Jaké kuchyňské nože koupit? Nejlepší odhalí testy i recenze
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Očima běžného spotřebitele ja nákup kuchyňských nožů výprodejovou záležitostí. Sehnat hodně nožů co nejlevněji. Právě cena bývá „nejnáročnějším" kritériem při nákupu kuchyňského nože.
Vězte ale, že i nože by měly splňovat určitá kvalitativní kritéria. Poradíme vám, jak vybrat to nejkvalitnější kuchyňské ostří.
Oblíbené sady nožů
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Fiskars Edge 5 ks | Zobrazit produkt | |
Klarstein Kitano 8 | Zobrazit produkt | |
Tescoma Blok na nože Azza, se 6 noži ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Tefal Ice Force sada nožů 5 ks | Zobrazit produkt |
Jak vybrat kuchyňské nože
Univerzální nůž na všechno skutečně neexistuje. Tendence používat jeden nůž na všechno rozhodně není správná. Pokud s jedním nožem krájíte maso, zeleninu, chléb, máslo a všechno ostatní, děláte obrovskou chybu.
Bez toho, abychom řešili hygienu, nůž, který má svoje určení, ztrácí svoje kvalitativní znaky. Co tedy zvážit jako první? Určitě si definujte použití nože. Následně přicházejí další parametry, které je potřebné zvážit. Tím je především kvalitní materiál, nejčastěji ocel, provedení ostří a tvar čepele. Pokud nejste profesionální kuchař a nestojíte u sporáku 12 hodin denně, faktory jako ergonomické tvarování rukojeti nebo hmotnost nože můžete opomenout.
Keramické nože do kuchyně
Jaké nože do kuchyně? Začneme právě keramickými noži, které jsou často stavěné na piedestal. Vyrábějí se ze směsi oxidu zirkoničitého a keramiky. Tato směs se smíchá s dalšími složkami a následně se tvaruje do výsledné podoby a vypaluje při teplotách přes 1 200 °C a vybrousí se čepel. Keramické nože se vyznačují dlouhotrvající ostrostí, čepel se nelepí na potraviny a mají antibakteriální povrch.
Také je však třeba počítat s křehčím ostřím. I když keramické nože vydrží déle ostré, není to na věky a nůž klasickou bruskou nenabrousíte. Nože z tohoto materiálu se používají všemožně, ale nejlepší jsou na krájení ovoce, zeleniny a sýrů. Čepel je křehčí a krájení masa nebo kostí ji vyčerpává mnohem víc než klasickou ocel.
Výhody keramických nožů
- Nelepivá čepel
- Nepřenáší chutě a aroma
- Zachovává vitamíny
- Delší doba ostrosti
Nevýhody keramických nožů
- Nevhodné pro krájení tvrdých potravin
- Křehká čepel
- Vyšší cena
- Nevhodné do myčky nádobí
Ocelové kuchyňské nože
Při volbě materiálu je ocel nejčastějším řešením. A vůbec ne špatným, ale také je třeba myslet na to, že ne každý nůž z kovu je z oceli a ne každý nůž z oceli ja zároveň i kvalitní nůž. Jak poznat kvalitní nože do kuchyně? Odpovědí je tvrdost oceli. Podle Rockwellovy stupnice tvrdosti poznáme rozsah od 0 do 100 HRC. Čím je hodnota vyšší, tím je vyšší i tvrdost oceli. Rockwell měřil tvrdosť a kvalitu oceli za pomoci diamantového kužele, který tlačil na nůž váhou 150 kg. Následně se změří hloubka rýhy, kterou diamant vytvořil.
Kvalitní nože disponují hodnotou tvrdosti od 54 do 60 HRC. Ocel této tvrdosti je odolná a rezistentní vůči korozi. Existuje několik výrobců, kteří nabízejí skutečně kvalitní nože z kvalitní oceli. Běžné kuchyňské nože, které koupíte v supermarketech za akční ceny, mají tvrdost kolem 45 až 49 HRC. Kvalitní tzv. japonské kuchyňské nože, za které si trochu připlatíte, dosahují tvrdosti až 60 HRC. Známé značky jako KDS, Fiskars, Wüsthof (Solingen) patří k světové špičce. K běžnějším a poměrně kvalitním patří nože od Tescomy.
Výhody ocelových nožů
- Odolnost čepele
- Jednoduchá údržba
- Obnovitelné ostří
- Trvanlivé ostří
- Vhodné pro tvrdé suroviny
Nevýhody ocelových nožů
- Vyšší hmotnost
- Není ocel jako ocel
V rámci materiálů jsou na trhu ještě titanové nože, které jsou odolné, pružné a s nepřilnavým povrchem, ale i se značně vyšší cenou. Specifikem je damašková ocel, která je směsí vzácných kovů. Tyto nože jsou velmi drahé, mají specifické a také dekorační vyhotovení.
Vybíráme z katalogu
Ostří nože
- Nože s hladkým ostřím – tento druh ostří je ideální pro krájení masa a zeleniny. Klasická technika krájení, kolísání nebo pokud chcete sekání, je přesně tím účelem, na který budete tyto nože používat. Není to však jediný účel. Počítejte však s tím, že nože s hladkým ostřím je třeba častěji přebrušovat.
- Nože se zoubkovaným ostřím – úlohou zoubků je zatít se a řezat. Vhodné jsou na mražené maso, tvrdý sýr, chléb, kosti nebo ryby. Na krájení masa v klasické podobě podobným nožem rovnou zapomeňte, maso byste nekrájeli, ale víceméně trhali. Výhodou tohoto ostří je, že ho vlastně nemusíte vůbec brousit. Je třeba však myslet na to, že musí být z kvalitní oceli.
TIP: Chcete si koupit kvalitní nože, které prošly antikorozními zkouškami? Potom hledejte takové, které byli vyrobené v souladu s normou ČSN EN ISO 8442-1.
Délka a tvar čepele
Nečakejte, že nožem na sýr si pohodlně nakrájíte také maso. Toto je domněnka mnohých spotřebitelů. Vždyť ten nůž stál 1000 korun, takže musí zvládnout automaticky všechno. Tak to určitě nefunguje. Nože se dělí do několika kategorií, které mají svoje přesné určení podle délky, šířky a celkového tvaru čepele. Jaké kategorie kuchyňských nožů poznáme?
- Kuchyňské nože na maso – délka 15 až 20 cm
- Kuchyňské nože na loupání – délka pod 10 cm
- Kuchyňské nože na zeleninu – délka 12 až 15 cm
- Kuchyňské nože na chléb – délka více než 20 cm
- Kuchyňské nože na salámy – úzká čepel s délkou až 30 cm
- Filetovací (vykosťovací) nože – tenká, delší čepel cca 15 až 20 cm
- Nože na sýr – délka od 8 do 12 cm s vroubkováním
Rukojeť nože
Uváděli jsme, že pokud nejste profesionálním kuchařem v restauraci, tvar rukojeti není pro vás až tak podstatným. Pokud však přece chcete ergonomicky tvarovanou rukojeť, najdete ji u dražších nožů. Mezi čím se můžete rozhodovat, je hlavně její materiál (plast, pogumování, dřevo).
Rozhodně tím nejběžnějším a ze zkušeností mnohých lidí je to právě plast. Ten je ke kovu přinýtovaný nebo nastrčený. V případě, že je rukojeť jen nastrčená, časem může dojít k jejímu uvolnění. Plastové rukojeti mívají protiskluzovou úpravu (pogumování). Dřevěné rukojeti nejsou až tak trendem. Přenášejí pachy, nejsou tak trvanlivé a také je nelze umývat v myčce nádobí. Posledním druhem rukojeti je kov. Jeho povrch je bez protiskluzové úpravy klouzavější, ale velmi trvanlivý a odolný.
Rukojeť a čepel jsou dvě základní části, které tvoří nůž jako celek. Ten má určitou hmotnost. Tady však záleží na preferencích. Někomu víc vyhovuje těžší, někomu lehčí nůž. Pravda je taková, že nůž by neměl být ani příliš lehký, ani těžký.
Péče o nůž
Nejhorší, co kdy můžete udělat, je skladovat všechny nože vedle sebe. Tímto způsobem nože degradují, jak na kvalitě ostří, tak i na celkové odolnosti. Nože byste měli skladovat ideálně v blocích ze dřeva či plastu. Případně na magnetické liště.
Dobré je nože občas přebrousit. I ten nejostřejší a nejkvalitnější nůž ztrácí na ostrosti a brusný kámen se ho dočká. Na trhu existují také elektrické brusky, které ušetří čas a zbaví vás učení se technice správného broušení na ocílce, ale elektrická brúska mění tvar a i strukturu čepele. A jak poznám, zda je nůž ostrý? Vždy musí překrojit rajče jedním tahem. I když je nůž vhodný i do myčky nádobí, doporučujeme vám ho umývat ručně, osušit a uložit.
Vybíráme z katalogu
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Komentáre
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Všechny odstíny fialové se dají dobře kombinovat s bílými stěnami a doplňky. Do takového mixu zapadne i hnědý nábytek či koberec a podlaha. Přesvědčte se o tom s námi!
Zelený dětský pokoj je vhodnou volbou, ať už vybíráte zařízení pro dívku nebo chlapce. Zelená je optimistická barva, která uklidňuje. Podívejte se, jak dobře v dětském pokoji vypadá.
Černou v koupelně si neví mnoho lidí ani představit. A to i přesto, že působí vskutku elegantně a nadčasově. Nechte se inspirovat.
Publikováno dne: 23.04.2019
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?
Já už si kupuju jen kvalitní nože. Barevné nestojí za nic a ještě se špatně udržují. Kupovala jsem si Gourmet a je poznat, že jsou o dost kvalitnější než obyčejné nože. Takže za mě raději kvalitu a ráda si i připlatím.
Já mám nože od profikuchar.cz a jsem moc spokojená, jsou to opravdu kvalitní nože, ergonomicky tvarované, ostré, vyvážené, prostě ideální.
Taky jsem na ty nože narazila, kterou značku si tam kupovala?
Jsou to opravdu kvalitní nože? vydrží ostré a drží se dobře? chtěla bych nějaké, které doopravdy vydrží.
Kupovala jsem značku premier a jsou opravdu super.
Ahoj, taky bych brala pořádné nože, nepotřebuji žádné barevné, hlavně ostré a kvalitní.
Tak se zkus taky podívat na profikuchar.cz, já jsem s nimi moc spokojená.