Vánoční oplatky s vodou, bez mléka, skořicové i slané – recepty
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Jemné, křehké a voňavé. Čokoládové, ořechové, nebo vanilkové? Oblíbená sladká pochoutka, která na štědrovečerním stole nesmí chybět. Vánoční oplatky.
Znáte tajný zaručený recept na vánoční oplatky? Vyzkoušeli jste už slané vánoční oplatky, nebo upřednostňujete spíše tradiční tenké sladké oplatky bez příchutí?
Tipy na domácí oplatkovače
Název
Hodnocení
Detail
Cloer CL 261 Zobrazit produkt Graef HE 80 Zobrazit produkt
Seznamte se s tradicí Vánoc, s vánočními oplatky
V minulosti se tradice opravdu ctily. Dárky nepředstavovaly podstatu Vánoc. Naopak, prim hrály tradice, které všichni dodržovali. Lidé se uměli spojit a společnými silami připravili vánoční oplatky pro celou vesnici. Na jednu osobu připadaly 2 až 3 oplatky. Nezapomínalo se ani na dobytek. Odděleně se pekly i oplatky pro zvířata na statku. Obvykle se na jejich výrobu používala mouka horší kvality. Oplatky symbolizovaly posvátný chléb – tělo Kristovo. V 18. století vánoční oplatky pekli jen místní knězi, později tuto úlohu převzal místní učitel. Žáci už na Martina začali sbírat ingredience na pečení oplatek. Chodili od domu k domu a zpívali různé písničky, za které si vysloužili pšenici pro učitele na pečení oplatek. Učitel zanesl pšenici do mlýna, kde se následně semlela na mouku.
S pečením se začínalo na Lucii. Hospodyně na vánoční pečení oplatek přinesly do školy vejce, mléko a jiné ingredience. Mladí muži zajistili dřevo a během pečení se starali o oheň. Pečení oplatek bylo v minulosti dost náročné. Stroj na pečení vánočních oplatek byl těžký, protože byl vyrobený ze železa. Vážil kolem 5 kg a vzhledem připomínal železné kleště.
Pečení oplatek dnes – stroj na oplatky
Dnes je pečení oplatek mnohem jednodušší. V kuchyni vám kromě dětí pomůžou i moderní technologie, jako např. elektrický stroj na oplatky. Cena elektrických oplatkovačů začíná na přijatelných 1600 Kč a končí i na 6000 Kč. Levnější oplatkovače jsou spolehlivé, pevné, skladné. Nemají možnost měnit vzor na oplatky (tedy desku)a ani není možné nastavit stupeň pečení. Za to disponují nepřilnavým povrchem a výkonem 700 W.
Dražší varianty jsou vyrobené z nerezové oceli s výkonem i 800 W, poskytují možnost nastavení stupně pečení a také možnost nastavení tlouštky oplatky (např. od 0,5 mm do 4 mm).
Pokud si chcete vyzkoušet pečení oplatek tak, jako to dělaly vaše prababičky nebo babičky, vyzkoušejte hliníkové oplatkovače, které je však možné použít jen na otevřeném ohni (např. v peci). V obchodech je najdete za cca 900 Kč. Jsou snadno umývatelné, avšak jejich použití je limitované. Ne každý má k dispozici pícku nebo zahradní zděný gril.
Vánoční oplatky – top recepty
Znáte oplatky potřené medem a česnekem? Vánoční oplatky jste už určitě jako děti ochutnali. Představují neoddělitelnou součást pravých tradičních Vánoc. Děti i dospělí je zbožňují pro jejich křehkost, křupavost a možnost výběru všelijakých příchutí. Už jste si doma zkusili sami vyrobit a upéct klasickou vánoční pochoutku? Připravili jsme pro vás několik receptů, které zvládnou i začátečníci. Jedinečné recepty na slané vánoční oplatky, na ochucené skořicové oplatky nebo i recept na oplatky bez mléka.
Ochucené oplatky (např. ořechové nebo skořicové) se při pečení obvykle na desce lepí. Skvělou vychytávkou je v tomto případě včelí vosk. Je to přírodní produkt, díkiy kterému bude pečení oplatek efektivnější a bezproblémové. Víte, jak včelí vosk použít? Včelí vosk zabalte do bavlněného hadru. Když se desky rozpálí, promažte s minimálním množstvím vosku okraje i celé plochy desek. Pokud chcete docílit, aby se oplatky nelepily, nikdy na potrení desek nepoužívejte klasický jedlý olej. Pokud by se i přes použití včelího vosku oplatky nadále lepily na desky, musíte zlepšit kvalitu těsta.
Klasické vánoční oplatky
Ingredience na vánoční oplatky
- 1 litr plnotučného čerstvého mléka
- 1 kg hladké mouky speciál
- 100 g krystalového nebo třtinového cukru (když si rádi osladíte život, můžete dát i 170 g)
- 2 žloutky
- 4 PL rozpuštěného másla
Postup přípravy těsta a samotného pečení
Základ tvoří vlažné mléko. Do misky s vlažným mlékem přidejte krystalový cukr, který pomocí intenzívního míchání v mléku rozpusťte. Pomalu přidejte rozpuštěné máslo. Misku s touto směsí si na chvíli odložte stranou. Připravte si druhou misku, ve které si pomocí elektrického šlehače při nízkých otáčkách vyšleháte žloutek, mouku a připravenou směs (mléko, máslo, cukr). Těsto nesmí být ani řídké, ani tuhé. Nesmí se roztékat, ale zároveň nesmí být ani husté, aby se oplatka pěkně upekla. Konzistence těsta připomíná trochu řidší palačinkové těsto. Připravené těsto je nejlepší nechat přes noc odpočinout v ledničce. Pokud na to celou noc nemáte, dopřejte mu minimálně 2 hodiny. Dejte si pozor na to, aby mělo těsto těsně před pečením pokojovou teplotu.
Následně si pořádně rozehřejte stroj na výrobu oplatek, resp. desku na pečení oplatek. Pomalu nalejte pomocí lžíce těsto na desku, na chvíli zavřete (cca půl minuty) a oplatka je hotová. Hotové oplatky je důležité odkládat na rovný podnos. Na výběr máte i možnost ještě teplé oplatky rovnou stočit do trubičky. Je to jen na vás, zda máte chuť na trubičku nebo oplatku. Pokud oplatky nezkonzumujete ihned, ale chtěli byste si je odložit i na štědrovečerní stůl, vychladlé oplatky můžete zabalit do klasického mikrotenového sáčku.
Skořicové a ořechové oplatky
Pokud vás klasika už nudí, vyzkoušejte další sladkou alternativu – skořicové oplatky. Připravíte je stejně jako klasické, jen do těsta přidáte 1 až 2 kávové lžičky mleté skořice. Pro neodolatelnou chuť a vůni můžete do těsta přidat i 1 sáček vanilkového cukru. V případě, že máte rádi ořechy, neváhejte do těsta zamíchat 50 g mletých vlašských ořechů. Nabízíme vám i další variantu ingrediencí na přípravu těsta.
Ingredience:
- 1 litr čerstvého vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 150 g krystalového cukru + 1 balíček vanilkového cukru (může být i vanilínový)
- 1 žloutek
- 1 kávová lžička oleje
- 5 polévkových lžic rozpuštěného másla
- 1 kávová lžička medu
- troška skořice
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 40 ml vody (podle potřeby i 50 ml vody)
Postup přípravy těsta je stejný, až na jednu výjimku. Těsto si začněte připravovat jen v 1 polovině mléka. Když spolu všechno vymísíte, přidejte ořechy a nakonec druhou polovinu mléka.
Slané vánoční oplatky
Ne každý je, jak se to říká, „na sladké“. Vyměňte sladké za lahodné slané vánoční oplatky. Na jejich přípravu budete potřebovat následující ingredience:
- 1 litr čerstvého plnotučného mléka
- 600 g hladké mouky speciál
- 2 žloutky
- 4 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 3 kávové lžičky soli
- podle chuti kmín
Postup přípravy slaných vánočních oplatek:
Ve vlažném mléku si rozmíchejte máslo, žloutky, sůl, kmín. Pomalu přidávejte prosetou hladkou mouku. Podle potřeby můžete těsto zředit s vodou. Přibližně se 150–200 ml vlažné vody. Kdo má rád sýrovou příchuť, přidá do těsta nastrouhaný kvalitní sýr, který obsahuje minimálně 45 % tuku v sušině. Když naopak nedáte dopustit na brynzu, můžete ji bez váhání do těsta přidat.
Oplatky pečte stejně jako sladkou verzi. Rychle, na tenko a na dobře rozehřáté desce, kterou si před pečením důkladně namažte včelím voskem.
Vánoční oplatky bez mléka a bez lepku
Intolerance na laktózu nebo lepek jsou stále častější. Proč si však odepřít sladké vánoční pokušení? Připravte si i vy doma zdravější alternativu vánočních oplatek. Co myslíte, budou chuťově oplatky bez mléka a bez lepku k nerozeznání od těch klasických?
Ingredience:
- 100 g pohankové hladké mouky
- 200 g tapiokového škrobu
- 1 žloutek
- 30 ml oleje
- 60 g třtinového cukru
- 1 kávová lžíce mleté skořice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 350 ml vlažné vody
- podle chuti 2 polévkové lžíce rumu
Postup na přípravu vánočních oplatek bez mléka a bez lepku
Všechny sypké suroviny smíchejte dohromady (mouka, škrob, cukr, skořice). Do misky se sypkými surovinami přidejte žloutek, rum, olej a vodu. Důkladně míchejte s ručním elektrickým šlehačem. I toto těsto je potřebné nechat odstát minimálně 2 hodiny.
Postup při pečení je úplně stejný jako při pečení klasických oplatek. Těsto nalejte na rozpálenou desku. Stroj zavřete a silně přitlačte. Pečte přibližně 35 sekund. Potom oplatku otočte a ještě trošku (5 sekund) dopečte z druhé strany. Oplatky bez mléka a bez lepku není možné stočit do trubiček jako klasické oplatky.
Recept na vánoční trubičky
- 1 l čerstvého plnotučného mléka
- 700 g hladké mouky speciál (nejlepší je, když si mouku přesijete)
- 220 g krystalového cukru
- 1 balíček vanilkového (vanilínového) cukru
- 300 ml vlažné vody
- 100 ml oleje
- 1 žloutek
Postup je jednoduchý. Všechny suroviny spolu v jedné větší misce důkladně vymíchejte. Rozehřejte oplatkovač a na perfektně rozpálenou desku nalejte těsto. Zavřete, přitlačte a pečte zhruba 30 sekund. Když oplatkovač otevřete, pomocí hrubší dřevěné hůlky, na kterou navinete opečenou horkou oplatku, vymodelujte trubičku.
Čemu dáte přednost vy, oplatce, nebo trubičce? Ochucené vánoční pochoutce, nebo spíše klasice? Už jste doma zkoušeli upéct trubičky? Máte vlastní trik na to, aby se trubičky nelepily? Jaký recept máte doma zažitý vy? Budeme rádi, když se s námi s vašimi recepty podělíte v komentářích.
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Patříte i vy k milovníkům zero waste, recyklace nepoužívaných věcí a máte alespoň trošku manuální zručnosti? Pak čtěte dál! I vy si totiž můžete doma svépomocí vyrobit originální, levné...
Ať už si vyberete malé, nebo velké, výrazné či tlumené, vzory dokážou zpestřit každý obývák. K nejtradičnějším patří černobílá kombinace, která najde uplatnění i u vás.
Toužili jste i vy jako dítě po pokoji v podkroví? Pokud máte šanci svému dítěti zařídit pokoj v podkroví, neváhejte. Inspirujte se v naší galerii.
Publikováno dne: 10.12.2023
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?