Nejlepší palačinkovače? V recenzích vyhrály Guzzanti i Steba
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Palačinky patří k nejoblíbenějším dezertům v našich domácnostech i restauracích. Ačkoliv v našich končinách je známe především ve sladké verzi, ve světě jsou populární i na slaný způsob.
Pokud je připravujete pravidelně, vyměňte starou dobrou pánev za palačinkovač. Kuchyňský spotřebič ušetří váš čas a navíc se budete cítit jako palačinkový profesionál. Víte, které jsou ty nejlepší?
Nejoblíbenější palačinkovače
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Russell Hobbs 20920-56 | Zobrazit produkt | |
Rohnson R-201 | Zobrazit produkt | |
Delimano Joy | Zobrazit produkt | |
Steba CR 36 XXL ✔ PRO NÁROČNÉ | Zobrazit produkt |
Co je palačinkovač a jak funguje?
Palačinkovač je v podstatě tvořený velkou deskou s nepřilnavým povrchem (nejčastěji je to teflon), která je ohřívaná elektrickým vyhřívacím tělesem. To je většinou ovládané jednoduchým termostatem, pomocí kterého můžete nastavit stupeň propečení palačinky. Termostat automaticky vypíná ohřívací těleso při dosažení žádané teploty.
Výhodou přípravy palačinek na palačinkovači v porovnání s pánví je přesnější regulace teploty, což v konečném důsledku znamená méně spálených palačinek a jejich propečení přesně podle chtěné chuti. Palačinkovače s teflonovým povrchem vám navíc dovolí pracovat bez přidání tuku, takže oblíbená dobrota je o cosi zdravější.
Proč se vyplatí investovat do palačinkovače
Palačinkovač není kuchyňský pomocník, který je nezbytný v každé domácnosti, ale má určité kvality, které ocení ti, pro které je příprava palačinek častou záležitostí, ale hodí se i do podniků, ve kterých se palačinky podávají. Tento přístroj má několik výhod, které jistě zaujmou:
- Rovnoměrné rozložení tepla – Destičky palačinkovače jsou ohřívány rovnoměrně, díky čemuž je po celém povrchu teplo rozložené a nestane se tak, že v jedné části budou palačinky nedopečené a na druhé straně se budou připékat.
- Více palačinek najednou – palačinkovač s 2, 4 či dokonce 6 plotnami zvládnou napéct několik palačinek najednou. V podniku tak zvládnou větší nápor objednávek, v domácnosti vám zase výrazně zkrátí čas u sporáku.
- Vaření bez oleje – Teflonové palačinkovače lze používat i bez kapky oleje. Hotové palačinky jsou tak ve výsledku zdravější, bez zbytečného tuku navíc.
- Snadné čištění – I když se to na první pohled nemusí zdát, čištění palačinkovače je jednoduché. Mnohé mají odnímatelné desky, které v případě teflonových desek stačí opláchnout pod horkou vodou.
- Víceúčelový přístroj – Častou obavou při koupi palačinkovače je, že jde o přístroj, který se dá využít pouze pro jediný účel. Kromě přípravy palačinek však ve stejném přístroji lze připravit lokše, ohřát tortilly, osmahnout vajíčka, slaninu, připravit lívance a různé další pokrmy jako na pánvi.
Kritéria pro výběr palačinkovače
Velikost a průměr palačinkovače
Palačinkovače se vyrábějí s průměrem desky 29–35 cm. Pokud máte méně prostoru v kuchyni, vybírejte ze spotřebičů s menším průměrem. V tomto případě si dejte pozor, protože průměr ohřívací desky nemusí vždy korespondovat s průměrem celého přístroje. V některých případech je tělo přístroje menší a v podstatě „skryté“ pod deskou. Tyto palačinkovače jsou kompaktnější a v konečném důsledku zabírají méně místa než ty, které mají ohřívací desku se stejným průměrem, ale vsazenou do těla.
Ohřívací plocha
Plotny palačinkovačů na trhu jsou vyráběny převážně z teflonu a litiny. Oba materiály mají své pro a proti. Desky s teflonovým povrchem jsou známé svou nepřilnavosti, díky čemuž se vám palačinkové těsto nepřilepí. Výhodou tak není jen jednodušší manipulace, ale i zdravější pečení. Pro přípravu palačinek nebudete potřebovat olej, díky čemuž budou obsahovat méně tuku. Nepřilnavý povrch znamená i snadnější čištění pod horkou vodou bez nutnosti drhnutí či použití agresivních přípravků. Při přípravě a čištění si ale dejte pozor na poškrábání povrchu – teflon se po čase může v mikro dávkách uvolňovat do jídla, což je ze zdravotního hlediska nebezpečné. Teflon je tedy sice účinný materiál, který se rychle nahřeje, ale v případě poškrábání může uvolňovat toxiny a jeho efektivita vydrží přibližně 3 – 5 let.
Alternativou teflonu je litina – na trhu je možné dostat palačinkovače s různými litinami, jejichž vlastnosti se mírně liší. Oproti teflonu však jde o materiál s delší životností, dá se používat roky a s jeho používáním se vlastnosti jeho povrchu zlepšují. Právě ze začátku je totiž problém, že se na tomto povrchu jídlo snadno připálí a potrvá nějakou dobu, dokud se na povrchu vytvoří vrstva, která připalování zabrání. Na pečení palačinek je tedy třeba použít olej a vybavit se dávkou trpělivosti v prvních dnech používání. Litina se zahřívá sice déle, ale i své teplo si udrží déle a povrch desky zahřívá rovnoměrně. Nevýhodou litiny je, že její čištění může být oproti teflonu náročnější a z dlouhodobého hlediska je náchylnější na rezivění.
Některé palačinkovače jsou vybavené vyměnitelnými formami, takže na nich můžete připravit i menší a zároveň tlustší lívance.
Počet desek
Nejčastěji se můžete setkat s palačinkovači s 1 nebo 2 plotnami na přípravu palačinek, no větší domácnosti nebo podniky ocení palačinkovače se 4 či dokonce 6 plotnami. Pro běžnou domácnost však úplně stačí přístroje s 1 – 2 plotnami, mezi kterými byste si neměli vybírat jen vzhledem k počtu členů rodiny, ale zvážit i další faktory. Palačinkovače s 1 plotnou jsou skladnější a zaberou méně místa nejen ve skříňce při uskladnění, ale i na kuchyňské lince při přípravě. Zůstane vám tak více prostoru pro jiné činnosti, což ocení zejména menší domácnosti. Jejich nevýhodou je, samozřejmě, že najednou nebudete moci upéct tolik palačinek, jako při větším počtu desek.
Výkon a ovládání
Výkon, resp. příkon většiny palačinkovačů se pohybuje kolem 1 000 W. Mnoho palačinkovačů je proto vybavených nastavitelným termostatem s automatickým vypínáním po dosažení určité teploty a také indikací dosažení této teploty světelnou kontrolkou. Termostat se ovládá otočným nebo posuvným ovládacím prvkem a obsluha je skutečně jednoduchá – displej ani složité ovládací prvky na těchto přístrojích nenajdete.
Ne všechny palačinkovače mají možnost nastavení teploty. Tu je důležité regulovat při rozličné tloušťce těsta palačinek – tenčí se upečou rychle, ale při hrubších je třeba teplotu snížit, aby se rovnoměrně upekli i zevnitř. Zatímco některé mají více teplotních stupňů, většinou v rozsahu od 90 – 100 až po vyšší teploty do 270 °C, u jiných modelů je teplota nastavena automaticky. Manuální nastavení teploty se sejde i když se zařízení rozhodnete používat na více účelů, např. přípravu omelety nebo pražení slaniny.
Doplňky a další funkce
- Kontrolky – Kontrolky slouží jako světelná signalizace toho, že deska přístroje je zahřátá a připravena k použití. Světelným znamením může přístroj indikovat i uvedení do provozu.
- Protiskluzová ochrana – Nožičky přístroje by měly být potaženy gumovou protiskluzovou ochranou. Při lehčím přístroji se vám tak nestane, že byste ho nechtěně posunuli, tedy zabrání se tak nežádoucímu klouzání a pohybu.
- Roztírač na palačinky – Mnohé modely v balení obsahují roztírač na palačinky. Tento dřevěný nástroj ve tvaru písmene T je šikovným pomocníkem na roztírání palačinkového cesta, díky kterému budou palačinky tenké a rovnoměrné.
- Lopatka/obracečka na palačinky – Tento nástroj se vyrábí ze dřeva, kovu, silikonu, nylonu a dalších materiálů. Namísto improvizovaného obracení palačinek vidličkou či jinými nástroji si s lopatkou jednoduše poradíte a palačinky obrátíte bez zbytečného potrhání.
- Odměrka – Pro dosažení rovnoměrných palačinek je třeba použít i správné množství těsta. Mnohé přístroje proto mezi doplňky mají i odměrku na těsto, díky které budete moci dávkovat přiměřené množství.
- Snímatelnost plotny – Možnost odejmout plotnu od přístroje není u všech modelů samozřejmostí, ale je důležitým aspektem při čištění. Takto budete moci varnou plochu jednodušší umýt, aniž byste se museli obávat zasažení elektrických částí přístroje, které by se neměly smočit.
Cena
Neméně důležitým kritériem je i cena palačinkovače. U nejlevnějších modelů s 1 plotnou začíná od 500 Kč, přičemž v průměru se tyto ceny pohybují od 700 do 1 000 Kč. Najdou se i dražší modely, tyto cenově náročnější přístroje jsou vhodnější spíše do kuchyní profesionálů a gastroprovozů, kde se očekává vysoká kvalita a spolehlivý chod zařízení. Cena poroste i s vyšším počtem platí a přibývajícími funkcemi.
Oblíbení výrobci
Mezi nejlépe hodnocené značky palačinkovačů patří palačinkovače Steba, Russell Hobbs, Rohnson, Profi a Clatronic. K dostupným značkám s dobrým poměrem ceny a kvality se řadí Delimano i Tefal. Další oblíbené značky palačinkovačů jsou i Tristar, Ariete, Severin, Klarstein či Guzzanti. Nabídka nejen modelů, ale i značek palačinkovačů je poměrně široká, proto si je opravdu z čeho vybírat a není problém najít model, který bude vyhovovat vašim cenovým požadavkům i dalším očekáváním.
Péče a údržba
Palačinkovač nepatří k těm kuchyňským pomocníkopravdum, které se déle čistí než používají. Péče o něj je skutečně jednoduchá a minimální. Po každém používání stačí důkladně umýt odnímatelnou desku. Při teflonových plotnách se myje měkkým hadříkem nebo houbou bez použití jakýchkoliv agresivních přípravků. Desku stačí často omýt pod horkou vodou nebo použít pouze malé množství běžného saponátu. Při mytí si dejte pozor na drsné houby a drátěnky, které by mohly povrch poškrábat. Litinové plotny se mohou zpočátku připalovat, ale namísto drhnutí nechte připálené místo na pár minut odmočit. Zbytek přístroje stačí otřít vlhkým hadříkem a celá údržba je hotová.
Těsto na palačinky do palačinkovače
Recept na palačinky do palačinkovače se výrazně neliší od běžného palačinkového cesta. Základ je tvořen 5 ingrediencemi – moukou, mlékem, vajíčky, cukrem a solí. Na 0,5 l mléka se zvykne používat alespoň 250 g hladké mouky, 2 vajíčka, 1 – 2 lžíce cukru a špetka soli. Tento základní recept si však lze upravit podle vlastních potřeb a preferencí. Běžnou mouku lze nahradit různými bezlepkovými či celozrnnými alternativami, kravské mléko lze vyměnit za rostlinné, krystalový cukr za vanilkový nebo alternativní sladidlo a vajíčka se ve veganské verzi nahrazují především banány.
Některé hospodyně přidávají do těsta i pár kapek oleje, aby se palačinky nepřipékaly, jiné olejem nebo máslem potřou přímo pánev, resp. desku palačinkovače. Pokud máte teflonový palačinkovač, použití oleje není nutné. Pokud je povrch desky z litiny, hlavně při prvních použitích aplikujte dostatek oleje, aby se těsto pripekalo co nejméně. V různých verzích palačinek se do těsta přidává např. pramenitá minerální voda, kypřící prášek či soda na dodání jemnosti a objemu, ale i kakao, skořice či vanilkový extrakt na dodání příchutě – je jen na vás najít si verzi palačinek, která vám bude vyhovovat nejvíce.
Top 4 palačinkovače podle recenzí a testů
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Barva dřeva v kombinaci s bílou je pro kuchyně typická. Pokud nevíte, jakou kuchyni si zvolit, nad touto kombinací byste měli pouvažovat.
Toužili jste i vy jako dítě po pokoji v podkroví? Pokud máte šanci svému dítěti zařídit pokoj v podkroví, neváhejte. Inspirujte se v naší galerii.
Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...
Publikováno dne: 29.11.2018
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?