Praktické rady, jak zařídit moderní a funkční kuchyni
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Kuchyni můžeme s čistým svědomím označit za středobod každé domácnosti. Proč je tomu tak? Důvody jsou velmi jednoduché. V první řadě se tady denně vyvářejí všelijaké dobroty, které následně zaplní naše stoly, kde se dlouho neohřejí a zaplní naše hladová břicha.
Také je to místnost, v níž mohou manželé nebo páry experimentovat s gastronomickými schopnostmi, a jestli se jim náhodou nepodaří vytvořit nic světoborného, tak minimálně spolu strávili nějakou chvíli a utužili tak svůj vztah.
V dobré kuchyni proto nesmí chybět chutné jídlo a dobrý partner. Pokud má tato místnost vyzařovat na nás pozitivní energii, tak je nutné se postarat o to, aby byla zařízená podle našich představ a hlavně bez chyb.
A právě toto bude hlavním tématem našeho článku. Pokusíme se shrnout několik bodů, s jejichž pomocí si můžete zařídit kuchyni a vyhnout se tak klasickým chybám.
Technické vybavení – spotřebiče, přípojky a zásuvky
V prvním bodu se budeme věnovat technickým a funkčním záležitostem. Před tím, než se pustíte do samotného zařizování, je nutné si ujasnit, jaké spotřebiče plánujete používat a na základě toho si dobře naplánovat rozmístění přípojek na elektřinu, vodu a odtoky a takéž si promyslet, kolik zásuvek potřebujete a jak je rozmístit.
Plánujete používat elektrický, nebo plynový sporák? Budete mít i myčku nádobí? Rádi využíváte toustovač nebo kávovar? Všechny tyto faktory je potřebné zohlednit při instalaci zásuvek a přípojek a zároveň při výběru místa, protože sporák nebo myčka ho rozhodně potřebují.
Praktické uspořádání
Pod tímto slovním spojením, praktické uspořádání, máme na mysli to, jak si naaranžujeme konkrétní zóny – skladovou, čisticí a přípravnou, neboli ledničku, dřez, linku nebo sporák. Je důležité, jaké budou mezi nimi vzdálenosti a jak pohodlně se nám v jejich rámci bude operovat. Nejdříve umísťujeme ledničku/komůrku, následně jde dřez. V přípravné zóně, tedy na kuchyňské lince, by měl být dostatek místa na práci a měla by být umístěná blízko spotřebičů.
Co se týká konkrétních tipů, tak doporučujeme mít myčku v těsné blízkosti dřezu, abyste při přesouvání nádobí nezamočili podlahu/linku. Umyvadlo by se nemělo dávat do rohu a poličky by měly být v optimální výšce – hlavně, pokud máme v domácnosti i nižší lidi.
Vybíráme z katalogu
FOLLY, skříňka dolní D2A 90/1A, white mat/bílá
Spodní skříňka VENTO D3S-60/82 Halmar Bílá
Kuchynská linka Oliver, 240/180cm, votan
Umístění ledničky
Kdyby byla kuchyně chrámem, tak lednička by byla oltářem. Jinak řečeno, lednička je pro mnoho z nás tím nejdůležitějším objektem domu a možná i právě proto se do ní často chodíme dívat s očekáváním, že tam něco od posledního nahlédnutí přibylo. Většinou se však zklameme. Pojďme ale k věci.
Lednička by neměla být u sporáku z pochopitelných důvodů – teplo sporáku/trouby má na ni negativní vliv, protože výrazně zkracuje její životnost a funkčnost. Zároveň by ale bylo vhodné, kdybyste ledničku měli umístěnou v blízkosti pracovní desky, protože tak budete mít potraviny doslova na dosah ruky.
Obkládačky a podlaha
V našem čtvrtém bloku se budeme věnovat správnému výběru obkládaček a podlahy. Kachličky v kuchyni jsou běžnou záležitostí, ale při jejich výběru může velmi snadno dojít k chybám. Nejlepší obkládačky jsou takové, které jsou snadno udržovatelné a také odolné vůči horkým výparům ze sporáku nebo vřícímu oleji. Nejlepší by bylo, kdyby váš kachlíčkový obklad byl kompaktní a bezspárový – právě ve špárách se hromadí nejvíc špíny. Výběr však samozřejmě záleží na vašem vkusu a preferencích.
I u podlahy platí, že by se měla dát jednoduše umývat, protože při vaření je běžné, že se sem-tam zašpiní i zem. Dále by měla být odolná vůči vlhkosti nebo různým nárazům a pádům. Pokud si chcete dopřát kompletní komfort, tak pro nohy není nic lepšího než mít podlahové topení.
Výběr barvy a často používané předměty
Zakončíme poměrně snadno, a to výberem konkrétní barvy a také se dotkneme materiálů vybraných věcí. Barva stěn, nábytku, kuchyňské linky a jiných doplňků se zpočátku může zdát jako relativně nepodstatný prvek, ale skutečnost je jiná. Musíme počítat s tím, že při vaření je velmi snadné zašpinit okolí sporáku – ať už je to stěna, nebo linka. Právě proto se v kuchyních většinou používají tmavší barvy.
Samozřejmě, bílá barva je velmi vděčným prvkem z hlediska estetiky, protože se velmi snadno kombinuje s jinými barvami, jako například s červenou, ale má to i odvrácenou stránku a tou je fakt, že materiály z bílé barvy se mnohem rychleji zašpiní, kvůli čemuž budeme mít v kuchyni práci navíc.
Také je nutné posvítit si na nejvíc opotřebované předměty, jakými jsou kliky, držadla a panty – ty se často vyrábějí v lesklé stříbrné barvě, ale u těch lacinějších modelů se jejich původní lesk rychle ztratí a to nemusí vypadat pěkně. Takže si buď zvolte úplně jiné provedení těchto předmětů, nebo se ujistěte, že jejich nátěr bude skutečně kvalitní a vydrží i větší opotřebování.
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Uvažujete nad zahradním altánem? Určitě si ho do své zahrady pořiďte. Stane se pro vás oázou klidu a místem symbolizujícím odpočinek.
Máte ve své předsíni zrcadlo? AK vám v ní chybí, měli byste to co nejdříve napravit. V galerii najdete inspirace, kam ho do místnosti umístit.
Závěsné křeslo či houpací síť? Výběr ani jednoho z nich nebudete litovat. Ozvláštní interiér a vytvoří prostor pro zábavu a odpočinek.
Publikováno dne: 17.10.2018
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?