Kopr vonný – pěstování v květináči v bytě. Zpracování, skladování, léčivé účinky kopru
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Voňavý, léčivý, chutný a střapatý, to je kopr vonný. Ve slovenské, ale i v zahraniční kuchyni se pokládá za léčivou bylinku a také aromatické koření. U nás se používá převážně jen jeho listnatá část, ale v jiných státech se používají i jeho semínka, která jsou ještě aromatičtější než lístky.
Je to letnička, tedy roste jen v létě, ale pokud by se vám zalíbila jeho léčivá síla, chuť a vůně, můžete ho pěstovat po celý rok uvnitř na kuchyňské lince. Ať už uvnitř, nebo venku, povíme vám, jak na pěstování kopru.
Botanické okénko o kopru
Kopr (Anethum graveolens) je letnička, jednoletka, která patří do čeledi miříkovitých rostlin. Pochází původně z jižního Ruska, ze západní Afriky a z okolí Středozemního moře. Dorůstá přibližně do výšky 1 metru. Rozkvetlý kopr má žluté drobné kvítky, které jsou uspořádané do velkého složeného okolíku, které časem odkvetou a květy nahradí hnědá semínka, kterými se rozmnožuje. Jde o nenáročnou letničku, kterou je, po výsadbě, možné sbírat už za 45 dní. Sbírat se však může i průběžně, a to jako mladý kopr, ještě před kvetením, během kvetení nebo i po odkvetení.
Kopr a jeho druhy
- Hanák – je odrůda, která se v našich podmínkách pěstuje nejsnadněji, a proto asi i nejčastěji. Odrůda Hanák je známá i jako kopr vonný. Dorůstá do výšky až 100 cm a jeho růst trvá přibližně 70 dní.
- Moravan – je další velmi vděčnou odrůdou, kterou lidé pěstují z důvodu dlouhého sběru lístků. Důvodem je to, že Moravanu, ve srovnání s jinými odrůdami, trvá mnohem déle, než kopr přejde do květu, což vede k delší možnosti využívat nať.
Tyto 2 uvedené odrůdy je vhodnější pěstovat na zahradě (samozřejmě, pěstovat je můžete i v květináči, jen to bude náročnější), protože dorůstají do větší výšky.
- Vzhledem na vnitřní podmínky se v interiéru doporučuje pěstovat Compact MINI, což je odrůda kopru, který roste jen do maximální výšky 40 cm.
Jak pěstovat kopr?
Kopr můžete pěstovat přímo ze semínka venku na zahradě nebo v květináči v kuchyni. Nejjednodušší je kopr si koupit jako hotovou rostlinku a starat se o ni. Pokud však patříte mezi lidi, kteří si rostlinky nejraději pěstují sami, potom si kupte semínka kopru a pusťte se do pěstování. Není to náročné, zvládnou to i pěstitelé začátečníci. Aby vám to šlo jako po másle, přečtěte si, co kopr má a co nemá rád. Úplným základem pěstování kopru je jeho odplevelení, zalévání a stříhání.
Ideální stanoviště
Tato voňavá bylinka má ráda sluneční paprsky, které se podílejí na jejím intenzívnějším růstu a jejím aromatu. Pokud plánujete výsadbu na zahrádce, potom vyberte místo, kde nefouká, protože kopr příliš nekamarádí s větrem. V případe bytového pěstování kopru v květináči, zvolte hlubší, nejlépe hliněný květináč středně velkých rozměrů a umístěte ho na slunný parapet.
Vysazení
Kopr vysazujte přibližně v dubnu nebo v květnu, když se už nevyskytují přízemní mrazy a vnější teplota během dne je kolem 15 až 20 °C. Kopr se vysévá přímo do záhonu, a to buď do řádků, nebo do sponu. V případě sponu vysévejte 30 až 35 x 10 cm, okolo 3 až 5 semen. Do řádku se vysévá podobně jako mrkev, ale hustěji než do záhonu, přibližně do hloubky 1–2 cm. Zasypte je zemí a pořádně zalejte vodou. Když chcete mít koprem zarostlou větší část zahrádky, potom jednotlivé řádky kopru by měly být od sebe přibližně 20 cm, což působí jako prevence proti chorobám, protože tak zajistíte vzdušnost kopru a suchou půdu, což má kopr rád. Hustá výsadba totiž přispívá k tvorbě chorob a infekcí.
Přesazení
Kopr, který máte v květináči, můžete přesunout i na zahrádku. Dělá se to cíleně, když už není venku příliš velká zima a kopr by mrazy nepřežil, nebo necíleně, když se vám v květináčích rozroste tak, že je načase ho vysadit ven. Pokud to děláte cíleně, zasejte kopr do rozmnožovacího květináče ještě před koprovou sezónou, a když se oteplí a kopr trochu vyroste, ho přesaďte ven na zahrádku. V případě, že se vám kopr rozrostl, přesaďte ho do většího květináče, přičemž část můžete umístit na zahrádku. Avšak přesazemní realizujte vždy tehdy, když není příliš chladno, takže ne brzy na jaře a ani ne pozdě v létě nebo na podzim.
Nejlepší půda je hlinitá
Kopr má rád propustnou půdu. Určitě bude růst i v jiné půdě, ale nebude se mu dařit tak, jako když ho zasejete do hlinité půdy s dostatkem živin. Velmi negativně na něj působí těžká půda, která má tendenci vodu nepropouštět, ale nasávat a po zalití je ještě dlouho promočená. Nemá rád ani kamenité, štěrkové půdy. Vypěstovat se vám ho podaří i na písčitých, jílovitých půdách, které však musí být zásobované živinami, jsou vlhké, ale ne promočené.
Zavlažování
Kopr má rád pravidelnou zálivku, ale bez problémů se vyrovná i s pár dny bez vody, někdy mu období sucha, dokonce i prospěje. Nelze však podcenit důležitost zavlažování během prvotních fází růstu. Vydatně zalít byste ho měli hlavně po výsadbě, hned jak ho zasypete zeminou.
Hnojení
Co se týká hnojení, kopr nemá velké nároky, ale neznamená to, že ho hnojit nemůžete. Půdu, do které se chystáte zasít kopr, můžete pár dní před samotným výsevem pohnojit. Doporučuje se hnojit hnojivem s obsahem fosforečnanů a draslíku, což zvelebí kopr a navíc působí i jako prevence proti vzniku chorob. Vyhýbejte se hnojivům, která obsahují chlór. Kopr hnojiva s obsahem chlóru nenávidí. Nedoporučuje se hnojit ani kompostem nebo hnojem, protože mohou obsahovat houby, které vyvolávají choroby.
Vybíráme z katalogu
Keramická váza Mauro Ferretti Francesca
Sběr kopru
Koprovou nať můžete sbírat už 6 týdnů potom, když jste kopr zaseli. Sbírat ho můžete v podstatě kdykoliv – ještě před kvetením, během kvetení nebo i po odkvetení. Kopr, který chcete použít okamžitě, se sbírá před kvetením jako mladý kopr. Do mléčných polévek a do zavařenin se přidává kvetoucí kopr, resp. kvetoucí nať, protože se vyznačuje silným aromatem. Nemyslí se tím však sběr, při kterém všechno vytrháte, ale pěkně ostříháte nať tak, aby kopr mohl ještě rozkvést a dozrát do semen.
Semínka se sbírají z hlavních okolíků, když jsou hnědé. Z okolíků se musí uvolnit vymlácením, což jde snáze, pokud se okolíky sbírají během rosy a dosušují se v tenké vrstvě na vzdušném a suchém místě.
Choroby a škůdci
Je pravda, že kopr není náročná rostlinka, dá se rychle a snadno vypěstovat i v náročnějších podmínkách, ale nezřídka ho napadají choroby. Nejčastěji ho ohrožují plísně, škodlivé houby. Největším postrachem je padlí, povrchová nekróza a Cercospora plíseň. Jde o plísně, které jsou pro kopr a další fenyklové rostlinky velmi nebezpečné.
Typické znaky napadení plísní jsou:
- Šedý prášek na kopru způsobuje choroba Erysiphe umbelliferarum. Vyskytuje se zejména tehdy, když je kopr ve vlhkém a teplém prostředí. Toto prostředí vzniká tam, kde se nachází hodně plevele, kopr je příliš hustě zasetý nebo ve sklenících. Choroba se odstraňuje těžko, proto je důležité zakročit co nejrychleji vhodným postřikem. Pokud je plíseň v pokročilém stádiu, postřik nepomůže a je nutné kopr a okolní plevel zlikvidovat. Pozor však, někdy se choroba drží v půdě.
- Peronospora kopru je onemocnění, které se projevuje žloutnutím až zhnědnutím listů. Chorobu poznáte i tak, že na spodní straně listu je bílý povlak. Peranospora, proti které se nebojuje, způsobuje úplné vyschnutí rostlinky. Napadá a infikuje celou část kopru, včetně semen, proto v žádném případě, pokud se vám nepodaří chorobu zastavit, tato semena nevysazujte. Peronospora vzniká podobně jako padlí, na teplých a vlhkých místech.
- Femóza kopru je choroba, se kterou bojuje mnoho slovenských zahrádkářů. Projevuje se jako černá lůžka, tečky na kopru. Chorobu způsobuje houba Phoma Aneth Sacc, která napadá všechny části kopru. Choroba je rychlá, vyvíjí se během 2 týdnů. Přenáší se větrem, deštěm, hmyzem.
- Mšice jsou nejčastějším škůdcem kopru. Na první pohled je vůbec nespatříte, protože splývají s koprem, ale když do kopru fouknete nebo ho trochu požmouláte, začnou vyletovat. Mšice požírají celou rostlinu. Na jejich odehnání můžete použít různé BIO verze postřiků, jako jsou výtažek z kopřivy nebo soda bikarbona či ocet, ale spolehlivějšími jsou postřiky Decis nebo Karate. Zajímavým, ekologičtějším, ale zato účinným postřikem je i Rock Efect.
Prevence proti chorobám a škůdcům
Nejlepší prevencí je čištění od plevele, stříhání v případě vysoké hustoty a přiměřené zalévání, tedy tak, aby půda nebyla příliš promočená. Protože choroby se přenášejí i z výsadby infikovaných semen, výbornou věcí je provést dezinfekci osiva, a to tak, že před vysazením namočíte semínka kopru do vody s teplotou vyšší než 45 °C a necháte je v ní cca 30 min. Tímto způsobem houba zahyne a semínka kopru zůstanou nepoškozená. Praktikujte v případě výsadby do zahrady, ale i do květináče.
Kopr a jeho pěstování v bytě
Pěstovat kopr v bytě nepředstavuje žádný problém. Kupte si semínka kopru a hlubší květináč, nejlépe hrnkový s dírkami na dně, do kterého kopr budete sázet. Dobré je, když dno květináče vyložíte kamínky pro vytvoření drenáže a podložíte miskou. Květináč naplňte do 2/3 lehkou půdou, nejlépe rašelinou, kterou můžete smísit s hlinitou půdou nebo použijte jen čistou rašelinu. Nasypte pár semínek kopru, 3 až 5, zasypte půdou, zalejte a umístěte na parapet, kde dopadá dostatek slunečních paprsků.
Kopr pěstovaný v bytě nevyžaduje speciální péči, stačí, když ho budete optimálně zalévat, tedy tak, aby půda nebyla promočená, ale ani suchá. Namísto zalévání můžete používat i vodní poprašek, stříkání a rosení vodou. Důležitý je ještě pravidelný střih, protože kopr se rychle rozrůstá. Stříhat můžete od okamžiku, kdy kopr dosáhne 10 cm. Odstřižené části můžete okamžitě použít na přípravu jídel, čajů, letních limonád.
Skladování a zpracování kopru
Nasbíraný kopr si můžete přidat přímo do pokrmů nebo ho zpracovat zmrazením, sušením či sterilizovat ho v zavařeninách.
Sušení kopru
Kopr se suší podobně jako jiné bylinky, a to ve svazcích zavěšených za stonky ve visu,v sušičce ovoce a zeleniny, v troubě nebo jen tak, přirozeně na plechu. Přestože sušení kopru má mnoho výhod = můžete uchovat obrovské množství kopru a uskladnit ho tak na dlouhou dobu, nejde o nejvhodnější způsob uskladnění. Sušený kopr nemá tolik účinných látek jako čerstvý. Navíc, jeho chuť je výrazně slabší a ztrácí barvu. Proto, když máte mnoho kopru, namísto sušení doporučujeme mražení.
Zamrazování kopru
Zmrazování je mnohem šetrnější. Stačí odtrhnout nebo ostříhat kopr, umýt, pokrájet nadrobno a uschovat v plastových sáčcích nebo nádobkách v mrazničce. Pokud si dáte kopr zmrazit do plastové nádobky na led, potom namísto ledových kostek budete mít ledový kopr. Tento způsob je praktický, protože jednu kostku můžete rovnou vyklepnout do polévky nebo do jídla a nemusíte vybírat celý sáček s mraženým koprem. Takto uskladněný ho můžete používat na přípravu různých pokrmů, přičemž se neztratí jeho výrazná vůně a chuť a zachováte všechny látky, které se v něm nacházely před zmražením.
Zavaření kopru
Tento způsob se využívá zejména u zavařených okurek, zelí, cibule nebo u nakládaného sýra. Uchováte tak podstatnou část živin, aroma kopru zesílí a jídlu dodá výraznější a zajímavější chuť. Kopr si můžete zavařit i samostatně, stačí vám na to kopr, sladkokyselý nálev a klasický postup sterilizace.
Koprový ocet
Zajímavým uskladněním kopru je příprava koprového octa. Vyrábí se z květů a ze semínek, a to tak, že květy a také kvetoucí nať umyjete, na husto naskládáte do zavařeninové lahve, přidáte semínka, do plna zalejete octem a uzavřete. Ačkoliv se nesterilizuje, vydrží stejně dlouho, jako kdybyste ho zavařili. Můžete ho použít do různých jídel, omáček, polévek, na ryby, maso...
Vybíráme z katalogu
Léčivé účinku kopru
Kopr se skládá ze dvou skupin látek, z monoterpenů a z flavonoidů, které chrání tělo člověka před vznikem a množením volných radikálů, s nimiž se spojuje rakovina.
Pokud máte chřipku nebo oslabenou imunitu a nemáte rádi česnek, můžete použít kopr. Obsahuje množství vitamínu C a je silným ničitelem bakterií a virů. Vyznačuje se vysokým obsahem vápníku, který do velké míry ovlivňuje hustotu a pevnost kostí, čímž bojuje proti osteoporóze. Kromě toho se v něm nachází i mangan, železo, hořčík a vláknina. Při pravidelném pití koprového čaje vás nebude trápit nadouvání, zácpa a ani žádné trávicí problémy.
Kromě uvedených látek obsahuje i vitamín A, téměř všechny vitamíny B-komplexu (B1, B2, B3, B5, B6, B9), sodík, draslík, měď, fosfor a zinek.
Využití kopru v kuchyni
Na kopru je výborné to, že se využívá celá rostlinka, tedy od kořene až po semínka. Kopr můžete použít jako přísadu do mléčných a smetanových polévek, do jogurtových dresinků, jako ingredienci při přípravě ryb. Velkou pochoutkou je i řecké tzatziky. Jen nakrájíte salátovou okurku, přidáte jogurt nebo smetanu, nadrobno rozsekaný česnek, trochu octa, soli a hodně kopru. Kopr si můžete dát jen tak, na chleba s máslem nebo s pomazánkou.
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Hledáte vhodné svítidlo do svého obýváku či kuchyně? Wire závěsné lampy by pro vás mohly být to pravé.
Tyto šikovné triky vám pomohou vytvořit si kuchyň snů plnou úložných prostorů, které vás nebudou stát hotový majetek.
Toužíte po obývacím pokoji, z níž bude sálat radost a energie? Vyměňte bílé, šedé a béžové barvy za červenou a dodejte jí nový život v horkých odstínech! Vaše obývák se změní k nepoznání.
Publikováno dne: 20.03.2023
Posledná aktualizácia: