Půst v minulosti a dnes: Jak vypadal půst našich prarodičů? + recept na pečeného pstruha

Podle původní křesťanské tradice trvá v těchto týdnech až do Velikonoční neděle období 40denního půstu. Jeho cílem bylo v minulosti pročistit nejen mysl, ale i celý organismus. A dnešní lékaři potvrzují jeho opodstatněnost. Vždyť oddech od masité stravy a regenerace metabolismu prospěje každému. Jak vypadala půstní jídla našich prarodičů a co si naopak během půstu překvapivě dopřáli?

Pstruh - oblíbené jídlo během půstu

Předvelikonoční půst byl nejdelším očistným obdobím v roce, který naši nábožensky založení předkové poctivě dodržovali. Kromě toho, že se zdržovali zábavy, alkoholu a kouření, dávali velký důraz na vyřazení masitých a mastných pokrmů z jídelníčku. Namísto toho se vařily zejména zahuštěné omáčky z luštěnin, kyselého zelí, brambor nebo hub, polévky ze sušených jablek a švestek a různé moučné a obilné kaše. V kuchyni se používaly i divoce rostoucí rostliny jako medvědí česnek a kopřiva. Typickými půstními jídly byly např. kyselica (zákvas z ovesné mouky zkombinovaný s luštěninami a vařenými brambory), scískanice (slané palačinky z bramborového těsta, smetany a krupice) či kalkýš (pečený koláč z pomletého naklíčeného obilí se špaldovou moukou).

Také žáby, raci a slimáci

Protože studenokrevní živočichové se v minulosti podle křesťanských tradicí nepovažovali za maso, jejich konzumace byla během půstu velmi oblíbená. A tak najdete mezi půstními recepty zejména majetnějších předků např. žabí stehýnka v kapustnici, zaživa vařené raky či slimáky i s jejich kaviárem. Ještě začátkem 20. století se u nás tito živočichové běžně chytali ve volné přírodě právě za účelem jejich kulinářské přípravy.

Šneci jako postní jídlo

Ryby – dodnes nejoblíbenější strava během půstu

Mezi nejdostupnější tvory s tzv. „studenou krví“ se považovaly odjakživa ryby. A jejich spotřeba během půstu vždy výrazně vzrostla. Konzumace ryb měla také výrazný zdravotní přínos. Protože v některých oblastech se veřící (zejména dospělí pravoslavní a řeckokatoličtí křesťané) zříkali během půstu i mléčných výrobků, právě ryby byly primárním zdrojem doplnění bílkovin. Jedli se zejména pstruzi, kapři a štiky. Bohatí a šlechtici si mohli dopřát i jesetery, sumce, candáty či sledě. Mnoho historických pramenů uvádí, že množství rybníků na našem území bylo založeno právě kvůli tradici půstů. Naši předkové jedli ryby vařené, pečené, ale také uzené, či dokonce sušené.

Půstní zvyky v kuchyni 21. století

Ať už patříte mezi ty, kteří dodržují náboženské tradice, nebo ne, vyzkoušet vařit chvíli bez masa není na škodu. A můžete se přitom inspirovat našimi prarodiči. „Půstní“ strava založená na luštěninách a rybách je bohatá na bílkoviny, použití například špaldové mouky namísto klasické bílé doplní tělo o více minerálů, o vitamínové bombě v podobě kyselého zelí či medvědího česneku ani nemluvě.

Náš tip: Připravte si pstruha inspirovaného půstními recepty babiček.

Pečený pstruh na medvědím česneku

Co potřebujeme (4 porce):

mražené pstruhy slovenské značky Radoma od Ryba Žilina (4 ks), máslo (100 g), medvědí česnek (50 g), česnek (1 hlavička), cuketu (1 ks), červenou a žlutou papriku (2 ks), cherry rajčata (200 g), jarní cibulku (1 svazek) balsamico redukci, čerstvé oregano, olivový olej, sůl, mleté koření, polní salát a citrón

Pečený pstruh

Postup přípravy:

Pstruhy potřeme olivovým olejem, zevnitř osolíme a mírně okořeníme. Dovnitř vložíme celé lístky medvědího česneku a příčně překrojený stroužek česneku. Naplněné pstruhy vložíme na plech s papírem na pečení a dáme péct při 180 stupních na cca 12 minut. Hned po upečení je přelijeme rozehřátým máslem, do kterého jsme nakrájeli medvědí česnek. Cuketu a papriku nakrájíme na tenké plátky a spolu s celými cherry rajčaty je na pánvi krátce ogrilujeme. Zelenina by během grilování neměla být na sobě. Po grilování ji vložíme do mísy, kde přidáme nakrájenou jarní cibulku, balsamico redukci a čerstvé oregano. Servírujeme spolu s polním salátem a citronem.


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie

Je vaším snem mít kuchyni zařízenou v provensálském stylu? Potřebujete zařízení laděné v bílé a stylové doplňky, díky kterým si budete připadat jako na jihovýchodě Francie.

Černý gauč se stane dominantou každého obývacího pokoje Černý gauč se stane dominantou každého obývacího pokoje

Je černý gauč dobrou volbou? Určitě ano. Podívejte se, jak dobře může v místnosti vypadat a s čím vším se dá kombinovat.

Úložný prostor v kuchyni Úložný prostor v kuchyni

Tyto šikovné triky vám pomohou vytvořit si kuchyň snů plnou úložných prostorů, které vás nebudou stát hotový majetek.



Publikováno dne: 26.07.2020
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(92.8%)

V této kategorii najdete i:

Udržitelné stavitelství a hliníkové truhlářstvíUdržitelné stavitelství a hliníkové truhlářství

10 tipů, jak uložit kabelky10 tipů, jak uložit kabelky

Problémem není to, že oblečení a kabelek je hodně, na chybě je jen špatná organizace. Víte, jak uskladnit kabelky tak, abyste v nich měli přehled a abyste ušetřili místo?

Jaké světlo do koupelny? Stropní lampa, bodové nebo nástěnné světlo zaujmouJaké světlo do koupelny? Stropní lampa, bodové nebo nástěnné světlo zaujmou

Při výběru osvětlení do koupelny je třeba zvážit nejen ochranu před vodní párou a kapající vodou. Na co všechno byste měli myslet při výběru koupelnového osvětlení a jaké máte možnosti?