Jak poznat nejlepší tlakové hrnce? Poradíme vám!
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Tlakový hrnec měl kdysi v našich kuchyních stabilní místo. S příchodem moderních trendů ve vaření se však používá stále méně. Naštěstí z pultů prodejen a z pomyslných regálů internetových obchodů tyto hrnce úplně nezmizely a koupíte je v různých moderních provedeních.
Používáním tlakového hrnce totiž ušetříte značné množství energie a času. Přečtěte si, jak vybrat ten správný model, který bude vyhovovat vašim potřebám.
Oblíbené tlakové hrnce
Název
Hodnocení
Detail
Tefal Secure5 Neo 6L P2530741 Zobrazit produkt Banquet Allegro 5 l ✔ LIDOVÁ VOLBA Zobrazit produkt Bio Exclusive+ 4.0 a 6.0 l ✔ PRO NÁROČNÉ Zobrazit produkt Orion Profi 5 l Zobrazit produkt
Princip tlakového hrnce
Tlakový hrnec sestrojil už v roce 1679 francouzský fyzik Denis Papin (odtud název „papiňák“). Je to v podstatě tlaková nádoba s odnímatelným deklem (pokrývkou), která je opatřená několika regulačními a bezpečnostními prvky.
Při vaření v běžném hrnci voda, resp. šťáva z potravin uniká ven ve formě výparů, čímž se ztrácí obrovské množství tepla. Vařením v tlakovém hrnci tyto výpary cirkulují a teplo se v hrnci akumuluje namísto toho, aby unikalo ven. První výhodou tlakového hrnce tedy je, že s ním ušetříte energii. Vlivem neustálého ohřevu hrnce se výpary dále rozpínají, čímž stoupá i tlak uvnitř hrnce.
Druhou výhodou tedy je, že hrnec pracuje s vyšším tlakem. Proč je to lepší? Při běžném atmosférickém tlaku (otevřený hrnec) vře voda při teplotě 100 °C – toto je tedy zároveň i nejvyšší teplota, při které můžete v hrnci potraviny vařit. Při vyšším tlaku se ale bod varu vody zvyšuje – v tlakovém hrnci je to cca 120–140 °C. Potraviny v tlakovém hrnci tedy můžete vařit při vyšší teplotě, čímž se zkrátí i doba jejich vaření.
Vybíráme z katalogu
- Ušetříte 129 Kč
Banquet Adagio Sada nerezových tlakových hrnců
Tlakový hrnec MAGNUM 8,5 l, Tescoma
Tlakový hrnec MAGNUM 7 l, Tescoma
Tescoma Tlakový hrnec Ultima+ 6.0 l
Sencor SPR 5500SS Pomalý hrnec
Orion Nerezový tlakový hrnec Profi, 5 l
- Ušetříte -206 Kč
Banquet AllegroTlakový hrnec 3,5 l
- Ušetříte -111 Kč
Banquet Adagio Tlakový hrnec 4 l
Využití a výhody tlakového hrnce
Tlakové hrnce mají všestranné využití, rozhodně jím není pouze dušení rýže či masa, ale také:
- rychlá příprava hluboce zmrazených potravin (např. mražená zelenina v zimě)
- zavařování – sterilizace zeleniny, ovoce, džemů apod. (používejte co největší hrnce)
- příprava vícera druhů jídla najednou pomocí oddělovací přepážky (nemusí být součástí balení každého hrnce)
Vaření v tlakovém hrnci má mnoho výhod. Kromě šetření energie je výhodou i už uvedená kratší doba vaření. A že je to nějaké zkrácení, vždyť můžete ušetřit až 75 % času. Tak například vepřové maso v běžném hrnci dusíte cca 60–70 min, přičemž v tlakovém hrnci postačí půlhodinka. Dušení bílé rýže můžete zkrátit z běžných 20 min na pouhých 5 min, ale i luštěniny, které jsou už tradičně nejnáročnější na dobu vaření budou hotové už za třetinu času.
Např. uvařit čočku v běžném hrnci trvá asi 30 min, v tlakovém 5 až 10 min a velkou fialovou fazoli nebudete muset v hrnci trápit hodinu a půl – postačí půl hodiny, aby změkla. Další kapku energie můžete ušetřit tím, že odstavíte ohřev pod hrncem, ale nevypustíte hned tlak a hrnec necháte pár minut stát. Využijete tak zbytkové teplo na dovaření pokrmu, jen pozor, abyste jídlo nerozvařili – správné načasování chce trochu cviku.
Další výhodou tlakového hrnce je, že při vaření se z jídla nevytrácí vlhkost. Jídlo tak zůstane šťavnatější, svěžejší a také se z něho nevytratí tolik vitamínů a minerálních látek než při běžném vaření.
Tlakový hrnec a bezpečnost
Při vyslovení slovního spojení „tlakový hrnec“ se mnoho amatérských kuchařů začne křižovat. Jsou tedy tlakové hrnce skutečně bezpečné? Pravda je, že od časů, kdy si je pamatujeme z kuchyní našich mám a babiček nám prošly z hlediska bezpečnosti i komfortu obsluhy kus cesty.
U běžného tlakového hrnce najdete zpravidla ovládací ventil na nastavení vaření bez tlaku, s tlakem, resp. s možností nastavení úrovně tlaku. Při jeho překročení tento ventil odpustí část páry, dokud tlak neklesne pod požadovanou hodnotu. Bezpečný tlakový hrnec disponuje také pojistným přetlakovým ventilem, který vypustí přebytečný tlak v případě, že ovládací ventil selže (např. když se ucpe nebo opotřebuje).
Také by neměla chybět bezpečnostní pojistka proti otevření v případě, že je hrnec pod tlakem. Nehrozí tak opaření unikající párou. Dobrý tlakový hrnec má pokrývku s několikanásobnou pojistkou a kvalitním těsněním, které zajistí, že pokrývka bude držet pevně a odolá pracovnímu tlaku uvnitř hrnce. Nemusíte však mít obavy, že při selhání ventilů by došlo k roztržení hrnce – v tomto případě totiž zvýšený tlak unikne právě přes těsnění pokrývky, které je slabší než samotný plášť hrnce.
Protože tlakový hrnec je dost těžký, důležitým bezpečnostním prvkem jsou i pohodlné, pevné a izolované rukojeti. Nezapomínejte však, že hrnce s plastovými rukojeťmi, které nejsou odnímatelné, nepatří do trouby. Mohly by se totiž vlivem tepla roztavit nebo by se z nich mohly uvolnit nebezpečné výpary.
Tlakový hrnec i všechny jeho komponenty jsou vždy testované na mnohem vyšší tlak, než jaký je maximální možný tlak při vaření. Je nanejvýš důležité si před prvním vařením nastudovat návod na použití. Minimalizujete tak bezpečnostní riziko způsobené případnou chybou v obsluze. Nezapomínejte ani na fakt, že vaření a manipulaci s tlakovým hrncem by se měly věnovat výlučně dospělé osoby. Pokud chcete učit vařit vaše děti, zkuste to raději bezpečněji s obyčejným hrncem.
Materiál tlakového hrnce
Nejlepším materiálem je, samozřejmě, nerezová ocel. Kromě toho, že je pevná, je také tvrdá a odolná vůči poškrábání. Také je antibakteriální a chuťově neutrální – neabsorbuje do sebe chutě jídla. Existují i hrnce z tlustého hliníku s vhodnou povrchovou úpravou (čistý hliník se nemůže používat na výrobu nádobí). Co se týká indukčního ohřevu, je lepší si předem ověřit, zda daný hrnec je na konkrétní způsob ohřevu vhodný.
Tlakové hrnce jsou zpravidla vhodné na umývání v myčce nádobí až na některé citlivé části jako pokrývka s bezpečnostními pojistkami nebo těsnění.
Jaký objem hrnce si vybrat?
Pro přípravu jídla v tlakovém hrnci je nutné vždy použít určité množství vody (závisí to na množství surovin a teplotě vaření). Hrnec byste zároveň neměli naplnit surovinami až po vrch, ale jen do cca dvou třetin, případně když vaříte potraviny, které zvětšují svůj objem (např. rýže, těstoviny), naplňujte ho jen do poloviny. Při výběru hrnce je tedy na místě myslet i na určitou rezervu v objemu.
Běžně seženete hrnce od malých s objemem 2,5 l až po větší cca 8litrové. Pokud vaříte pro sebe, případně i pro partnera nebo partnerku, bude vám stačit hrnec s objemem do 5 l. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu vyhoví hrnec od 6 l, a pokud vaříte pro velkou rodinu nebo toho obvykle sníte víc, sáhněte po hrnci s objemem 8 l.
Ceny tlakových hrnců
Ty úplně nejlevnější modely tlakových hrnců s malým objemem koupíte už za cenu kolem 50 eur, za kvalitnější dáte 100 eur a víc. Výjimkou nejsou ani ceny přesahující 200 eur za skutečně špičkové výrobky. Při zvažování koupě levných tlakových hrnců se však zamyslete, zda není lepší zvolit raději hrnec od ověřeného výrobce kuchyňského nádobí, u kterého budete mít jistotu, že je spolehlivý a bezpečný.
Oblíbené tlakové hrnce
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Tefal Secure5 Neo 6L P2530741 | Zobrazit produkt | |
Banquet Allegro 5 l ✔ LIDOVÁ VOLBA | Zobrazit produkt | |
Bio Exclusive+ 4.0 a 6.0 l ✔ PRO NÁROČNÉ | Zobrazit produkt | |
Orion Profi 5 l | Zobrazit produkt |
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Malá či velká botník, určitě by neměla chybět ve vaší předsíni. Jde o prakticky kousek, který vám pomůže udržovat pořádek a mít přehled ve vaší obuvi. Botník ve formě skříňky nebo...
Máte ve své předsíni zrcadlo? AK vám v ní chybí, měli byste to co nejdříve napravit. V galerii najdete inspirace, kam ho do místnosti umístit.
Barva dřeva v kombinaci s bílou je pro kuchyně typická. Pokud nevíte, jakou kuchyni si zvolit, nad touto kombinací byste měli pouvažovat.
Publikováno dne: 22.03.2019
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...
Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?
ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?