Správná údržba a péče o litinové nádobí zaručí jeho dlouhou životnost
Litinové nádobí je kvalitní a poskytuje množství výhod. Pokud víte, jak se o litinové nádobí starat tak, aby vydrželo co nejdéle jako nové a plně funkční, vydrží vám dlouhé roky.
Chcete vědět, jak na to? Podělíme se s vámi o to, jak se o nádobí správně starat.
Oblíbené litinové pánve
Jaké to je litinové nádobí?
Litina je materiál, který vzniká ze slitiny železa a uhlíku. Vyrábí se v různých formách, závisí na tom, pro jaký účel. Surová litina se využívá i na výrobu litinového nádobí. Jde o chemickou alternativu k nelepivému teflonu, která je levnější než nádobí z nerezové oceli. Litinové nádobí je vhodné na přípravu různých jídel, koláčů, zákusků, pizzy, těstovin, masa, můžete v něm péct, smažit, dusit, napařovat. Dokonce, protože je odolné vůči vysoké teplotě, i flambovat.
Výhody litinového nádobí
Před tím, než budeme mluvit o tom, jak se starat o litinové nádobí, byste měli poznat výhody, které se s litinou pojí. Oproti jiným nádobím má litinové nádobí mnoho pozitivních stránek, které to jsou?
- Vysoká kvalita – litina je tvrdý a vysoce odolný materiál, jídlo se na něj nepřilepí a nepoškodí ho ani poškrábání nožem nlebo ostrým předmětem.
- Rychlé a chutné vaření – litina udržuje naakumulovaný horký vzduch, který využívá na přípravu jídla. Jídlo bude mnohem rychleji připravené, šťavnaté a uvařené nejen na povrchu, ale i ve středu.
- Šetří zdraví – ani během dlouhého vaření a vlivem působení vysoké teploty se neuvolňují z litiny žádné toxické látky, které by se dostávaly do jídla a následně do našeho žaludku. Potraviny vařené v litinovém nádobí budou naopak obohacené o železo.
- Širokospektrální využití – některá nádobí nejsou kompatibilní s indukčními deskami. Pokud si koupíte litinové nádobí, máte klid, protože litina je materiál, který se pokládá za univerzální. Můžete ho použít na jakýkoliv typ desky, sporáků a vařičů, na indukční, sklokeramické, plynové a také do všech trub.
- Udržuje teplo – litinová pánev, nebo litinový plech nebo pekáč, funguje tak, že když v ní jídlo necháte, zůstane ještě dlouho teplé.
- Rychlá a jednoduchá údržba – o litinové nádobí je sice třeba se starat trochu jinak než o klasické, ale na jeho údržbu vám určitě bude stačiť mnohem méně prostředků a energie. Postačí vám jen papírová utěrka, jemný kartáč, trocha vody a olej.
- Dlouhověkost – tradice a roky zkušeností ukázaly, že litinové nádobí vydrží jako nové až několik let, odborníci na pevnost a odolnost materiálů mluví až o době 10 let. V porovnání s ostatními materiály, z nichž se nádobí vyrábí, ušetříte spoustu peněz, protože tradiční teflonovou pánev je třeba měnit mnohem častějši.
- Cena – prvotní investice do nádobí je sice vyšší, ale když vezmeme do úvahy, kolik taková pánev vydrží a co je nutné na její údržbu, je její koupě mnohem výhodnější než např. koupě teflonové pánve. Litinové nádobí vydrží 10 let bez jakéhokoliv poškození.
Datum:
Kvalitní kuchyňské nádobí by v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Často se soustředíme na moderní a designové spotřebiče, pěkný příbor a kvalitní prostírání. Zanedbává se to nejdůležitější. Nádobí, v němž jídlo připravujeme. Máte doma litinovou pánev?
Číst celý článek
Víc železa v krvi díky litinovému nádobí
Největším přínosem originálního litinového nádobí je, že obohacuje jídlo o železo, které sehrává v těle člověka nekolik důležitých rolí. Tou nejdůležitější je okysličování krve. Pokud ho je v těle málo, člověk má anémii (chudokrevnost). Přestože některé potraviny obsahují železo, např. špenát, brokolice a maso, vařením se z nich železo ztrácí. Výhodou litinového nádobí je, že i když se ztratí železo z jídla, díky surové litině se jídlo o železo znovu obohatí. Musí to být však nádobí ze surové litiny, které je vyrobené za přísných výrobních podmínek a splňuje nejvyšší kvality.
Věděli jste, že vědci přišli na to, že jídlo připravené v nádobách z litiny obsahuje až o 26 % více železa, než když je připravováno v klasických nádobách na vaření? Takto jednoduše umíte pomocí litinového nádobí zvýšit denní příjem železa a nepotřebujete k tomu ani doplňky stravy.
Údržba litinového nádobí
Úplně prvním krokem, jak realizovat údržbu litinového nádobí, je přečíst si návod k jednotlivému typu nádobí, v němž najdete konkrétní návody a postupy, jak se o něj co nejlépe starat. V případě kupování kusového nádobí z litiny to však bude problém, většinou se na nich nachází jeden jediný lístek, v němž se neuvádí žádná údržba, případně když jste nádobí dostali jako dárek, cena spolu s visačkou a pokyny byla pravděpodobně odstraněná. Proto vám nabízím tento jednoduchý návod, který vám určitě s údržbou litinového nádobí pomůže. Jako příklad budeme používat litinovou pánev.
- Pokud jste si právě koupili pánev z litiny nebo jiný druh nádobí z tohoto materiálu, před tím, než v něm budete poprvé vařit, je dobré pánev pořádně vypálit. Je to způsob, jak se zbavíte pachu z výroby a navíc se zaktivizují výjimečné vlastnosti pánve. Jak na to? Stačí, když na ní rozpálíte olej nebo máslo a omasžíte buď cibulku, nebo trochu slaniny. Proces se doporučuje zopakovat vícekrát po sobě.
- Následně očistěte pánev jen pomocí kartáče a horké vody, nikdy nepřidávejte žádný saponát a pánev maximálně vysušte jen s použitím utěrky nebo papírovým servítkem. Pro důkladné vysušení můžete dát pánev ještě na sporák s mírnou teplotou.
- Před uskladněním potřete pánev rostlinným olejem, který slouží na ošetření litinového povrchu, a uskladněte na suchém a teplém místě.
- Pokud ji dlouho nepoužíváte a zdá se vám, že její černá barva zešedivěla, umyjte ji, vysušte, potřete hrubší vrstvou oleje a vypalte v troubě, cca při 170 °C asi 30 min. Po uplynutí času olej jen setřete papírovým servítkem.
- Litina je, podobně jako i jiné kovy, korozní kov, což znamená, že může rezavět. Pokud na pánvi zpozorujete rezavá místa, pořádně ji okartáčujte a znovu vypalte v troubě.
POZNÁMKA: Pokud na nádobí zpozorujete rez, je to jen znak nesprávného a nedokonalého ošetření litiny. Nejde o žádnou hroznou věc, jednoduše ji jen očistěte a nádobí používejte dál.
Čemu je nutné se vyhnout?
Litina je skvělým materiálem, v němž připravíte jídla bez připálení. Kromě toho má mnoho dalších kvalit, ale má i jisté limity. Vyhněte se:
- Dlouhému uchovávání potravin v litinovém nádobí, protože to může způsobit rezavění.
- Svátečnímu/příležitostnému vaření v litině – litinové nádobí se ničí tím, že ho používáte jen jednou za čas. Měli byste ho používat dennodenně, jinak ztrácí na kvalitě, což se odrazí i na nižší míře funkčnosti.
- Koupi litinového nádobí z různých neověřených a zavádějících prodejen. Velmi snadno se může stát, že namísto litinového nádobí dostanete jen jakousi napodobeninu, kterou po pár použitích můžete vyhodit.
- Při čištění nepoužívejte drátěnky ani kartáče s tvrdým materiálem. Ne že byste riskovali poškrábání litiny, ale takto zbytečně odstraníte ochrannou tukovou vrstvu z povrchu. Použijte raději měkký kartáč nebo jemnou houbičku na nádobí.
- Neumývejte litinu v myčce nádobí, protože opět riskujete odstranění povrchové tukové vrstvy z litiny. Tuková vrstva je jediný prostředek, kterým je nádobí ošetřené.
- Nepoužívejte žádné saponáty a ani prostředky na nádobí a na mastnotu, prostě nic.
- Při vaření nepoužívejte náčiní, které je z plastu, protože vlivem vysoké teploty mění svoji strukturu a uvolňují zvýšené množství toxinů přímo do jídla.
Tipy a triky, jak se starat o litinové nádobí
- V litinovém nádobí můžete připravit dokonale chutné steaky, a to pomocí rovnoměrné teploty. Dosáhnete toho tak, že pánev necháte vyhřát v troubě a následně na rozehřáté pánvi, už na sporáku, opečete steaky.
- Časté vaření aromatických jídel zanechává na litinovém nádobí pozůstatky pachů. Na jejich důkladné vyčištění nepoužívejte saponát, ale kávovou usazeninu. Zrnka kávy, spolu s kartáčem, působí jako peeling, který očistí pánev od nečistoty a zbaví ji i zažraného pachového nánosu.
- Litinové nádobí je dobré neustále udržovat v mírné mastnotě. Proto když ho odkládáte, potřete ho jemně máslem nebo olejem, ten působí jako spolehlivý konzervant před korozí. Takto ošetřené nádobí vám nezrezaví a nebude se v něm přilepovat ani žádné jídlo.
- Pokud vaříte v hrnci jídlo s obsahem vitamínu C, potom bude vstřebávání železa ve vašem těle mnohem účinnější. Naopak když budete vařit v litině bílkoviny a třísloviny, jako je např. čaj, káva a kakao, které se pokládají za blokátory železa, železo se bude vstřebávat hůře.
- Nemusíte se obávat, že poškrábete povrch litinového nádobí nožem nebo lžící. Litina, která se používá na výrobu hrnců a nádobí na vaření, není povrchově upravovaná, proto ani při poškrábání nedochází ke změně jejích vlastností a ke změně povrchové struktury.
- Nejideálnější je, když litinové nádobí skladujete na teplém a suchém místě, přičemž litinu trochu ošetříte olivovým, lněným nebo nějakým rostlinným olejem. Pokud nějakým nedopatřením odstraníte tukovou vrstvu z nádobí, nebojte se, přetřete ho stolním olejem a vrstva bude zpět.
- V případě, že litinové nádobí změní barvu z černé na šedou, důvodem je ztráta povrchové tukové vrstvy. Udělejte hloubkovou kúru nádobí, která spočívá ve vydatném potřeíí nádobí olejem, vložte ho do trouby a zapněte na 30 min. s nastavenou teplotou 175 °C. Po vychladnutí přebytek oleje odstraňte servítkem, potom ještě dejte na 15 min. na desku a počkejte, až vychladne. Pravděpodobně se bude uvolňovat výrazný pach oleje, nepanikařte, tak to má být.
- Pokud se vám na pánvi připaluje jídlo, resp. se lepí, opět za to může nedostatečná nebo žádná tuková vrstva na povrchu, v tom případě znovu vypalte pánev.
Autor článku
Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...
Vzhlédnite také naše inspirace
Bílá ložnice - Ideální barva pro čistou mysl
Bílá v ložnici? Určitě jí výběrem neuděláte krok vedle. Bílá je barvou čistoty, evokuje svěžest, vysoké hodnoty a ideály. Viz naše fotoinšpirácie.
Černá koupelna - vypadá lépe než by se mohlo zdát
Černou v koupelně si neví mnoho lidí ani představit. A to i přesto, že působí vskutku elegantně a nadčasově. Nechte se inspirovat.
Černobílá kuchyň - ověřená klasika, která nezklame
Černo-bílá barevná kombinace je podle vás nudná? Nesouhlasíme. Přesvědčte se o tom, že černobílá kuchyň může být nadčasová a netradiční.
Publikováno dne: 18.11.2022Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(92.6%)V této kategorii najdete i:
Nafukovací postel/matrace na spaní do auta i do stanu – návod, jak vybrat Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.
Jak vyčistit čelní sklo zevnitř i zvenku, čím odmastit okna na autě Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.
Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Pánev vok při mytí začala uvolňovat černou barvu,tak jsem ji pořádně vydrbal drsnou houbičkou. Teď má litinovou barvu. Natřel jsem ji olejem a znovu vypálil. Nejsem si jistý jestli to není závadné.Prosim poraďte.Diky.