Popkornovače – recenze. Nejlepší stroje na výrobu popcornu má Klarstein, Clatronic a Guzzanti
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
- Důvody, proč si koupit popkornovač?
- Typy popkornovačů
- Dělení popkornovačů podle způsobu přípravy pukanců
- Teplovzdušné popkornovače
- Destičkové popkornovače
- Hrncové popkornovače
- Jak vybrat popkornovač?
- Oblíbené značky a cena popkornovačů
- Jak dochutit popkorn
- Nejčastější otázky, které se týkají popkornovačů
- Popkornovače, které vás nezklamou
- Klarstein Volcano
- Clatronic PM 3635
- Russell Hobbs Fiesta 24630-56
- Guzzanti GZ 135
- Princess 292986
Výrazná a příjemná vůně, slaná nebo nasládlá chuť a vrzání bílých chumáčků mezi zuby. Dostali jste chuť na popkorn?
Bez problémů si ho teď můžete připravit i doma. S kvalitním popkornovačem docílíte mnohem lepší chutě i vůně popkornu než při přípravě v mikrovlnce.
Oblíbené popkornovače
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Guzzanti GZ 135 | Zobrazit produkt | |
Klarstein Volcano ✔ PRO NÁROČNÉ | Zobrazit produkt | |
Guzzanti GZ 130A ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
R.B. Popkornovač do mikrovlnné trouby ✔ LIDOVÁ VOLBA | Zobrazit produkt |
Důvody, proč si koupit popkornovač?
Mnoho lidí si v případě chuti na popkorn koupí křupavou pochoutku v papírovém sáčku, dá ho do mikrovlnky a už po pár vteřinách křupe popkorn. Víte, proč byste tento způsob neměli často dělat a proč si koupit pořádný přístroj na popkorn?
Lepší výkon a nižší spotřeba energie
Určitě se vám stalo, že v sáčku, který byl v mikrovlnce, zůstalo mnoho nevyklíčených zrn. S popkornovačem budou nevyklíčené kukuřičné kuličky jen ojedinělou záležitostí. Spotřebovaná energie v mikrovlnce, ačkoliv jen připravujete popkorn, je zdaleka vyšší, než když ho připravujete v popkornovači.
Rovnoměrné pukanie
V popkornovači se praskání kukuřice realizuje rovnoměrně, protože popkornovač je vybavený nádobkou, ve které je dostatečný prostor na vytvoření a regulaci rovnoměrného tepla.
Intenzívnější chuť a vůně
Chuť popkornu v přístroji, určeném speciálně pro tuto činnost, bude mnohem lepší a intenzívnější než popkorn připravovaný v mikrovlnce nebo koupený jako hotový produkt v obchodě. Navíc přístroj má dobře řešený systém, propouští jen jemně aromatizující páru. Znamená to, že když jste právě pověsili vyprané prádlo, nemusíte se bát, že vám napáchne.
Zdravější pamlsek
Popkorn z popkornovače je mnohem zdravější nežo ten z mikrovlnky nebo ten z kina. Při domácí přípravě popkornu v teplovzdušném popkornovači nemusíte použít žádný tuk. Závisí to hlavně na typu popkornovače a na vaší mlsavosti.
Různorodá chuť
Pukance si můžete ochutit podle vaší fantazie, např. sladké kakaové čili pukance, oříškové pukance s aromatem karamelu, s karamelovou a vanilkovou esencí apod. Popkorn při používání aromat nezískává žádné kalorie navíc.
Rychlé párty občerstvení
V popkornovači uděláte za 3 min. mnohem víc pukanců, než byste za tu dobu udělali v mikrovlnce. Je to výhodné, hlavně když pořádáte párty. Popkorn je totiž záležitostí, která nikdy nikoho neomrzí, ani děti a ani dospělí jím určitě nepohrdnou.
Typy popkornovačů
Popkornovač můžeme rozdělit do 2 základních kategorií:
Komerční popkornovače
Jde o přístroje, které se používají na rychlou výrobu množství popkornu. Střetnete se s nimi v kinech, v dětských koutcích, na jarmarcích a festivalech, na koupalištích nebo v rychlých občerstveních. Tento typ popkornovačů dokáže pukance ochucovat, barvit, ohřívat. Do domácnosti jsou tyto stroje úplně zbytečné. Jednak pro jejich cenu a jednak kvůli spotřebě energie.
Domácí popkornovače
Jde o netradiční kuchyňský spotřebič, ve kterém se připravuje popkorn. Většinou se skládá z nádobky s ploténkou, na kterou nasypete kukuřici určenou na pukání a pomocí tepla a ohříváním se z kukuřičných zrnek stane popkorn. Tyto spotřebiče je možné rozdělit do dalších kategorií – popkornovače na přípravu pukanců bez oleje a na přípravu pukanců s olejem. Doporučujeme zakoupit raději stroj, který využívá při přípravě olej, protože tradiční olej můžete nahradit zdravějším, např. olivovým, a ani odměrku, která je určená na olej, nemusíte naplnit celou.
Dělení popkornovačů podle způsobu přípravy pukanců
To, jak se realizuje změna kukuřičných zrn na pukance, sehrává při výběru popkornovače velkou roli. Některé totiž zpracují a přemění kukuřici na bílé kukuřičné chumáčky výlučně pomocí teplého vzduchu, jiné pomocí horkých destiček a oleje.
- Teplovzdušné popkornovače – využívají na přípravu pukanců jen horký vzduch, a to bez nutnosti přidat kapku oleje
- Destičkové popkornovače – mají zabudovanou pánvičku, která se zlehka potírá olejem. Destička se ohřeje a ze zrn vzniknou pukance.
- Popkornovače s hrncem mají nádobku připomínající hrnec, do které se sypou zrnka, potom se přidává trocha oleje, zavře se ochranné víko a pomocí tepla se hrnec ohřívá, což vede k vystřelování hotových pukanců.
Teplovzdušné popkornovače
Tyto popkornovače jsou nejlevnější. Popkorn připravují jen prostřednictvím teplého vzduchu. Ovlivňuje to chuť pukanců, které jsou méně výrazné. Výhodou tohoto typu popkornovače je, že pukance mají menší rozměry, což oceníte při skladování nebo při balení do sáčků. Nevýhodou je objem, většinou hovoříme o maximální hmotnosti 50 g kukuřice. Příprava v teplovzdušném popkornovači trvá přibližně 3 minuty, příkon a spotřeba energie jsou o něco výš.
Výhody
- Nižší cena
- Zdravé pukance bez kapky oleje a bez kalorií
- Šikovné rozměry, díky kterým se dá rychle uskladnit
- Rychlá příprava
- Široký výběr strojů
- Zajímavý design
- Rychlá a bezstarostná údržba
Nevýhody
- Méně intenzívní chuť
- Vyšší spotřeba elektrické energie
- Přístroj je převážně vyrobený z levnějších materiálů
- Některá zrna mohou zůstat nevypukaná
Destičkové popkornovače
O něco dražší jsou destičkové popkornovače. Destičku je třeba před každou přípravou potřít olejem. V případě absence oleje nemusí dojít k vypukání kukuřičných zrn, mohou se přilepit k destičce a také se připálit. Popkorn je trochu nezdravější, ale klasický olej můžete nahradit zdravější verzí oleje, např. kokosovým olejem. Pukance budou mít jinou, avšak zajímavou chuť. Přes vyšší cenu jde o nejprodávanější přístroje. Za jejich oblíbenost může hlavně chuť popkornu. V tomto typu popkornovačů je možné připravit najednou větší množství popkornu. Většinou je to 80 gramů kukuřice, ale v některých modelech dokážete udělat popkorn i ze 100 g kukuřičných zrnek.
Co se týká přípravy, je jednoduchá, na destičku nakapete trochu oleje, přidáte kukuřici a za pár minut máte popkorn. Příprava trvá 5 minut. Nevýhodou je, že tyto přístroje nemají lžící nebo něco, co by během přípravy popkorn míchalo, proto se sem-tam může stát, že některé pukance budou připálené nebo nevypukané.
Výhody
- Větší objem
- Výraznější chuť
- Vyrobené z kvalitnějších materiálů
- Moderní design
- Široký sortiment
- Nižší spotřeba elektrické energie
- Vypuká téměř všechna kukuřičná zrna
Nevýhody
- Vyšší cena
- Nutnost použití oleje
- Delší příprava
- O něco delší údržba
Hrncové popkornovače
Tyto popkornovače mají mnohem větší rozměry než předešlé dva typy. Jsou složené z hrnce uprostřed, do kterého se nasype kukuřice a z obalu/ohraničeného prostoru, ve kterém se připravují pukance. Na výrobu je potřebný olej. V těchto strojích dokážete udělat až 60 litrů pukanců, nevýhodou je právě rozměr hrnců, který je na toto množství potřebný. Těžko se tedy skládují.
Příprava je jednoduchá, přestože stroj je třeba předehřát, což trvá asi 2 minuty a příprava pukanců zhruba dále 3 min. Pukance se připravují s trochou oleje z kukuřice, která se sype do hrnce. Následně zavřete dvířka na přístroji a už jen počkáte na chutné a teplé pukance.
Předností hrnce je, že disponuje míchadlem, které brání připálení popkornu a kukuřičná zrnka tak všechna do jednoho vypukají. Dále je to množství, které dokážete připravit ve stroji, v některých případech jde až o 60 litrů popkornu. Samozřejmě, že čím méně kukuřice, o to rychlejší příprava.
Výhody
- Míchadlo ve stroji
- Výrazná chuť pukanců
- Rychlost přípravy
- Nízká spotřeba energie i při maximálním výkonu
- Jednoduchá údržba
- Nehrozí žádné připálené zrnko nebo pukanec
- Vypukají všechna kukuřičná zrna
Nevýhody
- Cena
- Předehřívání přístroje
- Rozměr
- Slabý sortiment
Jak vybrat popkornovač?
Přestože jde o méně využívaný spotřebič, bez kterého se určitě obejdete, nekupujte ho bez toho, abyste o něm něco věděli. Víte, jaké parametry by vás měly zajímat?
Rozměr a hmotnost
Je jasné, že popkornovač nebudete používat neustále a budete ho vytahovat jen ojediněle. Vyberte proto takový, který má přijatelné rozměry, je kompaktní. Ideální rozměry má popkornovač s 30 cm na výšku a max. 20 cm na šířku. Optimální hmotnost je do 2 kg.
Kukuřičná dávka
Tato informace je důležitá jen tehdy, když potřebujete připravovat velké množství pukanců. Takovým standardem domácích popkornovačů je 50 gramů kukuřičných zrn, které můžete připravit během jednoho cyklu. Tyto stroje se označují i jako malé popkornovače. Většími jsou ty, které připraví více než 50 gramů. Ty největší zvládnou i 100gramovou kukuřičnou nálož.
Příkon
Příkon je proměnná, která stanovuje rychlost zahřátí vzduchu nebo destičky a tím pádem i rychlost přípravy popkornu. Čím vyšší příkon, tím rychlejší příprava. Příkon se mění podle typu popkornovače, jiný je u teplovzdušného, jiný u destičkového a jiný u hrncového popkornovače. Příkon, který by vás neměl zklamat, je kolem 640 wattů. V tomto případě je riziko nevypukaných zrn malé, pukance jsou připravené do 3 min. a jsou i chutné.
Nadstandardní funkce popkornovače
Některé modely obsahují i extra doplňky, které zlepší chuť a servírování popkornu. Může to být např. servírovací box, parní průduchy, které popcorn vysuší tak, aby byl křupavý, otvor na koření, vestavěná máslová nádobka...
Oblíbené značky a cena popkornovačů
Cena popkornovačů je různá, koupíte popkornovač za 20, ale i za 100 eur. Všechno závisí na tom, co od popkornovače očekáváte.
- Popkornovače do 40 €: Ačkoliv jde o nejlevnější cenovou kategorii, najdeme v ní největší množství popkornovačů. Do 40 eur dostanete koupit teplovzdušný popkornovač a také popkornovač s destičkou, který využívá olej. Za uvedenou sumu můžete od stroje očekávat objem do 50 gramů, možná o něco vyšší spotřebu energie a relativně rychlou přípravu popkornu.
- Popkornovače od 40 do 80 €: V tomto cenovém rozmezí najdete většinou destičkové popkornovače, někdy i se lžící či míchačkou. Jde o kvalitnější stroje, příprava pukanců je rychlejší a spotřebují méně energie, takže jsou úspornější. Sestavené jsou z odolnějšího a pevnějšího materiálu, mají zajímavý vzhled a také chuť pukanců je o něco lepší.
- Popkornovače od 80 € výše: Nejdražší popkornovače dokážou za krátkou dobu vyprodukovat litry popkornu. Jde o hrncové popkornovače s míchačkou, které připravují výborný popkorn, dobře vypadají, i když jsou velké, snadno se čistí a jsou energeticky nejúspornější.
Popkornovače se stávají čím dál tím víc žádoucími domácími spotřebiči. Pokud si chcete pukancovou radost dopřát i vy, obstarejte si kvalitní popkornovač. Mezi spolehlivé značky patří Klarstein, Guzzanti, Princess, oblibě se těší i popkornovače Concept,Severin, Beper, Sweetoo nebo Domoclip.
Jak dochutit popkorn
Tradiční pukance, které známe z regálů supermarketů, mají máslově-slanou chuť. Není to však jediná příchuť, kterou máte na výběr. Popkorn může chutnat po sýru, česneku i slanině.
Máslový popkorn se většinou nevyrábí z másla, ale solí se solí, která má máslové aroma. Když chuť másla nemáte rádi, můžete vyzkoušet např. sůl s česnekovým aromatem. Popkorn můžete dochutit také různým kořením, oblíbené je čili, nebo sýrem, slaninou, cibulíu či bylinkami.
Popkorn můžete dochutit i pomocí oleje. Kromě tradičních druhů, jako řepkový a slunečnicový olej, si můžete koupit olej s máslovou chutí, olej mix, který je složený z více olejnatých rostlin apod.
Nejčastější otázky, které se týkají popkornovačů
Nejen jednotlivé parametry, ale také správný postup je při přípravě popkornu důležitý. Jak tedy postupovat?
Jak připraviť popkorn v destičkovém popkornovači?
Do popkornovače rovnoměrně nasypte množství kukuřičných zrn a zalejte olejem. Zakryjte víkem/miskou, složte odnímatelné dno, aby měla kudy unikat pára, a zapněte ho. Po vypukání přístroj vypněte. Odnímatelné dno potom znovu vraťte na servírovací misku. Popkornovač překlopte a odstraňte misku. Popkorn můžete dochutit solí nebo cukrem, ale vždy už jako hotový pokrm.
Jak připravit popkorn v teplovzdušném popkornovači?
V podstatě je princip stejný, jen nedáte olej. Jednoduše jen nasypte zrnka kukuřice, uzavřete popkornovač, spustíte ho, a když jsou pukance hotové, vypnete přístroj a až potom vybírejte pukance.
Jak připraviť popkorn v hrncovém popkornovači?
Přístroj nechte zahřát cca 5 min. nebo podle pokynů v návodu. Potom ho vypněte, do hrnce nalejte olej, kukuřičná zrnka, uzavřete a spusťte. Popkornovač po dopukání vypněte a popkorn přesypte. Znovu opakujeme, solíme a kořeníme až hotový popkorn.
Proč se zrnka kukuřice v popkornovači nevypukala?
Ujistěte se, že kukuřice, kterou jste si koupili, je opravdu vhodná na přípravu pukanců, je totiž velmi podobná s kukuřicí, která je určená na sázení, nebo s koňskou kukuřicí. Dalším důvodem může být špatně uskladňovaná kukuřice. Pokud jste sáček s kukuřičnými zrny nespotřebovali na poprvé celé, mohla kukuřice navlhnout. Zkuste ji nechat na suchém vzduchu a až potom vypukat. Nezapomeňte, že sáček je třeba po otevření důkladně uzavřít. Ještě lepší je zbytek kukuřice přesypat do skleněné, dobře uzavřené nádobky, do které se vlhkost nedostane.
Jaký je ideální poměr oleje a kukuřice při výrobě pukanců?
2 polévkové lžíce oleje na polovinu šálku kukuřičných zrn.
Popkornovače, které vás nezklamou
Asi jen málokomu jsme neudělali chutě, ale aby byl popkorn chuťově co nejlepší, musí být připravený v kvalitním popkornovači. Vyzkoušet můžete např. tyto:
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
I vaše předsíň si zaslouží nádech originality! Projevte svou osobnost a kreativitu při výběru doplňků a dodejte život i té najponurejšej vstupní hale.
Zařizování studentského pokoje může být pořádný boj. Rodič chce často něco jiného než samotné dítě a potom vznikají rozbroje. Zkuste však vyjít studentovi vstříc a nakonec budete všichni...
Fialová barva je dlouhá léta spojována s luxusem a královským prostředím. Kdysi totiž nebylo jednoduché vyrobit fialové barvivo, proto bylo velmi vzácné. Přestože dnes je už fialová...
Publikováno dne: 16.03.2022
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?