Nejlepší zavařovací hrnce. Poradíme, jak vybrat hrnec na zavařování s teploměrem

Zavařování potravin patří mezi klasické sezónní aktivity. Pomáhá nám uskladnit úrodu, jejíž plody si můžeme užít například během zimy. K tomuto účelu se využívá sterilizace surovin. Klasické zavařovací hrnce zná každá hospodyňka, která má ve spíži sterilizované okurky, meruňky, broskve či červenou řepu. Elektrický zavařovací hrnec je však něco, co zavařování dokáže výrazně usnadnit.

Zavařovací hrnec na zavařování okurek či kompotů

My jsme si pro vás připravili praktický článek, ve kterém naleznete vše důležité o výběru kvalitního zavařovacího hrnce. Porovnali jsme také klasické a elektrické hrnce pro zavařování. Proč se elektrický hrnec na zavařování vyplatí? Jaké jsou jeho výhody? Více v našem textu.

Oblíbené elektrické hrnce na zavařování


Zavařování hrušek, třešní, okurek či hřibů

Proč to vlastně dělat? Vyplatí se v dnešní době zavařování potravin? V dnešní době jsme v supermarketech doslova zahlceni čerstvou zeleninou a ovocem, a to bez ohledu na to, zda je sezóna nebo ne. Na pohled vypadá vše velmi pěkně a chutně, ale při jejich pěstování je použito množství škodlivých chemikálií, které výrazně redukují celkovou kvalitu dané potraviny. Proto je výborné, když si můžeme sami vypěstovat mnohem zdravější produkty, zavařit si je, odložit a přitom se nebát, že by se nám pokazily. Nejde o žádnou novinku, vždyť babičky a ještě jejich babičky zavařovaly mnohé plody, které zahrada dala.

Při zavařování jsou potraviny vystaveny velké teplotě, aby se tak eliminovaly škodlivé bakterie, které by mohly znehodnotit ovoce/zeleninu. Pod vlivem vysoké teploty přilne víčko ke sklenici, čímž se zamezí přístupu vzduchu. Díky tomu nedojde k procesu oxidace a potraviny vydrží konzervované delší dobu. Celý tento proces se odehrává v zavařovacím hrnci, klasickém či elektrickém. Při zavařování potravin je velmi důležitá hygiena, kontaminované suroviny začnou v láhvi hnít nebo plesnivět.

Když máme zavařené, tak zavařovací sklenice jednoduše odložíme a můžeme si tak nechat zásobu vitamínů na zimu, kdy nám to padne víc než vhod. Sami si určíte poměr použitých ingrediencí, podle typu zavařované suroviny, a můžete si je dávkovat přesně podle vaší chuti. Další výhodou je praktičnost, protože si takové zavařeniny můžete kdykoli vzít s sebou na cestu. Sklizeň díky tomuto padne k užitku a zároveň chutné zavařeniny umíte i darovat a udělat radost.

Zavařeniny na zimu

Co všechno můžu v zavařovacím hrnci sterilizovat?

Zřejmě jen stěží budeme hledat potraviny či suroviny, které by se nedaly zavařovat. Sterilizací se totiž dosáhne prodloužení trvanlivosti u většiny surovin a potravin, proto můžeme opravdu mluvit o tom, že zavařování nemá mnoho omezení. Vždyť zavařovat dokonce můžete i masové výrobky. Stačí mít inspiraci a správný recept na zavařování.

Co k zavařování potřebujeme? Především je to surovina, kterou chceme sterilizovat. Dále jsou to sklenice na zavařování nebo větší láhve na zavařování. V neposlední řadě zavařovací hrnec.

Ovoce – hrušky, jablka, třešně, višně, ostružiny, rybíz, jahody, meruňky, broskve, hrozny, borůvky, brusinky, švestky a jiné.

Zelenina – okurky, mrkev, křen, česnek, cibule, řepa, řepa, dýně, patison, rajčata, květák, zelí, kedluben, okurky a jiné.

Zapomínat není třeba ani na zavařované masové výrobky, uzeniny, ryby, houby, saláty, čalamády, přetlaky a v neposlední řadě džemy či marmelády.

Vybíráme zavařovací hrnec, jak na to?

Přestože by se mohlo zdát, že v tomto segmentu příliš mnoho produktů nebude, na výběr je toho víc než dost. V následujících odstavcích si proto vysvětlíme, které parametry při výběru hrnce pro zavařování sledovat. Porovnáme si také klasický a elektrický hrnec pro zavařování.

Klasický zavařovací hrnec

Standardní hrneic na závaření funguje tak, že do něj vložíte sklenice na zavařování naplněné samotnou recepturou, postavíte jej klasicky na plotnu, no a čekáte než se vyhřeje na dostatečnou teplotu. Teplotu sledujete za pomoci mechanického nebo digitálního teploměru. Problémem je, že tento proces musíte pravidelně kontrolovat, aby byla teplota při zavařování stabilní. Klasický zavařovací hrnec tedy vyžaduje dozor nad celým procesem zavařování.

Jednou z možností je také zavařování v troubě, které vám dokáže ušetřit čas. Výhodou je, že při zavařování dokážete udržet stabilní teplotu díky termostatu. Zavařovací sklenice jednoduše vložíte do plechu a řídíte se recepturou, kterou jste si našli. Doporučujeme zavařovat v elektrických troubách se zapnutým horním a dolním ohřevem.

Elektrický zavařovací hrnec

Obsluha elektrické varianty hrnce na zavařování je mnohem jednodušší. Nalijte vodu, vložíte do hrnce sklenice či láhve, nastavíte si požadovanou teplotu a časovač vás na konci zavařování upozorní jasným zvukovým signálem. Snad největší nevýhodou oproti klasickým hrncům je jejich vyšší pořizovací cena. Elektrické hrnce na zavařování jsou však navíc univerzální a můžete je použít při vaření čaje nebo při přípravě vařeného vína.

Výhodou je, pokud hrnec disponuje výpustným ventilem, kterým můžete z hrnce vypouštět vodu. Zmíníme i malý tip týkající se výpustného ventilu. Je dobré, když je umístěn na boku a hlavně co nejníže. Pokud je umístěn vysoko, tak bude vypouštění vody problematičtější. Vnětil můžete používat ik čepování jiných nápojů.

Zavařovací hrnec s vypouštěcím kohoutkem

Objem hrnce na zavařování

Obvykle se zavařovací hrnce prodávají s objemem 15 až 30 litrů - výše jste se už mohli dočíst, co takový objem znamená a kolik sklenic dokáže pojmout. Toto číslo však není úplně přesné – záleží na tvaru sklenice i hrnce.

Někdy může být tvar sklenic "nekompatibilní" s hrncem, a proto se do něho může vejít méně sklenic jak výrobce udává. Sklenice se při zavařování ukládají do dvou "poschodí", a proto si určitě ověřujte i výšku.

Smaltovaný či nerezový zavařovací hrnec

Tady si můžeme vyberat mezi smaltovaným povrchem nebo nerezovou ocelí, tedy nerezem. Posmaltovaný povrch se nachází zejména u levnějších zavařovacích hrnců a už z toho nám vyplývá, že nerez se jen těžko může rovnat. Je pravda, že takový vzhled má jistý šmrnc, ale je náchylný na škrábance a jiná poškození. V podstatě má podobné vlastnosti jako smaltované hrnce.

Nerezová ocel je mnohem odolnější, má delší životnost a mnohem lépe se čistí jak zvenku, tak zevnitř. Zároveň má perfektní tepelnou vodivost. Pokud si potrpíte na perfektním vzhledu, tak mínusem mohou být to, že na oceli je vidět otisky po dotecích. Pozor však na levnější zpracování, některé nerezové zavařovací hrnce jsou z tenkého nerezu, který má tendenci se deformovat.

Nerezový zavařovací hrnec

Příkon a zabezpečení

Ideální hodnota příkonu by měla být aspoň 1 500 až 2 000 W. Jedná se o důležitý faktor hlavně z praktického hlediska, protože při tomto příkonu nemusíte dlouho čekat, až se voda ohřeje na požadovanou teplotu.

No a i když je práce praktická, tak stále musíme dbát na bezpečnost. Ideální jsou pojistky proti spuštění na sucho nebo proti vyvaření. Co se týká jednodušší manipulace, tak pomohou i tepelně izolované rukojeti.

Hrnec na zavařování s teploměrem a časovačem

Jednou z největších výhod elektrických multifunkčních hrnců pro zavařování je, že celý proces je automatizovaný. Od okamžiku, kdy vložíte zavařovací sklenice do hrnce, se o teplotu a čas přípravy stará sám hrnec. Vaším úkolem je nastavit požadovanou teplotu za pomoci mechanického nebo digitálního termostatu. V neposlední řadě, čas přípravy umíte kontrolovat časovačem. Po skončení se zavařovací hrnec vypne a dokonce vás může upozornit akustickým signálem. Ovládání může usnadnit i digitální nebo LCD displej.

Kromě toho můžete narazit také na další praktické funkce, jako například odložený start. Můžete tedy nastavit odklad procesu zavařování a hrnec začne zavařovat až ve vámi požadovaném čase.

Jednou z možností je například také nepřetržitý chod. Tuto funkci můžete využít při zavařování masných výrobků nebo při vaření vína, punče či čaje. Zmiňovaný výpustný ventil je také velkým benefitem tohoto typu elektrických hrnců.

Elektrický zavařovací hrnec

Zavařovací hrnec Domo, Klarstein či Silvercrest - cena

Při výběru se na trhu setkáte s více výrobci zavařovacích hrnců. Najdete mezi nimi tradičnější výrobce, ale i méně známé značky, které se však na tento segment specializují.

Velmi populární jsou hrnce na zavařování Domo, které mají na trhu realtivně dobrou nabídku. Známé jsou i kvalitní nerezové zavařovací hrnce Klarstein či často vyhledávaný elektrický zavařovací hrneic Lidl, což je ve skutečnosti privátní značka hrnce pro zavařování Silvercrest. V nabídce se setkáte i se značkami jako Hyundai, ECG, Adler, Concept či ETA.

Kolik stojí kvalitní zavařovací hrnec? Cena závisí na objemu či výkonu zavařovacího hrnce. Levnější elektrické hrnce na zavařování koupíte od 900 do 3 100 Kč. Natrefíte na menší objemy hrnců do 15 či 20 litrů, ale i na větší hrnce s kapacitou 30 litrů. Nejlepší zavařovací hrnce však naleznete v cenovém rozpětí od 3 100 do 5 500 korun. Zde jsou výkonné modely s funkcemi, nerezovou konstrukcí a také jsou vybaveny LCD displeji.

Nejčastější otázky – FAQ

Plánujete zavařovat? Chcete vyměnit klasický hrnec na zavařování za elektrický zavařovací hrnec? Rádi vám poradíme. Máte-li dotazy, zapojte se do diskuse pod článkem a rádi vám odpovíme. Budeme také rádi, pokud se podělíte o své zkušenosti se zavařováním či konkrétními recepty na zavařování.

Potřebuji elektrický hrnec na zavaření?

V případě, že zavařujete během sezóny hodně a často, tuto možnost se určitě vyplatí zvážit. Naopak, pokud čas od času zavařujete okurky či lečo, vystačíte si is klasickým hrncem na zavařování, například značky Tescoma.

Proč je elektrický hrneic lepší než klasický hrnec pro zavařování?

Dokáže udržet stabilní teplotu a monitorovat dobu zavařování. Vaší jedinou roli je zavařovací sklenice do hrnce vložit a následně je z hrnce vyjmout. Celý proces zavařování je rychlejší a jednodušší.

Mohu v elektrickém hrnci vařit i víno?

Ano, výhodou elektrického hrnce je, že má víceúčelové využití. Můžete jej využívat k vaření vína, punče, čaje či přihřívání polévky.

Oblíbené zavařovací hrnce

Autor článku

Jaroslav Uram

K psaní článků jsem se dostal už na gymnázium a za těch pár let se z toho vyvinulo skvělé hobby a mám v plánu ho naplno rozvíjet i nadále. Na psaní...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Dřevěné umyvadla Dřevěné umyvadla

Patříte k těm, kteří se v bytovém designu chtějí odlišit a rádi volíte netradiční řešení? Máte rádi krásu a praktičnost dřeva? Pak je pro vás dřevěné umyvadlo jako stvořené!

Dětský pokoj v podkroví - vytvořte dítěti vhodný prostor na všechny aktivity Dětský pokoj v podkroví - vytvořte dítěti vhodný prostor na všechny aktivity

Toužili jste i vy jako dítě po pokoji v podkroví? Pokud máte šanci svému dítěti zařídit pokoj v podkroví, neváhejte. Inspirujte se v naší galerii.

Žlutá ložnice - výběr, který neobanujete Žlutá ložnice - výběr, který neobanujete

Máte rádi žlutou barvu? Pak by neměla ve vaší ložnici chybět. Povzbudit vás spánek a krásně prosvětlí místnost. V žluté ložnici se budete cítit komfortně.



Publikováno dne: 11.11.2018
Posledná aktualizácia: 28.03.2023
Hodnocení článku:
(90.6%)

V této kategorii najdete i:

Ruční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cenaRuční napařovač oděvů Philips, Tefal, ETA nebo Orava – recenze, test, zkušenosti, cena

Napařovače oděvů se používají jednoduše, nepoškodí vaše oblečení a vzít si je můžete kamkoliv s sebou. Proč se vyplatí sáhnout po napařovači, jak postupovat při jeho výběru, jak ho...

Pokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybratPokojový WiFi nebo manuální termostat pro podlahové topení, radiátor nebo kotel? Poradíme, jak vybrat

Termostat je přímou spojkou mezi vámi a kotlem nebo jiným topným tělesem. Kdy se vyplatí pouvažovat nad novým termostatem a jak ho vybrat?

Nejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenostiNejlepší ANC sluchátka s aktivním potlačením hluku – recenze, test, zkušenosti

ANC patří k technologiím, o kterých zatím neslyšel každý, ale brzy se stanou nezbytnou součástí téměř každých sluchátek. Co přesně znamená aktivní tlumení hluku?