I kvalitní smaltované hrnce mohou být levné a mít dobré recenze
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Patří smaltované nádobí do minulosti? Pro někoho možná ano, ale věřte nebo ne, smaltované nádobí je opět v módě. Smaltované nádobí totiž nabízí obrovské výhody oproti moderním hrncům z nerezu a dokáže jim klidně konkurovat.
Smaltovaný hrnec určitě není přežitkem z minulého století. Výroba kvalitních smaltovaných hrnců dnes překoná mnohé moderní nerezové hrnce. Pojďme se tedy na smaltované hrnce podívat trochu blíže.
Oblíbené smaltované hrnce
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Altom Charlotta | Zobrazit produkt | |
Perfect Home 11326 10 ks | Zobrazit produkt | |
Belis Bubble sada nádobí 5 ks | Zobrazit produkt |
Smaltovaný hrnec – ověřená kvalita
Výroba smaltovaného nádobí rozhodně nepatří do období vašich babiček a prababiček. Smaltování je technika, která se používí už více než 2 000 roků. Přestože v dávných dobách sloužilo smaltování spíše na výrobu dekorací a šperků než na výrobu hrnců. Zjistilo se však, že smaltováním předmět získává vskutku jedinečné vlastnosti.
Co je vlastně smalt? Jde o materiál, který se začal používat už ve starověkém Japonsku, Indii a Egyptě. Do Evropy se smalt dostal až kolemo 5.–7. století n. l. Smalt je ve své podstatě křemičitá tavenina, která je podobná sklu. Avšak pouze složkami. Vypálením v peci při teplotě minimálně 600 až 800 °C totiž získává celistvý a ochranný povlak hladkého charakteru, který je velmi odolný.
U nás mají smaltované hrnce bohatou tradici. A možná byste nevěřili, ale v mnohých domácnostech se používají dodnes. A to mají přes 60 let. Který nerezový hrnec dnes tolik vydrží? Tradiční výroba smaltovaných hrnců se nikdy nevytratila a funguje dodnes. Smalt je materiálem zdravotně nezávadným a jeho údržba není nijak náročná.
Uchovávání tepla
Jednou z největších výhod smaltovaného nádobí je uchovávání tepla. Pokud jídlo servírujete v hrnci, oceníte to, protože zůstane po celou dobu na stole teplé a pokud by si chtěl dát někdo dupli, nebude si ji muset přihřívat. Netýká se to jakéhokoli smaltovaného nádobí, ale především smaltované litiny.
Není nepřilnavý
Smalt není tak nepřilnavý jako např. teflon, vhodnější je jeho použití při nízkých až středních teplotách. Tehdy jemná vrstva tuku (bez něj vám přípravu jídla ve smaltovaném nádobí nedoporučujeme) pokryje povrch a jídlo připravíte bez obav z připálení. Pokud však k němu dojde, nemusíte se obávat čištění. Smaltovaný povrch stačí nechat odmočit a vyčistit jej pomocí houbičky, čistícího přípravku a vlažné vody. Moderní doba vyžaduje moderní řešení, proto nové smaltované hrnce můžete obvykle mýt v myčce nádobí.
Vyhněte se rzi
Smalt zajišťuje, že nádobí nezrezaví. Samozřejmě není nezničitelný, proto s ním zacházejte opatrně. Z praxe víme, že i když je velmi odolný, za určitých okolností může dojít k jeho poškození. Častými nárazy nebo prudkými změnami teplot dochází k popraskání povrchu smaltovaného hrnce. Pokud je již smaltový povrch porušen, hrnec ztrácí na své kvalitě. Pokud se poškodí zvenčí, hrozí zmiňovaná rez, pokud se poškodí zevnitř, jeho používání již není vhodné.
Použijete jej i na indukčním sporáku
Není to samozřejmost, ale mnohé smaltované hrnce jsou vhodné i pro indukční varné desky. Jde o výhodu, protože indukce je mezi spotřebiteli stále oblíbenější. Ověřte si to už před koupí, jinak budou hrnce použitelné jen na plynu a sklokeramice.
Raději celá sada než jeden hrnec
Od kupování hrnců po jednom vás samozřejmě neodrazujeme, výhodnější je však koupit celou sadu. Vyplatí se vám to cenově i z designového hlediska. Pokud se vám totiž nějaký design zalíbí a začnete si hrnce kupovat po jednom, může se přestat prodávat a vy se k celé sadě už nedostanete. V případě sad naleznete všechny potřebné hrnce v jednom balení. Základem je hrnec o objemu 2 – 3 l, kastrol a rendlík.
Vybíráme z katalogu
Slabé stránky smaltovaného nádobí
Smaltované hrnce jsou však roky prověřené, a i když mají svoje „mouchy,“ lidé jim zůstávají věrní. Především, pravý smalt má perfektní tepelné vlastnosti, je velmi odolný, zdravotně nezávadný a má dlouhou životnost.
Kromě toho, že je nutné zacházet s nádobím opatrně, abyste nepoškodili jeho povrch, měli byste vědět, že povrch uvnitř hrnce postupně (časem) tmavne. Jde o přirozený proces a nezapomeňte, že smaltované hrnce nejsou vhodné do trouby. Smaltu neprospívá ani náhlá změna teploty, proto se vyhněte vkládání teplých hrnců do chladničky či během zimy na balkon. Nedoporučuje se používání kovového náčiní, kterým byste nechtěně mohli povrch znehodnotit, vhodné jsou dřevěné nebo silikonové pomůcky.
Konkurence dnešní doby
Smaltované hrnce to dnes nemají jednoduché. Konkurence je na trhu stále víc, a proto musí bojovat o svoji pozici. Ve zkratce si projdeme i ostatní možnosti, které máte při výběru nádobí do kuchyně. I na základě tohoto porovnání se možná rozhodnete, jaký druh hrnců budete v domácnosti používat.
Nerezové trendy
Asi nejvážnějším konkurentem na trhu jsou nerezové hrnce, které mají moderný design, vysokou odolnost vůči poškození, vydrží dlouho a odolávají i prudkým změnám tepla.
Nerez je odolný vůči nárazům i rezavění. Poměrně odolný je i jeho povrch, který se až tak nepřichytává. Nerezové nádobí má horší tepelné vlastnosti a vodivost tepla. Také na nerezu, pokud není dobře ošetřovaný, vznikají skvrny, které jsou však jen vizuálním faktorem. V nerezových hrncích se nedoporučuje potraviny skladovat v ledničce.
Litinová paráda
Litinovému nádobí kromě vyšší hmotnosti a ceny lze jen těžko něco vytýkat. Možná jen zvýšenou péči. Kromě toho je litinové nádobí velmi odolné, trvanlivé, výborně rozvádí teplo, odolává skvěle i prudkým změnám tepla (vhodné do trouby) a po vypálení se vytváří přirozený nepřilnavý povrch. Vypálení je nutné provést před prvním použitím, kdy do nádobí nalejte olej (aby pokryl povrch) a necháte olej vypalovat. Tento proces zopakujte aspoň 3–5x a následně ho umyjte a osušte. Litině prospíva časté používání.
Vybíráme z katalogu
Měděné nádobí
Dnes je už skutečně raritou. Ačkoli skvěle vodí teplo, je náročné na údržbu. Používat musíte speciální chemické přípravky a nesmí jít ani do myčky nádobí. Nevýhodou je i vysoká cena měděného nádobí. Možná upoutá designem, ale z funkčního hlediska nepřináší oproti konkurenci žádné výhody.
Teflonový zázrak
Všude slycháme, že teflon je skvělý, protože jeho povrch je nepřilnavý, nezapomeňte však na to, že teflon je velmi citlivý materiál, který vyžaduje zvýšenou péči. Kromě toho teflonové nádobí by nikdy nemělo přesáhnout teplotu vyšší než 260 °C.
Jde totiž o syntetický povrch a při této teplotě začíná vylučovat karcinogenní látky. Teflon má svoje výhody, ale ani zdaleka není věčný. Při manipulaci či vaření je třeba na povrch dávat pozor. Nepoužívat kovové předměty, které by povrch mohly poškrábat. Narušená celistvost teflonu totiž způsobuje jeho neúčinnost.
Keramika je zlatá střední cesta
Keramické nádobí se do kuchyně dostává už nějakou tu dobu. Překvapivě to začalo keramickými noži. Trh nabízí hlavně keramické pánve a kastroly, které plní svůj účel velmi dobře. Keramický povrch je přirozeně nepřilnavý, ale nevydrží věčně. Levné keramické nádobí i tu nevýhodu, že povrch se často odlupuje a je velmi citlivý. Keramické nádobí (bílý povrch) se také mnohem náročněji umývá. Pokud čištění není důsledné, vytvoří se vrstvy, které už jen těžko dostanete dolů.
Titanový kuchař
O titanu nelze diskutovat. Počítejte však s tím, že se budete muset pořádně vydat. Stejně jako u litiny i u titanového nádobí nepotřebujete na přípravu jídla téměř žádný tuk. Povrch je nepřilnavý a velmi trvanlivý. Používat ho můžete i do trouby. Má velmi dobrou tepelnou vodivost a odolává i prudkým změnám tepla. Péče o titanové nádobí není náročná. Používejte však ověřené mycí prostředky, abyste povrch zbytečně nedegradovali.
Kolik za nádobí zaplatím?
A jaké jsou ceny jednotlivých druhů kuchyňského nádobí? Vycházíme nejen z nejprodávanějších kusů nádobí v daném segmentu, přihlížíme i ke kvalitě. Připravili jme pro vás přibližné cenové hladiny sady hrnců podle jednotlivých materiálů.
Cena smaltovaného nádobí souvisí s velikostí sady, materiálem (není smalt jako smalt) i od výrobce. Hrnce známých značek jako Sfinx, spojující kvalitu s elegancí, nebo Belis budou dražší než Banquet nebo Orion. Smaltované nádobí si opatříte od 500 do 2500 korun v závislosti na značce. Moderní a pravé nerezové nádobí vás vyjde na 1500 až 2500 korun. Levnější „nerez" je obvykle nerezavějící ocel. V případě nádobí litinového si připlatíte, cena se pohybuje kolem 3000 až 4500 korun za sadu. Měděné nádobí není příliš frekventovaným zbožím, ale pokud se pro ně rozhodnete, pod 2500 korun se určitě nedostanete. Teflonové sady hrnců v nabídce najdete jen těžko. Obvykle koupíte pánev, kolem 800–1200 korun, nebo kastrol v podobné ceně. Kvalitní keramické nádobí je na trhu za přibližně 2000–3500 korun. Stále víc používané titanové hrnce jsou asi nejdražším artiklem. Za čtyřčlennou sadu zaplatíte kolem 4000 až 8000 korun. Kvalitním výrobcem je značka AMT.
Nejčastější otázky – FAQ
Velké i malé, na plyn i na indukci – smaltované hrnce můžete používat léta. Stále máte ohledně jejich výběru, případně použití otázky? Napište nám do komentářů, co vás zajímá.
Mohu smaltovaný hrnec používat v troubě?
Jsou smaltované hrnce bezpečné?
Co je třeba s hrnci udělat před prvním použitím?
Jak vyčistit připálený smaltovaný hrnec?
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Komentáre
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Zda máte doma školkaři nebo již školáka, stolek je pro něj nezbytnou pomůckou - slouží ke kreslení i na psaní, na hraní se i tvoření.
Barva dřeva v kombinaci s bílou je pro kuchyně typická. Pokud nevíte, jakou kuchyni si zvolit, nad touto kombinací byste měli pouvažovat.
Modrá je do ložnice nejvhodnější volbou, protože podporuje spánek. Hodí se na stěny, dekorace i na povlečení. Ověřte si to.
Publikováno dne: 12.04.2019
Posledná aktualizácia: 04.04.2023
V této kategorii najdete i:
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?
Dobrý den, je tu prosím nějaká zkušená kuchařka, která by mi dokázala poradit, podle čeho bych měla vybírat pánvičku, na které by se dalo smažit s minimální vrstvou tuku?
Také jsem se s tímto trápila, chtěla jsem pánvičku, na kterou nebudu muset dávat skoro žádný tuk pro smažení řízků, a narazila jsem na titanovou pánvičku.
Titanovou? Jakou přesně? Dáváte ji i do myčky?
Ano koupila jsem si titanovou pánvičku z eshopu zgastro .cz, a do myčky ji moc nedávám, umývám ji pomocí tzv. tepelného šoku, když stačí pánvičku rozpálit, a potom spláchnout studenou vodou, a všechno z toho sjede.