Postup, jak zavařovat v troubě, myčce nádobí nebo tlakovém hrnci
Klasické zavařování v hrnci s vodou se pomalu, ale jistě stává zastaralým způsobem, kterému se hospodyňky snaží stále častěji vyhýbat. Dnes si můžete skutečně zavařování podstatně ulehčit.
Dokonce ani samotná příprava ovoce, zeleniny či hub nemusí probíhat za nekonečného stání u sporáku a míchání vařečkou. Podívejte se, jak si zavařování zpríjemnit a urychlit.
Zavařování v teplovzdušné troubě
Zavařování v troubě je dnes už víceméně běžné. V porovnání s klasickým zavařováním v hrnci je mnohem rychlejší. Výhodou je také to, že najednou zavaříte větší počet sklenic.
- Při zavařování jakýchkoliv surovin troubu nepředehřívejte.
- Do hlubšího pekáče nalejte malé množství vody, cca do 2–3cm výšky sklenic. Ukládání papíru nebo utěrek na dno není nutné, sklenice v troubě nebudou „skákat“ jako v hrnci.
- Do pekáče následně poukládejte uzavřené zavařeniny. Dejte si pozor, aby se vzájemně nedotýkaly. Ideální rozestupy jsou aspoň 3 centimetry.
- Sklenice se nesmí dotýkat ani stěn trouby. To by způsobilo jejich explozi.
- Pekáč vždy umístěte na střední rošt. Abyste se vyhnuli nerovnoměrnému ohřívání sklenic, do trouby vždy vkládejte jen jeden naložený pekáč.
- U všech typů zavařenin nechte sklenice v troubě po jejím vypnutí asi půlhodinku.
Zavařování v troubě – nastavení správného času, teploty a režimu
Okurky a jiná tvrdá zelenina v octovém nálevu
- Při režimu horký vzduch + ventilátor: 140–150 °C, 45–50 minut
- Při režimu horní + dolní ohřev (pečení bez ventilátoru): 160–170 °C, 50–60 minut
Houby
- Při režimu horký vzduch + ventilátor a horní + dolní ohřev (pečení bez ventilátoru): 250 °C 10–15 minut (houby není při tomto způsobu zavařování nutné dopředu vařit, stačí je jen zlehka oblanšírovat)
Ovoce a zavařeniny z něho (džem – pokud ho sterilizujete, kompot atd.)
- Při režimu horký vzduch + ventilátor: 150 °C, 30–40 minut (záleží na tvrdosti ovoce)
- Při režimu horní + dolní ohřev (pečení bez ventilátoru): 160–170 °C, 50 minut
Maso
- Při režimu horký vzduch + ventilátor a horní + dolní ohřev (pečení bez ventilátoru): 90–100 °C, 65–70 minut
Tipy na rychlé „zavařovací“ recepty v troubě
V troubě můžete zavařovat cokoliv. Některé zavařeniny si v ní však můžete připravit od prvního až po poslední krok. To v překladu znamená, že si práci nesmírně usnadníte a hlavně zkrátíte asi o polovinu. Pamatujte, že fantazii se meze nekladou, takže můžete klidně experimentovat do sytosti i s jinými surovinami.
Zavařování džemu v troubě od „vaření“ až po zavařování
Džemy můžete v troubě nejen sterilizovat, ale i připravovat. V porovnání s jejich vařením v hrnci je tento způsob neskutečně jednoduchý. Pečený džem nebo lektvar totiž nemusíte ani jednou promíchávat.
- Do pekáče naskládejte umyté ovoce, nasypte skořici a další suroviny, které obvykle přidáváte do džemů (všechno kromě cukru).
- Dužinaté ovoce (švestky, broskve atd.) podlejte asi 1 dcl vody. Ovoce, které má víc šťávy (borůvky, rybíz...) vodu nepotřebuje.
- Troubu si předehřejte na 220 °C.
- Všechny suroviny spolu dobře promíchejte, vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
- Pekáč vytáhněte a do džemu přidejte cukr (použijte klasický, ne želírovací).
- Takto ho pečte dalších 15–30 mintt, v závislosti na konzistenci. Když bude z ovoce džem, vypněte troubu a nalejte ho do sklenic.
- Další sterilizace není nutná. Pokud džem obvykle sterilizujete, ještě horké sklenice uložte zpět do trouby a sterilizujte podle výše uvedeného postupu.
Zavařování v troubě – lečo bez dušení
- Rajčata a papriku nakrájejte na klasicky velké kusy. Pokud obvykle do leča dáváte cibuli, baklažán, cuketu nebo jiné suroviny, nakrájejte je také.
- Všechno promíchejte, pořádně osolte, okořeňte, přidejte trochu octa a vložte do většího hrnce. Ten dejte do ledničky nebo na jiné chladné místo (nenechávejte ho v teplé kuchyni, zelenina zkysne velmi rychle) a počkejte asi hodinu, dokud nepustí šťávu.
- Tuto směs vložte do sklenic. Počítejte s tím, že zelenina zmenší svůj objem, proto ji do sklenic opravdu natlačte.
- Naskládejte je na pekáč a podle postupu, který jsme si vysvětlili výše, je sterilizujte v troubě při teplotě 180 °C, 10–15 minut.
- Troubu po této době vypněte, lečo v ní nechte cca 30 minut, potom ho vytáhněte a nechte vychladnout.
Elektrické hrnce a sklenice na zavařování si můžete prohlédnout např. v ✅ e-shopu 4home.cz.
Zavařování v troubě – červená řepa bez vaření a přípravy „nakladače“
Podobně jako lečo si můžete v troubě připravit i „rychlou“ červenou řepu. Při tomto postupu ji nemusíte vařit a ani připravovat nálev – „nakladač“.
- Červenou řepu jen oloupejte a opláchněte pod tekoucí vodou.
- Nakrájejte ji na menší kousky, natlačte do sklenic a přidejte křen.
- Do sklenice s objemem 0,7 litru přidejte jednu čajovou lžičku nakladače, půl deci octa a zbytek dolejte převařenou vodou.
- Sklenice zavřete, vložte do trouby a sterilizujte 15 minut při teplotě 160–170 °C (horký vzduch + ventilátor).
Zavařované ořechy v troubě
Pokud si ořechy zavařujete, zbavíte je všech choroboplodných zárodků, takže nehrozí jejich zplesnivění či shnití, proto vám vydrží čerstvé i několik roků. Některé zdroje dokonce uvádějí dobu kolem 10 let. To vám však nemůžeme stoprocentně potvrdit.
- Oloupané a vysušené ořechy nasypte do 0,7dcl sklenice – cca 320 g ořechů.
- Otevřené sklenice poskládejte na plech, vložte ho do trouby a tu zapněte na 70 °C.
- Po 10–15 minutách sklenice zakryjte víčky (nezavírejte je) a pokračujte ve sterilizaci.
- Po dalších 10 minutách víčka utáhněte, troubu vypněte a ořechy v ní nechte pomaličku vychladnout.
Druhou verzí je zavařování ořechů v mikrovlnce. Naplněnou a otevřenou sklenici (0,7 dcl) vložte do mikrovlnky a při plném výkonu – 900 W, ji nechte ohřívat 2–3 minuty. Sklenici ihned vytáhněte, zavíčkujte a nechte vychladnout položenou vzhůru dnem.
Zavařování borůvek v troubě – ve vlastní šťávě
- Borůvky nejdříve důkladně umyjte, zbavte je lístků, větviček a jiných nečistot.
- Do sklenic navršte 2–3 lžíce borůvek a 1 lžící cukru (na střídačku).
- Do sklenic nalejte malé množství převařené vody – do výšky cca 1,5 cm ode dna.
- Poskládejte je na plech s vodou a vložte do studené trouby.
- Při teplotě 220 °C borůvky sterilizujte do okamřiku, kdy trouba nebude nahřátá.
- Potom ji stáhněte na 80 °C a sterilizujte dalších 15–20 minut.
- Troubu vypněte a borůvky nechte vychladnout přímo v ní.
Vybíráme z katalogu
Zavařování v myčce nádobí
Zavařování v myčce nádobí je prvním z moderních, oblíbených a nepochybně i netradičních způsobů. V myčce nádobí můžete zavařovat všechno, od okurek přes houby až po kompoty. Na zavařování v myčce jsou vhodnější sklenice s klasickým víčkem se závitem. Ty s kovovým „systémem“ a gumovým těsněním nemusí šplíchání a natřásání přežít. Postup je u jednotlivých potravin úplně stejný:
- Do důkladně vysterilizovaných zavařovacích sklenic naskládejte nebo nalejte to, co budete zavařovat.
- Sklenice zavřete víčky normálně jako při klasické sterilizaci.
- Před tím, nežo budete zavařovat v myčce nádobí, byste ji měli nechat propláchnout (např. při čisticím režimu) bez použití čisticího prostředku, soli, leštidla nebo jiného chemického prostředku. Přece jen, víčka nemusí být stoprocentně utěsnená, takže se vám do vašich dobrot může dostat i nějaká ta špína nebo chemikálie.
- Pokud se tento krok rozhodnete přeskočit, všechnu chemii z myčky odstraňte aspoň během zavařování.
- Když budete mít myčku připravenou, poskládejte do ní zavařeniny, a to v minimálně 5cm rozestupech, víčky nahoru. Spolu s nimi neumývejte žádné špinavé nádobí!
- Ujistěte se, že se sklenice nemohou převrátit nebo proklouznout skrz větší otvor o poschodí níže. Nic hrozného by se nestalo, ale čistit filtr od kousků ovoce či zeleniny není úplně příjemné.
- Protože na sterilizaci ovoce i zeleniny bohatě stačí teplota od 70 do 80 °C, nastavte na myčce režim s touto teplotou a délkou 1,5–2 hodiny. Může se to zdát dlouho, počítejte však s tím, že potrvá určitou dobu, než uvnitř myčky voda dosáhne potřebnou teplotu.
- Pokud máte levnější nebo starší model, je dost pravdeěodobné, že maximální teplota, kterou můžete nastavit, je jen 60–65 °C. V tomto případě není zavařování v myčce možné.
- Po skončení sterilizace sklenice vyberte, poskládejte na utěrku – vzhůru dnem, a přikryjte ručníkem nebo dalšími utěrkami. Takto je nechte až do úplného vychladnutí.
Zavařování v myčce – které potraviny je potřebné předem převařit
Pokud se v myčce chystáte zavařovat houby, musíte je předem převařit v hrnci s vodou. Každá houba, a to i ta jedlá, je v surovém stavu mírně jedovatá. Je sice pravda, že vás nezabije, ale žaludeční problémy vám způsobit může. Rizikovou skupinu jsou hlavně alergici a lidé se slabším trávením.
Polosyrové maso také nepatří k nejbezpečnějším potravinám, zejména pokud mluvíme o drůbežím, králičím nebo vepřovém. Maso proto před zavařováním v myčce vždy důkladně upečte, uvařte nebo uduste.
Vybíráme z katalogu
Zavařování v mikrovlnce
Dalším pokrokovým způsobem je zavařování v mikrovlnce. Dá se říct, že je ještě o něco jednodušší, protože nemusíte nic čistit, překládat, vybírat a sušit. Začátek zavařování je tradiční. Zeleninu, ovoce či kompot naložte do sklenic. I v tomto případě platí, že houby a maso byste měli předem převařit. Následující údaje odpovídají zavsřování jedné sklenice s objemem 0,7 litru. Když jich do mikrovlnky vložíte víc nebo použijete větší sklenice, nastavte vyšší teplotu (výkon) a delší čas.
- 4,5–5 minut při výkonu 900 W
- 5–5,5 minuty při výkonu 850 W
- 5–6 minut při výkonu 800 W
- 5,5–6 minut při výkonu 750 W
- 6–7 minut při výkonu 700 W
Po skončení sterilizsce sklenice vyberte z mikrovlnky, pozor, budou horké! Pořádně je utáhněte, poskládejte dnem nahoru, přikryjte a nechte vychladnout.
Sterilizace lahví v mikrovlnce
V mikrovlnné troubě můžete kromě zavařování také sterilizovat zavařovací sklenice. Pozor, ne kovová víčka! Mikrovlnka ohřívá jen to, co v sobě obsahuje tekutinu, takže je nejdříve naplňte vodou. Abyste celý proces zefektivnili, použijte převařenou – horkou vodu. Pokud chcete předejít popraskání sklenic, při nalévání vody je položte na kovový podklad. Tato lidová „vychytávka“ skutečně funguje. Sklenice sterilizujte při nejvyšším výkonu – 900 W, aspoň po dobu 7 minut. V tomto případě je víc opravdu víc. Navíc, pokud byste sklenice v mikrovlnce nechali déle, nic zlého se jim nestane.
Na sterilizaci sklenic můžete použít také speciální parní sáčky do mikrovlnné trouby. Původně se používají na dezinfekci dětských lahví a je možné je používat opakovaně. Dostanete je běžně v drogerii nebo v obchodech s dětským zbožím. Do sáčku stačí nalít vodu, vložit do něj sklenici a v mikrovlnce všechno ohřívat podle návodu. Tento způsob se hodí spíše na menší sklenice.
Vybíráme z katalogu
Sterilizování v tlakovém hrnci
Na první poslech to může znít trochu strašidelně. Tlakový hrnec plus sklo, to skutečně nezní úplně bezpečně, ale když dodržíte správný postup, zavařeniny budete mít hotové za pár minut a navíc bez jakékoliv nehody.
- Teplota v tlakovém hrnci stoupne o něco rychleji než při tradičním zavařování. Proto byste do něj měli vkládat sklenice s horkou „náplní“. Při zavařování okurek nebo jiné zeleniny použijte na její zalití horký sterilizační nálev.
- Velikost hrnce není rozhodující. Čím větší, tím víc sklenic do něj můžete vložit.
- Naplněné a uzavřené sklenice poskládejte přímo na dno hrnce. Když použijete menší sklenice, můžete je vyskládat i do dvou vrstev na sebe.
- Voda v hrnci musí sahat do poloviny sklenic (při dvou řadách platí to samé). Pokud se vám během sterilizace vypaří, dolejte ji.
- Tlakový hrnec uzavřete a sporák zapněte na slabší stupeň. Takto do jisté míry také předejdete popraskání sklíček.
- Sterilizace začína tehdy, když z hrnce začne unikat pára.
- Zeleninu, kterou sterilizujete v nálevu z octa, kompoty a jiné ovocné zavařeniny sterilizujte při teplotě 100 °C asi 5 minut.
- Suroviny naložené v oleji nebo čistě slaném nálevu v parním hrnci sterilizujte na mírném ohni (zabraňte tomu, aby z něho začala unikat pára) cca 20–40 minut. Konkrétní doba závisí na druhu suroviny. Tvrdší zeleninu a ovoce sterilizujeme déle, měkčí kratší dobu.
- Po skončení sterilizace je postup opět stejný, sklenice vyberte, otočte dnem nahoru a přikryté nechte pomalu vychladnout.
Sterilizování v zavařovacím hrnci
Tento postup není netradiční, můžeme ho však zařadit mezi moderní a rychlé metody sterilizace. Elektrický zavařovací hrnec v podstatě udělá všechnu práci za vás. Stačí si přečíst návod, naskládat do něj sklenice, zapnout příslušný režim a čekat. Žádné umývání hrnců ani sporáku, žádné stopování času a kontrola vypařené vody.
V elektrických hrncích můžete najednou sterilizovat větší množství sklenic, které je možné naskládat i do více řad. Všechno záleží na velikosti hrnce. Doba zavařování se dá nastavit od 1 do 100 minut a teplotu můžete přizpůsobit také. Zavařovací hrnce jsou tedy vhodné na sterilizaci jakýchkoliv surovin.
Datum:
Je zavařování jednou z aktivit v kuchyni, které se každou sezónu věnujete? Nebo chcete začít? V takovém případě pro vás máme fantastický typ. Pořiďte si kvalitní elektrický zavařovací hrnec. My vám poradíme, proč se vyplatí a jak si jej vybrat.
Číst celý článek Autor článku
Milujem prírodu so všetkým, čo v nej rastie a žije. Som vyštudovaná učiteľka pre najmenších drobcov, ktorú však zlákalo písanie, zvieratá a život...
Vzhlédnite také naše inspirace
Stojanové věšáky mohou být praktické a originální zároveň
Předsíň je první místnost, kterou návštěvník vašeho bytu uvidí. Proto by měla působit přívětivě a vyvolávat v hostech hřejivou atmosféru hned po vstupu do bytu. Zajistit to můžete...
Modrá ložnice - barva oblohy působí blahodárně na spánek
Modrá je do ložnice nejvhodnější volbou, protože podporuje spánek. Hodí se na stěny, dekorace i na povlečení. Ověřte si to.
Dřevěné umyvadla
Patříte k těm, kteří se v bytovém designu chtějí odlišit a rádi volíte netradiční řešení? Máte rádi krásu a praktičnost dřeva? Pak je pro vás dřevěné umyvadlo jako stvořené!
Publikováno dne: 18.11.2020Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(88.2%)V této kategorii najdete i:
Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak vyčistit sušičku prádla Whirlpool, Bosch, AEG, LG, Samsung nebo Beko Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?