Rajčata jsou přitom použitelný všemožnými způsoby – zavařená, sušená, v omáčce, jako džus či protlak. Stačí si vybrat.
I když už víme, že se rajčata řadí mezi ovoce, nutričně mají blíže k zelenině, a to právě kvůli nízkému množství cukrů a kalorií. Zároveň obsahují množství vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny. Pokud máte velkou úrodu rajčat, která nestihnete zkonzumovat čerstvá, nemějte obavy. Nutriční hodnoty tepelně zpracovaných rajčat se blíží těm v surovém stavu. V něčem mají dokonce navrch. Obsahují totiž větší množství antioxidantu lykopen. Ten má několik významných zdravotních benefitů. Kromě protizánětových účinků posiluje i zdraví kardiovaskulární soustavy, zdraví kostí, a dokonce pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny. Rajčata s sebou přinášejí také řadu dalších zdravotních benefitů:
Datum:
Pokud vás už omrzela „umělá“ a nevýrazná chuť rajčat ze supermarketů, proč si nevypěstujete vlastní? Není to vůbec složité – v článku vám poradíme, kdy je vysázet, jak se o ně starat a jakým způsobem a kdy sbírat úrodu.
Číst celý článek
Na co všechno se dají rajčata použít
Každý, kdo pěstuje rajčata, může potvrdit, že není nad čerstvé rajče utržené přímo ze zahrady. Jeho chuť, vůně a šťavnatost jsou s rajčaty kupovanými v supermarketech nesrovnatelné. Rajčata však nedozrávají postupně v malých množstvích po celý rok, ale většinou nás překvapí větší úroda najednou. Tehdy máme několik možností, jak rajčata zpracovat a zachovat tak na déle. Existují 3 nejčastější možnosti: mražení, sušení a zavařování, které představuje širokou škálu možností.
Mražení
Mražení je nejjednodušším způsobem zpracování rajčat, který vám zabere nejméně času. Postačí vám plastový pytlík, v němž je zamrazíte. Je jen na vás, v jaké podobě je chcete zamrazit – cherry rajčata můžete zamrazit vcelku, větší rajčata nakrájet na čtvrtiny. Pokud vám překážejí při vaření slupky z rajčat, před mražením jeh můžete na 5 minut povařit, potom vložit do studené vody a slupku jednoduše stáhnout. Pokud nechcete, aby vám v mrazničce nezabíraly mnoho místa, můžete si je předem připravit i rozmixováním nebo povařením a vytvořením omáčky. Rajčata stačí povařit s přidáním soli, černého koření, bobkového listu a případně i bazalky, rozmarýnu, majoránky nebo jiného středomořského koření. Po vychladnutí nalejte do pytlíku s vodotěsným zapínáním a jednoduše zmrazte.
Sušení
Zajímavým způsobem zpracování rajčat je také sušení. Sušená rajčata dodají jídlům a omáčkám zvláštní chuť, používají se v těstovinách, salátech, masových i vegetariánských pokrmech. Na sušení jsou vhodnější odrůdy rajčat, které nebývají příliš šťavnaté, což by mohl být při sušení problém. Na sušení rajčat je nejlepší použít sušičku, protože ta je na to přizpůsobená, ale můžete je usušit i v troubě nebo na slunci. Rajčata je potřebné před sušením umýt a pokrájet na menší kousky. V případě cherry rajčat je rozkrojte na polovinu, u větších rajčat vytvořte tlustší plátky. Jednotlivé kousky posolte a nechte 15 minut stát, díky čemuž z nich sůl vytáhne část vody. Když chcete proces sušení o něco urychlit, zbavte se semínek rajčat.
Délka sušení se už bude lišit podle toho, kde budete rajčata sušit. Nejdéle potrvá sušení rajčat venku, na slunci – může trvat 48–72 hodin. Sušení v sušičce i v troubě může trvat 5–10 hodin. Délka sušení nesouvisí jen s nastavenou teplotou (kolem 60–90 °C), ale také s tím, jak moc chcete rajčata usušit. Po sušení lze rajčata buď uskladnit jen tak, v suchu, podobně jako sušené švestky nebo jablka, nebo je možné rajčata naložit v oleji. Při suchém uskladnění nevydrží až tak dlouho, pokud se nevysuší úplně. Při nakládaní v oleji, naopak, nemusí být až tak vysušená, mohou si zachovat určitou míru šťavnatosti.
Vybíráme z katalogu
Zavařování
Zavařování patří rozhodně k nejčastějším způsobům zpracování rajčat, protože se dá pojmout různými způsoby. Rajčata lze zavařit vcelku, je možné z nich vytvořit omáčku, protlak, kečup nebo šťávu, které je možné jednoduše na několik měsíců až let uchovat zavařením. Na to, aby zavaření bylo úspěšné a celá várka se nezkazila, je potřebné dodržet několik postupů. Zavařením potravinu vlastně sterilizujeme, zbavujeme bakterií a mikroorganismů, které by mohly způsobit kažení potraviny. Základem je proto čistota, která začíná vždy umytýma a čistýma rukama. Čisté musí být i zavařené plody, proto rajčata před zavařením pořádně umyjte a opláchněte.
Do zavařeninových sklenic se nesmí dostat žádný kaz, jako hniloba nebo plíseň, proto takovéto plody ořežte nebo vylučte ze zavařování, když je rozsah kazu příliš velký. Sterilizované musí být i sklenice a víčka, které je třeba důkladně umýt pod horkou vodou. Naložené sklenice je třeba dobře přitáhnout víčkem, aby nedošlo k žádnému úniku kyslíku. Pomůže i to, jak plodinu zaléváte horkým nálevem nebo do sklenic lejete horkou směs (šťávu, protlak, kečup apod.), protože díky teplu se víčko těsneji přilne. Po připevnění otočte sklenice víčkem dolů, abyste odhalili případný únik šťávy. Tehdy zkuste vyměnit víčko nebo i samotnou sklenici a test zopakujte.
Sklenice nakonec sterilizujte ve vodní lázni. Na to lze použít sterilizační hrnec nebo větší hrnec s poklicí, kam uložíte sklenice. Sklenice je potřebné skoro po povrch zalít vodou a udržovat teplotu kolem 60–80 °C. Ve vodní lázni se však dá sterilizovat i v troubě. Sklenice stačí položit na plech a na dno nalít vodu. Sterilizuje se při 70 °C po dobu asi 50 minut. Podobným způsobem je možné sterilizovat i v myčce nádobí, ve které je přirozeně teplá vodní koupel. Vynechte tabletu do myčky, teplotu snižte na 70 °C a nechte myčku sterilizovat za vás.
Vybíráme z katalogu
Nejčastější způsoby zpracování rajčat
Hledáte inspiraci, jak zpracovat bohatou úrodu rajčat? Nabízíme vám několik návodů, jak naložit s rajčaty. Mezi nejoblíbenější způsoby použití patří hlavně zpracování rajčat na kečup, protlak nebo rajčatovou šťávu.
Zavařená loupaná rajčata ve vlastní šťávě
Když se zavařováním teprve začínáte nebo hledáte recept na zavařená rajčata bez nálevu, zkuste zavařená rajčata ve vlastní šťávě. Před zavařením je dobře umyjte a dejte na 5 minut vařit, dokud se nezačne odlupovat slupka. Rajčata zchlaďte a zbavte slupek. Rajčata nakrájejte na menší kousky a posolte. Sůl jim nejen dodá chuť, ale pomůže jim i pustit šťávu. Nakrájená rajčata rozložte do sklenic, nezapomeňte ani na puštěnou šťávu. Do sklenic můžete dolít i malé množství olivového oleje. Sklenice pořádně přichyťte víčkem a takto naložená rajčata dejte na 20 minut sterilizovat do vodní lázně. Nechte pozvolna vychladnout, na sklenici nalepte štítek s datem zavaření a uskladněte na chladném a tmavém místě.
Zavařená rajčata vcelku
Snad nejvhodnějším druhem rajčat na tento recept jsou ta nejmenší – cherry rajčata, ale naložit můžete i klasická rajčata do větších sklenic. Pokud vcelku zavařujete cherry rajčata, určitě se nevyplatí ztrácet čas loupáním slupek. Pokud však zavařujete větší rajčata, můžete se do toho pustit nahřátím rajčat, přičemž se uvolní slupka a loupání půjde snáze. Dobře umytá rajčata tedy můžete začít vkládat do sklenic, přičemž na spodek a na vršek vložte plátek cibule a česneku. Několik sklenic můžete ozvláštnit tak, že k rajčatům přidáte nakrájenou papriku nebo feferonky. Na zalití si připravte sladkokyselý nálev z 1 l vody, 70 g cukru a 6 lžic octa. Tyto suroviny povařte a po varu zalejte naložená rajčata s cibulkou. Po dovření víčka nezapomeňte sterilizovat ve vodní lázni po dobu aspoň 20 minut.
Sušená rajčata nakládaná v oleji
Sušená rajčata dokážou příjemně zpestřit předkrmy, saláty, těstoviny a další pokrmy. Jejich příprava je časově náročnější, ale určitě stojí za to, protože domácí sušená rajčata vás potěší sladší chutí a výraznějším aromatem. Postup začíná sušením, nejlépe v troubě nebo v sušičce, kde na 5–8 hodin nechte při 70–90 °C vysušit na plátky nakrájená a posolená rajčata. Protože se budou nakládat v oleji, nemusí být úplně vysušená. Na nakládání se používají olivový olej, česnek a středomořské byliny. Po dosušení tedy rajčata opět posolte, můžete použít i černé koření, a začněte vrstvit do sklenic. Při vrstvení vkládejte mezi rajčata také plátky česneku a středomořské byliny (rozmarýn, bazalka, oregano). Před zalitím olej zahřejte, ale jen do teploty přibližně 50 °C. Uzavřené sklenice nechte vychladnout a naložená sušená rajčata skladujte ve chladu a tmě po dobu 3–6 měsíců.
Rajčatový protlak
Rajčatový protlak je vděčný produkt, který využijete po zbytek roku na přípravu polévek, omáček, masových i vegetariánských pokrmů. Recept na rajčatový protlak je přitom úplně jednoduchý a na jeho přípravu nepotřebujete nic jiného, jen rajčata. Pokud si však chcete být jistí, že se vám protlak nezkazí, můžete použít malé množství kyseliny citronové. Dobře vyzrátá rajčata umyjte, vykrojte kazy a pokrájejte na menší kousky. Vložte do hrnce a za občasného míchání povařte, dokud se nerozvaří, nejlépe 1–1,5 hodiny nebo do doby, až zhoustne na požadovanou konzistenci. Po uvaření rozmixujte tyčovým mixérem a rozmixovaný protlak propasírujte přes sítko. Protlak vylejte do připravených umytých sklenic a zavařte v hrnci ve vodní lázni po dobu 25 minut.
Domácí rajčatový kečup
Mezi nejoblíbenější možnosti zpracování rajčat patří jednoznačně domácí kečup. To, jak sladký, kyselý nebo pikantní kečup preferujete, si můžete jednoduše upravit při vaření. Kromě rajčat (2 kg) budete potřebovat 3 jablka a 2 středně velké cibule. Pokud milujete česnek, klidně si přidejte i 3–4 stroužky. Všechnu zeleninu a ovoce nakrájejte a vložte do hrnce. Z kořenin budete potřebovat sůl, bobkový list, černé koření, nové koření, hřebíček a skořici. Dosypte ještě cukr a pár lžic octa podle toho, zda máte raději sladší nebo kyselejší kečup. Milovníci pikantního kečupu mohou použít i čili papričku nebo feferonku. Vařte do té doby, dokud všechny suroviny nezměknou. Po uvaření vyberte větší kořeniny jako bobkový list a směs rozmixujte. Ještě horký kečup nalejte do lahví a zavařte v hrnci s vodou po dobu 25 minut.
Rajčatová omáčka na pizzu
Pokud máte rádi italskou kuchyni, určitě využijete rajčatovou omáčku na pizzu. Tuto dobrotu lze použít i při vaření dalších italských specialit, jako špaget, těstovin nebo pizza pečiva. Jejím základem jsou středomořské bylinky, tedy bazalka, oregano a rozmarýn, a další středomořská klasika – olivový olej. Spojení těchto chutí a vůní vykouzlí pravou chuť italské pizzy. Na italskou pizza omáčku proto potřebujete umytá a nakrájená rajčata (2 kg), 2–3 cibulky a pár stroužků česneku podle chuti. Pro výraznější chuť doporučujeme použít také 1–2 papriky.
Nakrájené ingredience vložte do hrnce a přidejte mořskou sůl, olivový olej, bazalku, oregano, rozmarýn a petržel. Chuť můžete doladiť i cukrem a citronovou šťávou, příp. octem, podle toho, zda máte raději omáčku sladší nebo kyselejší. Povařte 2 hodiny a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud jste spokojení s hustotou omáčky, ještě horkou ji nalejte do zavařeninových sklenic a ve vodní lázni sterilizujte.
Rajčatový džem
Většina lidí použije rajčata spíše do protlaků nebo kečupů, ale protože se rajčata řadí mezi ovoce, dají se využít i v džemu. Džem z rajčat lze využít stejně jako jiné džemy – v koláčích, na chlebu, se sušenkami nebo s ovocem. Na přípravu džemu budete potřebovat jen rajčata (2 kg), kyselinu citronovou nebo Gelfix, koření podle chuti (skořice, hřebíčky, muškátový ořech), lžičku soli, vanilínový cukr a krystalový cukr. Rajčata nejdříve vcelku nechte 5 minut povařit ve vřící vodě, potom vyberte, zchlaďte a oloupejte. Tento krok můžete vynechat, pokud chcete džem na konci propasírovat a zbavit se semínek.
Rajčata pokrájejte a dejte vařit. Přisypte krystalový cukr, který by měl představovat polovinu váhy rajčat, koření, sůl a vanilínový cukr. Když máte rádi džem pikantnější, přisypte mletý zázvor nebo čili. Když vaříte v malém množství, které hned zkonzumujete, nemusíte přidávat kyselinu citronovou nebo Gelfix – tyto suroviny jsou potřebné při zavařování. Džem vařte tak dlouho, dokud dostatečně nezhoustne, ale minimálně 2–3 hodiny. Po uvaření můžete propasírovat a ještě horký nalít do zavařeninových sklenic.
Rajčatová šťáva
Zavařená rajčatová šťáva je vděčná ingredience, kterou se vyplatí mít po ruce v komůrce. Dá se použít do omáček, na přípravu polévky i ochucení masa. Ingredience si můžete přizpůsobit zcela podle vlastních preferencí – šťávu můžete dochutit kořením nebo na výrobu nepoužít nic jiného, jen samotná rajčata. Rajčata si umyjte, zbavte nečistot a kazů a nakrájejte do hrnce. Vodu obvykle není třeba přidávat, rajčata sama pustí šťávu, ale je jen na vás, jak hustý finální produkt chcete. Pokud chcete úplně čistou rajčatovou šťávu, rajčata nechte vařit samotná. V opačném případě můžete přidat lžičku soli, černé koření, bobkový list a mletou papriku.
Když máte raději sladší šťávu, přidejte cukr podle chuti. Dochutit můžete například také nakrájenou cibulkou. Vařte za občasného míchání, dokud se rajčata úplně nerozvaří. Tyčovým mixérem šťávu rozmixujte, aby v ní zůstaly zachované i slupky a větší nerozvařené části. Šťávu před naplněním sklenic propasírujte přes sítko, čímž se zbavíte nerozmixovaných částí a jadýrek. Naplněné sklenice nezapomeňte dát na 20–30 minut sterilizovat ve vodní lázni.
Rajčatové čatní
Pod názvem čatní se skrývají kořenité omáčky původem z Indie a jihovýchodní Asie, které jsou vyráběné z čerstvé zeleniny, ovoce, bylin a bývají bohatě kořeněné. Čatní se dá připravit na mnoho způsobů, buď čerstvé, připravené na okamžitou spotřebu, ale v Evropě i jako zavařené. To je možné konzumovat s chlebem, se sýrem, použít ho v salátu, do omáček nebo na přípravu různých vegetariánských nebo asijských jídel. Čatní může mít různou konzistenci, od řidší s většími kousky rajčat až po hustější omáčku až pastu. Záleží na použitých ingrediencích, způsobu přípravy i použití.
Hlavní ingrediencí jsou, samozřejmě, rajčata, přičemž použít lze i zelená rajčata. Co se množství týká, použijte tolik, kolik máte možnost zpracovat. Čatní můžete vytvořit jen z rajčat nebo přidat zeleninu jako cibuli (různé druhy), česnek, papriku, čili papričky, mrkev, celer, zelí nebo květák. Do čatní může jít i ovoce, např. jablka, rozinky nebo kokos. Z kořenin a bylin je to hlavně sůl, černé koření, karí, zázvor, čili, kardanom, paprika, kurkuma, různé indické koření, hořčičná semínka, hřebíčky, muškátový ořech nebo skořice. Omáčku lze dochutit cukrem, olivovým olejem a citronem nebo octem.
Recept na čatní si tedy můžete vytvořit i sami, podle vámi preferovaných ingrediencí. Pokud však hledáte jednoduchý základní recept, postačí vám rajčata různých druhů (aspoň 1 kg), cibule (polovina hmotnosti rajčat) a 2–3 stroužky česneku. Ty očistěte, nakrájejte a dejte vařit. Dochuťte jablečným octem, hnědým cukrem, solí, sušeným zázvorem, paprikou, čili, hřebíčky a skořicí. Kořeniny dolaďte podle vaší chuti a vařte, dokud se ingredience nespojí do omáčky. Čím déle povaříte, tím hustější omáčka vám vznikne. Nakonec horkou směs vložte do zavářeninových sklenic a vložte na 25 minut do vodní lázně.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Vzhlédnite také naše inspirace
Fialová barva do ložnice? My říkáme ano!
Všechny odstíny fialové se dají dobře kombinovat s bílými stěnami a doplňky. Do takového mixu zapadne i hnědý nábytek či koberec a podlaha. Přesvědčte se o tom s námi!
Žlutá koupelna - i doplňky rozhodují
Nebojte se žluté! Každý den s ní můžete začínat ráno v koupelně, zlepšit si náladu, když si půjdete umýt ruce, jestli se dostat do hravé nálady, když se půjdete přepudrovat.
Betonové květináče - hodí se do bytu i do zahrady
Betonové květináče se skvěle hodí nejen do vaší zahrady, ale i do bytu. Můžete do nich zasadit různé sukulenty, ale například i jehličnany.
Publikováno dne: 14.06.2023Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(92.8%)