Sklo vs plast – který materiál je lepší na skladování potravin? Výhody a nevýhody
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Skladování potravin je někdy opravdu věda. Jak je doma uskladnit, aby vám vydržely co nejdéle? Největší problém je asi při uchovávání ovoce a zeleniny. Je lepší po tom, když si z nich ukrojíte, dát je do ledničky nebo jen na kuchyňskou linku? Nechat je volně nebo je lepší dát je do misky? No a co materiál nádoby, do které potraviny uložíte? I to je důležitý faktor, který ovlivňuje kvalitu, výdrž a chuť potravin.
Co je tedy pro potraviny lepší – sklo, nebo plast? V dnešním článku se budeme věnovat výhodám a nevýhodám těchto materiálů, na základě čehož vám doporučíme, co je na skladování potravin lepší.
Plast – je tak nebezpečný, jak se o něm tvrdí?
Nádoby z plastu mají jednu obrovskou výhodu – jsou velmi pohodlné. Lehké, jednoduše s nimi dokážete cestovat a málokdy se rozbijí nebo prasknou při pádu (záleží i na kvalitě plastu).
Je třeba se na to podívat i z druhé strany. Plast je hlavním problémem v oblasti životního prostředí. Podle EPA (Agentury pro ochranu životního prostředí) bylo v USA vyprodukovaných v roce 2010 až 14 milionů tun plastových obalů a nádob. Toto množství plastu se ani nedá lokálně recyklovat, takže mnoho tohoto odpadu končí v přírodě. EPA také uvádí, že v roce 2012 bylo z celkového odpadu zrecyklovaných jen 14 % plastových obalů a nádob.
Dobře, pokud vás tento fakt nepřesvědčil, tak v pořádku. Je mnoho lidí, kterým eko a bio řeči vadí, zdají se jim už otravné, protože toto téma se neustále opakuje (i když je to určitě pozitivní). Přesvědčit by vás mohl fakt, že s používáním plastových nádob jsou spojená zdravotní rizika, hlavně pokud v nich stravu ohříváte nebo dáváte do nich teplé jídlo. Změkčovadla, která se do plastů při výrobě přidávají a pomáhají stabilizování tvaru, působí na lidské zdraví. Je to bisfenol-A a ftaláty. Považují se i za nepřátele endokrinního systému, což znamená, že narušují lidské hormony a mohou způsobovat chronické potíže. Vědci také potvrdili, že některé potraviny mohou způsobit uvolňování změkčovadel i bez toho, aby byly ohřívené.
Označení plastů
Obaly nebo plastové misky se nedělí jen podle tvaru, barvy a typu plastu. Rozdíl je také v tom, na co jsou určené. Některé jsou vhodné jen pro skladování, ať už na polici, ve spíži, v ledničce nebo mrazničce. Jiné jsou určené na ohřívání jídel v mikrovlnné troubě. Na to, abyste mohli dát plast do mikrovlnky, musí být označený.
Na plastové nádobě se nachází více označení, například i to, zda ji můžete umístit do myčky nádobí, do mrazničky, případně i přesný interval, při jakých teplotách můžete misku skladovat a je to bezpečné. Ať už při nákupu plastové nádoby nebo i když už máte nějaké nádoby doma, vždy si zkontrolujte značení, abyste věděli, jak se má s nimi manipulovat.
Všechno o skle a proč je preferovanější
Sklo je přírodní materiál – vyrábí se z písku, vápence a sody. Z toho vyplývá, že se z něho neuvolňují žádné chemické látky, neznečisťuje a nepoškozuje přírodu ani naše lidské zdraví. Dá se recyklovat, nenajdete v něm nebezpečné látky. Pokud vám zůstanou zbytky z večeře a potřebujete je uskladnit nebo chcete přehledně skladovat věci ve spíži, jsou skleněné nádoby zcela ideální.
Uchování chuti a plastové lahve
Potraviny si ve skleněných nádobách lépe uchovají svoji chuť, vůni, vitamíny a minerály. V těchto nádobách se nepropouštějí plyny, omezují ztráty oxidu uhličitého, takže například i minerálka ve skleněné lahvi vydrží mnohem déle, přibližně o 40 %, než v plastové lahvi.
Jsme zvyklí koupit si v obchodě lahev minerálky a potom ji používat jako nádobu na vodu. Říkáme si, že jsme přece udělali dobře, aspoň jsme ji nevyhodili. Ale není tomu úplně tak, hlavně pro naše tělo. Při opětovném používání těchto lahví se do vody uvolňují mikroplasty a škodlivé látky pro naše tělo. Takže raději si kupte skleněnou lahev na vodu a vyhýbejte se kupování minerálek v těch plastových.
Odolnost, variabilita a skladování
Skleněné nádoby vám vydrží mnohem déle, protože jsou odolnější a nejsou náchylné na poškození. U plastových obalů jsou běžné praskliny, protlaky a někdy i díry. Skleněnou nádobu můžete dát bez problémů do mikrovlnné trouby. Protože je sklo bez dodatečných chemických úprav, do jídla se teplem nic nebude uvolňovat. V současnosti se skleněné nádoby vyrábějí v nejrůznějších provedeních – liší se například velikostí, tvarem nebo strukturou. Setkat se můžete i s různými způsoby uzavírání. Vhodné jsou do mikrovlnky, myčky nádobí, ledničky i mrazničky.
Průzkumy vědců potvrdily, že v rodinách hlavně s malými dětmi je běžné používat skleněné nádoby na uchovávání jídel a také preferují skleněná balení potravin přímo z obchodu. Nejenže z pohledu zdraví jsou tyto obaly výhodnější, ale chrání původní chuť, a když je budete chtít v ledničce déle uchovávat, můžete je nechat v té samé nádobě.
Vybíráme z katalogu
dóza DECO CHEF 2L - modrá CURVER
Curver Dóza DECO CHEF 1,2L - modrá
Curver Dóza FRESH & GO 2,9L
Curver Dóza FRESH & GO 1,2L
Kdy je lepší plast a kdy sklo?
Do čeho si balit oběd do práce? Co je lepší z dlouhodobého hlediska pro přírodu? Tyto a také další otázky, které vás možná napadly při čtení, se vám budeme snažit zodpovědět.
Životní prostředí
Co raději používat, abyste ochránili životní prostředí? U plastových lahví je odpověď zřejmá, ale hodně lidí se ohrazuje u plastových misek, že je používají vícekrát. Plasty se však nedají recyklovat 100% jako sklo. Jen velmi málo procent z celkových plastů se recykluje. Plast se i velmi lehce poškodí, takže ho možná ani nepoužijete tolikkrát, jak jste si mysleli. Jediné, co je pozitivní a spojuje se to s plasty, je jejich znovupoužitelnost, v současnosti se z nich vyrábějí různé obaly, oblečení, nebo dokonce tenisky. Sklo se může využívat v podstatě donekonečna.
Zdraví
I v této kategorií vyhrává sklo. I když si vyberete misku nebo nádobu vyrobenou z plastu bez BPA, chemikálie narušující endokrinní systém se mohou uvolňovat do jídla. Sklo má neporézní povrch, který neabsorbuje látky (takže vám časem nezežloutne a povrch se nijak jinak neporuší) a dá se umývat i při vyšších teplotách v myčce nádobí. Sklo se při ohřívání jídla v mikrovlnné troubě nedeformuje. Většina nádob na skladování potravin ze skla je navržená tak, aby odolala vysokým teplotám bez rozbití.
Balení oběda do práce
Představte si, že byste si měli brát ve skleněné lahvi vodu a ještě si do skleněné nádoby balit oběd. Asi by to nebylo moc praktické, že? Na tyto účely jsou nejpraktičtější plastové nádoby. Jsou mnohem lehčí, a když někam bouchnete s taškou, tak se nerozbijí.
Co se týká toho uvolňování chemikálií z plastu při vyšších teplotách – přineste si do práce jednu keramickou misku nebo talíř, ve kterém si budete oběd ohřívat a také z něho jíst. Plastovou misku využívejte jen na přenos jídla z domu do práce.
Uchovávání jídla v ledničce
V našich rodinách je běžné, že se vaří jídlo na více dní. Aby se nezkazilo, ukládá se do ledničky, případně do mrazničky. Co je pro tyto účely lepší – sklo, nebo plast? V tomto případě vyhrává určitě sklo. Nádoby by měly být vhodné do ledničky, resp. do mrazničky, aby nepraskly a nepropouštěly vzduch. Skleněné nádoby, které se používajú na pečení jídla v troubě, jsou obzvlášť praktické a vhodné i pro skladování většího množství jídla v mrazničce. Výhodou skleněných nádob je velmi jednoduché čištění.
Potravinářská fólie vs alobal
Správným zabalením potravin prodloužíte jejich životnost někdy až dvojnásobně. Zachovají si původní vůni, chuť i konzistenci. Tak jako sklo a plast i ostatní materiály na skladování mají svoje specifické vlastnosti a nejsou vhodné na všechno. Udělejte si tedy přehled, abyste věděli jak nejlépe jednotlivé materiály využít a které se opravdu vyplatí používat.
Potravinářská fólie
Kromě toho, že se obvykle zbytky jídla nebo surové zeleniny a ovoce dávají do plastových krabiček, je lidé rádi balí i do potravinářské fólie. Pokud vynecháme potraviny v tekutém stavu (které se dají zabalit jedině do skla nebo plastu), do potravinářské fólie zabalíte asi cokoliv. Toto balení potravin je poměrně hygienické, brání tomu, aby se pach z jídla rozlehl po celé ledničce a díky ní nebude jídlo vysychat a hnít. Funguje v podstatě jako taková druhá „slupka“, která je pro zeleninu a ovoce důležitá hlavně proto, aby si zachovaly chuť a výživové hodnoty.
Jednou z jejích největších výhod je, že nezabírá místo navíc, jako to je u jiných typů obalů, protože se zcela přizpůsobí tvaru potravin. Proto je vhodné balit do ní jídlo i do mrazničky. Na druhé straně to má i nevýhody. Když si zabalíte svačinu do potravinářské fólie, může se z ní cestou stát placka. Balte do ní raději jen potraviny v domácnosti, ne ty, které si z domu nosíte do práce nebo do školy.
Alobal
Alobal je, stejně jako potravinářská fólie, velmi oblíbeným pomocníkem v našich domácnostech. Poslouží vám jako poklice na jakoukoliv nádobu při pečení i vaření, takže se jídlo mnohem lépe propeče. Také se používá i při zmrazování v nádobách a chrání před rozšířením různých pachů. Do alobalu odborníci doporučují balit potraviny jen na krátké skladování (do 48 hodin), protože z alobalu se uvolňuje hliník.
Také kvůli tomuto nebalte do alobalu ani příliš slané a kyselé potraviny, s pH nižším než 4,5. Hlavně uzeniny, salámy, potraviny s kyselým mlékem, mléčné výrobky, marinované maso a podobně. Možná vás napadlo, proč se mléčné výrobky nemohou dávat do alobalu, vždyť i víčko na jogurtech je přece kovové. Tyto kovy, které se používají na skladování jogurtů, jsou povrchově speciálně ošetřené, aby se z nich žádné mikročástice neuvolňovaly.
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Červená do ložnice? Ano, či ne? Pokud patří k vašim oblíbeným, neměli byste se jí vyhýbat ani v ložnici. Naše inspirace vás o tom přesvědčí.
4 týdny před Vánocemi je krásná, zároveň však i hektická kapitola roku. Přesto bychom neměli zapomenout na jeden z nejtypičtějších symbolů adventu, tradiční adventní věnec, který přinese...
Co dělat, když máte jen jednu dětský pokoj, ale dvou mrňousů? Skvělým řešením, které šetří místo, je patrová postel. Děti ji budou milovat, hrozí však, že se poperou o to, kdo bude spát...
Publikováno dne: 17.02.2023
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?