiálů se potom odvíjí i cena pohárů. Ručně foukané poháry představují nejvyšší kvalitu z pohledu originality a funkčnosti. Některé zdroje dokonce říkají, že se píšťala na foukání skla nezměnila už 2 000 let.

Pohár podle barvy a druhu vína

Pohár na víno se nevybírá jen podle jeho barvy, ale také podle konkrétní odrůdy vína. Většinou je to tak, že bílé a světlé víno se podává v menších pohárech a červené ve větších. Na druhé straně to nemusí být vždy pravidlem, takže je lepší se řídit buď podle toho, co je napsané u konkrétního vína, nebo co je u popisu pohárů. Pokud se o tuto tematiku opravdu zajímáte, tak určitě víte, že se některé poháry používají na specifické odrůdy vín, protože se tak lépe rozplyne jejich chuť a vůně. Pojďme se tedy podívat na to, jaké poháry byste měli kombinovat s vybranými druhy vína.

Červené víno

Červené víno má nejvýraznější aroma mezi všemi druhy z pohledu barvy. Proto se při jeho podávání nalévá vždy do větších pohárů, které mají kulatý a velmi široký tvar. Rozdíl je, když se víno podává k jídlu nebo samostatně. Proč? V restauraci má číšník jen pár minut na to, aby podával víno tak, jak by se mělo. Je důležité, aby víno mělo správnou teplotu a dekantaci. Co se týká servírovaného množství, tak by v poháru nemělo být nalito víc než do jedné třetiny poháru. Je to kvůli tomu, aby s ním bylo možné v poháru kroužit a tím sa potom uvolňuje aroma.

Sklenice na červené víno

Kromě toho, že jsou poháry určené na červené víno široké a objemově větší, tak je poznáte i podle kratší stopky. Tu byste měli držet ve vrchní části, a to i když je držíte, ale i když z nich pijete. Můžeme je rozdělit ještě do dvou podkategorií, podle toho, které víno se do poháru typicky nalévá. Liší se od sebe hlavně plochou kalíšku a velikostí vrchní části.

  • Burgundy – vínové poháry, které jsou určené na pití vína z této kategorie rozeznáte podle toho, že má užší kalíšek. Protože je toto víno méně aromatické a jemné, tak se vůně lépe nahromadí a působí silněji. Díky tomu, že je víno směrované na špičku jazyka, tak okamžitě ucítíte jeho sladkost a další vedlejší chutě. Pokud bychom měli přejít ke konkrétním odrůdám vína, tak z tohoto poháru byste měli pít víno Nebbiolo, Gamay a Pinot Noir.
  • Bordeaux – poháry určené na tato vína mají širší otvor a širší kalíšek. Díky tomuto se prodlouží vzdálenost mezi vaší tváří a vínem v poháru – lépe se tak rozplývá etanol a víno se při pití z tohoto poháru dostane přímo do zadní části úst a jazyka. Minimalizuje se tak hořkost a zvětší se chuťové spektrum. Do této kategorie patří vína Cabernet Sauvignon, Merlot nebo právě Bordeaux.

Bílé víno

S tím, že je bílé víno světlejší, se váže i to, že je lehčí, jemnější a méně výrazné oproti červenému vínu. Na to, aby se tedy nahromadilo aroma a chuť, při jeho pití se používají menší poháry ve tvaru tulipánu. Lehčí a mladší bílá vína se nalévají do pohárů s menším objemem a bohatší, zralá vína se preferují ve větších pohárech. Tyto poháry mohou mít na bocích speciální hranu, která napomáhá k uvolňování aromatu, když s vínem kroužíte. Před podáváním byste měli dát bílé víno vychladit a ideální je při teplotě 8–12 stupňů Celsia. I u bílých vín se dělí tvary pohárů podle jednotlivých kategorií:

  • Chardonnay – pohár určený na toto víno je širší, s větším otvorem, díky čemuž dochází k většímu provzdušňování vína a uvolňování aroma. Po napití se víno rozplyne po celých ústech a díky tomu ho budete cítit intenzívněji. Může se z něho pít právě Chardonnay nebo Voignier.

Sklenice na bílé víno

  • Ryzlink – vína z této kategorie se pijí z pohárů, které jsou nižší a užší. Je to hlavně kvůli tomu, že jsou jemnější a aroma je méně koncentrované. Vyznačují se delší stopkou, která udrží víno déle vychlazené. Poháry jsou určené pro vína Veltlínské zelené nebo Zinfandel.
  • Sauvignon Blanc – poháry jsou štíhlé a vysoké, na spodku jsou širší a potom se zužují. Díky tomu budete cítit z vína typické květinové a ovocné tóny. K vínu se takto dostává méně vzduchu a zůstává v něm víc aromatu. Z těchto pohárů se pije Muscadet, Sauvignon Blanc, Fume Blanc nebo Loire.

Růžové víno

Růžová vína se často přiřazují k šumivému nebo bílému vínu, ale jsou samostatnou a plnohodnotnou kategorií, která má specifický způsob pití. Mají výrazně ovocný charakter s osvěžující chutí a kompaktní aciditou, v některých případech je běžný i zbytkový cukr. Poháry pro rosé jsou ve spodní části širší a směrem k vrchu se zužují. Protože má růžové víno rozmanité vůně, tak díky tomuto typu pohárů jsou soustředěné do menšího otvoru a vy je tak budete cítit intenzívněji. Alternativně můžete na tento druh vína použít i poháry na bílé víno.

Šumivé víno

Když se řekne šampaňské nebo šumivé víno, tak si každý z nás představí vysoké a úzké poháry s jahodou zapíchnutou na hraně poháru. A právě tento typ pohárů je pro tyto účely určený. Proč? Díky úzkému a vysokému tvaru se při nalévání vína vytvoří na povrchu pěna a dokonale vyniknou bublinky. Tento tvar je zvolený i proto, že při jejich roznášení se jich na tác vejde mnohem víc. U dražších a vyzrálejších šumivých vín se může tvar poháru přibližovat k pohárům na bílé víno. Díky nim se totiž umožňuje přístup většímu množství vzduchu.

Pozrite si viac produktov z kategórie sklenice na víno

Typy materiálů a zpracování skla

Není sklo jako sklo. Je to hlavně kvůli tomu, že se na výrobu směsi používají různé materiály. Od toho se potom odvíjí jeho kvalita, vzhled a odolnost. Druhů je více, ale my rozlišujeme základní 3 druhy:

  • Sodně-vápenaté sklo – pro tento typ materiálu je charakteristická jeho levná výroba, proto je i jeho prodejní cena nižší a těchto pohárů najdete opravdu hodně. Co se týká konkrétního složení, tak to tvoří ze 70 % oxid křemičitý (písek), přibližně 15 % uhličitan sodný a kolem 5 % kalcinový vápenec.
  • Olovnatý křišťál – jinak je tento typ materiálu nazývaný také draselno-olovnaté sklo. Ve směsi se kromě písku nacházejí i oxidy olova a potaš. Tyto látky se tam přimíchávají hlavně kvůli zvýšení lesku, indexu lomu a odolnosti. I když se tento typ nazývá olovnatý křišťál, tak se nemusíte bát z pohárů pít, protože to pro naše tělo není nijak škodlivé.
  • Bezolovnatý křišťál – svým vzhledem hodně připomíná olovnatý křišťál, ale liší se složením. Někteří výrobci se této složce raději vyhýbají, protože olovo v pohárech považují za škodlivé. Tento typ je charakteristický vysokou jiskřivostí, takže je vyšší i jeho cena. Výhodou je, že z tohoto typu křišťálu je jednodušší vyrobit tenčí poháry.
  • Křišťálové sklo – jide o čisté sklo bez jakýchkoliv dalších příměsí. Základ je tvořený ze sklářského písku, vápence a potaše. Je pevné, lesklé a vydrží vám dlouhé roky jako nové. Kromě pohárů se používá i na výrobu dekoračních a uměleckých předmětů.

Základy při výběru pohárů

Výběr pohárů, ať už na soukromé používání v domácnosti, nebo do restaurace, nemusí být nic složitého. Ale měli byste vědět o základních pravidlech, která byste měli při výběru dodržovat. Kritéria k tomuto výběru jsou jiná než při výběru pohárů jen na degustaci vína. Důležitými faktory jsou například atmosféra restaurace, charakter jídla, které podáváte nebo ke kterému víno pijete. Pojďme tedy na ty základy při výběru:

  • V jednoduchosti je krása – vyhněte se pohárům, které jsou zdobené, s různými ornamenty, vzory nebo značkami. Poháry by měly být čisté, protože zdobené poháry jsou v profesionální gastronomii faux pas. Pěknou sadu pohárů najdete například u značek Rona, Bohemia, Riedel nebo Tescoma. Výjimkou jsou, samozřejmě, například svatební poháry na víno s nápisem nebo krystaly Swarovski.
  • Čiré sklo – kvůli správnému posouzení vína (jeho barvy a průzračnosti) je nejideálnější čiré sklo, což je někdy velmi důležité. Vyhněte se tedy jakýmkoliv jiným variantám úpravy skleněného povrchu.

Univerzální křišťálové sklenice na víno

  • Vyhněte se tlustým pohárům – čím jemnější je sklo na vybraném poháru, tím lépe. Poháry s tlustým sklem snižují senzorickou kvalitu vín.
  • Stopka je důležitá – je důležitá hlavně pro držení a uchování teploty vína. Podívat se na víno přes prsty není moc praktické, takže čím je stopka delší, tím lépe. Vyhněte se proto raději pohárům na víno bez stopky.

Péče o poháry na víno

Pokud chcete, aby vám poháry vydržely dlouhé roky lesklé a s hladkým povrchem, tak je potřebné jim dopřát také dostatečnou péči. O čem jste možná nevěděli, je to, že je lepší umývat poháry na víno v myčce nádobí. Proč? První výhodou je, že je dokáže myčka dokonale vyčistit i vyleštit, takže to máte bez námahy. U pohárů s tenčím sklem se vám může stát, že na stěny poháru při mytí víc zatlačíte a prostě se může rozbít. Případně když se nerozbije, tak může prasknout nebo se potlučou okraje. Často se stává i to, že tím jak jsou poháry křehké, tak vám mohou snáze vyklouznout z rukou a spadnout na zem. V případě myčky nádobí se vždy ujistěte, že výrobce povoluje mytí tímto způsobem.

Mytí v rukách

Když nemáte myčku nádobí nebo se vaše poháry na víno nedoporučují pro toto mytí, tak to musíte vzít do vlastních rukou. Základem toho, abyste je pořádně vyčistili a následně vyleštili, je horká voda, kartáč na mytí pohárů a lešticí utěrky z mikrovlákna. Celý proces začněte tím, že si pohár v teplé vodě namočíte, přidáte kapku jaru a začnete ho jemným kartáčem čistit. Když už se vám bude zdát dostatečně čistý, tak ho nechte vzhůru dnem odkapat. Nejlepší je všechny poháry odložit samostatně na čistou utěrku a počkat, dokud úplně nevyschnou. Díky tomu bude leštění jednodušší.

Když už budou všechny poháry suché, tak je třeba je pořádně vyleštit a uložit na svoje místo. Na leštění nedoporučujeme klasické utěrky, protože ty nemusí šmouhy úplně odstranit a často se z nich uvolňují bavlnky, které se na sklo nalepí a jsou viditelné. Ideální je použít buď utěrky z mikrovlákna, nebo obyčejné servítky. Postupně pohárem otáčejte a postupujte po všech částech poháru. Při leštění a po něm se už poháru přímo nedotýkejte, protože by na něm zůstaly otisky.

Stylové poháry na bílé a červené víno

Zobrazit produkty v kategorií:

Autor článku

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Černobílá kuchyň - ověřená klasika, která nezklame Černobílá kuchyň - ověřená klasika, která nezklame

Černo-bílá barevná kombinace je podle vás nudná? Nesouhlasíme. Přesvědčte se o tom, že černobílá kuchyň může být nadčasová a netradiční.

Zelená koupelna nemusí být tuctová Zelená koupelna nemusí být tuctová

Barvu do koupelny, podobně jako je tomu v případě kuchyně, si obvykle vybíráme na desítky let. Proto se při jejím volbě můžete pořádně zapotit. Pokud jste nikdy neuvažovali nad zelenou v...

Červená koupelna - nejen pro lidi, kteří se nebojí riskovat Červená koupelna - nejen pro lidi, kteří se nebojí riskovat

Pokud máte rádi červenou barvu, určitě se jí při zařizování bytu nevyhýbejte. Hodí se do každé místnosti, dokonce i do koupelny. Nevěříte? Pak si to ověřte v naší galerii.



Publikováno dne: 09.02.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(92.6%)

V této kategorii najdete i:

Sluchátka Beats patří mezi to nejlepší!Sluchátka Beats patří mezi to nejlepší!

 Hudba je pro mnohé lidi základem dobrého dne. Pokud si chcete tu svoji poslechnout v té nejlepší kvalitě, sáhněte po značce Beats. Představíme vám nejlepší, ale i neprodávanější modely.

Nejlepší drony s kamerou - Jak vybrat profesionální dron nebo dron pro děti?Nejlepší drony s kamerou - Jak vybrat profesionální dron nebo dron pro děti?

Dron s kamerou nabízí uživateli spoustu možností využití. Důležité je však vědět, za jakým účelem jej kupujete. Poradíme vám, jak vybrat profi dron s kamerou nebo mini dron pro děti.

Čtečka knih: Jak funguje a která je ta nejlepší?Čtečka knih: Jak funguje a která je ta nejlepší?

Setkali jste se už s názorem, že klasické knihy budou za sto let patřit historií? Nestalo se tak, avšak alternativou k nim jsou stále více oblíbené elektronické čtečky knih. Víte, jakými...