Využití trouby v domácnosti: vaření, pečení, sušení, zavařování, rozmrazování i grilování
Teplovzdušná trouba je už součástí téměř každé domácnosti. Je praktická, nabízí množství programů a obsluhuje se jednoduše a intuitivně. Věděli jste, že toho zvládne mnohem víc než jen běžné pečení? Kromě nedělního koláče a zapékaného kuřete si tak můžete připravit i rýži, usušit ovoce na zimu nebo sterilizovat zavařený džem.
Jste připravení začít používat svoji troubu naplno? Čtěte dál a dozvíte se všechny důležité tipy a triky.
Víc než jen pečení
Pokud jste si mysleli, že pečení je všechno, co tento spotřebič zvládne, mýlili jste se. Elektrické trouby mají dnes už mnoho teplotních stupňů, funkcí a programů, a tak jsou mnohem šíře použitelné. Díky teplovzdušnému ohřevu dokážou vzduch distribuovat rovnoměrně, čímž umožňují i pečení více pokrmů najednou. Tyto vlastnosti se dají využít nejen při pečení, ale také parním vaření, sušení či zavařování.
Vaření
Vaření je nejběžnější způsob přípravy jídla a jsme zvyklí, že probíhá klasicky v hrnci, na sporáku. Věděli jste však, že některé pokrmy si můžete uvařit také v troubě? Dobrým příkladem je rýže, která ne vždy každému vyjde. Je mazlavá, rozvařená nebo ještě křupavá. Rýže se však dá uvařit i v troubě a výsledkem je chutná, voňavá a sypká rýže. Teplovzdušnou troubu si předehřejte na 200 °C a mezitím si opláchněte rýži a vložte ji do tepluvzdorného hrnce, který je možné vložit do trouby. Rýži osolte, okořeňte a zalejte horkou vodou. Na 1 hrnek rýže použijte 1,5 hrnku vody. Hrnec zakryjte poklicí a nechte v troubě vařit 10 minut, potom troubu vypněte a nechte ještě 10 minut zakrytý hrnec v troubě.
Zajímavé je také vaření švestkového lektvaru. Na pánvi se nechají vařit vypeckované švestky s cukrem, vodou a octem. Vaří se při nízké teplotě 150 °C po dobu 3–4 hodin, dokud lektvar pěkně nezhoustne. V troubě si připravíte i další zajímavé recepty, jako např. kuřecí nebo vepřové řízky. Tato nedělní klasika v troubě spotřebuje mnohem méně oleje a bude tak zdravější alternativou pro celou rodinu.
Grilování
I když jde o běžnou funkci elektrických trub, grilování se používá poměrně málo. Grilovačka přitom nepatří jen na zahradu během pěkného letního večera, ale svoje oblíbené grilované maso, zeleninu a další dobroty si můžete dopřát kdykoliv, i za deště a mimo sezónu. Na rozdíl od zahradního grilu vás totiž nezaskočí počasí a vyhnete se i kouři a čištění sazí z uhlí. Na grilování můžete použít rošt, pod který podložíte na spodní úroveň hlubší plech na odkapávání šťávy, nebo použijte grilovací pánev s tepluvzdornou rukojetí vhodnou do trouby.
Teplovzdušné trouby s grilovací funkcí mají většinou 2 programy, jeden na grilování menších kousků masa a jídla, druhý na větší. Rozdíl je v tom, jak velká část grilu se při pečení používá. V návodu ke své elektrické troubě najdete také instrukce k tomu, při jaké teplotě grilovat jednotlivé pokrmy, jako maso, chleba, sýr nebo ryby. Teplotu můžete ke konci zvýšit, pokud chcete dosáhnout křupavou kůži nebo opečenou kůrku.
Vaření v páře
Pečení v parní troubě se liší od běžného pečení. Parní trouba, resp. trouba s funkcí parního pečení, má uvnitř zásobník na vodu, která se po zahřátí začne přeměňovat na páru, čímž dodává jídlu vlhkost a šťavnatost. Díky vodní páře není potřebné maso nebo zeleninu podlévat množstvím vody ani používat hodně tuku, čímž se stává toto pečení zdravější. Jídlo si zachovává plnou chuť a bohaté aroma a také víc vitamínů a minerálů, protože pečení trvá kratší dobu a je šetrnější. Parní pečení je výhodné hlavně v případě pokrmů, které běžná trouba příliš vysušuje, např. maso a ryby, čímž se také minimalizuje riziko připálení. S funkcí parního pečení je možné připravit skutečně širokou škálu jídel, např. rýži, těstoviny, chléb a pečivo, buchty na páře, knedli, pirohy, maso a ryby, hranolky, zeleninu, ale i různé dezerty a moučníky.
Vybíráme z katalogu
Sušení
Na sušení ovoce a zeleniny si nepotřebujete pořizovat sušičku ani nemusíte mít mřížky rozložené po všech radiátorech. Stejně dobře se dá využít i obyčejná teplovzdušná trouba. Postačí vám rošt nebo plech a papír na pečení, na který naskládáte ovoce, zeleninu či byliny. Suší se při nižší teplotě v rozsahu 40–70 °C, podle toho, co sušíte. Doporučuje se začít sušit na nižším stupni, např. 40 °C, a později teplotu zvýšit na 50–60 °C. Tenčí kousky sušte při nižší teplotě, na hrubší nakrájené ovoce s množstvím šťávy a dužiny i při vyšší.
Také délka sušení je individuální a závisí na tom, co sušíte. Kratší dobu se suší bylinky, protože jsou tenčí a méně šťavnaté. Často jim postačí i 2 hodiny sušení. Déle to trvá zelenině, ovoci, lesním plodům a houbám, které se dají sušit i 8 hodin. Opět to závisí na jejich šťavnatosti a tom, jak hrubě jsou nakrájené. Čím kratší čas sušení, tím budou měkčí a zůstane v nich víc šťávy, ale vydrží kratší dobu. Déle sušené plody budou tvrdší, ale vydrží déle.
Takto vysušené plody si stejně dobře zachovají svoje vitamíny a minerály a vydrží několik měsíců. Skladují se v uzavíratelných nádobách bez přístupu vzduchu, nejlépe na tmavém a suchém místě, aby se nezačala tvořit plíseň nebo aby nepřilákaly škůdce. Když tedy máte na podzim nadbytek jablek, švestek nebo bohatou nadílku hub z procházky v lese, využijte svoji elektrickou troubu a připravte si zdravé pamlsky na zimu a houby do vánoční zelňačky.
Datum:
Základ sušičky tvoří hlavní panel, kde se nachází výhřevné těleso, termostat a ventilátor. Poradíme vám, čeho všeho je třeba si všímat při výběru sušičky ovoce.
Číst celý článek
Zavařování
Nemáte doma zavařovací hrnec a zavařeninové sklenice se vám do klasického hrnce nevejdou? Pomozte si teplovzdušnou troubou. Sterilizujete v ní mnohem víc sklenic najednou než v běžném hrnci. Na zavaření budete potřebovat jen hluboký plech, do kterého nalejete 1,5–2 cm vody. Na plech poskládejte sklenice se zavařovaným ovocem, zeleninou či džemem. Důležité je, aby všechny sklenice měly stejnou velikost a aby byla mezi nimi aspoň 1 cm mezera. V opačném případě by vám mohly při zavařování popraskat.
Troubu si předehřejte na 180 °C a plech vkládejte už do předehřáté trouby. Délka zavařování závisí na druhu kompotu. Měkké ovoce jako meruňky a jahody zavařujte max. do 10 minut, jinak by došlo k vaření a ovoce by bylo jako bláto. Tvrdší ovoce a zeleninu můžete zavařovat 15–20 minut nebo se řiďte pokyny v receptu. Po sterilizaci plech vytáhněte, sklenice osušte a nechte je pozvolna vychladnout pod dekou. U ovoce s peckami nechte sklenice v troubě, dokud trochu nevychladnou, a až pak je vytáhněte.
Rozmrazování
Pokud si chcete dopřát zmrazený koláč z oslavy nebo si do jogurtu přidat maliny z mrazničky, nemusíte čekat na pozvolné rozmrazování ani sáhnout po mikrovlnce. Rozmrazování pokrmů v troubě je bezpečné, jednoduché a praktické. Trouba rozmrazuje tak, že okolo potraviny proudí vzduch, pokud pokrm nedosáhne určitou teplotu. Na rozmrazování používejte jen na to určenou funkci (defrost), protože ta představuje jen cirkulaci vzduchu bez tepla. Nerozmrazujte při vyšší teplotě, protože by došlo k nerovnoměrnému rozmrazování, pokrm by byl uvnitř zamrzlý a na povrchu by se pekl. Toto rozmrazování je ideální pro pokrmy, které jsou ihned připravené ke konzumaci, např. zmrazené zákusky, pečivo nebo ovoce, a trvá kratší dobu než při pozvolném rozmrazování při pokojové teplotě.
Osvěžení suchého pečiva
Troubu můžete použít také na osvěžení pečiva. Určitě se vám už stalo, že jste po 2–3 dnech našli úplně tvrdý chléb, bagetu nebo kaiserky. Toto pečivo nevyhazujte, ale osvěžte ho v teplovzdušné troubě. Troubu si předehřejte na 180 °C a na rošt položte papír na pečení. Před vložením pečiva ho narychlo pokropte vodou z vodovodu. Pečivo úplně nerozmočte, má být navlhčený jen povrch. Nechte péct 10 minut, v případě menšího pečiva stačí 5–7 minut. Po vytažení z trouby bude pečivo opět měkké uvnitř s křupavou kůrkou zvenku.
Vůně do celého domu
Čekáte návštěvu a váš domov nevoní právě vábně? Použijte svoji troubu. Do plechu nebo formy nalejte vodu a přidejte vůni v podobě citronové šťávy, skořice nebo několik kapek esenciálního oleje. Troubu zapněte na nižší teplotu, postačí 150–170 °C, a nechte péct po dobu 15–20 min. Tento trik funguje lépe než běžný osvěžovač vzduchu, protože vůně se hned dostane do celého domu.
Zobrazit produkty v kategorií:
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Vzhlédnite také naše inspirace
Provensálská kuchyň - dodejte své kuchyni nádech Francie
Je vaším snem mít kuchyni zařízenou v provensálském stylu? Potřebujete zařízení laděné v bílé a stylové doplňky, díky kterým si budete připadat jako na jihovýchodě Francie.
Černobílá kuchyň - ověřená klasika, která nezklame
Černo-bílá barevná kombinace je podle vás nudná? Nesouhlasíme. Přesvědčte se o tom, že černobílá kuchyň může být nadčasová a netradiční.
Studentský pokoj - měla by se líbit nejen vám, ale i vašemu dítěti
Zařizování studentského pokoje může být pořádný boj. Rodič chce často něco jiného než samotné dítě a potom vznikají rozbroje. Zkuste však vyjít studentovi vstříc a nakonec budete všichni...
Publikováno dne: 15.03.2023Posledná aktualizácia: Hodnocení článku:
(90.8%)V této kategorii najdete i:
Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak vyčistit sušičku prádla Whirlpool, Bosch, AEG, LG, Samsung nebo Beko Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?