Jak vybrat výrobník cukrové vaty? Poradí vám recenze
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
- O výrobnících cukrové vaty
- Jak si vybrat výrobník cukrové vaty
- Velikost nádoby
- Materiál
- Příkon
- Náročnost obsluhy a čištění
- Hmotnost
- Možnost zpracování jiných sladidel a barviv
- Design
- Cena a oblíbené značky
- Další kritéria
- Naše tipy na domácí výrobníky cukrové vaty
- Orava CM-550
- Clatronic ZWM 3478
- Jaký cukr na cukrovou vatu?
- Jak vyrobit cukrovou vatu
- OneConcept Candycloud
- Dema Retro
- Ariete 2971
Cukrová vata - sladká pochoutka, které se jen těžko dá říct ne. Její ruční výroba je vskutku náročná, ale díky speciálním výrobníkům cukrové vaty si ji dokážete jednoduše připravit i u vás doma.
Poradíme vám, jak k tomuto produktu přistupovat, a zároveň si představíme i pětici konkrétních modelů, které mají dobré hodnocení v testováních i recenzích.
O výrobnících cukrové vaty
Rozmanitost technologického světa nám nabízí mnohé výhody a díky nim si můžeme sladkou cukrovou vatu připravit i v pohodlí našich domovů. Výrobníky cukrové vaty jsou šikovná zařízení, do kterých stačí přidat cukr a vatu natáčet na špejli. Univerzálním pravidlem je řídit se návodem. Různé experimenty s dávkováním jsou sice možné, ale snadno se může stát, že budete mít cukr v celé kuchyni.
Při výběru se dívejte na rozměry stroje, konkrétně části, kde se bude tvořit cukrová vata. Čím větší je mísa, tím větší porce můžete vyrábět. Výrobníky se samozřejmě snadno zašpiní, proto byste si v recenzích měli přečíst, zda čištění jde snadno, resp. zda výrobce doporučuje umývání v myčkách nádobí.
Jak si vybrat výrobník cukrové vaty
Prvním důležitým krokem při výběru výrobníku cukrové vaty je uvědomit si účel, na který bude používán. Zatímco někteří si přístroj zakoupí pouze na jednu konkrétní příležitost, například nadcházející oslavu nebo jako narozeninový dárek, jiní sáhnou po přístroji za účelem opakovaného použití, např. pro návštěvy, na oslavy či večírky, a další zase přístroj zakoupí do vlastního provozu nebo k pronájmu na různé příležitosti. To, kde a kolik se bude přístroj využívat, vám prozradí hodně o nárocích, které byste měli na přístroj mít.
Pokud ho využijete jen párkrát doma, nemusíte být příliš nároční na výkon, rozměry a funkce. Pokud bude přístroj putovat po různých oslavách, zkontrolujte, že je skladný, snadno přenosný a ne příliš těžký. Pokud má být přístroj k dispozici celý den, např. na svatbě, zkontrolujte, že zvládne dlouhodobý provoz. Přístroje určené na dětské oslavy by měly být snadno ovladatelné, aby si dítě dokázalo natočit cukrovou vatu samo. Přístroje používané na velkých oslavách by zas měli mít mísy větších rozměrů, aby nebylo nutné neustále doplňovat cukr a podobně. Pojďme se podívat na konkrétní kritéria, která byste měli svým nárokům přizpůsobit.
Velikost nádoby
Velikost nádoby je důležitý parametr, který rozhoduje o tom, kolik cukrové vaty a jak rychle dokážete vyhotovit. Výrobníky cukrové vaty s menšími nádobami jsou vhodné spíše na domácí a občasné použití. Menší nádoba je v tomto případě výhodou – sice vytvoříte menší množství cukrové vaty najednou, ale přístroj bude skladnější. Čím častěji budete přístroj používat a čím více lidí chcete obsloužit, tím větší nádobu využijete. Větší nádoba znamená i větší porce, které se vám při menších zařízeních nepodaří vytvořit.
Materiál
Jedním z nejdůležitějších parametrů je materiál, který musí být kvalitní a schopný odolávat vysokým teplotám, při kterých se cukrová vata vyrábí. Zbystřete pozornost při levných plastových modelech, které se mohou používáním zdeformovat nebo při vysokých teplotách ohýbat i vylučovat toxiny. Profesionální přístroje jsou proto vyrobeny z nerezavějící oceli, která dobře odolává vysokým teplotám a vydrží i dlouhodobé používání.
Příkon
Příkon se udává ve wattech a tento údaj vypovídá o tom, jak rychle si budete moci cukrovou vatu dopřát. Příkon přístrojů určených na běžné používání v domácnosti se pohybuje okolo 500 W. Pokud sáhnete po přístroji s menším příkonem, bude mu déle trvat počáteční zahřátí i příprava cukrové vaty. Přístroje s nízkým příkonem navíc nevydrží pracovat v dlouhodobém provozu, jsou proto určeny spíše pro krátkodobé použití a přípravu malého množství cukrové vaty. Pokud hledáte spolehlivý přístroj na provoz nebo na oslavy, který má být v provozu i několik hodin, vsaďte na příkon 1 000 až 2 500 W. Za nižší čas tak připravíte větší množství cukrové vaty.
Náročnost obsluhy a čištění
U běžných přístrojů pro domácí použití bývá přístroj vybaven jednoduchým tlačítkem pro zapnutí a vypnutí provozu. Takový provoz zvládnou i mladší ročníky či začátečníci. Profesionálnější přístroje mohou mít více nastavení, např. nastavení teploty, kterým si teplotu přizpůsobíte svým potřebám, nebo další nastavení.
Lepkavá cukrová vata se nemusí čistit celkem jednoduše, proto si třeba ověřit i náročnost čištění. Zkontrolujte si, které části jsou odnímatelné a omyvatelné, zda se dá nádoba umýt v myčce nádobí nebo jakým způsobem je přístroj vhodné čistit. Levnější přístroje menších rozměrů, které nelze rozebrat a umýt zvlášť, může být těžší vyčistit.
Hmotnost
Na hmotnosti přístroje záleží zejména v případě, pokud budete výrobník často přenášet, např. při pronájmu přístroje na různé akce a oslavy. Domácí modely jsou zpravidla menší, a tím i lehčí, váží přibližně do 2 kg, díky čemuž jsou přenosné a jednoduše skladné. U těžších přístrojů jsou důležité i ochranné prvky, jako např. protiskluzové nožičky, aby byl provoz přístroje bezpečný. Těžší a větší přístroje jsou vhodnější do provozů a na obsluhu většího množství lidí.
Možnost zpracování jiných sladidel a barviv
Na výrobu cukrové vaty se používá cukr, avšak některé přístroje umožňují zpracování i jiných sladidel, například přírodních sirupů nebo náhradních sladidel. V některých případech se na výrobu dají použít i tvrdé bonbony, které vám zůstaly z různých příležitostí nebo různé druhy cukrů, barvené cukry, které zaujmou zejména nejmladší. Barvení lze dosáhnout i použitím sirupů, džusů nebo barviv, přičemž profesionální přístroje dokáží vytvořit více barevných vrstev. Tato možnost je skvělá pro ty, kteří špatně snášejí běžný bílý cukr, a takto si budou moci dopřát cukrovou vatu i z jiných ingrediencí, např. z tvrdých bonbónů pro diabetiky nebo nízkokalorických bonbónů.
Design
I když se můžeme shodnout na tom, že funkčnost je rozhodně důležitější než design, toto kritérium mohou považovat za podstatné ti, kteří budou přístroj používat na různých oslavách, svatbách či večírcích. Zákazníky přilákáte nejen vůní sladké cukrové vaty, ale i vzhledem přístroje na její výrobu. Ty bývají většinou přizpůsobeny svému účelu a barevně ladí s vatou – jsou bílé, narůžovělé, v pastelových odstínech modré, žluté, nebo zaujmou výraznou červenou barvou. Menší kompaktní modely mají oblé tvary a skládají se ze spodní části a vrchní mísy, no větší, profesionální přístroje bývají v retro stylu.
Cena a oblíbené značky
Cena přístroje na výrobu cukrové vaty se odvíjí od toho, zda hledáte výrobník na domácí využití nebo profesionální účely. Ty nejlevnější domácí modely začínají už od 700 Kč, přičemž u běžných modelů můžete počítat s částkou od 1 000 do 1 500 Kč. Domácí zařízení tedy nepředstavují žádnou finanční zátěž, dražší jsou už profesionálnější modely, které zakoupíte za několik tisíc korun, nejčastěji 7 500 – 10 000 Kč.
Ze značek jsou oblíbené výrobníky Ariete, Profi, Clatronic, Dema či OneConcept. Vsadit můžete i na méně známé značky, avšak je vhodné si před koupí všimnout hodnocení jiných uživatelů.
Další kritéria
- Protiskluzová ochrana – Nožičky by měly mít protiskluzovou ochranu v podobě gumového obalu. To platí zejména pro těžší přístroje a přístroje, které budou déle v provozu, aby se tak předešlo zbytečným úrazům.
- Dřevěné paličky nebo kužely – V balení výrobníku cukrové vaty bývají i dřevěné paličky nebo plastové či papírové kužely, které slouží k zachycování vláken cukrové vaty a následně i podávání.
- Záruka – Záruční doba a dostupný servis určitě zaváží hlavně v případě, pokud budete přístroj používat dlouhodobě. Čím delší záruční doba, tím lépe. Potěší i zákaznická podpora a dostupný servis, abyste v případě potřeby opravy nemuseli na přístroj čekat příliš dlouho.
- Recenze – Nepodceňujte ani důležitost zákaznických recenzí, díky kterým si můžete ušetřit peníze i starosti. To platí zejména v případě levných a méně kvalitních modelů, které sice mohou překvapit, ale vždy je dobré opřít se o předchozí zkušenosti jiných uživatelů.
Naše tipy na domácí výrobníky cukrové vaty
Jaký cukr na cukrovou vatu?
Častou otázkou při výrobě cukrové vaty bývá to, jaký cukr je vhodné použít. Odpověď je nejlepší hledat v manuálu konkrétního výrobníku cukrové vaty. Většina přístrojů totiž nejlépe funguje s cukrem vyráběným speciálně pro tento účel. Jde o krystalový cukr s extra hrubými zrníčky. Takové cukry jsou navíc často obohaceny o příchutě a barviva, díky čemuž už do přístroje nic jiného nebudete muset přidávat.
Je však dobré zkontrolovat si návod ke svému přístroji – ve většině případů je totiž možné použít i běžný krystalový cukr, ale v některých přístrojích se vata z takového cukru nemusí tvořit zcela ideálně. Nevhodný bývá moučkový cukr a cukr s příliš malými zrníčky. Jsou přístroje, které také povolují použití tvrdých bonbónů, sirupů nebo jiných sladidel. Někteří uživatelé s příchutěmi dokonce experimentují a udávají, že si tvrdé bonbóny semelou (např. v mlýnku na kávu nebo koření) na hrubé zrníčka a takto je využívají v přístroji.
Jak vyrobit cukrovou vatu
S výrobníkem cukrové vaty je už samotná výroba jednoduchá. Přístroj si uložte na bezpečné místo a nechte ho zahřát. Připravte si cukr, případně jiná sladidla, které můžete v přístroji použít. Přístroj by měl zahřát během několika minut. Po zahřátí se do středu nádoby nasype cukr, ale pozor, tento krok se provádí při vypnutém přístroji. Do nádoby lze přidat i barvivo, džus nebo sirup, pokud to přístroj umožňuje. Po opakovaném zapnutí přístroje se začnou tvořit vlákna cukrové vaty, které můžete začít zachycovat na dřevěnou paličku. Toto namotávání vaty baví především děti, které vytvořenou dobrotu hned i rady ochutnají. Předtím, než se do výroby pustíte, čtěte instrukce uvedené v manuálu vašeho konkrétního přístroje, protože ty se mohou měnit.
Starší modely, které se již neprodávají
Autor článku
Komentáre
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Černo-bílá barevná kombinace je podle vás nudná? Nesouhlasíme. Přesvědčte se o tom, že černobílá kuchyň může být nadčasová a netradiční.
Modrá je do ložnice nejvhodnější volbou, protože podporuje spánek. Hodí se na stěny, dekorace i na povlečení. Ověřte si to.
Co dělat, když máte jen jednu dětský pokoj, ale dvou mrňousů? Skvělým řešením, které šetří místo, je patrová postel. Děti ji budou milovat, hrozí však, že se poperou o to, kdo bude spát...
Publikováno dne: 07.04.2019
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?
parádní věc na zabavení dětí :)