Nemusíte brzy ráno čekat na chléb v pekárně, upéct si ho můžete i sami doma. Nemějte obavy, zvládne to každý a upéct si ho budete moci přesně takový, jaký ho máme rádi. Budete potřebovat jen několik pomůcek a ingrediencí a váš čas.
Chléb už dnes není žádná nedostupná položka, v obchodech najdete mnoho různých druhů, tvarů a chutí, tak proč se vůbec zabývat pečením vlastního chleba. Nabízíme vám 5 důvodů, proč byste domácímu pečení měli dát šanci.
Datum:
Zatímco některé potraviny se dají odměřit lehce, u jiných stojí za to poznat, jak si poradit s obyčejným hrnkem nebo lžící. Víte, jak vážit bez váhy?
Číst celý článek
Ingredience na domácí chléb
Väčšina chlebů se připravuje ze 4 ingrediencí – mouky, vody, droždí nebo kvásku a soli. Do některých chlebů se dávají i další ingredience na pozměnění chuti nebo struktury.
Mouka
Existuje množství druhů mouky, díky čemuž si můžete vždy vybrat tu správnou volbu pro vaše pečení. Z klasické pšeničné mouky nejčastěji poznáme rozdělení na hladkou, polohrubou a hrubou. Na přípravu chleba je nejvhodnější chlebová mouka, kterou lze dostat jako bílou (pod označením T650) nebo tmavou mouku (T1100). Dostupná je i celozrnná mouka, která obsahuje nepomletá zrna, která si tak uchovávají víc vitamínů a minerálů. Ze stejného důvodu se pšeničná mouka nahrazuje špaldovou, která také obsahuje víc zdraví prospěšných látek. Na přípravu chleba se používá i režná mouka, kterou je možné použít samostatně nebo ji smíchat s pšeničnou.
Náročnější to mají lidé s bezlepkovou dietou, u kterých je proces pečení trošku složitější. Protože bezlepkové mouky neobsahují gluten, který dodává těstu vláčnost, výsledkem může být velmi jemný, drobivý chléb. Proto je vhodné kombinovat více druhů mouky a do těsta přidat vlákninu jako psyllium. Z bezlepkových mouk se využívají hlavně rýžová, mandlová, kukuřičná, bramborová, tapioková, kokosová nebo luštěninové mouky. Při výběru mouky se řiďte instrukcemi v receptu, ale časem se nebojte experimentovat a objevit i další mouky, protože každá má svoji typickou chuť a vlastnosti, které mohou váš běžný chleba obohatit.
Voda
Úlohou vody je spojit všechny suché ingredience v hladké těsto, které vypracujete do bochníku. Zpracováním vody s dalšími ingrediencemi dochází k aktivaci droždí a rozvoji lepku, který je pšeničnou bílkovinou a těstu dodává vláčnost a flexibilitu, čímž spojuje všechny ingredience do jedné masy. Kromě vody se v některých receptech můžete setkat i s přidáním jiných tekutých ingrediencí jako mléko nebo pivo.
Droždí nebo kvásek
Droždí a kvásek mají při pečení chleba významnou úlohu – právě tyto ingredience pomáhají těstu narůst a dodají mu texturu a objem. Droždí a kvásek nejsou to samé. Droždí je složené z kvasinek, které během kynutí přeměňují cukry na oxid uhličitý, čímž těsto získává na objemu. Živé organismy v kvásku vznikají procesem pomalého kvašení jen z mouky a vody. Při kvašení těsta dochází ke štěpení lepku, díky čemuž je chléb v konečném důsledku lépe stravitelný.
Rozdíl pocítíte v délce přípravy – droždí se aktivuje už za několik minut a vykyne i do hodiny, zatímco kvásek potřebuje fermentovat i 10 hodin. Chléb z kvásku má jinou chuť, je mírně kyselejší než běžný chléb z obchodu. Kvásek je také přirozený konzervant a pečivo z něho vám nezplesniví jako pečivo z droždí. Stále víc lidí sahá po kváskovém chlebu i proto, že je lehčí pro žaludek, má nižší glykemický index a neobsahuje bakterie způsobující těžkosti jako kandidoza a urologické infekce.
Datum:
Mnohé začátečníky dokážou odradit první neúspěchy. Nepodaří se jim založit první kvásek nebo se jim napoprvé nedaří upéct dokonalý kváskový chleba. My vám poradíme jak na to!
Číst celý článek
Sůl
Špetka soli se vždy hodí do každého receptu a ani chléb není výjimkou. Množství soli si přizpůsobte svým preferencím – zatímco někteří preferují chléb s mírně slanou chutí, jiní si množství soli redukují na minimum, aby cítili plnou chlebovou chuť. Sůl je potřebná surovina, která posiluje lepková vlákna a přispívá k výsledné textuře. Bez soli by mohl být chléb tvrdý a splasklý. Kromě soli v těstu je možné solí posypat i vršek bochníku a na to můžete použít vločky nebo větší zrníčka mořské soli, růžové himálajské soli nebo jiných typů.
Volitelné ingredience
Po zvládnutí základního receptu můžete do těsta sem-tam přidat i nějaké ty ingredience navíc, které obohatí jeho chuť nebo výsledný vzhled.
- Máslo nebo olej – Tuky dodají chlebu křupavější kůrku, pomohou mu při kynutí víc narůst a výsledkem bude skvělá jemná textura. U výraznějších olejů nabyde chleba zajímavou chuť a aroma, např. s ořechovým olejem.
- Oříšky – Mohou dodat chlebu výbornou chuť i zajímavou texturu, nemluvě o zdravých tucích a minerálech.
- Semínka – Dají se přidat do těsta i na vršek, kde jimi můžete vytvořit zajímavé obrázky nebo vzory. Semínka obsahují množství výživných látek, proto jsou do pečiva jako stvořené. Použít můžete slunečnicová semínka, dýňová, lněná, chia i mák.
- Bylinky a koření – Slouží hlavně na dodání aromatu a obohacení chuti. Zkuste použít např. bazalku, šalvěj, rozmarýn, tymián, kopr, anýz, černé koření, pažitku, muškátový oříšek nebo skořici.
- Sladidla – Pokud máte chuť na sladší pečivo, do těsta přidejte med, cukr nebo slad, které pečivu dodají jemnou nasládlou chuť.
- Sušené ovoce – Do slazených pečiv můžete klidně přidat oříšky a sušené ovoce. Nejčastěji se používají hrozinky, meruňky, brusinky, ananas, švestky nebo kokos.
Vybíráme z katalogu
3 jednoduché recepty na přípravu chleba
Pokud se pečení chleba zdá pro vás jako začátečníka náročné, zkuste si nejdříve připravit jednoduché recepty, na které nepotřebujete žádné drahé pomůcky. Nabízíme vám 3 recepty, které hravě zvládnete i s tím, co už doma máte.
Jednoduchý bílý chléb
Na přípravu jednoduchého bílého chleba budete potřebovat 350 g bílé chlebové mouky, 250 ml mírně teplé vody, 7 g (2 ČL) sušeného droždí, 2 ČL soli, 2 ČL medu a 2 PL roztátého másla. Ve větší míse smíchejte suché ingredience, v odměrce smíchejte vodu, med a máslo. Tekutou směs vlejte do mísy a ingredience spolu vařečkou nebo stěrkou promíchejte, ať se dobře spojí. Míchejte 10 minut, dokud se všechno těsto neodlepí od okrajů a nevytvoří bochník. Misku potom přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout. Pokud je v kuchyni chladno, přeložte misku na teplejší místo.
Po vykynutí si předehřejte troubu na 230 °C. Mezitým si vytáhněte podložku na válení, na které těsto párkrát přeložte a vytvarujte bochník. Vezměte si formu na pečení a vystelte ji papírem na pečení. Vložte do ní bochník a přikryjte utěrkou. Nechte ještě 20–25 minut kynout, dokud se trouba nerozehřeje. Chléb pečte 45 minut nebo do zlatova, ale po prvních 15 minutách snižte teplotu na 210 °C. Po upečení chléb vyndejte z formy, položte ho na kovovou mřížku a nekrájejte, dokud pozvolna nevychladne.
Bílkovinový chléb bez mouky
Tento bílkovinový chléb je skvělou volbou na večerní zakousnutí, protože neobsahuje mouku a má méně kalorií. Zároveň je vhodný pro bezlepkovou a ketodietu. Budete potřebovat 300 g semínek podle vašeho výběru (lněná, slunečnicová, chia, sezamová, dýňová), 4 vajíčka, 100 g tvarohu nebo nastrouhané mozzarelly, 1 ČL soli, 2 PL psyllia a 100 ml vody.
Semínka smíchejte spolu v misce s tvarohem, solí a psylliem, přidejte vodu a zamíchejte. Vajíčka můžete přidat vcelku, ale pokud si bílek vyšleháte zvlášť a vmícháte jako pěnu, bude chleba nadýchanější. Troubu si předehřejte na 180 °C, těsto přelejte do formy vystlané papírem na pečení a po vyhřátí vložte chléb do trouby. Nechte péct asi 45 minut a sledujte, kdy se vrchní kůrka zbarví dozlatova. Po upečení vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Celozrnný chléb v domácí pekárně
Pečení v domácí pekárně je úplně jednoduché. Na tento recept vám postačí 500 g celozrnné pšeničné mouky, hrst semínek, 350 ml teplé vody, 1 ČL suchého droždí, 1 ČL soli, 3 ČL medu a 1 PL olivového oleje. Do domácí pekárničky vkládejte nejdříve tekuté suroviny, potom tuhé suroviny a droždí až nakonec navrch. Na pekárničce vyberte program na pečení celozrnného chleba a spusťte pečení. A to je všechno! Pekárna sama vymídí těsto, spustí pečení a upozorní vás, že chléb je hotový. Po upečení nenechávejte chléb v pekárničce, ale vyndejte ho, ať postupně vychladne na mřížce.
Nejčastější chyby při pečení chleba
- Těsto neroste – Problém bude v droždí nebo v pokojové teplotě. Droždí se neaktivuje tehdy, když je staré. Chybou může být i použití nevhodného droždí. Poznáme čerstvé droždí (v kostce) a sušené droždí. Čerstvé droždí je silnější a je třeba si ho předpřipravit, sušené droždí se používá víc a sype se přímo k surovinám. Droždí nezaměňujte, pokud neznáte poměry, a řiďte se podle toho, co stanovuje recept. Droždí nezačne kynout ani při nízké teplotě. Těsto byste měli umístit na teplé, ne však horké místo.
- Chléb při pečení splaskne – Příčin může být několik. Splasknout může tehdy, když během pečení náhle otevřete troubu a teplota tak klesne. Problémem může být i příliš mnoho droždí, příliš dlouhý čas kynutí nebo příliš vody v těstu. Pokud se chcete problému vyhnout, přidržte se receptu.
- Chléb se na vrchu připálí – Pokud se chléb peče déle při vyšší teplotě, vršek se může upéct rychle a po zbytek času se bude jen pálit. V tomto případě použijte příště víko nádoby nebo hliníkovou fólii, kterou odkryjte jen před koncem pečení, kdy se dopeče i vršek a vytvoří se křupavá kůrka.
- Chléb je mazlavý, lepkavý, později úplně suchý – Tyto problémy se vyskytnou, když chléb pokrájíte příliš rychle. Dokud je chléb horký, neměl by se krájet, protože z něho rychle a najednou unikne horká pára, čímž vznikne gumová textura. A naopak, později tento chléb rychle ztvrdne. Pokud se nemůžete dočkat, dopřejte mu minimálně půl hodiny, v případě větších bochníků i víc.
- Chléb je tuhý, nenadýchaný – Může se to stát např. tehdy, když těstu nedopřejete dostatek času na kynutí. Pokud recept stanovuje dobu, po kterou má těsto kynout, nesnažte se ji zkracovat nebo vynechávat. Jinak vám chléb nevykyne a rozdíl bude citelný. Platí to i opačně – těsto nenechte překynout, jinak splaskne a výsledek bude také nepříznivý. Problémem může být také nedostatek bílkovin v případě celozrnných a bezlepkových chlebů, kde je potřebné dodat psyllium.
- Chléb má uvnitř hodně velkých dírek – Hodně dírek uvnitř chleba je známkou toho, že jste těsto před pečením nepřeložili. Dírky vznikají přirozeně kynutím, díky němu je chléb nadýchaný. Ale aby neměl dírky jako ementál, je potřebné těsto 20–30 minut před pečením párkrát přeložit a opět vytvarovat do bochníku, čímž ztratí větší bubliny a těsto se trošku zmenší.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Vzhlédnite také naše inspirace
Hnědo-bílé kuchyně - kombinace, která vás dostane
Barva dřeva v kombinaci s bílou je pro kuchyně typická. Pokud nevíte, jakou kuchyni si zvolit, nad touto kombinací byste měli pouvažovat.
Šedá a tyrkysová
Přemýšlíte nad tím jaká barva se hodí k tyrkysové? Jednoznačně šedá! Tyrkysová působí uklidňujícím dojmem a šedá velmi dobře nahrazuje fádní bílou.
Jídelna - jako součást kuchyně či obývacího pokoje
Toužíte po jídelně, ale se obáváte, že ji do svého malého bytu nenapracete? Nemusíte se obávat, stačí i malý prostor na to, abyste si mohli vytvořit místo, kde se bude rodina setkávat...
Publikováno dne: 27.09.2023Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(89.8%)V této kategorii najdete i:
Nafukovací postel/matrace na spaní do auta i do stanu – návod, jak vybrat Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.
Jak vyčistit čelní sklo zevnitř i zvenku, čím odmastit okna na autě Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.
Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.