Nejlepší ruční mixéry – recenze a test pořadí, jak vybrat
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
- Využití ručního mixéru
- Typy šlehačů – stolní a ruční mixér
- Nejlepší ruční mixéry
- Bosch MFQ 4030
- Electrolux ESM 3300
- Eta 2089 Cuore
- Concept SR 3380
- Příkon mixéru
- Počet rychlostí
- Hmotnost a ergonomie
- Příslušenství – hák na těsto, miska i stojan
- Materiál šlehače a metel
- Ovládací prvky
- Hlučnost
- Délka elektrického kabelu
- Komfort používání
- Bezpečnost
- Údržba
- Cena ručních mixérů
- Sencor, Bosch, Braun i ETA – oblíbené značky mixérů
- Jak používat ruční mixér?
- Nejčastější otázky – FAQ
- Kenwood HMX 750
Mít doma v kuchyni aspoň jeden ruční mixér by měla být samozřejmost. Mnoho domácností má doma těchto pomocníků mnohem víc. Dokonce různých druhů. Mixér je statisticky jedním z nejfrekventovanějších dárků, které darujeme nebo dostáváme.
Někdo tak má doma mixérů i víc, než by se hodilo. Ruční šlehač však svoje místo v kuchyni rozhodně má. Druhů mixérů je skutečně mnoho, ale v tomto případě nám nejde o ponorné, stojanové nebo smoothie mixéry. Právě proto si v tomto článku ukážeme, jak postupovat při výběru ručního mixéru. Všechny potřebné parametry a vlastnosti, které ruční šlehač musí mít, si zmapujeme a doporučíme ten nejlepší ruční mixér.
Oblíbené ruční mixéry
Název
Hodnocení
Detail
Bosch MFQ 4080 Zobrazit produkt Braun HM 3105 Zobrazit produkt Electrolux EHM3300 Zobrazit produkt
Využití ručního mixéru
Neboli šlehač je určený pro rychlé, jednoduché a praktické použití. Tento druh mixéru slouží především na šlehání a mísení (hnětení). Vybavený je metličkami, které zajistí dokonalé promíchání těsta nebo vyšlehání krému. Některé mixéry tohoto druhu jsou často kombinované i s tyčovou verzí. Jde tak o tyčový a ruční mixér dohromady. Tento druh mixéru se vyznačuje bezproblémovým a rychlým ovládáním, zabírá málo místa a také se snadno udržuje. Metličky je možné klidně umývat přímo v mýčce nádobí.
Výhodou ručního mixéru může být i jeho příslušenství. Některé modely disponují připevněním k nádobě na šlehání nebo mísení a v zásadě se tak o jejich držení nemusíte starat. V podstatě mohou fungovat jako kuchyňský robot. Ruční šlehače jsou vybavené také rychlostními stupni. Pochopitelně, že množství doplňků, nástavců nebo nádob se odrazí také v ceně zařízení.
Typy šlehačů – stolní a ruční mixér
Jako první je třeba rozlišit tyto dva základní typy šlehačů – stolní a ruční mixér. Ruční mixér nebo šlehač je kuchyňský přístroj určený k míchání sněhu z bílků, mléčné pěny, bramborové kaše nebo tekutého těsta na koláče. Můžete s ním vyšlehat šlehačku, pomazánky, krémy i nádivky.
Základní výbavu tvoří 2 druhy nástavců – 2 metly na šlehání a 2 háky na hustší druhy těst nebo bramborovou kaši. Víceúčelové mixéry mají v příslušenství i tyčový mixér a nádobu na sekání. Konstrukce ručního mixéru je jednoduchá, snadno se ovládá a pro mnohé je i cenově dostupný. Jedinou nevýhodou může být nepohodlí při delším používání, protože vás může začít bolet ruka.
Na druhé straně je stolní mixér, který je výkonnější a je tvořen základnou s míchací nádobou. Díky tomu vás při míchání nebude bolet ruka. Sejde se hlavně při pečení koláčů nebo pečiva, na šlehání krémů a šlehačky. Funguje to tak, že do nádoby vložíte všechny potřebné suroviny, šlehač zapnete a nemusíte při něm stát.
Nádoba se bude sama otáčet, takže bude směs pořádně promíchaná. Stolní mixér je stále cenově dostupný, praktický a jednoduchý na skladování. Podle doplňkového příslušenství v něm můžete sekat, mixovat a drtit tvrdší potraviny či led.
Nejlepší ruční mixéry
Kromě toho, že vám poradíme jak si nejlepší ruční šlehač vybrat na základě důležitých vlastností, pomůžeme vám i konkrétními modely, se kterými byla spokojená i většina zákazníků. Na základě zkušeností, recenzí, hodnocení a rovněž parametrů jsme vybrali ty nejlepší ruční šlehače, které lze dostat na trhu. Zde jsou.
Příkon mixéru
Ruční mixér jako takový není druhem mixéru, který by potřeboval enormně vysoký výkon. Výhodou tedy je, že váš účet za elektřinu díky tomuto zařízení příliš nenaroste. Příkon je v tomto případě přímo úměrný právě výkonu. V případě běžných ručních mixérů se příkon pohybuje od 300 do 400 wattů. Pokud přece jenom potřebujete vyšší výkon, například používáte toto zařízení denně, příkon se pohybuje kolem 500–800 wattů. Mixéry s vyšším výkonem obvykle dělají větší hluk, což někomu může překážet.
Počet rychlostí
U jednotlivých modelů a značek ručních mixérů se počet nastavení rychlostí liší. Některé mají čtyři, pět a některé dokonce deset stupňů rychlosti. Rychlost mixování byste měli zvolit podle hustoty a tvrdosti potravin. Pokud mixujete hustší těsto nebo pyré, tak zvolte nižší rychlost otáček. Při krémech, šlehačce, sněhu z bílků nebo řidších druzích cesta nastavte vyšší stupně.
Kromě kratšího míchání to zajistí i dostatečné provzdušnění a směs bude nadýchanější. Doporučujeme vám sahat po mixérech s pěti rychlostmi. Na běžné používání vám to bude stačit a jednodušeji se vám bude mezi rychlostmi přepínat. Všímejte si, zda má šlehač turbo nebo pulzní spínač, díky kterému dochází k okamžitému zvýšení rychlosti a výkonu šlehače.
Hmotnost a ergonomie
V tomto případě jde o jasný prvek. Čím je ručný mixér lehčí, tím lépe se s ním pracuje. Určené je to především motorem a výrobcem. Možná se jedná o desítky gramů, ale při denním používání pochopíte, že manipulace s lehčím mixérem je mnohem pohodlnější.
Další vlastností, která je spojená s hmotností mixéru, je ergonomie. Tedy způsob, jakým mixér můžeme uchopit. Ideální je, pokud je část, kde mixér držíme, aspoň částečne pogumovaná. Jde o pohodlnější i bezpečnější držení. V případě, že část není pogumovaná, postačí aspoň, aby místo pro držení mělo obloukový tvar a ne tvrdé hrany.
Příslušenství – hák na těsto, miska i stojan
Pokud hledáte něco multifunkčnější, než jen klasický ruční mixér s dvěma typy metel, měli byste hledat modely s bohatým příslušenstvím. Součástí bývá například hnětací hák nebo nerezové misky na míchání.
- Hák na těsto – ušetří vám čas hlavně v případě, že máte rádi pečivo, chléb, domácí knedlík, buchty nebo pizzu. Těsto bude jemné, nadýchané a rychleji bude kynout.
- Balónové šlehače – díky nim se dostane do směsi více vzduchu, hlavně pokud šleháte sníh z bílků nebo krémy.
- Miska na míchání – některé produkty nabízejí navíc i nerezovou nebo plastovou misku. Na ty ruční mixér upevníte a miska se začne otáčet. Takto dopřejete odpočinek rukám a vedle toho se můžete věnovat přípravě něčeho dalšího.
- Nástavec na tyčový mixér – většina z nás má právě ruční šlehač s nástavcem, který ho promění na tyčový mixér. S ním můžete připravovat krémové polévky, pěny nebo s ním rozemelete tvrdší potraviny.
- Stojan – stojan vám usnadní hlavně způsob skladování. Díky němu se neztratí jednotlivé části mixéru a příslušenství. Působí to uprataněji a když ho budete nutně potřebovat, tak nemusíte dlouho hledat.
Vybíráme z katalogu
Bravo B-4818 ruční šlehač Kyle
Bravo B-4783 ruční šlehač Vilda
Orava ruční šlehač SL-109
Botti Paolo SW-709 ruční šlehač, bílá
ECG RS 200 ruční šlehač
Bravo B-4661 ruční šlehač s mísou
Vigan Mammoth S3V1 ruční šlehač
Materiál šlehače a metel
Ruční mixéry a šlehače se nejčastěji vyrábějí z plastu nebo kovu, někdy jde o jejich kombinaci. Plastové mixéry jsou obvykle lehčí a snadno se udržují, avšak je třeba si všímat kvality plastu, protože se nejedná o všeobecně odolný materiál. Šlehače z nerezavějící oceli jsou již na první pohled odolné, avšak vidět na nich každou špínku i otisky prstů. Hmotnost je vzhledem k materiálu vyšší, stejně jako cena.
Metličky vykonávají celou práci a od jejich tvaru a materiálu pak závisí rychlost, jednoduchost a kvalita míchání. Z ručního šlehače se dají jednoduše odpojit a připojit, aby byla údržba jednodušší. Zabezpečuje to rychloupínací systém.
Při výběru ručního mixéru se zaměřte hlavně na to, aby byly metličky a další příslušenství vyrobené kvalitně a z kvalitních materiálů, nejlépe nerezavějící oceli. U dražších modelů bývá tato ocel pokrytá titanovou vrstvou, aby nedocházelo k ničení nutričních vlastností potravin. Použití kvalitního materiálu je také zárukou odolnosti a dlouhé životnosti.
Ovládací prvky
Jedinou vlastností ovládacích prvků na mixéru, které by měl váš favorit splňovat, je jednoduchost a plynulost jejich používání. Změna úrovní rychlostí by měla být i během práce hladká.
Při tuhých ovládacích prvcích můžete najednou přeskočit několik rychlostí, i když chcete nižší úroveň. Výsledkem může být špinavá kuchyňská linka i se stěnami. Pulzní spínač umožní odstranit nadbytek směsi ze šlehačů, takže vám to usnadní mytí.
Hlučnost
Důležitým parametrem je při ručním mixéru i jeho hlučnost, protože při jeho častém používání určitě nechcete rušit rodinu nebo sousedy. Stejně ani pro vás nebude pohodlné, kdyby byl mixér příliš hlučný. Při plném výkonu by se měla hlasitost šlehače pohybovat od 65 do 85 dB. Samozřejmě, čím vyšší stupeň výkonu si zvolíte, tím bude šlehač hlasitější.
Délka elektrického kabelu
Ne vždy máme zásuvku úplně po ruce, přestože v kuchyni bychom na to měli myslet. Není tedy na škodu, pokud je délka přívodního kabelu aspoň o něco delší. Nemluvíme však o 3 metrech kabeláže. Taková délka vám spíše bude překážet. Pokud víte, jaká je situace ve vaší kuchyni, délky kabelů u ručních mixérů se pohybují od 1 až do 1,6 metru.
Komfort používání
Používání ručního mixéru je určitě zátěží, takže byste měli brát v úvahu i dostatečný komfort při práci. Modely, které jsou klopené dopředu, dokážou odlehčit ruce a ramena. Některé jsou dokonce přizpůsobeny pro leváky, protože oni mají jiný úchyt, než praváci.
Aby to bylo co nejpohodlnější, tak mají tyto produkty otočné šňůry, které jdou ze strany mixéru. Rukojeť přístroje, který si zvolíte, by měla být ergonomicky tvarovaná s protiskluzovou úpravou (ideálně gumovou).
Bezpečnost
Možná se budete divit, ale mixér opravdu není žádná hračka. Případů, kdy mixér zlomil prsty nebo vytrhal vlasy, není vůbec málo. Bezpečnost má svoje místo i při ergonomii, kterou jsme vzpomínali výše. Část, kde mixér držíme, je ideální, pokud je pogumovaná. Zajistíme tak nejen pohodlnější manipulaci, ale pogumovaná část zajistí ochranu proti vysmeknutí.
Množství mixérů dnes disponuje také bezpečnostní pojistkou v případě vybírání nebo výměny metliček. Abyste náhodou při manipulaci nestlačili rychlost, pojistku jednoduše zatlačíte.
Údržba
Údržba je pro životnost mixéru velmi důležitá. Stejně i co se týče hygieničnosti přípravy jídel. Kdybyste mixér po každém použití pořádně nevyčištili, usazené zbytky jídla by se po čase začaly kazit. Stejně bývá problém i s mastnotou, která jde také hůře dolů. Mixéry vyrobeny z nerezové oceli se čistí snadno a je to nejlepší volba, co se týče odolnosti, čištění i životnosti.
Ruční mixéry s dotykovým ovládáním jsou na údržbu ideální, protože se špína neukládá do mezer ve vystouplých tlačítkách. Stejně je to i s "bezešvými" mixéry, které nemají žádné spáry ani otvory. Po každém použití ho stačí jen otřít a nástavce omýt pod tekoucí vodou. Pokud máte myčku, tak se zaměřte na mixéry, jejichž příslušenství je do myčky vhodné.
Cena ručních mixérů
Zřejmě ten nejpodstatnější prvek. Opět se dostáváme ke spotřebiči, který nepatří mezi cenově nedostupné zboží. Vězte, že dostačující a kvalitní mixér seženete už kolem 1 000 Kč. Pokud si přejete nějaké ty metličky, nádoby či nástavce navíc, připravte si něco kolem 1 400 – 1 600 Kč. Profi šlehače za cenu vyšší než 2 000 Kč zaujmou nejen výkonem, ale také zpracováním, příslušenstvím či designem.
Sencor, Bosch, Braun i ETA – oblíbené značky mixérů
Některé značky jsou známější, než jiné a to se často odráží i na ceně. Značky s dlouhověkou tradicí a znějícím jménem mívají produkty ve vyšším cenovém rozpětí, ale v tomto případě zaručeně najdete kvalitu a péči o zákazníka. Dlouhodobé oblibě se těší značka Sencor, v portfoliu které naleznete převážně levné modely. Mezi nejlepší produkty patří například Sencor SHM 5206WH nebo Sencor SHM 6206 SS. Ruční mixéry Bosch (Bosch MFQ 4030 nebo Bosch ErgoMixx MFQ 36440) a Braun (zejména ty ze střední a vyšší cenové kategorie) nezklamou výkonem ani zpracováním. Spotřebitele zaujaly i šlehače ETA (ETA 2089 Cuore či ETA 1089 90000 Cuore), Russell Hobbs (Russell Hobbs 25200) či Electrolux (např. model Electrolux EHM3300). Oblíbené jsou také ruční mixéry Tefal (modely Tefal HT450B38 nebo Tefal HT 310138) a Philips (Philips HR 3740/00 a Philips HR 3745/00). Za prémiovou kvalitu lze považovat mixéry KitchenAid.
Jak používat ruční mixér?
Co může být komplikované na používání ručního mixéru? Nic a všechno. Pokud budete používat ruční mixér tak, jak máte, odrazí se to na chuti a kvalitě jídel. Nejde o žádnou jadernou fyziku, ale stačí vědět pár tipů a používání ručního mixéru vám půjde mnohem jednodušší. Samozřejmě, nezapomeňte pak tyto tipy posunout dále.
- Pokyny od výrobce – návod po koupi nevyhazujte, ale pečlivě si ho přečtěte. Ačkoli většina mixérů pracuje na podobném principu, každý produkt je jiný a může mít jedinečné vlastnosti.
- Pozor na vodu – žádná část mixéru by neměla přijít do kontaktu s vodou. Mohlo by dojít k požáru. Stejně byste si měli dávat pozor i na poškození, protože se můžete poranit elektrickým proudem.
- Znalost funkcí – příslušenství byste měli používat pouze na správný účel. Nemůžete míchat těsto metličkami. Nastudujte si, které potraviny lze zpracovávat konkrétními nástavci.
- Skladování – některé produkty jsou vybaveny speciálním pouzdrem nebo stojanem, aby bylo skladování o něco jednodušší. Díky tomu se vám ani žádná z částí nebo příslušenství mixéru neztratí. Zabráníte tak rezavění nebo mechanickému poškození.
- Odpojení ze sítě – z bezpečnostních důvodů byste měli vždy vybrat mixér ze zástrčky, když ho nepoužíváte. Může ho stisknout vaše dítě nebo ho nechtěně zapnete při přenášení. Když začnete vkládat či vybírat čepele, nastavte rychlost na 0. Opět, z bezpečnostních důvodů je to nejlepší řešení.
- Ovládání rychlosti – nikdy se nesnažte měnit úrovně rychlostí náhle a přes několik stupňů najednou. Zapamatujte si, že při tvrdších přísadách byste měli zvolit nižší rychlost a vysoké otáčky jsou určeny pro tekuté těsto a přísady.
- Údržba – po každém použití byste měli ruční mixér pořádně vyčistit. Nejprve nastavte rychlost na 0, vypněte ho ze zásuvky a vysuňte nástavce ze zařízení. Omyjte je teplou vodou a saponátem. K čištění mixéru použijte hadřík namočený do teplé vody. Tak se zbavíte špíny i mastnoty. Mixér i nástavce nechte vyschnout a pak skladujte.
- Přidávání ingrediencí – často se stává, že lidé v tomto případě postupují nesprávně; přidají všechny ingredience najednou a mixují. Přísady byste měli přidávat postupně, aby se lépe zapracovali do směsi.
- Ruční mixér a děti – pozor na to, aby se děti nedostaly k zapojenému mixéru, když mu nevěnujete pozornost. Mohli by ho nečekaně zapnout a zranit se. Jak jsme již zmínili, vždy ho vypojte ze zástrčky, když ho nepoužíváte.
Nejčastější otázky – FAQ
Ohledně ručních mixérů se na nás můžete obrátit s jakýmikoli dotazy. Komentáře pravidelně kontrolujeme a článek pravidelně aktualizujeme o nové poznatky.
Jak se mám o ruční mixér starat?
Je ruční mixér vhodný pro hnětení těsta?
Které části mixéru můžu mýt v myčce nádobí?
Je vhodné kupovat ruční mixér v Tescu nebo Lidli?
Starší modely, které se již neprodávají
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...
Tyto šikovné triky vám pomohou vytvořit si kuchyň snů plnou úložných prostorů, které vás nebudou stát hotový majetek.
Závěsné křeslo či houpací síť? Výběr ani jednoho z nich nebudete litovat. Ozvláštní interiér a vytvoří prostor pro zábavu a odpočinek.
Publikováno dne: 01.08.2018
Posledná aktualizácia: 16.03.2023
V této kategorii najdete i:
Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?