Hodně hlavně mladších hospodyněk se zavařování vyhýbá, neboť je to prý nadlouho a příliš komplikované. Raději si proto připlatí za zavařené okurky v obchodě. Určitě se nedají srovnat okurky z obchodu a domácí zavařené okurky. Ty vám dokážou vydržet i roky, takže je můžete vyškrtnout z nákupního seznamu. V dnešním článku vám tedy povíme něco o tom, jak je nejideálnější okurky zavařovat. Také vám ukážeme různé postupy na sterilizování i to, jak byste okurky měli uskladnit.
Už odjakživa to tak bývá, že neplatí všetky rady od zkušených pro úplně všechny. Pokud nevíte, co jsem tím chtěla říct, tak vám to vysvětlím na jednoduchém příkladu. Bramborový salát. Ať přijdete do kterékoliv domácnosti, nikdy nebude chutnat stejně. Každá hospodyně má svůj recept, svoje vylepšení a svoji kombinaci přísad. Neexistuje univerzální recept na bramborový salát, aby chutnal úplně všem. To platí i u receptů, které najdete na internetu. Chcete upéct koláč, ale některou z přísad nemáte doma, tak ji vyměníte za něco jiného. A bude vám to chutnat tolik, že tu danou přísadu budete používat stále.
To je i moje rada pro začátek, pokud jste ještě okurky nezavařovali. Na jedné straně je dobré si nastudovat, jak by se to mělo dělat správně, co přesně byste měli použít a jak je například ukládat do sklenic. Ale myslím, že je třeba si najít ten vlastní způsob, vyzkoušet více receptů a možná používat jejich kombinaci. Nejlepší sterilizované okurky připravíte tak, že si najdete to vlastní, co bude chutnat vám a co vám půjde nejlépe. S čím se setkáváme nejčastěji, tak to je chuť nálevu, která bývá sladkokyselá, s trochou koření. Důležitá je i velikost okurek a i v tom se mohou preference lišit. Já mám například ráda spíše ty menší a tenčí, ale všeobecně se doporučuje používat okurky ve velikosti 5–15 cm. Vždy je potřebné je před ukládaním do sklenic důkladně umýt, ale tomuto se budeme věnovat v další části. Co se týká ukládání, tak platí pravidlo, že větší okurky se ukládají jako první a na vrch už jen doložíte malé okurky.
Co všechno potřebujete pro to, abyste měli křupavé zavařené okurky? Samozřejmě okurky, a co se jejich umývání týká, tak byste měli každou pořádně očistit pod tekoucí vodou nebo ve více vodách. Použít se na to dá buď klasický malý kartáček (případně vyřazený zubní kartáček), nebo klasická kuchyňská houbička na nádobí, kde využijete tu drsnější stranu. Takto si je můžete připravit i večer před zavařením, tak si trošku usnadníte a urychlíte práci.
Datum:
Základem otevření zavařovací sezóny je bohatá úroda a zavařovací sklenice. Pokud jste zavařovací maraton teprve začali, potom se vám určitě hodí návod, jak vybrat zavařovací sklenice.
Číst celý článek
Cibule, mrkev, kopr, kořeniny a nakladač. To jsou věci z kuchyně, které budete jednoznačně potřebovat. Nať z kopru se dává na spodek, pod všechny vrstvy okurek, aby chuť potom pěkně pronikla. Ne všichni jsou zvyklí do okurek přidávat také cibuli i mrkev. Někdo tam dává jedno, někdo druhé, někdo oboje a jiní zase ani jedno. Je na vás, co vám tam bude chutnat. Mrkev je ideální pokrájet na kolečka, případně poloviční kolečka a mrkev také na tenké plátky. Ti, kteří mají rádi chili, si mohou jednu papričku do sklenice přihodit. Potom i když budete po čase jíst okurky, tak vás budou jemně pálit.
Nakladač je speciální směs kořenin, která nese různé názvy (Deko, Nako, Lako) a koupíte ji asi v každém obchodě s potravinami. Skládá se ze soli, hořčičného semínka, mletého bobkového listu, koriandru a černého koření. Podle návodu obsah sáčku smíchejte s doporučeným množstvím vody, octa a cukru. Nejčastěji se jedno balení smíchá s 0,5 l octa, 1,75 l vody a 120 g cukru, přičemž se tato směs nechá projít varem a cukr se během toho rozpustí.
Správné ukládání okurek
Při ukládání platí, že čím častěji okurky zavařujete, tím vám to jde šikovněji a je jasné, že na začátku to určitě jednoduché nebude. Když už máte lahve/sklenice připravené, zeleninu nakrájenou a nálev uvařený, můžete se pustit do plnění sklenic. Jako první je potřebné dát na spodek jeden stonek kopru, a pokud dáváte cibuli, mrkev nebo jinou zeleninu, tak ji dejte také na spodek.
Potom se pusťte do ukládání okurek. Jak jsme výše uvedli, nejdříve jdou ty velké okurky, potom ty malé. Velké okurky se umísťují do vertikální polohy, čili nastojato. Uložte je těsně vedle sebe, ať se vám tam vejde co nejvíc. Když už se do spodního poschodí nic nevejde, jsou na řadě menší okurky. Ty už se ukládají horizontálně, naležato a mezi ně můžete přidat ještě pár koleček mrkve, cibule nebo chili papričku. Nevíte, jak vysoko můžete ukládat? Důležité je sklenici nepřeplnit, ale zároveň je třeba okurky i stlačit, ať se tam toho vejde víc. Pokud byste dali do sklenice příliš mnoho okurek, víčko by se nemuselo chytit a celá práce by byla zbytečná. Zůstat by měl prázdný 1 cm od vrchu. Když máte všechny sklenice připravené a naplněné, tak je zalejte připraveným nálevem. Neměl by být příliš horký, takže je dobré připravit si ho předem.
Sterilizace
Je více možností, jak můžete okurky sterilizovat, a dokonce můžete zakonzervovat okurky bez zdlouhavého sterilizování, ale o tom později. Nejdříve vám něco povíme o sterilizaci v klasickém zavařovacím hrnci. Protože máte okurky naskládané pravděpodobně ve sklenicích s objemem 0,7 l, tak by se vám mělo do hrnce vejít 14 sklenic. Sterilizace spočívá v tom, že budete v hrnci vařit sklenice/lahve 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia nebo 5 minut při teplotě 100 stupňů Celsia. Takto to funguje v tom speciálním, sterilizačním hrnci. V obyčejném 6litrovém hrnci, který se najde v kuchyni u každé hodpodyně, by se měly okurky sterilizovat 6–7 minut během toho, jak voda vře. Nezapomínejte, že v klasickém hrnci je třeba vždy vyměnit vodu po tom, jako dáváte do hrnce nové sklenice.
Když už jsou okurky vyvařené a vyberete je z hrnce, tak je potřebné, abyste je poskládali vzhůru dnem. Je to proto, aby víčka dobře chytila a okurky se nepokazily. Takto je nechte chladnout i několik hodin, nejlepší je, když zavařujete celý den a potom lahve chladnou během noci. Chladnout mohou na lince přikryté utěrkou, ve spíži nebo sklepě, důležité je, aby na ně nesvítilo slunce. Konzumovat čerstvě zavařené okurky byste měli až po měsíci, tehdy už bude chuť taková, jaká má být.
Vybíráme z katalogu
Sterilizace v troubě
Pokud nechcete zavařovat okurky na sporáku, nemáte tak velký hrnec nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, tak můžete vyzkoušet sterilizaci v teplovzdušné troubě. Už zavřené poháry poskládáte na plech, který podlejete vodou (podobně jako v hrnci). Voda by měla sahat do výšky 2–3 centimetrů, také to závisí na výšce plechu.
Troubu zapnete na 200 stupňů Celsia a od bodu varu budete měřit 5–7 minut. Měří se to od momentu, kdy začne bublinkovat nálev ve sklenicích. Co je asi největší výhodou, tak při zavařování v troubě se vám na plech vejde mnohem víc lahví/sklenic než do hrnce, někdy to je i dvojnásobek.
Sterilizace v myčce nádobí
Možná jste o tom netušili, ale ano, také v myčce nádobí se dají zavařovat okurky. Všechno závisí na „vnitřnostech“ myčky, čili od jejího vnitřního uspořádání. Každá značka dělá vnitřek o trošku jinačí, takže se v každé okurky zavařovat nedají. Důležité je, aby byly v myčce sklenice, které jdete sterilizovat vestoje – dnem dole a víčkem nahoře. Pokud jste okurky poukládali do různých velikostí sklenic, tak je lepší, aby ty menší šly do vyššího poschodí a ty větší na spodek myčky.
Také byste měli dávat pozor na mezery mezi sklenicemi, aby se teplo dostalo všude a také aby došlo ke správnému zakonzervování. Mezery by měly tedy mít aspoň 5 cm. Zavařování bude efektivnější i tehdy, když vyprázdníte všechny zásobníky, ve kterých bývá leštidlo, sůl a tablety. Vyberte správný program – takový, kde se nepoužívají čisticí prostředky a mělo by to trvat 2 hodiny při 80 stupních Celsia. Opět tímto „myčkovým zavařováním“ si značně ušetříte práci a na jedenkrát zasterilizujete větší množství sklenic.
Vybíráme z katalogu
Pozrite si viac produktov z kategórie
ryžovary
Zavařování bez sterilizace
Výše jsem už uvedla, že toto téma rozebereme, a teď na to přišla řada. Tento způsob je oblíbený hlavně proto, že se tolik nenatrápíte a ušetříte tím značné množství času. Postup při tomto typu zavařování je následovný. Lahve s okurkami zalejete horkým nálevem (namísto toho, abyste ho nechali vychladnout, jako to je při klasickém zavařování v hrnci nebo troubě). Zavřete je, víčko pořádně upevníte, otočíte je vzhůru dnem a necháte pod utěrkou nebo na tmavém místě vychladnout.
Pokud chcete, aby vám co nejlépe nálev prosákl do okurek, tak jim odřežte konce. I když zavařené tímto způsobem mohou chutnat o trošku jinak a kyseleji, tak se nemusíte ničeho bát, stále je jejich chuť výborná. Protože jsme vám představili více způsobů zavařování, tak je jasné, že si musíte najít ten svůj, vlastní. Ideální je vyzkoušet všechny a podle toho si vybrat ten, který vám jde nejlehčeji a líbí se vám nejvíc.
Jak uskladnit okurky?
Jedna věc je uskladňování už sterilizovaných okurek, aby vydržely chutné co nejdéle. Ideální je umístit je do chladu a tmy. Neboli do sklepa, spíže nebo komory. Ale druhá věc je uskladňování čerstvých pkurek, které jste si natrhali na zahradě a nemáte čas je zavařit. Jak prodloužit jejich čerstvost a zavařit je i za pár dní nebo co tak mít čerstvé okurky i v zimě?
Zachovat okurky čerstvé není nic složitého, stačí znát ty správné triky. Prvním z nich je umístění okurek do čistých sklenic na zavařování. Zeleninu neumývejte, pouze ji suchou utěrkou ze všech stran utřete. Ve vodě byste je neměli umývat proto, že by tak začaly rychleji hnít a mělo by to opačný efekt. Vysušené je poukládejte do sklenic a nechte prostor na svíčku. Nechte ji hořet 10 minut a potom nad ni dejte víko. Neměla by zhasnout hned, nechte ji proto dohořet a tím teplem se zelenina zakonzervuje bez toho, aby se „uvařila“ v nálevu. Takto vám vydrží okurky i týdny, dokonce i měsíce. A pokud nemáte rádi chuť kyselých okurek, tak toto může být skvělá náhrada.
Dalším způsobem je uchování okurek ve studeném suchu, čili něco takového, jako kdybyste je udržovali v ledničce, ale bez toho, aby vám shnily. I když se tato metoda využívala spíše v minulosti, kdy ještě nebyly ledničky, tak to určitě doporučujeme vyzkoušet i dnes. Opět poutíráme okurky suchou utěrkou a naskládáte je do hrnce nebo jiné nádoby. V ní je potom uložíte na chladné a tmavé místo, ideálně do sklepa. Pod hrnec dejte lavor s vodou, která je studená a během teplých dní ji bude potřebné vyměnit, protože se její teplota zvýší.
Další tipy na zpracování okurek
Zavařili jste už desítky lahví a stále vám zbývá množství čerstvých okurek? Nemusíte je jen zavařit nebo připravovat si čerstvý okurkový salát. Je více receptů na pochoutky z okurek a mnoho hospodyněk o nich ani neslyšelo. Máme proto pro vás pár tipů na to, jak okurky zpracovat, když už nevíte, co s nimi, nebo chcete vyzkoušet něco nového. Nikdy nevíte, možná si tyto pochoutky zamiluje celá vaše rodina a začnete je dělat pravidelně.
Okurkové želé
Když jste si přečetli nadpis této části, tak to asi neznělo moc lákavě, že? Ale pokud máte dobrý recept na želé, tak může být opravdu lahůdkou. Okurkové želé je sladké, ale zároveň pikantní a skvěle se hodí k jídlům s masem nebo snackem k sýru a sušenkám. Zajímavá je hlavně struktura této pochoutky, což se dá skvěle využít u vašich dětí.
Na přípravu okurkového želé budete potřebovat 2,5 šálku okurkové šťávy, kterou získáte z přibližně 4 nakrájených okurek. Šťáva se dá získat buď z mixéru, kuchyňského robotu, nebo odšťavovače. Když vám v mixéru vznikne okurkové pyré, potom to už je třeba jen propasírovat. Dále potřebujete 7 šálků cukru, 1 šálek octa a 2 sáčky pektinu (který seženete v potravinách).
Postup je následovný; okurkovou šťávu, cukr a ocet smícháte v hrnci a přivedete k varu. Potom už stačí směs jen občas promíchat a takto ji vařte 2 minuty. Vmíchejte pektin a opět vařte ještě 2–3 minuty, následně směs odstavte z tepla a pokračujte v míchání. Želé nalejte do sklenic a na vrchu nechte 1–2 cm prostor, aby se lépe zakonzervovalo. Když už budete mít nasazená a pořádně utažená víčka, tak hotové želé uložte do ledničky nebo předtím na 10 minut do zavařovacího hrnce. Před uložením potom zkontrolujte, zda jsou víčka dobře přichycená.
Okurkové lupínky
Lupínky vytvořené z usušených a dehydrovaných okurek jsou na jedné straně skvělým způsobem na uchování okurek bez zavařování, ale zároveň i chutnou a zdravou náhradou klasických bramborových lupínků. Asi vám je jasné, že postup nebude nijak složitý. Okurky, které chcete použít na výrobu lupínků, si umyjte a následně usušte utěrkou. Potom je ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky, také můžete na krájení použít struhadlo a stranu s největšími břity.
Když už budete mít okurky nastrouhané nebo nakrájené, je čas je dochutit. Na dodání chuti můžete použít jakékoliv koření. Základem je použít sůl, aby potom ve výsledku měly lupínky aspoň trochu zvýrazněnou chuť. Následně můžete použít klasické černé koření, koření na grilovanou zeleninu nebo jiné směsi koření. Kreativitě se meze nekladou a ideální je vytvořit si víc druhů okurkových lupínků s různými kořeninami. Připravené plátky okurek potom už jen poskládejte buď do elektrické sušičky na ovoce, nebo na noviny, které potom umístěte na teplé místo. A máte hotovo! Zdravější alternativa lupínků je na světě.
Vybíráme z katalogu
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...
Vzhlédnite také naše inspirace
Rozloučení se svobodou - výzdoba, dekorace, inspirace
Čeká vaši kamarádku tento rok svatba? Připravte jí rozloučenou se svobodou, na kterou nezapomene!
Dětský pokoj pro dívku - nemusí to být jen růžová
Vybíráte vhodné zařízení do pokoje pro své dítě? Chce do svého pokoje růžovou, fialovou, bílou, případně žlutou? V naší galerii najdete různé inspirace do dětského pokoje pro dívku.
Květiny na balkoně - potěší vás i vaše okolí
Toužíte po oáze květin na vašem balkoně? Po místě, kde se můžete ukrýt před ruchem města a vypít si v klidu kávu? Inspirujte se naší galerií.
Publikováno dne: 28.06.2022Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(92.2%)V této kategorii najdete i:
Zahradní krb z cihly nebo ytongu – návrh, hloubka základu pod zahradní krb, stavba Zahradní krb je centrálním bodem zahrady a večerním posezením dodá teplo a tu správnou náladu. Stavba vnějšího krbu však má svoje jedinečnosti, na které je třeba myslet.
Jak přilákat do zahrady motýly – vhodné květiny a keře pro motýly I vy můžete do své zahrady přilákat motýly – stačí udělat několik změn ve výsadbě rostlin i v uspořádání zahrady.
Jak si vybrat paddleboard – pevný, nafukovací, s plachtou? Jak jezdit, kam na paddleboard Paddleboarding je zábavný, vhodný pro všechny věkové kategorie a dá se praktikovat v různých obměnách. Jaké benefity paddleboarding přináší, jak s tímto atraktivním sportem začít a podle...