Nejlepší pomalé hrnce – Slow cooker pro pomalé vaření

Pomalé vaření? Zní to jako nesmysl, ale vězte, že příprava jídla v pomalém hrnci má enormní množství výhod. Možná si řeknete, že vaření, které trvá celé hodiny nemá význam, ale majitelé elektrického pomalého hrnce by namítali. Proč je pomalé vaření tak oblíbené, jaké benefity přináší a jak vlastně pomalý hrnec funguje?

Slow cooker - pomalý hrnec

Abyste věděli proč jsou pomalé hrnce skvělým pomocníkem v kuchyni a zároveň věděli, jak si vybrat ten nejlepší, přečtěte si naše tipy a rady. Na úvod si vysvětlíme, jak pomalý hrnec nebo slow cooker funguje. Také pro vás mám praktický návod, jak si hrnec pro pomalé vaření vybrat.

Oblíbené hrnce pro pomalé vaření


Co je to pomalý hrnec?

Samozřejmě rychlost do kuchyně bez pochyby patří a stále je nutností. Přece jen konzumní společnost a celkově gastronomie si rychlou přípravu jídla vyžaduje. Pomalý hrnec je ale drobnou výjimkou.

Hrnec na první pohled nepůsobí nijak výjimečně. Lze jej přirovnat ke klasickému hrnci. Rozdíl nastává až v jeho konstrukci. Skládá se z vyjímatelné nádoby, poklice a samozřejmě nechybí ovládací prvky jako termostat či časovač. U většiny hrnců lze dokonce nastavit automatické vypnutí či naopak automatický start. Pomalý hrnec je napájen přes elektrickou síť.

A opravdu trvá příprava jídla v pomalém hrnci tak dlouho? Ano, vaření v pomalém hrnci trvá delší dobu, ale výsledek je kvalitativní na úplně jiné úrovni. Doba trvání se pohybuje v rozsahu jednotek hodin v závislosti na připravovaném pokrmu. V průměru se doba přípravy pohybuje kolem 4 až 12 hodin.

Jak funguje pomalý hrnec

Příprava pokrmů v pomalém hrnci je jednoduchá, podobná přípravě na sporáku, ovšem s tím rozdílem, že suroviny stačí najednou vložit do nádoby a nemusíte se už starat o míchání a přidávání dalších ingrediencí. Výjimku tvoří snad jen pár surovin, které se přidávají až na konci, aby se nerozvařily zda neztratily chuť a aroma. Pomalý hrnec se skládá z ohřívacího tělesa, které ohřívá nádobu. Nádoby se vyrábějí z kvalitních materiálů jako kamenina a mají nepřilnavé vlastnosti. Díky věku na vrchu nádoby se žádná voda neodpařuje, ale sbírá se v hrnci. Vzhledem k materiálu nádoby a způsobu ohřevu je teplota v pomalém hrnci vždy konstantní a rovnoměrná, což zaručuje nejlepší výsledky.

Pokrmy se v pomalém hrnci upravují při teplotě kolem 90 °C, přičemž většinou dovolují rozsah 85–100 °C. I základní modely dovolují výběr mezi 2 mody – nízkou a vysokou teplotou. Vaření na nízkém stupni trvá pochopitelně déle než na vysokém stupni, přibližně 2–2,5x déle. Například pokrm, který na sporáku připravíte za 30 min. se na nízkém teplotním stupni uvaří za 5–6 hod. a na vysokém za 2 hod. Pokrm, který na sporáku uvaříte za 2 hodiny, zase v pomalém hrnci na vysokém teplotním stupni připravíte za 4 hod. a na nízkém za 8 hod. Kromě nízkého a vysokého stupně bývají pomalé hrnce vybaveny i třetím, teplým stupněm, který slouží k udržování teploty jídla už po uvaření.

Vaření kuřecího v pomalém hrnci

Hlavní výhody pomalého hrnce

  • Pomalá příprava jídla při nižší teplotě pomáhá k lepší chuti jídla jakož i k zachování prospěšných látek, vitamínů či minerálů. Maso je šťavnaté a chuť výraznější.
  • Jednoduchost, kterou oplývá příprava pokrmů v pomalém hrnci, je neporovnatelná. Stačí všechno nakrájet, dochutit, vložit do hrnce, zapnout a nejbližších pár hodin se nemusíte o vaření starat.
  • Jídlo se v hrnci nepřipálí.
  • Přípravu jídla si můžete načasovat na příchod z práce domů.
  • Šetříte energii. Pomalý hrnec má mnohem menší spotřebu elektrické energie než většina podobných tepelných spotřebičů.
  • V pomalém hrnci můžete připravovat maso, ryby, polévky nebo pokrmy jako guláš, svíčkovou nebo vývar. Pomalý hrnec má v kuchyni skutečně široké využití.

Tipy na vaření v pomalém hrnci

  • Hrnec naplňte dostatečně – Pomalý hrnec funguje nejlépe tehdy, pokud se naplní alespoň do poloviny, ale ne více než do 2/3 objemu nádoby. Takové množství surovin je ideální pro rovnoměrné rozložení teploty a nejlepší výsledky při vaření.
  • Nekontrolujte jídlo během vaření – Během vaření láká kontrolovat, jak je na tom jídlo v nádobě. Odkrytím pokličky však uniká pára a ztrácí se teplo, čímž se narušuje proces vaření. Každým odkrytím hrnce tak vaření přidáváte dobrých 15–20 min. navíc.
  • Nepřehánějte to s tuky – K vaření použijte minimum oleje a tuků a mastné kusy masa ořízněte více než při běžném vaření. Pomalý hrnec totiž veškerou vláhu udržuje uvnitř a použitím přílišného množství tuků se vám může stát, že pokrm bude plavat v mastnotě.
  • Některé suroviny přidejte až nakonec – Některé suroviny se přidávají až (přibližně 30 min.) před koncem, aby se nerozvařily, neztratily svoji strukturu, chuť nebo vůni. Jde zejména o těstoviny, rýži, ryby, čerstvé bylinky, mléko a smetanu.
  • Ověřte si bezpečnost uvařených jídel – Na konci vaření je vhodné kuchyňským teploměrem zkontrolovat, zda pokrm dosáhl požadovanou teplotu (alespoň 85 °C). A to zejména tehdy, když s pomalým hrncem vaříte poprvé nebo používáte starší přístroj.
  • Omáčky a polévky samy nezhoustnou – Při vaření na sporáku lze zhustit pokrm často jen odpařováním vody z hrnce, ovšem v případě pomalého hrnce zůstává pára uvnitř. Proto bude pokrm ve výsledku řidší než při běžném vaření. Na zhuštění však můžete ke konci vaření použít např. škrob, mouku, smetanu a pod.

Nejlepší pomalé hrnce

Princip, na jakém fungují pomalé hrnce, není ničím náročný. Proto se při výběru vyplatí vsadit především na zkušenosti a reference ostatních uživatelů, kteří mají s tímto zařízením zkušenosti. Nabízíme vám proto ty nejlepší pomalé hrnce, jaké na trhu najdete.

Jak vybrat pomalý hrnec

Při samotném výběru není moc parametrů, které by vás mohly zmást. Důležité je myslet na potřeby, které máte. V tomto případě především objem připravovaného pokrmu. Myslete tedy na objem nádoby, také i příkon, a potom jsou zde určité přídavné funkce, které vám přípravu pokrmu značně usnadní.

Objem nádoby a tvar hrnce

Počet porcí a množství jídla, které chcete připravovat, vám předurčí právě objem nádoby samotného pomalého hrnce. Pomalé hrnce se vyrábějí s různými objemy nádob, od 1,5 až po 7 l. Je důležité podotknout, že pro dosažení nejlepších výsledků při vaření se doporučuje nádobu naplnit do 1/2 až 2/3 objemu. Pokud tedy běžně vaříte pro dva, ale zakoupíte si raději velký, 7 l hrnec i pro návštěvy, při každodenním používání a vaření s poloprázdným hrncem nemusíte mít příznivé výsledky. Velikost pomalého hrnce proto vybírejte podle velikosti rodiny, resp. počtu strávníků ve vaší domácnosti. Pro 2 lidi postačí hrnec do 3 l, pro 4-člennou rodinu hrnec do 5 l a pro 5 a více lidí zase 6–7 l hrnec.

S objemem souvisí i tvar nádoby, protože od něj se odvíjí to, co a jakým způsobem se do hrnce vejde. Tradiční kulatý tvar vyhovuje při vaření polévek a gulášů, ale pokud chcete v přístroji uvařit kuře nebo kachnu vcelku, případně žebírka či jiné větší kusy masa, nejideálnější je oválný tvar. Podobně vyhovující je obdélníkový tvar, který je zároveň i skladnější. Jelikož nákupem pomalého hrnce získáte další spotřebič, který vám bude v kuchyni zabírat místo, ověřte si i jeho rozměry. Zejména při větších hrncích pro více osob se vám může stát, že vám bude v kuchyni zabírat až příliš mnoho místa nebo se vám nevejde do úložných prostorů.

Pomalý hrnec s velkým objemem

Příkon pomalého hrnce

Příkon je parametrem, který souvisí s přípravou jídla a také se spotřebou energie. Pokud je příkon vyšší, pomalý hrnec se rychleji zahřeje a také je příprava o něco kratší. To však není v tomto případě důležité. Nižší příkon sice pokrm připraví pomaleji, což je cílem, ale zároveň má mnohem nižší spotřebu. Slow cooker s příkonem kolem 250 až 500 W je tedy ideální. Samozřejmě vyšší příkon není chybou. Především hrnce s větším objemem disponují příkonem 800 až 1 600 W.

Způsob ohřevu

Jsou 2 způsoby ohřevu, které byste měli při výběru zvážit. Nejčastějším je ohřev zespodu nádoby. Topné těleso se nachází ve spodní části a celé dno nádoby zahřívá rovnoměrně. Ještě lepším způsobem je, pokud pomalý hrnec vyhřívá nádobu i ze stran, čímž se teplo dostává rovnoměrně i v rámci spodní a vrchní části. Co však není výhodné je, když se nádoba klade pouze na topné těleso a teplo působí v určitém místě, avšak nešíří se rovnoměrně po celém obsahu nádoby. Takový způsob ohřevu lze nalézt u levnějších a méně kvalitních modelů a může vést k připalování jídla a nerovnoměrnému vaření.

Výběr pomalého hrnce

Slow cooker a ovládání

Rozlišujeme mezi základním, manuálním ovládáním a ovládáním pomocí přednastavených programů. Základní modely bývají vybaveny jen 4 tlačítky – tlačítko vypnout/zapnout, vaření na nízké teplotě, vaření na vysoké teplotě a udržování teploty. Zahájení vaření i vypnutí po dovaření tedy musíte zvládnout sami. Ovládání to velké míry usnadňuje displej, který zobrazuje základní nastavení a hodnoty.

Pomalé hrnce s přednastavenými programy se však dají zapnout s odloženým startem a po dovaření se mohou samy vypnout nebo přejít do režimu ohřívání. A jelikož dnes už se vše dá ovládat mobilní aplikaci, platí to i pro smart pomalé hrnce. V aplikaci najdete nejen odložený start a ovládání funkcí ze chytrého telefonu, ale často i množství receptů.

Nerezový nebo kameninový pomalý hrnec

Pro výrobu nádoby v pomalém hrnci se používají různé materiály, které mají rozdílné vlastnosti, a tím dosahují i ​​jiné výsledky. Nejčastěji se používá keramika, příp. porcelán, nerezová ocel a hliník. Kamenina či keramika budou těžší, ale nádobu bude možné ohřát v mikrovlnce. Při kovových nádobách to není možné. Materiál by měl mít dobré tepelně vodivé vlastnosti a nepřilnavý povrch.

Při čištění je třeba postupovat opatrně, abyste povrch nádoby nepoškrábali a nenarušily jeho vlastnosti. Co se týče poklice, oblíbené je sklo, protože takto budete mít přehled o tom, jak se jídlo vaří bez nutnosti otevírání nádoby. Nevýhodou skleněných poklic je to, že si musíte dávat skutečně pozor, abyste ji nerozbily, protože najít náhradní pokličku může být problematické. Méně žádoucí jsou poklice z plastu, které jsou neprůhledné a mohou časem měnit kvalitu.

Nerezový pomalý hrnec s velkým objemem

Hrnec pro pomalé vaření a funkce navíc

Funkce, které by rozhodně měly být součástí každého pomalého hrnce, jsou regulace teploty, časovač, automatické vypnutí a funkce ohřevu. Za pomoci digitálního panelu byste tedy měli vědět nastavit potřebné parametry pro důkladnou přípravu pokrmu. Rovněž omyvatelná nádoba v myčce vám dokáže práci značně zjednodušit. Za zmínku stojí i:

  • Rychlé opékání – Tato funkce vám nahradí pánev, na které byste běžně maso nechali před vařením zatáhnout a opražit do zlatova. Můžete opéct i cibulku a zeleninu, díky čemuž dodáte jídlu výraznější chuť. Tuto funkci běžné pomalé hrnce nemají, najdete ji spíše u dražších modelů. Nicméně může být výhodná pro ty, kteří chtějí jídlo připravit pouze v jedné nádobě bez potřeby pánve, resp. ty, kteří nemají k dispozici klasický sporák.
  • Automatické vaření – Prémiové modely mívají předprogramované programy na vaření různých pokrmů, např. dušené maso, drůbež, ryby, polévky, moučníky apod. Na základě zvoleného programu tak přístroj sám upraví teplotu a délku vaření. Vaření tedy může začít na vysokém teplotním stupni a pokračovat na nízké teplotě.
  • Uzamykatelná poklice – Tuto vlastnost ocení ti, kteří by si pomalý hrnec i s jeho obsahem rádi vzali s sebou. Pokud navaříte guláš, který chcete ještě teplý přinést na zahradní párty, stačí uzamknout pokličku a obsah hrnce se vám cestou nevylije. Na místě můžete zase spustit funkci ohřevu a vámi navařené dobroty si zachovají požadovanou teplotu.

Pomalé hrnce CrockPot, Russell Hobbs a Delimano jsou nej

Pomalé hrnce lze zakoupit v prodejnách elektroniky i kuchyňských pomůcek, najdete ho například v Lidli či prodejnách Nay, a mezi často vyhledávané značky patří pomalé hrnce Russell Hobbs, Klarstein, CrockPot, Eta, Orava či Tesla. K levnějším patří například pomalé hrnce Sencor.

Pomalý hrnec - cena

Z hlediska ceny patří pomalý hrnec k levnějším kuchyňským spotřebičům. Nejlevnější pomalé hrnce zakoupíte již od 800 korun. Mívají menší objem a základní funkce. Často se jedná pouze o nastavení nízké a vysoké teploty. Více možností nabízejí pomalé hrnce od 1 200 korun, které již bývají energeticky úspornější, z kvalitnějších materiálů a nabízejí více nastavení a možností.

Nejdražší hrnce na pomalé vaření stojí 2 700 - 6 000 korun. Nabízejí většinou už větší objemy (6 a více litrů) a ještě více funkcí, ale pozor – může se stát, že větší z nich při běžném vaření vůbec nevyužijete. Ne vždy platí, že dražší spotřebič je automaticky i efektivnější a praktičtější, a proto je vhodné si vždy přečíst recenze a ověřit, jaké zkušenosti měli dosavadní uživatelé. A zároveň se vyplatí předem znát, jaká očekávání od přístroje máte, aby se nestalo, že si připlatíte za něco, co není pro vás.

Co ještě při výběru zvážit?

  • Náhradní díly – Pomalý hrnec je jeden z těch kuchyňských spotřebičů, který vám může vydržet dlouhá léta. Avšak každému se může stát, že se mu např. při mytí nádobí vyklouzne skleněná poklice a při pádu se rozbije. Tehdy je nejjednodušší namísto koupě nového přístroje zakoupit pouze náhradní pokličku. Ověřte si proto, zda daný výrobce nabízí náhradní díly (poklice, nádoby) k modelu, který se chystáte zakoupit.
  • Recepty – Někteří výrobci přibalí k pomalému hrnci i příručku s několika recepty pro vaření v pomalém hrnci. Mnozí uživatelé, zejména ti, kteří s vařením v pomalém hrnci teprve začínají, takové praktické receptáře ocení, zvláště pokud jsou vystavěny na míru objemu daného modelu.
  • Praktičnost a údržba – Nenechte se zlákat jen pěkným designem, ale vždy si ověřte, jak prakticky se bude pomalý hrnec používat a čistit. Samozřejmostí by měla být vyjímatelná mísa, jejíž čištění by mělo být snadné. Ne všechny nádoby se dají čistit v myčce, což může být pro někoho problém. Některé nádoby jsou dokonce vhodné pro použití v mikrovlnné troubě nebo na sporáku (plynovém, elektrickém a indukčním).

Hrnec na pomalé vaření v kuchyni

Pomalý hrnec, recepty a zkušenosti

Na základě zkušeností reálných uživatelů lze konstatovat, že pomalý hrnec je velmi oblíbeným kuchyňským spotřebičem. Připravovat v něm můžete polévky, vývary, omáčky, mňso v celku nebo ve formě ragú či soté, klidně můžete v pomalém hrnci vařit marmelády, džemy, ale také těstovinové pokrmy.

Existuje několik receptů, které lidé v pomalém hrnci s oblibou připravují. Například kuřecí polévku či vývar s knedlíky, vepřovou panenku na víně, hovězí ragú s mrkví, ovesnou jablečně-skořicovou kaši či dokonce vepřová žebírka v medové marinádě. Inspirací je na internetu velké množství.

Nejčastější otázky – FAQ

Zaujalo vás vaření v pomalém hrnci? Rozodujete se pro jeho koupi? Potřebujete poradit? Pokud hledáte nejlepší pomalý hrnec pro vás, rádi vám s výběrem pomůžeme. Stačí, když nám dáte vědět v komentářích pod článkem.

Co mohu v pomalém hrnci připravovat?

Někteří výrobci k zařízení přibalí i inspirativní recepty, ale v hrnci na pomalé vaření můžete připravovat obrovské množství pokrmů, polévky, vývary, soté, ragú, guláš, dušené maso, pečené maso, omáčky, krémové polévky, paštiky, džemy a spoustu jiných receptů.

Co je to slow cooker?

Jde o pomalý hrnec, tento název je přebrán z angličtiny a někteří prodejci i výrobci si jej oslovili, jde však o cizojazyčné synonymum k pojmenování pomalý hrnec.

Jsou výkonné pomalé hrnce lepší?

Jejich ohřev je rychlejší, díky vysokému příkonu jsou multifunkčnější a dokážete v nich za krátký čas například uvařit těstoviny, rýži nebo jiné pokrmy. Na druhé straně mají vyšší odběr a při dlouhém vaření je spotřeba o něco vyšší. Obecně jsou však hrnce pro pomalé vaření s vyšším příkonem všestrannější.

Autor článku

Denis Ruščák

Spolehlivost, kreativita, respekt a chuť na sobě neustále pracovat je správný recept, jak si získat čtenáře a zároveň pokračovat. Už od dob střední...


Komentáre

17/09/2019 17:40
Vlasta

pomalý hrnec jsem dostala od frajera k narodky, od té doby vařím jen v něm! ta chuť je nesrovnatelná. potraviny jakoby lépe vynikly, jídla jsou chuťově bohatší a atraktivnější. doporučuji všem, kteří zvažují koupi - je to perfektní pomocník!

Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Paletové sezení - hodí se na zahradu i do domácnosti Paletové sezení - hodí se na zahradu i do domácnosti

Nábytek z palet si lze vyrobit opravdu rychle, jednoduše a poměrně levně. Stačí si prohlédnout naše inspirace a uvěříte, že paletové sezení je stylovým doplňkem každého exteriéru i...

Wire závěsné lampy - moderní svítidla Wire závěsné lampy - moderní svítidla

Hledáte vhodné svítidlo do svého obýváku či kuchyně? Wire závěsné lampy by pro vás mohly být to pravé.

Patrová postel - šetří místo a děti ji milují Patrová postel - šetří místo a děti ji milují

Co dělat, když máte jen jednu dětský pokoj, ale dvou mrňousů? Skvělým řešením, které šetří místo, je patrová postel. Děti ji budou milovat, hrozí však, že se poperou o to, kdo bude spát...



Publikováno dne: 01.03.2019
Posledná aktualizácia: 23.03.2023
Hodnocení článku:
(91%)

V této kategorii najdete i:

Ruční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cenaRuční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cena

Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...

Pokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybratPokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybrat

Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?

Nejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenostiNejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenosti

ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?