Jaká je nejlepší sušička ovoce na trhu? Recenze chválí Klarstein, oblíbené jsou ETA i Sencor
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
- Nejlepší sušičky ovoce podle testů a recenzí
- Concept SO1020
- Gorenje FDK 24 DW
- G21 Paradiso Big
- Sencor SFD 742RD
- Sencor SFD 7000
- Concept SO 1060
- Sencor SFD 6600
- Sencor SFD 851GR
- G21 Mistral
- Jak vybrat sušičku ovoce
- Co všechno se dá v sušičce sušit?
- Jak vyrobit domácí jogurtu v sušičce ovoce?
- Příprava kynutého těsto v sušičce ovoce
- Nejčastější otázky – FAQ
- Eta Vital Air 0302 90000
Sušené ovoce uchovává až 80 % vitamínů, je výbornou náhradou sladkostí a při procesu sušení se vůně a chuť ovoce zintenzivňuje. Zatímco v obchodech se ovoce musí upravovat pomocí emulgátorů, aby nedošlo k plísním, tady se jedná o čistě přírodní produkt bez přidaných chemických látek.
V sušičce ovoce nemusíte sušit jen ovoce, ale můžete ji použít i při sušení hub, bylinek či zeleniny. Základ sušičky tvoří hlavní panel, kde se nachází výhřevné těleso, termostat a ventilátor.
Nejlepší sušičky ovoce podle testů a recenzí
Připravili jsme pro vás žebříček nejlépe hodnocených sušiček ovoce. Prohlédli jsme si recenze sušiček, porovnání, testy sušiček a také jsme sledovali důležité parametry. Výsledkem je následný seznam, který vám poradí produkty ověřené reálnými uživateli. Pokud máte zájem o jinou sušičku ovoce, ale chtěli byste poznat odborný názor, napište do komentáře a my se vám budeme snažit co nejdříve poradit.
Jak vybrat sušičku ovoce
Sušička je pro všechny zahrádkáře a houbaře neocenitelným pomocníkem. Uplatnění najde však i v běžné domácnosti, protože se dá použít k sušení téměř čehokoli. Jelikož je výběr sušiček ovoce na trhu poměrně široký, zorientovat se mezi jednotlivými parametry a vlastnostmi může být problém. S výběrem sušičky vám pomůžeme.
Kulatý nebo hranatý tvar sušičky?
Vybrat si můžete ze dvou základních tvarů – kulatého a hranatého. Základním rozdílem je, že kulaté sušičky mají motor (topnou jednotku) ve spodní části, teplo tedy stoupá směrem vzhůru. Hranaté sušičky mají motor na boku těla, teplý vzduch tím pádem proudí horizontálně.
V případě, že plánujete sušit jen příležitostně, vystačíte si s kulatou sušičkou. Jelikož teplo stoupá vzhůru a od středu, může se stát, že potraviny na spodních plátech budou usušeny rychleji a ty na okrajích nebudou vysušeny tak rychle jako ty ve středu. Pláty, alespoň v případě sušiček s jejich větším počtem, je proto třeba během sušení přehazovat. Sušičku je třeba při kontrole potravin rozebrat, což sice nezabere moc času, ale pokud byste to však měli dělat pravidelně, mohlo by vás to otravovat.
Pokud plánujete používat sušičku pravidelně po celý rok, vhodnější volbou bude sušička hranatého tvaru. Sušení potravin je rovnoměrné, proto nebudete muset pláty přehazovat. Navíc jsou pláty většinou vysouvací, kontrola sušených potravin není tedy vůbec náročná.
Velikost sušičky a počet plátů
Budete sušit spoustu bylinek, hub či ovoce? Potom se poohlížejte po sušičkách s větším počtem plátů. Chcete-li sušit jen sezónně, postačí vám i sušička s 5 či 6 pláty. Pět či 6 plátů je u sušiček standard, na trhu však naleznete i sušičky se 7, 9 či 14 pláty. Některé sušičky nemají stanoven přesný počet plátů, protože do nich lze pláty dokoupit. Sušičky s minimálně 9 pláty jsou vhodné pro lidi, kteří hledají přístroj pro celoroční sušení. Důležitá je i výška, resp. vzdálenost plátů. Pokud lze nastavit, budeme moci sušit i potraviny v celku, resp. větší kusy potravin.
Sušičky mají běžně na šířku 50 cm a více a na výšku kolem 20–40 cm.
Vybíráme z katalogu
Concept SO-1060
Sencor SFD 6601BK sušička ovoce
Vigan ESP 1N
Concept SO2041
Orava SU-103
Výkon a příkon nejsou totéž
Příkon označuje, kolik energie stroj při sušení spotřebuje, výkon vyjadřuje, jak dlouho práce sušičce potrvá. Čím silnější je výkon sušičky, tím rychleji dochází k sušení ovoce. Výkon motoru začíná u 170 W a končí u 1 000 W. Ideální výkon v případě, že budete sušit jen občasně, je 500 W. Pro lidi, kteří suší rádi a dělají tak po celý rok, je optimum sušička o výkonu 700 až 1 000 W.
Příkon, tedy energetická náročnost spotřebiče, se vyjadřuje také ve wattech. Obvyklá hodnota je 230 až 1 000 W. Pro běžnou domácnost doporučujeme výkon kolem 400 až 500 W, pokud plánujete sušit celou úrodu ze zahrádky, sáhněte po vyšších hodnotách.
Regulace teploty – 30 až 70 °C
Je velké plus, pokud sušička disponuje možností regulace teploty. Můžete tak teplotu přizpůsobit každé zpracovávané surovině. Obvykle se rozpětí teplot pohybuje v rozmezí od 30 do 70 °C. U starších modelů si můžete teplotu nastavit pomocí otočného kolečka, novější modely nabízejí digitální rozhraní. Nejnižší teploty jsou vhodné k sušení bylinek a koření, střední, kolem 50 °C, k sušení ovoce, zeleniny a hub, vysoké hodnoty využijete při sušení masa. Některé sušičky mají přednastavené programy, potravinu stačí jen vložit do sušičky, stisknout jedno tlačítko a stroj už všechno udělá sám. Množství sušiček dodnes ještě nemá regulátor teploty, proto se těmto typům raději vyhněte.
Časovač, hlučnost, odkapávací tácek – další zajímavé funkce a příslušenství
- Časovač – důležitou funkcí je časovač, který vám usnadní práci a v mnoha případech i nervy. Sušička bude pracovat hodiny a nakonec se sama automaticky vypne.
- Hlučnost – běžně mají sušičky hlučnost kolem 40 – 45 dB, což umožňuje jejich použití bez rušení i v noci. V tomto případě platí přímá úměra – čím levnější zařízení, tím vyšší hlučnost.
- Otočný kruh – jelikož v kruhových sušičkách nedochází k rovnoměrné distribuci horkého vzduchu, často se v příslušenství nachází otočný kruh. Mechanismus zajistí, že tácy se budou pomalu otáčet ve směru hodinových ručiček, vzduch bude lépe cirkulovat a suroviny se usuší rovnoměrně.
- Doplňkové/náhradní pláty – některé modely sušiček potravin umožňují dokoupit další pláty a zvýšit objem sušení.
- Odkapávací tácek – při sušení potravin s vysokým obsahem šťávy se hodí odkapávací plát/tácek, sloužící k zachycení šťávy.
- Infrazáření – pomocí infračerveného záření se potraviny usuší rychleji, zachovají si více enzymů a vitamínů. Na potraviny působí podobně jako sluneční paprsky, plní také preventivní funkci proti rozkladu.
- Pojistka proti přehřátí – vzhledem k tomu, že sušičky budete používat i několik hodin najednou (některé druhy ovoce a zeleniny se suší více než 30 hodin), je důležitá pojistka proti přehřátí. Většina spotřebičů tuto bezpečnostní pojistku má, ne však všechny.
Levné sušičky ovoce a potravin nezaujmou
Cena sušičky ovoce začíná již na 1 000 Kč a může se vyšplhat na několik tisíc korun. U výkonnějších sušiček to může být až do výše 20 000 Kč. Levné jsou zpravidla kruhové sušičky ovoce, příslušenství je mnimální, příkon nízký. Jsou vhodné, pokud plánujete sušit jen jednou za čas. V cenové kategorii 1 500 až 3 000 Kč se již nacházejí o něco kvalitnější modely s větším počtem plátem a často také s časovačem a regulací teploty. Kvalitní zařízení naleznete v cenové skupině 3 000 až 6 000 Kč. Příkon je 600+ W, tělo je nerezové a tvar hranatý. Nejdražší modely jsou dostupné za 6 000 a více Kč. Jedná se o vhodné pomocníky při sušení širokého spektra potravin, příkon i množství plátů odpovídají ceně.
Vyhledávané jsou značky Klarstein, G21, ETA i Concept
Mezi spotřebiteli jsou velmi vyhledávané sušičky potravin Klarstein. V nabídce výrobce naleznete cenově dostupné i dražší profesionální sušičky ovoce se spoustou funkcí. Za velmi kvalitní jsou považovány sušičky G21, jedná se o hranaté, často nerezové modely. Cenově dostupné sušičky mají v nabídce výrobce Sencor, Concept a česká značka ETA. Dražší modely má v nabídce výrobce Excalibur.
Co všechno se dá v sušičce sušit?
V sušičce lze sušit nejen ovoce - bobulové i peckové (pro sušení ho nezapomeňte vypeckovat), zeleninu (od rajčat, přes mrkev, kukuřici až po kapustové listy, z nichž takto vyrobíte zdravé čipsy), ale i hřiby, různé bylinky, koření (semena i vykopány kořeny), květiny, ale i domácí těstoviny.
Většina cenově dostupných modelů si poradí i se sušením masa (hověziny, drůbeže či zvěřiny) a ryb.
Sušení je absolutně nenáročný proces, třeba však pamatovat na to, že teplota sušení se mění v závislosti na tom, co do sušičky vložíme. Suroviny sušíme v těchto teplotních intervalech:
- 35 - 40 °C - sušení bylin, koření
- 46 °C - příprava domácího jogurtu
- 50 - 55 °C - sušení hub, ovoce, zeleniny
- 57 °C - sušení domácích těstovin
- 68 °C - sušení masa a ryb
Jak vyrobit domácí jogurtu v sušičce ovoce?
Možná jste ani netušili, že sušičku ovoce můžete využít i jako domácí jogurtovač. Příprava je jednoduchá - litr plnotučného mléka smíchejte pro krémovější konzistenci s 1/2 hrnku sušeného mléka.
- nepasterizované mléko krátce převařte a nechte ho vychladnout na 49 °C
- pasterizované mléko naopak zahřejte na teplotu 49 °C
Z takto připraveného mléka odeberte cca 1/4 hrnku a smíchejte ho se 4 lžícemi bílého jogurtu (musí obsahovat kultury Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium). Směs smíchejte se zbytkem mléka, naplňte ní nádobky na jogurt a vložte je na dno sušičky. Na časovači nastavte čas 3 hodiny a teplotu 46 °C.
Příprava kynutého těsto v sušičce ovoce
Po spotřebiči lze sáhnout i tehdy, pokud chcete urychlit kynutí těsta. Je to opět jednoduché:
- ze sušičky vytáhněte sušící pláty a nahřejte ji na 46 ° C
- na dno vložte mělký hrnec s vodou
- nad tento hrnec vložte plát, na který položte mísu s připraveným těstem (mísu přikryjte utěrkou)
Těsto vykyne za 30 až 60 min.
Nejčastější otázky – FAQ
Sušičky ovoce a potravin nejsou náročná zařízení, často stačí zvolit model ze střední cenové kategorie a obdržíte kvalitní produkt. Je to ale opravdu tak? Nabídli jsme vám návod, jak si sušičku vybrat. Pokud vás zajímá ještě něco, případně se chcete podělit o své zkušenosti, napište nám do komentáře.
Jak sušit rajčata, houby, švestky a maso v sušičce?
Jak čistit sušičku ovoce?
Jak postupovat po skončení sušení?
Oblíbené sušičky ovoce
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
G21 Breezer | Zobrazit produkt | |
Klarstein Fruit Jerky 9 | Zobrazit produkt | |
Vigan Mammoth ESP4DG | Zobrazit produkt | |
G21 Mistral ✔ PRO NÁROČNÉ | Zobrazit produkt |
Starší modely, které se již neprodávají
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Komentáre
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Žlutá barva má mnoho pozitiv - nejenže je optimistická a zlepšuje náladu, ale také dokáže zesvětlit a oteplit interiér a zvětšit prostor. Říká se však i to, že vzbuzuje chuť k jídlu,...
Barvu do koupelny, podobně jako je tomu v případě kuchyně, si obvykle vybíráme na desítky let. Proto se při jejím volbě můžete pořádně zapotit. Pokud jste nikdy neuvažovali nad zelenou v...
Modrá je do ložnice nejvhodnější volbou, protože podporuje spánek. Hodí se na stěny, dekorace i na povlečení. Ověřte si to.
Publikováno dne: 05.03.2018
Posledná aktualizácia: 16.02.2023
V této kategorii najdete i:
Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?
Dobrý den. Mohli by jste nám poradit ohledně sušičky potravin. Rozhodujeme se mezi Klarstein Bananarama a Vigan Mammoth ESP3DG. Ke které by jsme se podle Vás měli raději přiklonit. Děkuji
Dobrý deň,
to závisí od toho, čo presne od sušičky potravín očakávate a načo ju chcete používať. Teplotný rozsah a parametre sú veľmi je podobné. Sušička Klarstein je však väčšia, čiže vám umožní naraz usušiť viac potravín. Napriek tomu, že má o niečo väčšiu spotrebu, považujeme ju za lepšiu voľbu.