Článek o kvásku jsme vám už napsali a dnes vám přiblížíme téma výroby domácího droždí – jak si ho vytvořit, co na to potřebujete a jak dlouho vám vydrží. Někdy se vám totiž může stát, že budete mít v plánu pečení koláčů z kynutého těsta, ale droždí v obchodě nenajdete. Práve proto byste měli poznat recept na přípravu vlastního, domácího droždí.
Pokud jste se rozhodli připravit si domácí droždí, měli byste si o něm zjistit co nejvíc informací, abyste věděli, na co všechno ho můžete použít a jaké má zdravotní účinky na vaše tělo. Na začátku byste měli znát rozdíl mezi kváskem a kvasnicemi, které se v droždí nacházejí a také je rozdíl i v tom, z čeho pečete.
Kvásek je na vyšší teplotu velmi citlivý, takže ho při kynutí musíte uložit na správné místo. Stejně to probíhá i při pečení, když vám kvásek při vyšší teplotě nenakyne. Na druhé straně kvasnice jsou proti vyšším teplotám odolnější. Proto se vám už možná nejednou stalo, že vám koláč nebo buchty v troubě tak nakynuly, že se téměř nevešly do pekáče. Kvasnice totiž pracují i během pečení.
Datum:
Mnohé začátečníky dokážou odradit první neúspěchy. Nepodaří se jim založit první kvásek nebo se jim napoprvé nedaří upéct dokonalý kváskový chleba. My vám poradíme jak na to!
Číst celý článek
Co je droždí a účinky droždí na zdraví
Kdyby se vás někdo zeptal, co to droždí je, co byste mu odpověděli? Netrapte se, my vám na tuto otázku hned dáme odpověď. Droždí jsou v podstatě ty výše uvedené kvasnice a ve skutečnosti jsou živým organismem nebo spíše skupinkou spolu žijících živých mikroorganismů. Tyto mikroorganismy se nazývají Saccharomycescereviae a patří mezi jednobuněčné, které je možné zahlédnout jen pod mikroskopem. Volným okem se vám jeví jen jako nějaká hmota, a když jim uděláte vhodné podmínky, tak se začnou zvětšovat a bublat.
Nejčastěji se u nás vyskytují dva druhy droždí – klasické droždí v kostce a sušené droždí, které spíše připomíná nějaký prášek. Obě tyto formy působí v podstatě stejně a obsahují živé mikroorganismy. S kvasnicemi se setkáte i u alkoholu, a to konkrétně u piva, ale tyto mikroorganismy nejsou až tak účinné. Kvasnice jsou pro naše tělo prospěšné. Obsahují totiž všechny vitamíny skupiny B, vitamín D, enzymy, minerální soli, esenciální kyseliny, železo a měď.
Díky všem těmto složkám dokáže mít pro tělo množství benefitů. Jedním z nich je vliv na trávení, protože i tam se množství mikroorganismů nachází. Dokáže upravit vaše trávení, pokud s ním máte problém, také pomůže i s vylučováním a přijímáním potravy, pokud máte problém s tím, že by vám nechutnalo jíst. Kvasnice mají protizánětové účinky, podporují funkci jater a ledvin, působí na imunitní systém a díky nim se dokáže tělo lépe regenerovat. Kromě toho pomáhají i s kvalitou nehtů a vlasů, působí při nespavosti a nervozitě. Jejich účinek je díky obsahu vitamínů a minerálů opravdu všestranný.
Různé formy droždí se používají jinak, ale účinky jsou stále stejné. Jen jsou upravené tak, aby bylo pro vás používání co nejjednodušší. Základní forma droždí, kterou asi všichni známe a najdeme ji pravděpodobně ve většině ledniček, je klasická čerstvá kostka, která má hmotnost 42 gramů a stojí průměrně do 20 centů. Je určená do koláčů a kynutého těsta pro jakékoliv jiné účely.
Další formou, v níž můžete droždí nebo kvasnice najít, jsou tablety. Ty si lidé kupují hlavně tehdy, když chtějí čerpat z benefitů těchto mikroorganismů, ale ne každému chutná přirozená chuť kvasnic. U tablet se jí nemusíte bát. Obvykle se v balení nachází až 200 tablet a dokážete ho najít do sumy 3 €.
Droždí v podobě prášku (najdete ho i pod názvem „sušené droždí“) má také svoje výhody. Lidé ho obvykle přijímají v podobě nápojů, kde ho smícháte s dostatečným množstvím vody. Pije se třikrát denně po jídle (tak bude mít na tělo nejlepší účinky). Pít můžete i čerstvé droždí, ale je třeba si dávat pozor, s jakou tekutinou ho smícháváte. Pokud nemáte doma čerstvé droždí a chcete použít sušené, tak samozřejmě můžete. Jeho jedinou nevýhodou je, že těsto při něm kyne o trochu déle, protože se nedává předem vykynout do sklenice. V obchodě najdete 200 gramů přibližně za 1,50 €.
Recept na přípravu domácího droždí
A teď už pojďme k samotnému receptu na přípravu domácího droždí, což je asi i důvod, proč jste si otevořeli tento článek. Příprava není složitá, a i když nemáte s pečením zkušenosti, je vysoká pravděpodobnost, že se vám domácí droždí podaří připravit. Důležité je připravit si všechny potřebné suroviny a smíchat přesné množství, které je uvedené v receptu. Podle toho, jaké suroviny máte doma, máme pro vás dva odlišné recepty – droždí připravené z brambor a droždí z mouky.
Droždí z brambor
Jeden z těchto ověřených receptů patří právě droždí připravenému z brambor. Samozřejmě je na vás, který z těchto receptů vyzkouší. My vám doporučíme vyzkoušet oba dva, abyste přišli na to, který vám víc vyhovuje a ten potom můžete používat už vždy, když doma spotřebujete droždí. Na přípravu tohoto droždí budete potřebovat:
- 500 gramů brambor
- 60 gramů cukru
- 2 polévkové lžíce piva
- vodu
A to je všechno! Stačí vám 4 ingredience na to, abyste si připravili domácí droždí. Ale pojďme už na postup. Nejdříve dejte uvařit brambory ve slupce do měkka, což vám při této váze bude trvat přibližně 30–45 minut. Potom brambory odstavte a nechte vychladnout. Následně je oloupejte a najemno nastrouhejte, jako kdybyste šli připravovat lokše.
Do nastrouhaných brambor přidejte vodu, aby z toho vznikla hustá kaše. Cukr převařte s vodou a připravte z toho hustý sirup. Když bude cukr roztátý, tak ho přilejte ke směsi z brambor. Celé to odložte na teplé místo, aby začaly kvasinky pracovat. Po chvíli přidejte i pivo a za přibližně 24 hodin bude vaše domácí droždí hotové!
Droždí z mouky
A teď druhý recept, ve kterém namísto brambor použijete žitnou mouku, která se používá i při vytváření kvásku. V tomto případě budete potřebovat větší množství piva, aby vytvořené droždí opravdu fungovalo. Na druhé straně je u tohoto receptu výhodou, že budete mít droždí připravené už v průběhu 18 hodin. Na přípravu droždí budete potřebovat:
- 1 šálek žitné mouky
- 1 šálek vody
- 1 polévkovou lžíci krystálového cukru
- 1 šálek piva
Začněte tím, že nasypete do misky šálek žitné mouky a smícháte ji pořádně se šálkem vody. Vytvoří se vám středně hustá směs, kterou je potřebné nechat 6 hodin stát, aby se složky dobře propojily. Potom přidáte šálek piva a lžíci cukru. Celou směs dobře promícháte a vzniklou směs nechte na teplém místě kvasit po dobu 12 hodin. Potom už je vaše domácí droždí připravené na použití.
Trvanlivost domácího droždí je poměrně krátká (vydrží jen pár dní), proto vám jej doporučujeme připravovat pouze k okamžitému použití. Vzhledem k tomu, že příprava je nenáročná a také poměrně rychlá, můžete si čerstvé droždí vyrobit kdykoli.
Pečení z domácího droždí
Máte domácí droždí připravené na použití a hledáte inspiraci na to, co byste si z něho mohli připravit? Máme pro vás chutný recept. Konkrétně je to recept na domácí žemle, které si můžete dát ke snídani se šunkou nebo na sladko s máslem a lektvarem. Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat:
- 400 gramů hladké mouky
- 150 gramů ovesných vloček
- 300 mililitrů mléka nebo sladké smetany
- domácí droždí
- kmín
Postup přípravy je následovný – mouku a vločky smíchejte v dostatečně velké misce, aby se tam potom vešlo těsto. Potom přidejte domácí droždí, mléko nebo kyselou smetanu. Těsto byste měli vymíchat tak, aby bylo hladké a vzdušné, ale nemělo by být příliš řídké, aby se lepilo na prsty. Vykynout ho nechte pod utěrkou na teplém místě, aspoň 30 minut. Těsto připravujte při pokojové teplotě. Množení kvasinek je podpořené cukrem a teplem. V podstatě platí, že čím teplejší místo zvolíte, tím vám těsto rychleji vykyne.
Vykynuté těsto uložte na pomoučenou plochu a ještě párkrát promíchejte. Potom si ho rozdělte na 10 částí, aby se vám z nich daly vytvarovat žemle. Když je položíte na plech, potřete je mlékem a nakrojte do tvaru kříže, aby tam zůstal i po upečení. Nakonec je posypte kmínem a ještě nechte kynout (buď pod utěrkou, nebo na nízké teplotě v troubě. Pečte je na 180 stupňů Celsia, přibližně 20 minut (záleží na vaší troubě). Dobrou chuť!
Autor článku
Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...
Vzhlédnite také naše inspirace
Hnědo-bílé kuchyně - kombinace, která vás dostane
Barva dřeva v kombinaci s bílou je pro kuchyně typická. Pokud nevíte, jakou kuchyni si zvolit, nad touto kombinací byste měli pouvažovat.
Inspirace pro vaši terasu a zahradu - připravte si příjemné posezení
Plánujete upravit svou terasu či zahradu, avšak nemáte nápady? Vyzkoušejte některý z našich tipů.
Oranžová kuchyň - netradiční, ale vhodná volba
Oranžová bude vyzařovat příjemné teplé světlo ať ji umístíte kamkoli. Pokud ji ani vy nemáte ve své kuchyni, je nejvyšší čas to změnit.
Publikováno dne: 11.05.2022Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(92.6%)V této kategorii najdete i:
Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak vyčistit sušičku prádla Whirlpool, Bosch, AEG, LG, Samsung nebo Beko Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?