Šunkovary na výrobu domácí šunky. Nejlepší jsou nerezové
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Určitě si ještě vzpomínáte na časy domácích zabíječek. Vůně čerstvého masa, klobás, jitrnic nebo tlačenky zaplnila celý dům a ti šikovnější amatérští řezníci se věnovali i konzervování masa a výrobě domácí šunky.
Tradice zabíječek se postupne z našeho venkova vytrácí, to však neznamená, že musíme být odkázaní na uzeniny plné umělých konzervantů, barviv, škrobu a kdovíjakých přísad, které v šunce nemají co dělat. Dobrou a čerstvou šunku si můžete vyrobit s trochou šikovnosti i doma. Pomůže vám s tím domácí pomocník zvaný šunkovar.
Nejlepší šunkovary
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Inna Šunkovar Toustovka | Zobrazit produkt | |
Orion 131514 | Zobrazit produkt | |
Tescoma Presto Šunkovar ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Banquet Šunkovar Akcent | Zobrazit produkt | |
AL-Solid Šunkovar Toustovka ✔ PRO NÁROČNÉ | Zobrazit produkt |
Jak na výrobu domácí šunky
Výroba domácí šunky není žádná nukleární fyzika. Přesné recepty najdete kdekoliv na internetu, přiblížím vám však základní postup a výběr surovin.
Výběr surovin
Alfou a omegou je skutečně kvalitní a co nejčerstvější maso. Protože do domácí šunky nebudete přidávat konzervační látky, vydrží čerstvá pouze několik dnů. To je zároveň i její největší nevýhoda. Použitím co nejčerstvějšího masa trvanlivost šunky prodloužíte. Nemusíte zdaleka použít jen vepřové maso, dobře poslouží i hovězí, kuřecí nebo krůtí, ba dokonce je možné použít i jemné králičí. Z nejčastěji používaného vepřového masa se hodí stehno, plecko, případně jestli chcete šunku mastnější, můžete přidat i bůček.
Dále budete potřebovat kuchyňskou sůl, její obsah by měl být cca 2,5 %; tj. na jeden kilogram masa použijte 25 g soli. Pokud chcete, aby si šunka zachovala krásnou růžovou barvu a nezešedla, můžete použít tzv. rychlosůl, což je směs kuchyňské soli a dusitanu sodného (označení E250), která je určená k předúpravě masných výrobků. Tato látka také zpomaluje přemnožení bakterií Clostridium botulinum, které vylučují smrtelný botulotoxin.
Dusitan sodný má však negativní účinky na lidské zdraví (tyto účinky je možné vykompenzovat přidáním vitamínů C a E) a smyslem výroby domácí šunky je dosáhnout výbornou chuť bez umělých konzervantů, takže je lepší to nejdříve zkusit s kuchyňskou solí.
Déle už potřebujete pouze lžičku cukru a decilitr vody. Samozřejmě, je to vaše originální šunka, takže si ji můžete dochutit čímkoliv chcete. Zkuste např. červenou papriku, olivy, česnek, jalovec, bobkový list, rozmarýn, tymián, muškátový ořech nebo nakládané bobule zeleného koření. Některé recepty používají na zjemnění i mléko nebo vejce. Fantazii se skutečně meze nekladou.
Pracovní postup
Maso se nejdříve nakrájí na větší kostky, asi jako na guláš. Čím větší kusy ale necháte, tím hůř se budou spojovat. Do vhodné nádoby (např. mísa) klaďte postupně střídavě vrstvy masa, přičemž každou vrstvu zasypete solí. Nakonec přidejte kávovou lžičku práškového cukru, který vyzdvihne typicky šunkové aróma a pomůže spojení masa.
Následne musíte vypracovat maso rukama za stálého přimíchávání vody. Míchat je nutné cca půlhodinu, z okrajů masa sa bude vylučovat mazlavá hmota – bílkovina. Práci je možné usnadnit kuchyňským robotem vybaveným háky na mísení těsta. Na konci mísení pomůže vzít malou hrst masa, nakrájet ho na drobno, přimíchat ke směsi a opětovně promíchat. Spojení masa tak bude ještě pevnější.
Tady už přichází na řadu uvedený šunkovar. Maso je nyní nutno nechat odpočívat po dobu 48 hodin – můžete ho nechat v uzavřené nádobě nebo naplnit do šunkovaru už v této fázi.
Jak vybrat šunkovar
Šunkovar je v podstatě jen plastová, resp. nerezová nádoba s přítlačným mechanismem s pružinou. Ten maso přitlačí a udrží ho pevně pohromadě. Maso se může plnit přímo do nádoby nebo do sáčku, které někteří výrobci dodávají spolu s nádobou. Vybírání šunky je tak mnohem jednodušší.
Když si maso odpočine, nastane čas šunku uvařit. Šunkovar se vkládá do vodní lázně v hrnci s teplotou cca 70–80 °C a obsah v něm se vaří po dobu cca 1,5 hodiny. Samozřejmě, teplota a doba vaření, stejně jako příprava a doba uložení v ledničce závisí na konkrétním receptu. Dodržet správnou teplotu vám může pomoci teploměr integrovaný přímo v šunkovaru. Pokud v tom vašem není, měli byste si ho dokoupit – teplota varu by totiž ve většině případů neměla přesáhnout 80 °C.
Kapacita šunkovaru
Co se týká kapacity domácích šunkovarů, většinou jsou dimenzované na 0,5–2 kg masa. Údaj o kapacitě vám prozradí, kolik šunky budete moci udělat najednou. Pro domácí použití (zejména pokud se rozhodnete vyrábět šunku bez konzervantů) jsou vhodnější modely s menší kapacitou max. 1,2 kg. Šunka bez rychlosoli totiž vydrží jen pár dní. Pro profesionální použití jsou dostupné šunkovary s kapacitou 3 a více kg. Nezapomínejte sledovat nejen kapacitu, ale také rozměry, aby se vám šunkovar vešel do hrnce, který chcete k tomuto účelu používat.
Válec nebo hranol?
Nejběžnějším tvarem je válec, ovšem šunku si můžete vytvořit i ve tvaru hranolu, resp. kvádru. Do domácnosti jsou nejvhodnější svislé válcové šunkovary s menší kapacitou, které se vejdou do běžného hrnce. Dostupné jsou i vodorovné válcové šunkovary, ty však mají obvykle větší kapacitu i tlak při stlačení masa. Šunkovary ve tvaru hranolu či kvádru bývají vodorovné, také dokáží vyvinout velký tlak při stlačování masa. Kapacity jsou různé, najdou se i menší vhodné pro klasickou domácí šunku.
Přítlak a počet pružin
Připravovanou šunku je během přípravy třeba dostatečně zmáčknout, aby držela pohromadě i po dovaření a nerozpadala se při krájení. O to se starají pružiny šunkovaru. Průměrný tlak (ačkoli se u výrobků pro domácí použití neuvádí) domácích šunkovačů je 5 až 10 kg. Pružina musí vyvinout dostatečnou sílu, aby se maso při vaření spojilo a udrželo formu. S tímto parametrem vám pomohou recenze uživatelů. Modely s větším počtem pružin (2) obvykle dokáží vyvinout větší tlak (několik desítek kg).
Materiál šunkovaru
Přestože se za nej považují nerezové šunkovary, není to jediný materiál, ze kterého se vyrábějí. Setkat se můžete také s plastovými a hliníkovými modely.
- Nerez: jedná se o odolný materiál, který se snadno udržuje. Teplotu vede rovnoměrně, má dobrou životnost.
- Plast: jedná se o levnější materiál, přesto dokáže dobře vést teplo. Jeho životnost je menší, při častém pořizování šunky budete muset šunkovar brzy vyměnit za nový.
- Hliník: nízká hmotnost, výborná vodivost a distribuce tepla jsou plusy tohoto materiálu. Vyrábí se z něj levnější i dražší šunkovary pro profesionální použití, důležitá je dobrá péče.
Teploměr součástí balení
Šunku je třeba vařit při určité teplotě, neměla by být vyšší než 80 °C. Model s teploměrem a držákem pro uchycení na hrnci vám při přípravě domácí šunky výrazně pomůže. Na většině modelů lze teploměr vložit přímo do šunkovaru přes otvor na víku a kontrolovat teplotu připravovaného pokrmu. Absence otvoru znamená, že budete-li chtít zkontrolovat přímo teplotu šunky, budete muset při vaření šunkovar otevírat. Platí to zejména u modelů, které nemají teploměr v základním balení.
Šunkovar za 500 i za 1 500 Kč
Cena šunkovaru není vysoká, nejedná se o produkt, který by vám výrazně naboural rozpočet. K občasnému použití si můžete zakoupit šunkovar do 600 Kč, často jde o nerezové modely s teploměrem, takže to nemusí být špatná volba. Dražší přístroje na výrobu šunky (kolem 750 Kč) již často v balení nabízejí redukci – adaptér pro přípravu polovičního množství šunky. Za větší model na domácí šunku se 2 pružinami zaplatíte 1 200 a více Kč.
Oblíbené jsou šunkovary Tescoma či Orion
Jednou z nejoblíbenějších značek je Tescoma. Přestože jde o plastový šunkovar, má v balení teploměr i redukci pro přípravu polovičního množství šunky. Oblíbené jsou také šunkovary Orion, Toro nebo Banquet. Domácí šunku z kvalitní hliníkové formy si můžete připravit díky šunkovarům AL-Solid.
Nejčastější otázky – FAQ
Zaujali jsme vás? Chcete si pořídit šunkovar, ale ještě máte ohledně přípravy šunky a péče o šunkovar nějaké otázky? Zeptejte se v komentářích všechno, co vás zajímá. Odpovíme co nejdříve.
Musím při vaření šunky měřit i teplotu ve šunkovaru?
Souvisí tvar šunkovaru s kvalitou šunky?
Potřebuji speciální hrnec na šunkovar?
Nejprodávanější modely šunkovarů
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Čeká vaši kamarádku tento rok svatba? Připravte jí rozloučenou se svobodou, na kterou nezapomene!
Prvky retro stylu nás obklopují každý den. Spojení moderního a retra se líbí nejen mladším, ale i starším ročníkům. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj obývací pokoj oživíte netradičním...
Bílá v ložnici? Určitě jí výběrem neuděláte krok vedle. Bílá je barvou čistoty, evokuje svěžest, vysoké hodnoty a ideály. Viz naše fotoinšpirácie.
Publikováno dne: 27.02.2019
Posledná aktualizácia: 02.03.2023
V této kategorii najdete i:
Hudba je pro mnohé lidi základem dobrého dne. Pokud si chcete tu svoji poslechnout v té nejlepší kvalitě, sáhněte po značce Beats. Představíme vám nejlepší, ale i neprodávanější modely.
Dron s kamerou nabízí uživateli spoustu možností využití. Důležité je však vědět, za jakým účelem jej kupujete. Poradíme vám, jak vybrat profi dron s kamerou nebo mini dron pro děti.
Setkali jste se už s názorem, že klasické knihy budou za sto let patřit historií? Nestalo se tak, avšak alternativou k nim jsou stále více oblíbené elektronické čtečky knih. Víte, jakými...