Jak vybrat strojek na těstoviny? Recenze chválí Banquet, Imperia či Orion
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Strojek na těstoviny sice nepatří k povinné kuchyňské výbavě, jeden do zásoby se však vždy hodí. Pokud si chcete aspoň jednou za týden vyrobit domácí nudle, je určitě jednodušší těsto vyválet na ideální tlouštku pomocí tohoto zařízení. 100% hand made výroba těstovin by vám zabrala desetinásobně víc času, nemluvě o té piplačce.
Jak je vybrat a který z typů bude ideální právě poe vás? Na to se vám pokusíme odpovědět co nejlépe.
Oblíbené strojky na těstoviny
Potřebujete automatický stroj na těstoviny?
Před tím, než se pustíte do kupování automatického strojku na těstoviny, byste si měli položit otázku, zda vůbec máte zájem o výrobu domácích těstovin. Když si člověk koupí například jogurtovač, dělá to hlavně proto, aby jedl zdravější, chutnější a také levnější jogurty. Nebudeme vám lhát, hand made výroba těstovin není z hlediska financí až tak výhodná. Potřebujete sice jen mouku a vajíčka, i přesto vás koupě těchto ingrediencí vyjde dráž než 500g sáček hotových těstovin. Druhým problémem může být čas. Uvařit niťovky z obchodu netrvá více než 10 minut, výroba těch domácích vám zabere minimálně hodinu.
Fajn, odrazování by snad bylo dost, pojďme k výhodám domácí výroby těstovin.
- Jsou chutnější
- Jsou zdravější
- Máte dokonalou kontrolu nad použitými surovinami
- Čerstvé těstoviny jsou uvařené za 3–4 minuty
- Můžete je ozvláštnit podle vlastního gusta (řepné, čočkové, špenátové atd.)
- Máte neomezené možnosti – můžete vyrábět těstoviny s různými příchutěmi a tvary
Pokud jste se právě rozhodli, že se chcete pustit do přípravy domácích těstovin, můžete číst dál. Na otázku, proč v tomto případě potřebujete nezbytně automatický strojek, snad ani není potřebné odpovídat. Ruční válení těsta a i jeho vykrajování by vám nezabraly hodinu, ale minimálně půl dne.
Typy strojků na těstoviny
Těstoviny si můžete vyrobit pomocí dvou zařízení, a to strojkem elektrickým nebo mechanickým. I když se na první pohled může zdát, že elektřina to jistí, není tomu úplně tak. Dále máte na výběr různá prémiová zařízení na profesionální úrovni a také specifické doplňky, pomocí kterých můžete vyrábět konkrétní druh těstovin.
Mechanický strojek na těstoviny
Výroba těstovin v mechanickém strojku je v porovnání s ručním válením a krájením nepoměrně rychlejší, v porovnání s elektrickým strojkem zase o dost pomalejší. I přesto mají tyto produkty stále mnohé výhody. Ruční strojky jsou cenově dostupnější. V průměru za ně zaplatíte od 15 do 70 eur. Levnější je i jejich provoz a případná oprava, protože nejde o žádné komplikované mechanismy. Plusem je samozřejmě i jejich spolehlivost. Existuje jen malá šance, že se vám ruční strojek pokazí. Je dost pravděpodobné, že i vaše babička ještě dnes používá ten po své babičce.
Ruční strojky jsou vhodné hlavně na výrobu dlouhých druhů těstovin, jako jsou například špagety nebo fettuccine. Nachází se na nich šroub, kterým můžete regulovat tlouštku vyváleného plátu, a některé obsahují i samostatné díly na výrobu nudlí nebo jiných druhů těstovin. Těsto do strojku vložíte a pomocí kliky ho pěkně vyválejte a naporcujte.
Elektrický strojek na těstoviny
Nepochybnou výhodou elektrických strojků je jednodušší a rychlejší proces celé výroby, proto jsou vhodné hlavně pro ty, kteří chtějí domácí těstoviny dělat pravidelně. Uděláte těsto a všechno ostatní za vás udělá strojek. V elektrických strojcích můžete navíc vyrábět mnohem víc druhů těstovin. Jejich součástí jsou různé druhy desek a dílů, které si můžete také dokupovat. Díky tomu nebudete mít problém s výrobou klasických, ale ani těch úplně tenkých nebo netradičních těstovin (např. makarony).
Cena elektrického stroje na výrobu těstovin začíná někde kolem 70–80 eur a končí v nedohlednu. Mínusem je tedy hlavně ekonomická stránka a i v případě jeho poruchy se musíte připravit na vyšší sumy za opravu. Co se týká spolehlivosti a životnosti, je to individuální. Všeobecně se však dá říct, že v tomto směru jsou na tom elektrické v porovnání s mechanickými strojky o něco hůře. Elektrické strojky jsou většinou méně náročné na údržbu. Dají se rozložit a jednotlivé části můžete umývat v myčce nádobí. Není to však pravidlem, proto si tohoto parametru všimněte vždy před vytažením bankomatové karty.
Strojek na vlasové nudle, duté těstoviny makarony, lasagne...
Lidé se často ptají, jak je to se strojky a specifickými tvary těstovin. Pokud chcete vyrábět konkrétní druhy těstovin, máte dvě možnosti. Například na výrobu vlasových nudlí, které jsou celkem specifické, si můžete koupit samostatný ruční strojek nebo si k tomu, který máte, dokoupit pouze samostatný díl se dvěma válečky, který těsto nařeže na „niťovky“. Pozor, tento díl není možné vložit do všech ručních strojků. Tuto funkci má například strojek Delícia (Tescoma).
Na ostatní specifické druhy těstovin si většinou vždy jen dokupujete samostatné díly ke strojku (ručnímu i elektrickému), není to tedy tak, že si koupíte celé zařízení, kterým můžete vyrábět jen makarony, a žádné jiné těstoviny. Resp. existují i takovéto typy, např. strojek na těstoviny Marcato, kterým můžete vyrábět jen duté alternativy tohoto pokrmu.
Profesionální stroj na výrobu těstovin
Profesionální strojky na výrobu těstovin jsou specifické množstvím funkcí. Čím kvalitnější a dražší stroj, tím víc možností na výrobu netradičních a také velmi specifických druhů těstovin. Rozdíl spočívá samozřejmě i v kvalitě, životnosti, jednodušším způsobu údržby a v neposlední řadě i v ceně. Pro lepší představu, italský profesionální ruční strojek Imperia Restaurant stojí kolem 450 eur. Cena profesionálního elektrického stroje začíná kolem 200 eur. Zvláštností je, že v restauracích obvykle používají spíše ruční strojky. Víte, ruční práce je přece jen ruční práce.
Multifunkční zařízení na výrobu těstovin
Když už máte multifunkční kuchyňský robot, ověřte si, zda k němu není možné dokoupit samostatný díl na výrobu těstovin. Tuto funkci má například Sencor nebo Kitchen Aid. Toto řešení je výhodné z finančního i praktického hlediska. Namísto deseti samostatných zařízení budete mít jen jedno s více funkcemi. Tento samostatný díl stojí od cca 50 do 100 eur, takže je určitě levnější než samotný elektrický strojek na těstoviny. Na druhéj strane, pokud bychom ho porovnali s mechanickým strojkem, může vás vyjít i dráž.
Důležité parametry strojku na těstoviny
Když se definitivně rozhodnete, který z výše uvedených strojků je vhodný pro vás, před definitivní koupí si určitě zvažte i konkrétní parametry. Ty jsou až na pár detailů velmi podobné v případě elektrických i manuálních strojků. Základem je životnost, stabilita, použité materiály, údržba a snadnost používání.
Údržba strojku na nudle
Manuální i elektrické strojky musíte pravidelně očistit od mouky a jiných hrubších nečistot, jednou za čas byste je však měli také umýt s čisticím prostředkem a vodou. V tomto směru jsou praktičtější ty produkty, které je možné rozebrat a umýt v rukách nebo myčce nádobí. Druhá možnost vám samozřejmě život usnadní ještě o něco víc.
Snadnost používání a stabilita
Jeden strojek stačí přimontovat na kuchyňskou linku, jiný jen zapojit do zástrčky a můžete kuchtit o sto šest. Některé modely však musíte nejdříve poskládat a sešroubovat. Na tento parametr byste se měli zaměřit hlavně tehdy, když se chystáte těstoviny vyrábět pravidelně. Neustálé skládání a rozkládání strojku na náladě asi nepřidá nikomu.
Důležitá je i stabilita daného zařízení. Ruční strojky se na linku nebo stůl připevňují pomocí šroubu. Ta by měla být dostatečně pevná a držet na místě. Méně časté jsou modely, které stojí na vlastních nožkách. Důležitá je také vyváženost strojku, není dobré, když létá do stran.
Elektrické strojky se většinou nikam nepřipevňují, ale stojí na samostatných nožkách. Robustnější kousky vyrobené z kvalitnějšího a těžšího materiálu jsou lepší volbou. Praktickým doplňkem jsou i gumové příchytky, které se „přicucnou“ na podložku.
Materiál, odolnost a životnost
Strojky se vyrábějí nejčastěji z ocele nebo plastu. Asi není potřebné vysvětlovat, který z materiálů patří k odolnějším. Manuální strojky jsou téměř zásadně kovové nebo ocelové. Plast se v tomto případě používá velmi zřídka, není však vyloučené, že narazíte i na tyto modely.
Plastové komponenty najdete hlavně na cenově dostupnějších elektrických strojcích, které však patří k poruchovějším a mají i přirozeně kratší životnost. Použitý materiál rozhoduje o životnosti i odolnosti daného produktu. Ušlechtilá a ideálně i nereavějící ocel je nepochybně nejlepší volbou. Musíte však počítat s vyšší cenou těchto produktů.
Recept na pravé italské domácí těstoviny
Tvar těstovin může být různý, základem je však ten správný recept. Asi vám neřekneme novinku, že právě Itálie je ve výrobě těstovin absolutní jedničkou. Tajemství jejich produktů je přitom vskutku jednoduché. Stačí použít správný poměr vhodné mouky, tedy semoliny, která je vyráběná z extrémně tvrdé odrůdy pšenice.
Budete potřebovat:
- 200 g klasické hladké bílé mouky „00“
- 200 g mouky semolina
- 4 větší vajíčka (na každých 100 g mouky – 1 vajíčko)
Jak na to:
- Na desku nebo do misky nasypte oba druhy mouky a pořádně je promíchejte.
- Do středu udělejte prsty jamku a přidejte 4 vajíčka.
- Těsto dobře vymiste – když je suché, přidejte kapku vody, když je příliš lepkavé, přidejte do něj trochu mouky.
- Těsto se správnou konzistencí miste v rukách 10 minut.
- Potom ho zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout 15–20 minut.
- Těsto odbalte, odeberte z něho menší kousek a ten vložte do strojku.
- První plát těsta, který z něho vyjde, přeložte na polovinu a opět ho vložte do strojku.
- Tento proces byste měli zopakovat aspoň 3krát.
Často kladené otázky a odpovědi
Pokud je pro vás domácí výroba těstovin úplnou novinkou, možná máte strach, zda tuto činnost zvládnete. Na tuto otázku vám můžeme bez nejmenších pochybností odpovědět: „levou zadní!“ Odpovědi na další časté otázky si můžete přečíst níže.
Dají se ve strojku vyrobit všechny druhy těstovin?
Ne. Například těstoviny Farfalle (mašličky) musíte nařezat a vytvarovat ručně. Ve strojku si jen vyválíte plát těsta s příslušnou tlouštkou. Všechno ostatní už probíhá ručně. Platí to i o jiných krkolomných tvarech některých druhů těstovin.
Jaká je trvanlivost čerstvých domácích těstovin?
Těstoviny, které si koupíte v obchodě, jsou sušené, proto mají v podstatě neomezenou záruku. Doma si však vyrobíte těstoviny čerstvé. Nakrájené byste je měli uvařit okamžitě po přípravě. Pokud byste je odložili, slepí se a výroba dalšího pokrmu nebude možná. Těsto vám čerstvé vydrží i několik dní v ledničce, musíte ho však důkladně přikrýt.
Můžu domácí těstoviny sušit?
Ano, můžete. Promíchejte je s moukou, aby se neslepily, položte na tác a počkejte asi 2 dny. Pozor, musí být na suchém a dobře větraném místě.
Kolik stojí výroba domácích těstovin?
Bohužel, domácí těstoviny jsou většinou o něco dražší než ty kupované. 500 g domácích těstovin, na jejichž výrobu použijete kvalitní ingredience, vás bude stát plus – mínus 2 až 3 eura.
Oblíbené strojky na těstoviny
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Malá či velká botník, určitě by neměla chybět ve vaší předsíni. Jde o prakticky kousek, který vám pomůže udržovat pořádek a mít přehled ve vaší obuvi. Botník ve formě skříňky nebo...
Černou v koupelně si neví mnoho lidí ani představit. A to i přesto, že působí vskutku elegantně a nadčasově. Nechte se inspirovat.
Patří zelená k vašim oblíbeným barvám? Pak se jí při zařizování bytu nemusíte vůbec obávat. Podívejte se, jak se hodí například do ložnice.
Publikováno dne: 24.02.2021
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?