Zavařování přitom už dávno není jen výsadou starší generace, ale zvládne ho úplně každý. Nepotřebujete na něj ani žádný speciální zavařovací hrnec – pomoci si můžete troubou nebo mikrovlnkou.
Jahodovou nadílku můžete čekat už od května až do srpna, v závislosti na tom, jaké odrůdy máte nasazené. Už bězhem sběru je důležitá pravidelnost ve sbírání, protože neposbírané plody mohou lákat škůdce nebo začnou ve vlhku ranní rosy hnít. Když vás najednou překvapí bohatá nadílka úrody, je potřebné ji rychle zpracovat, aby vám jahody nezačaly kvasit a plesnivět. Jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracování jahod bývá právě zavařování.
Příprava zavařovacích sklenic je stejně důležitá jako samotná sterilizace v hrnci. Na to, aby jahody dlouho vydržely a nezkazily se, musí být naložené do čistých sklenic. Ať si už koupíte nové sklenice, nebo máte doma sklenice z minulé sezóny, které byly umyté, vždy si je před samotným zavařováním umyjte znovu. Umývejte je v horké vodě s běžným saponátem na nádobí, který dobře opláchnete. Musí být dokonale čisté a to samé platí i pro víčka. Po umytí je už jen nechte okapat. Velmi dobré je i umývání sklenic v myčce nádobí, kde si můžete být jistí, že jsou čisté a dobře sterilizované.
Jahodové kompoty není nutné zavařovat při příliš vysoké teplotě ani příliš dlouho, aby se vám nerozvařily, ale zachovaly se pěkně v celku. Při klasickém zavařování v hrnci nemusí voda bublat při 100 °C, ale úplně stačí teplota 80–90 °C. Co se týká délky sterilizace, úplně postačí i 10 minut. Zavařujte minimálně 5 a maximálně 15 minut. Pokud je povaříte déle, jahody začnou vypouštět hodně šťávy a výsledkem budou malé, scvrklé jahůdky.
Jahodové kompoty můžete sterilizovat více způsoby. Mezi klasiku patří sterilizování v hrnci nebo zavařovacím hrnci, avšak pokud máte doma jen menší hrnce, pomoci si můžete také troubou či mikrovlnkou.
Zavařovat nemusíte jen v hrnci, ale klidně také v troubě. Výhodou je, že se vám na plech vejde víc kompotů a nemusíte tak zavařovat na vícekrát. Na sterilizaci potřebujete hluboký plech, do kterého se vám vejdou 2–3 cm vody. Plech si nejdříve vyložte utěrkou nebo novinami a sklenice poukládejte tak, aby se nedotýkaly. Troubu si předehřejte na 180 °C a zavařujte 15–20 minut.
Datum:
Klasické zavařování v hrnci s vodou se pomalu, ale jistě stává zastaralým způsobem, kterému se hospodyňky snaží stále častěji vyhýbat. Podívejte se, jak si zavařování zpříjemnit a urychlit.
Číst celý článek
Jak zavařovat jahody v mikrovlnné troubě
Zavařování v mikrovlnce je velmi jednoduché a rychlé. Je výhodné hlavně tehdy, když máte méně sklenic a nevyplatí se vám pro ně vytahovat hrnec. V mikrovlnce sterilizujte při výkonu 700 W po dobu 6 min. u 0,7litrové sklenice a po dobu 3 min. u 0,3litrové sklenice. Dobu prodlužte podle počtu sklenic v mikrovlnce.
Jak zavařovat jahody v myčce nádobí
Zavařování v myčce nádobí patří mezi nejdelší, protože jeden cyklus trvá klidně i 1,5–2 hodiny. Výhodou je, že nemusíte vytahovat žádný hrnec ani plech a sklenice vám z myčky vyjdou i pěkně umyté. Sklenice se ukládají v 5cm rozestupech víčkem nahoru, aby vám nepopraskaly. Malé sklenice ukládejte do horního koše, velké do spodního. Na sterilizaci vyberte program s teplotou v rozmezí 70–80 °C. Před spuštěním ještě nezapomeňte zkontrolovat, zda je zásobník na tabletu a leštidlo prázdný.
Vybíráme z katalogu
Recepty na zavařené jahody
Jahody se dají zavařovat na mnoho různých způsobů. Připravit si můžete jahodové kompoty s cukrem i bez, ve vlastní šťávě a bez nálevu, nebo zkusit i jahody s rumem či se solí.
Zavařené jahody s cukrem
Potřebujete:
- Jahody
- Krystalový cukr
- Vodu
Množství jahod bude samozřejmě záviset na vaší úrodě, ale co se týká cukrového nálevu, obvykle se používá 300–600 g cukru a 1 l vody. Poměr cukru si přizpůsobte podle toho, jestli máte jahody sladší, nebo kyselejší, a podle svých preferencí. Kdo potřebuje, cukr si může nahradit i umělými sladidly.
Jahody si umyjte a odstopkujte, nechte odkapat. Mezitím si připravte nálev z vody a cukru, který stačí v hrnci ohřát, dokud se cukr nerozpustí. Přeložte na chladnější místo a začněte plnit sklenice jahodami. Jahody plňte až po okraj, a když nálev trošku vychladne (horký nálev by mohl způsobit prasknutí sklenic), jahody zalejte úplně dovrchu. Naplněné sklenice zatáhněte víčky a dejte sterilizovat.
Zavařené jahody ve vlastní šťávě
Potřebujete:
Na jahody ve vlastní šťávě nepotřebujete nálev, postačí je zasypat cukrem. Jahody si umyjte, odstopkujte. Před tím, než je rozdělíte do sklenic, zasypte jahody cukrem. Na 1 kg jahod postačí 400–500 g cukru (opět si cukr přizpůsobte podle chuti). Jahody promíchejte a začněte plnit do sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem a dejte sterilizovat. Zavařovat se budou o pár minut déle než běžně, aby pustily šťávu. Po 25 min. sterilizace máte hotovo.
Zavařené jahody bez cukru se solí
Potřebujete:
Podobným způsobem můžete zavařovat i jahody bez cukru a bez nálevu. Jahody se klasicky očistí, odstopkují a poukládají do zavařovacích sklenic. Nepřidá se cukr ani voda, ale do každé sklenice špetka soli. Sůl má nejen dezinfekční vlastnosti a pomůže sterilizaci, ale také přispěje k puštění šťávy. Naplněné sklenice zavřete víčky a dejte sterilizovat, také na déle, přibližně 20–25 min., aby pěkně pustily šťávu.
Zavařené jahody s rumem
Potřebujete:
- Jahody
- Krystalový cukr
- Vodu
- Rum
Jahody si připravte podobně jako v receptu s cukrovým nálevem. Jahody očistěte, odstopkujte a poukládejte do sklenic. Připravte si nálev z 1 l vody a cukru podle chuti, avšak zkuste použít menší množství (100–300 g), protože do jahod půjde ještě rum. Pokud chcete, k cukru můžete přidat balení vanilínového cukru pro lepší aroma. Do sklenic s jahodami nalejte po 1 PL rumu a zbytek zalejte nálevem. Zavřete víčky a dejte sterilizovat.
Jahodový džem
Jahodový džem je skvělou pochoutkou pro malé i velké mlsouny. Můžete si ho vychutnat na chlebu s máslem, spolu s bílým jogurtem nebo smetanou, v koláčích i natřený na palačinkách. Od lektvaru se liší tím, že jahody jsou v celku, nemixují se, a přidává se do něj víc cukru. Na přípravu domácího džemu nepotřebujete žádné želírovací cukry a gelfixy, postačí vám obyčejný krystalový cukr.
Potřebujete:
- 2 kg jahod
- 1 kg krystalového cukru
- 1 ČL kyseliny citronové nebo citronovou šťávu
Na přípravu jahodového džemu vybírejte zralé a sladké jahody, které si nejdříve důkladně umyjte. Větší jahody můžete překrojit, menší nechat vcelku. Vyberte si větší misku, do které vložíte třetinu jahod a zasypete ji třetinou cukru. Takto vrstvěte druhou třetinou jahod, cukrem až poslední vrstvou. Jahody nechte v cukru stát přes noc na chladném místě, ale ne déle než 24 hodin. Tímto způsobem se v džemu zachovají jahody pěkně vcelku a zkrátíte si i čas vaření.
Druhý den přeložte jahody do hrnce a začněte vařit. Tehdy můžete přidat také kyselinu citronovou nebo šťávu z citronu. Vařte tak dlouho, dokud džem nezhoustne na požadovanou konzistenci. Někdo má rád řidší džem a postačí mu 10 min. vaření, jiný zase upřednostní hustší a povaří ho i 30 minut. Hustotu džemu si ověřte tak, že si kousek lžičkou naberete na studený talířek (stačí ho na pár minut vložit do mrazničky) a počkáte, až se ochladí. Takovou konzistenci bude mít hotový džem.
Džem by měl obsahovat celé kousky ovoce, avšak pokud máte raději hladkou konzistenci ovocné pomazánky, klidně si můžete jahody rozmixovat tyčovým mixérem. Po dovaření už stačí jen džem nalít do umytých sklenic. Sklenice zavřete víčky a sterilizujte po dobu 10 minut. Po sterilizaci otočte sklenice víčkem dolů a přikryjte dekou.
Jahodový sirup
Jahody můžete využít i na přípravu domácího sirupu bez éček a konzervantů. Jahodový sirup dobře padne jako studená osvěžující limonáda v létě a v zimě zase zahřeje v čaji.
Potřebujete:
- 2 kg jahod
- 200 ml vody
- 1,2 kg krystalového cukru
- citronovou šťávu
Jahody si důkladně očistěte, odstopkujte a nechte odkapat. Před vařením je překrojte na menší kousky nebo roztlučte na brambory, aby se rychleji rozvařily. Vložte do hrnce a zalejte vodou. Přiveďte do varu a za stálého míchání povařte 30–45 minut, dokud se pěkně nerozvaří. Uvařené jahody přeceďte skrz sítko. Do vzniklé jahodové šťávy přidejte cukr a šťávu z citronu – množství si dolaďte podle toho, jak sladké máte jahody.
Hrnec se šťávou dejte opět na sporák a povařte krátce, jen asi 5–10 minut, aby se cukr rozpustil a chutě promíchaly. Potom už je sirup připravený na přelití do lahví, které stačí zavřít víkem a přetočit, aby se víčka dobře přichytila. Lahve zabalte do deky, aby chladly pomaleji.
Sušené jahody
Dalším způsobem zpracování jahod je sušení. Po sušení nesaháme tak často jako po zavařování, avšak jde o výborný způsob uchování ovoce, díky kterému si jahody zachovají svoje vitamíny a minerály, ale nezískají žádný přidaný cukr. Sušené jahody jsou skvělé jako zdravé pamlsky a přidat je můžete také do jogurtů, müsli či smoothies.
Na sušení vybírejte pěkné, velké jahody, které si nejdříve dobře umyjte, odstopkujte a nechte odkapat. Jahody si připravte nakrájením na 0,5cm plátky. Sušte je při teplotě 60–70 °C v sušičce ovoce. Mělo by jim stačit 8–12 hodin sušení. Pokud budete sušit kratší dobu, zůstane vám v nich víc vody a dříve se zkazí. Pokud je vysušíte déle, budou tenčí, křupavější. Sušit můžete také v troubě při otevřených dvířkách už za 3–4 hodiny. Vysušené jahody skladujte ve vzduchotěné nádobě na tmavém a suchém místě.
Mražené jahody
Stejně dobrým způsobem uchovávání jahod je i jejich mražení. Zachovají si svoji chuť, stejně jako i vitamíny a minerály. Mrazit můžete různými způsoby – očištěné jahody můžete zmrazit vcelku i zpracované s cukrem. Pokud chcete mrazit vcelku, uložte je na tácky – tímto způsobem rychleji zmrznou. Po 4 hodinách tácek vytáhněte a jahody přemístěte do pytlíku nebo nádobky a vložte zpět do mrazničky.
Jahody si můžete také zpracovat, např. nakrájet na menší kousky, rozmixovat, rozdrtit, povařit, smíchat s cukrem a podobně. Připravenou směs už jen vložte do nádobky nebo uzavíratelného plastového pytlíku a vložte do mrazničky. Takto si v létě můžete pochutnat na dřeni – jahody jen rozmixujte a přidejte cukr. Nebo přimíchat můžete i smetanu a v zásobě budete mít chutnou domácí zmrzlinu.
Vybíráme z katalogu
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Vzhlédnite také naše inspirace
Verandy a terasy – příjemný prostor pro setkávání se s přáteli
Veranda či terasa je snem pravděpodobně každého, kdo by chtěl bydlet v domě. Je to prostor, kde si můžete na čerstvém vzduchu posedět s rodinou či přáteli.
Žlutý obývací pokoj vás nabije energií
Žlutá je barva slunce, rozzáří každou místnost. Podlehněte kouzlu této barvy a zkuste ji zakomponovat i do svého bytu. Uvidíte, že obývací pokoj v žlutých odstínech každého okouzlí.
Květiny na balkoně - potěší vás i vaše okolí
Toužíte po oáze květin na vašem balkoně? Po místě, kde se můžete ukrýt před ruchem města a vypít si v klidu kávu? Inspirujte se naší galerií.
Publikováno dne: 03.07.2023Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(91.8%)V této kategorii najdete i:
Nafukovací postel/matrace na spaní do auta i do stanu – návod, jak vybrat Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.
Jak vyčistit čelní sklo zevnitř i zvenku, čím odmastit okna na autě Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.
Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.