Nejlepší mlýnek na maso – recenze chválí Zelmer, Bosch a Tefal

Tentokrát se vydáme do kuchyně. Mlýnek na maso je pomocníkem, který se z kuchyně už téměř vytrácí. Způsobené je to především naší pohodlností. Dnes nám stačí, když přijdeme do obchodu a z chladírenského boxu nebo mrazničky vybereme hotové a ochucené mleté maso.

Elektrický mlýnek na maso

Ten, kdo však aspoň trochu zná gastronomické zásady, určitě ví, že čerstvě namleté maso má svoje nesporné výhody. Pokud i vy chcete mít doma kvalitní mlýnek na maso, pomůžeme vám ho vybrat.

Nejoblíbenější elektrické mlýnky


Proč mlít maso doma?

Odpovíme další otázkou. Není lepší vědět, co vlastně jíme? Právě to je podstatou toho, že maso si pomelete doma sami. Dnes koupíte na pultech obchodů mleté drůbeží, vepřové nebo hovězí maso, případně nějaký mix.

Avšak ve skutečnosti je obsah těchto mletých výrobků přece jen jiný. Drůbeží maso je doplněné o mleté kůže nebo chrupavky. U vepřového masa jsou běžným přídavkem šlachy nebo mouka a hovězí se často smíchá s vepřovými kůžemi. V běžných hypermarketech tak 100% masový výrobek nehledejte.

Praktický pomocník

Kromě toho, že díky mlýnku na maso přesně víte, že váš výrobek skutečně obsahuje 100 % masa, mlýnek na maso vám pomůže i v jiných věcech. V případě mletí masa na klobásy, fašírku nebo jiné dobroty můžete klidně přidat zeleninu, pečivo, koření a ušetříte si tak mnoho času a energie s krájením. Zároveň mletím masa a surovin doma si můžete být jistí čerstvostí surovin, které používáte.

Top elektrické mlýnky na maso

TOP ruční mlýnky na maso

Elektrický vs ruční mlýnek na maso

Maso můžete mlít ručně i pomocí elektřiny, obě volby mají něco do sebe. Při ručním mletí je výsledek závislý na vaší síle, jedná se o stroje s dlouhou životností (pokud si vyberete mlýnek z kvalitního kovu). Elektrický mlýnek na maso téměř vše udělá za vás, takže práce je rychlá a komfortnější.

Ruční mlýnek na maso

Mechanický, respektive ruční mlýnek na maso je klasickým pomocníkem, který byl běžnou součástí každé domácnosti před 20 či 30 lety. Samozřejmě, doba s sebou přináší pokrok, ale někdo na klasiku nedá dopustit. Především proto, že jde o téměř nezničitelný kus železa, který svým jednoduchým principem odvede skvělou práci. Dnešní ruční mlýnky jsou už také kombinací plastů a kovu.

Předem však upozorňujeme, že ruční mlýnek na maso vám příliš energie neušetří. Výsledek práce je totiž závislý na vaší síle. Váš výkon se tedy rovná přímo úměrně výsledku práce. I když jsou už ruční mlýnky na ústupu, stále si najdou svoje využití při mletí máku nebo ořechů. Pokud vám však už máme poradit, vybírejte mezi elektrickými kandidáty.

Ruční kovový mlýnek na mletí masa

Elektrický mlýnek na maso

Tady už můžeme parametrů porovnat víc. Poslední roky si elektrický mlýnek na maso vysloužil v gastronomii skutečně stabilní místo. Restaurace nebo domácnosti, jednoduše mletí masa je s tímto pomocníkem hračkou. Kromě šetření energie ušetříte i množství času.

Nabídka na trhu je však skutečně bohatá a vybrat si dá někdy skutečně zabrat. Je nutné si všímat podstatných parametrů počínaje výkonem, rychlostí mletí, funkcemi, materiálem až po příslušenství.

Jak vybrat elektrický mlýnek na maso

U ručních mlýnků kromě nástavců na hrubost mleté směsi není příliš o čem diskutovat. U elektrických mlýnků je však už nutné brát do úvahy určité parametry.

Vzpomínaný výkon, rychlost mletí, funkce nebo příslušenství mohou z mlýnku na maso vytvořit skutečně multifunkčního pomocníka.

Výběr elektrického mlýnku na maso

Kvalita materiálů

Mlýnky na maso vyrábějí ze dvou materiálů – kov (zejména ocel a litina) a plast. Přestože mlýnek s celopastovým tělem a kovovým jádrem nemusí být špatnou volbou, určitě vám raději doporučujeme mlýnek s kovovým tělem, nebo alespoň z kombinace kovu a plastu. Je samozřejmostí, že mlecí mechanismus a čepele jsou z kovu, stejně tak trychtýř by měl být kovový (často je vyroben z odolného plastu, ten však má tendenci zachytávat pachy). Dobrou volbou je nerezavějící ocel, která se snadno čistí a je hygienická.

Příkon/síla

Na příkonu mlýnku na maso závisí i další parametry. Například rychlost mletí, jakož i samotný výkon. Přirozeně, čím je příkon mlýnku větší, tím je větší i hrubá síla mlýnku.

Příkon se pohybuje od 400 do 2 500 W. Mlýnky s příkonem 400 až 800 W jsou považovány za slabší, při mletí tvrdšího masa nefungují moc dobře a nemohou se pochlubit ani velkou rychlostí mletí. Zlatou střední cestou je výkon 800 až 1200 W, který vám postačí na běžné domácí mletí masa. Stroje si poradí také se šlachami a chrupavkami. S nejvyšším příkonem už se nemusíte obávat ani zpracování velkého množství masa. Potěší rychlostí mletí i schopností pomlít tvrdé a šlachovité maso.

Při vyšším příkonu se zvýšené spotřeby elektrické energie opravdu nemusíte obávat. U těchto přístrojů je spotřeba zanedbatelná. Co můžeme připomenout, je fakt, že vyšší příkon kromě větší síly znamená obvykle i vyšší hlučnost.

Rychlost mletí

Tento parametr se přímo úměrně odvíjí právě od příkonu a síly, kterou dokáže mlýnek na maso vyvinout. Silnější elektromotor dokáže totiž pracovat s vyšší frekvencí, a tedy mlít rychleji.

Tento parametr se udává podle množství semleté hmoty v gramech za minutu. Pohybuje se kolem 1 000 až 4 000 g/min. (modely do domácnosti), ovšem doporučujeme vybírat stroje s vyšší rychlostí mletí (alespoň 1 700 g/min.), a tedy i vyšším příkonem. Profesionální mlýnky na maso zvládnou pomlít i více než 4 000 g/min.

Rychlost mletí masa na mlýnku

Zpětný chod a pojistka proti přetížení

Jde o speciální funkci, která má zajistit automatické vypnutí v případě, že se mlýnek přehřeje. Tato funkce je však praktická i z důvodu, kdy se mlýnek může zaseknout. Zpětným chodem se tak hlavice a šnek uvolní a můžete pokračovat ve mletí. Touto funkcí by měl být vybavený téměř každý mlýnek na maso. Rovněž by měl každý disponovat pojistkou proti přetížení. Dojde-li k přehřátí nebo přetížení, motor mlýnku se vypne.

Pasírování, strouhání i plnění klobás

Není to jen o mletí, samozřejmě prvotním úkolem mlýnku na maso je mletí, ale dnešní mlýnky dokážou zvládnout mnohem víc než jen to. Doprovodnými funkcemi, které mlýnky zvládnou, je například pasírování, respektive jakési odšťavování. Další funkcíu je stejně tak strouhání. Ke každé z těchto funkcí však potřebujete něco navíc.

Příslušenství je důležitým vybavením každého mlýnku na maso. Už jen samotné matrice (kotouče) na mletí jsou velmi podstatné pro požadovanou hrubost mletí. Ideální je, když jsou z nerezové oceli nebo antikoru. Například i na uvedené pasírování nebo mletí ořechů nebo máku. Na strouhání či pasírování jsou vítaným příslušenstvím také tzv. šneci, kteří rotují v hlavici přístroje. Příslušenstvím je například také plnička střívek, respektive trubička na plnění střev klobás.

Příprava domácích klobás na masovém mlýnku

Hmotnost a hlučnost mlýnku

Pro hospodyňky je určitě podstatným parametrem i hmotnost této „mašinky“. Ta je poměrně rozdílná. Záleží také na použitých materiálech. Obvykle jde vždy o kombinaci plastu a kovu. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 3–8 kg. Hmotnost ovlivňuje také i výkon elektromotoru. Hlučnost je ovlivněná především příkonem. Dnešní moderní mlýnky se však už příliš velkým hlukem nevyznačují.

S cenou roste výkon mlýnku

Mluvíme samozřejmě o elektrických modelech. U těch ručních je třeba si všímat kvality materiálu, velikosti i tloušťky mletí. Někde najdete jen jeden děrovací kotouč, někde celou sadu, některé modely jsou větší (č. 5 či 8), některé větší (č. 10, 22 nebo 32). S cenou v tomto případě roste kvalita a od 400-korunového mlýnku nedostanete to, co od modelu za 2 500 Kč.

V případě elektrických mlýnků jsou nejlevnější modely dostupné za cenu 1 000 až 1 500 Kč. S mletím si poradí, ale nedisponují žádným speciálním příslušenstvím. Výkon je obvykle nižší. Pokud investujete do mlýnku na maso kolem 1 700 až 3 000 Kč, získáte stroj se slušenou rychlostí mletí, stabilní konstrukcí a bohatým příslušenstvím. Poloprofesionální a profesionální modely stojí 3 000 a více Kč. Jedná se o univerzální stroje s vysokou rychlostí mletí, vysokou odolností a bohatým příslušenstvím, které zajišťují jejich multifunkčnost.

Recenze chválí Bosch, Tefal, Zelmer i ETA

Mezi spotřebiteli je oblíbených více výrobců. Ke kvalitním produktům řadí mlýnky na maso Bosch, Tefal i Zelmer. Často sahají po modelech z dílny ETA, Sencor a Klarstein ze střední cenové kategorie. Oblibě se těší i značky Kenwood a Catler, a to i přes vyšší cenu. K levným, přesto oblíbeným se řadí mlýnky na maso Silvercrest, Orava či Delimano.

Nejčastější otázky – FAQ

Zajímáte se o výběr mlýnku na maso? Potřebujete poradit s výběrem nebo možnostmi použití? Napište nám do komentáře, co vás zajímá. Rádi vám pomůžeme.

Jak vyčistit mlýnek na maso?

Mlýnek byste měli čistit bezprostředně po jeho použití. Přes mlecí mechanismus „přežeňte“ starší chléb, který nasaje zbytky masa a mastnosty. Mlýnek rozeberte a části, které přišly do kontaktu s masem, omyjte v horké vodě, použijte trochu saponátu.

Čím nabrousím nože v mlýnku na maso?

Dobře k tomu poslouží brusný kámen. Namočte ho a vložte na místo dírkovaného kolečka, točením se nože obrousí.

Jaké maso můžu mlít v elektrickém mlýnku?

V podstatě můžete mlít v mlýnku jakékoli maso. Mělo by však obsahovat co nejméně tuku, protože ten se nalepí na mlecí mechanismus a bude se špatně čistit. Nejlepšího výsledku dosáhnete s kvalitním masem.

Starší modely, které již nejsou v prodeji

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Námořnická modrá a bílá Námořnická modrá a bílá

Modrá v nás vyvolává pocity důvěry, bezpečí a celkové harmonie. Bílá je barvou minimalismu, který je absolutně nadčasový. I díky své neutralitě tvoří bílá barva s "těžší" námořnickou...

Květiny na balkoně - potěší vás i vaše okolí Květiny na balkoně - potěší vás i vaše okolí

Toužíte po oáze květin na vašem balkoně? Po místě, kde se můžete ukrýt před ruchem města a vypít si v klidu kávu? Inspirujte se naší galerií.

Retro obývací pokoj - vsaďte na explozi barev Retro obývací pokoj - vsaďte na explozi barev

Prvky retro stylu nás obklopují každý den. Spojení moderního a retra se líbí nejen mladším, ale i starším ročníkům. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj obývací pokoj oživíte netradičním...



Publikováno dne: 06.11.2018
Posledná aktualizácia: 14.03.2023
Hodnocení článku:
(91%)

V této kategorii najdete i:

Ruční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cenaRuční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cena

Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...

Pokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybratPokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybrat

Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?

Nejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenostiNejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenosti

ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?