Zpracování červeného, bílého a černého rybízu: rybízový džem, víno, koláč, sirup + recepty
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
- Bílý, černý a červený rybíz – využití a účinky
- Tipy na sběr a přípravu před zpracováním rybízu
- Kdy a jak sbírat rybíz
- Jak uchovat rybíz čerstvý co nejdéle
- Jak co nejjednodušeji odstopkovat rybíz
- Bílý, červený a černý rybíz – zpracování na okamžitou konzumaci
- Rybízový džus a smoothie
- Jemný rybízový koláč
- Rybízová ovocná kůže
- Rybízový kompot
- Červený, černý a bílý rybíz – zpracování na zimu
- Mražený rybíz
- Sušený rybíz
Rybíz, ach ten rybíz. V našich podmínkách se mu daří víc než dobře, když tedy máte pár keřů, úroda je nepochybně obrovská. Problémem však je, že jejich dozrávání probíhá rychle a najednou. No a zkonzumovat několik kilogramů rybízu v průběhu pár dní asi není možné.
Podívejte se, jak toto drobné ovoce připravit nebo zpracovat na horší časy.
Bílý, černý a červený rybíz – využití a účinky
1 bobulka rybízu obsahuje 2 mg vitamínu C, což v přepočtu znamená, že už cca 35 bobulek pokryje denní dávku céčka. Rybíz dále obsahuje niacin, kyselinu pantotenovou, draslík, vápník, železo, hořčík a mangan. Nejvíc vitamínu C obsahujú černý rybíz. Červený a bílý je na tom podobně.
Zdravotní účinky rybízu by se daly vyjmenovávat donekonečna, proto uvedeme jen ty základní, ke kterým patří detoxikace organismu, podpora imunity, příznivý vliv na močové cesty a kardiovaskulární systém, zlepšení kvality krve, uklidnění psychiky, antibakteriální, protivirové a protiplísňové účinky, zlepšení průtoku krve (je výborný při jakýchkoliv onemocněních cév, např. křečových žil), snižování vysokého krevního tlaku a léčba hemoroidů.
Tipy na sběr a přípravu před zpracováním rybízu
Rybíz patří k velmi jemnému ovoci, které rozmáčknete i při nejmenší neopatrnosti a které nevydrží čerstvé déle než několik hodin po sběru. Jeho umytí a odstopkování proto není jednoduché. Tady je několik tipů, kterými si usnadníte sběr a přípravné práce před konzumací či konečným zpracováním.
Kdy a jak sbírat rybíz
Doba sběru je velmi důležitá. Když budete příliš spěchat, kyselost rybízu bude nesnesitelná. Když si naopak dáte na čas, budete bojovat s náročným obíráním a ani následné zpracování není jisté. I jen náznak kvašení nebo plísně může totiž kompletně zničit vaše džemy či víno. V první řadě myslete na to, že doba sběru se liší u každého typu rybízu:
- Červený rybíz: začátek června – začátek července
- Černý a bílý rybíz: červenec–srpen
Druhým důležitým parametrem je rozdíl mezi sběrovou a konzumní zralostí:
- Sběrová zralost: Když směrem ke stopce mírně pootočíte plodem a ten se snadno oddělí. Pozor, nemusí mít ty nejlepší kvalitativní vlastnosti.
- Konzumní zralost: Otestujete ji jen ochutnáním a hmatem. Ovoce musí chutnat tak, jak má a mít ideální konzistenci.
Všecho drobné ovoce, ke kterému se řadí i rybíz, je potřebné sbírat až v konzumní zralosti. Tehdy si zachováva ty nejlepší vlastnosti. Toto období však trvá skutečně krátce, dá se říct, a to doslova, že jen den či dva, přičemž všechny hrozny rybízu na jednom keříku nemusí dozrávat současně. Proto vám doporučujeme pravidelnou kontrolu a průběžný sběr.
Jak uchovat rybíz čerstvý co nejdéle
Rybíz produkuje velké množství etylenu. Po sběru proto nezůstane čerstvý déle než 2 až 3 hodiny. To je zároveň důvod, proč jej jen málokdy dostanete v supermarketech v čerstvém stavu. Při včasném a správném zchlazení však můžete jeho trvanlivost prodloužit, a to až na 2 týdny. Bohužel, není to nejjednodušší.
- Rybíz musíte zchladit nejpozději do 2 hodin po jeho sběru.
- Ideální teplota chlazení i skladování je 1 °C – lednička má mezi 4–8, mraznička kolem –12 °C, domácí chlazení je možné proto jen tehdy, když máte ledničku či mrazničku s možností tohoto nastavení.
- Rybíz vyžaduje relativně vysokou vzdušnou vlhkost, 90–95 %, čehož v domácích podmínkách dosáhnete těžko – rybíz opláchněte před chlazením a následně aspoň jednou za den, pozor, nesmí zůstat ve vodě (nechte jej odkapat a skladujte v košíčku či sítku).
Jak co nejjednodušeji odstopkovat rybíz
Odstopkování rybízu je noční můrou. Dá se to pěkně ručně – stručně, což vám zabere hodně času a ubere ještě víc nervů, nebo to můžete udělat elegantně a rychle. Asi jste už viděli „trik“ s vidličkou, kterou protáhnete hrozen rybízu a ten pěkně popadá do misky. Tento způsob používejte hlavně tehdy, když chcete pracovat s čerstvým rybízem (na přímou konzumaci, koláče či víno atd.).
Aby byl trik skutečně trikem, musíte rybíz opláchnout, nechat odkapat a i se stopkami zmrazit. Asi po 3 hodinách budou tvrdé jako kámen. Tehdy je vytáhněte z mrazničky a očešte pomocí vidličky. Tento postup můžete použít při jejich následném mrazení, avšak i při přípravě džemu, sirupu či zavařování. Měkčí konzistence po rozmrazení totiž nebude na škodu.
Bílý, červený a černý rybíz – zpracování na okamžitou konzumaci
Na podstatné části úrody si můžete pochutnat okamžitě po sběru. Pamatujte, že jakékoliv ovoce si zachovává nejvíc živin v čerstvém stavu, proto určitě všechno nezmrazte a nezavařte. Z rybízu se dá připravit smoothie, šťáva, koláč, ale i jiné, méně tradiční pochoutky.
Rybízový džus a smoothie
Čerstvě odšťavený rybíz je neskutečně osvěžující, samozřejmě džus z něj je trochu kyselý. Můžete ho dosladit cukrem nebo medem, popřípadě smíchat s jiným, sladším ovocem. Vhodný je například cukrový meloun, jahody nebo jablka. Rozmixovaný rybíz je ideální i na přípravu smoothie. Doporučujeme vám hlavně kombinaci s banány, které nápoji dodají potřebnou sladkost.
Jemný rybízový koláč
Asi vám neřekneme novinku, ale recepty na rybízový koláč by zabraly několik kuchařek. Tadyje recept na jeden z nich, který vyniká svojí jemnou a lahodnou chutí.
Budete potřebovat:
- 0,5 kg rybízu
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g práškového cukru
- 150 g másla
- 4 vajíčka
- 1 prášek do pečiva
- Špetku soli
Postup:
- Ze žloutku, másla a cukru vyšlehejte hustou pěnu.
- Do pěny přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl (těsto má tužší konzistenci, musí se dát hníst v rukách).
- Těsto vyválejte, položte na vymaštěný plech a pečte 10 min. na 180 °C.
- Z bílku a cukru vyšlehejte sníh, zamíchejte s ním rybíz a směs vylejte na těsto.
- Koláč dopečte při 150 °C (cca 20 min.).
Rybízová ovocná kůže
Ovocné kůže jsou dnes velmi populární a hlavně zdravou pochoutkou. Tato sladkost vypadá skutečně výborně a stejně tak i chutná. Navíc na její přípravu nemusíte použít ani deko cukru.
- Budete potřebovat jen 500 g rybízu a 1 banán, který slouží k oslazení i zahuštění kůže.
- Pokud máte rádi opravdu sladké, klidně do kůže přidejte trochu cukru nebo 2 až 3 banány.
- Ovoce rozmixujte na husté pyré a vylejte na plech, který předem vystelte papírem na pečení.
- Pomocí špachtle nebo vařečky pyré rozetřete na rovnoměrnou vrstvu s tloušťkou 2 mm.
- Plech vložte do trouby a kůži pečte na 80 °C po dobu 9 hodin.
- Po dopečení nechte kůži zchladit, stáhněte z ní papír na pečení a nastříhejte na libovolné kousky.
Rybízový kompot
Rybízový kompot můžete i zavařit a odložit na horší časy. Jeho příprava je však natolik jednoduchá, že ho stihnete připravit i během toho, kdyžo bude zbytek rodiny dojídat polévku. Proto ho zařazujeme mezi rybízové pochoutky, na kterých si můžete pochutnat ještě během léta.
- Připravte si cukrový nálev z 0,5 l vody a 500 g cukru.
- Můžete nebo nemusíte použít tradiční kompotové koření jako hřebíček či skořici.
- Nálev přiveďte do varu a jen během 1 min. v něm povařte cca 500 g rybízu.
Vybíráme z katalogu
Červený, černý a bílý rybíz – zpracování na zimu
Rybíz se dá konzervovat mnoha způsoby. Uvedeme si ty nejčastější a nejoblíbenější, ale i méně běžné, které stojí za vyzkoušení. Pamatujte, že pokud chcete docílit co nejlepší kvalitu vašich výrobků, měli byste rybíz zpracovat co nejdříve po jeho sběru.
Mražený rybíz
Před mražením byste měli rybíz důkladně umýt a nechat odkapat na textilní utěrce. Odstopkujte jej až po zamražení (způsob uvedený výše). Ulehčíte si práci a rozmačkáte méně bobulek. Základní mražení je úplně obyčejné. Rybíz vložte do mikrotenového sáčku a potom do mrazničky. Je dobré, když nebude příliš stlačený, což oceníte hlavně při jeho následném rozmražování.
Rybíz můžete zamrazit i s cukrem. Na 1 kg ovoce použijte cca 20 g cukru. Všechno dobře promíchejte a v dobře uzavřených sáčcích zamražte. Celkem populární je také mražení v cukrovém nálevu, který si připravíte v poměru 0,5 l vody a 500 g cukru. Rybíz jím zalejete a zamrazíte. Pozor, nepoužívejte skleněné poháry a v nádobě vždy nechte aspoň 1 cm velkou vzduchovou bublinu. Výhodou je, že rybíz do sebe nasaje sladkost a zůstane šťavnatý.
Sušený rybíz
Ano, rybíz si můžete i usušit. Ponechá si o něco méně živin a před jeho následnou konzumací mu budete muset vdechnout nový život, pokud však nemáte dostatek místa v mrazáku, doporučujeme vám právě tento způsob sterilizace.
Rybíz můžete sušit na stinném a dobře větraném místě, jistější je sušička nebo trouba. Pokud se rozhodnete pro jednu z posledních 2 možností, nikdy nepřekročte teplotu 40 °C. Jinak v rybízu zničíte už skutečně všechno dobré. Troubu během sušení nechte pootrvřenou. Dbejte na to, aby se na sebe netlačil. Na skladování je ideální uzavíratelný skleněný pohár. Před konzumací rybíz namočte do vody nebo rumu.
Vybíráme z katalogu
Rybízový džem bez pecek
Rybíz obsahuje vysoké množství pektinu, který slouží na zahušťování. Na přípravu džemu je proto jako stvořený, dokonce jím můžete zahustit i jiné ovocné směsi. Jedinou nedokonalostí bývá obrovské množství droboulinkých pecek, které jsou při konzumaci nepříjemnější než u malin.
Na přípravu džemu potřebujete pouze rybíz a cukr, vlastně hodně cukru. Tajemství bezpeckového džemu se skrývá v tom, že namísto celého ovoce použijete šťávu. Jinak řečeno, rybíz nejdříve povařte, rozmačkejte a propasírujte přes husté sítko nebo odšťavte na kvalitním odšťavovači. Pokud vám pecky nevadí, přeskočte krok s pasírováním.
Nebudeme uvádět přesné množství ovoce. Použijte ho tolik, kolik se vám urodí. Zapamatujte si jen jednu „rovnici“, na 1 l šťávy potřebujete cca 800 g cukru. Další příprava je totožná s jakýmkoliv jiným džemem. Šťávu nalejte do hrnce, přidejte cukr a míchejte, dokud všechno nezhoustne. Nakonec džemem naplňte zavařovací sklenice, otočte je naopak a nechte vychladnout.
Oblíbené odšťavňovače
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Tefal ZC 255 B 38 | Zobrazit produkt | |
Kenwood JMP601SI | Zobrazit produkt | |
Klarstein Fruitberry ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Concept LO7066 | Zobrazit produkt |
Rybízový sirup
Rybízový sirup je možné skladovat, avšak jen v ledničce nebo na skutečně chladném a tmavém místě. Doporučujeme ho nalévat do menších lahví, po otevření ho totiž musíte spotřebovat skutečně rychle.
- Rybízovou šťávu a vodu smíchejte v poměru 3:1.
- Směs nechte vařit, průběžně odebírejte pěnu – sirup je hotový, když přestane pěnit.
- Přidejte do něj 1 ČL kyseliny citronové a 3 kg krystalového cukru – všechno zamíchejte.
- Sirup nalejte do lahví, ty dobře uzavřete.
Rybízové víno
Víno se připravuje převážně z černého rybízu jako jednodruhové, můžete k němu však přidat i ten bílý a červený, a to v libovolném poměru. Dbejte jen na to, aby černý tvořil základ, protože právě on zvyšuje jakost vína. Má specifickou vůni, vysoký obsah vitamínu C a hlavně neopakovatelnou vůni. Když pěstujete převážně bílé a červené odrůdy, minimální podíl těch černých by neměl být menší než 15 %.
Základní postup na výrobu dezertního vína z černého rybízu (16 l)
Ingredience:
- 5 l šťávy z černého rybízu
- 9 l vody (pozor, musí být převařená)
- 3,5 kg cukru + cca 2 kg cukru na doslazení
- Kvasinky
- Živná sůl
Postup:
- Do demižonu nalejte rybízovou šťávu a vodu, k nim přidejte 3,5 kg cukru, živnou sůl a kvasnicový zákvas.
- Víno nechte kvasit při teplotě 20 °C.
- Když začne takzvané bouřlivé kvašení, demižon přemístěte na chladnější místo s teplotou 15 °C.
- Po skončení kvašení a stočení vína ho doslaďte ďalšími 2 kg cukru a nalejte do lahví.
Zavaření černého rybízu ve vlastní šťávě
Zavaření černého rybízu, ale i toho červeného a bílého si můžete udělat více způsoby, my jsme vybrali ten, při které jej naložíte do vlastní šťávy. Počítejte s tím, že je potřebné použít hodně cukru. Na internetu narazíte i na recepty bez sladidla. Do zavařeného rybízu však nejde ocet ani jiný konzervant, takže mu takto podstatně zkrátíte trvanlivost.
Postup:
- Do zavařovacích sklenic vyskládejte několik vrstev umytého, odstopkovaného rybízu a cukru (rybíz + cukr, rybíz + cukr atd.).
- Na jednu centimetrovou vrstvu rybízu použijte 1 PL cukru.
- Sklenici zavřete a sterilizujte 20 min. (od chvíle, kdy začnou mírně vřít).
- Otočte je vzhůru dnem, nechte vychladnout a skladujte na chladném místě.
Černý a červený rybíz jako brusinky
Rybíz se chutí od brusinek trochu liší, protože se mu v našich končinách daří mnohem lépe, obvykle se velmi často používá právě jako náhrada za toto ovoce. Abyste chuť brusinek okopírovali co nejvíc, postupujte podle následovného receptu.
Na přípravu čtyř 3 dcl skleniček budete potřebovat:
- 1 kg rybízu (černý, červený nebo jejich směs)
- 700 g krystalového cukru
- Hřebíčky
- 1 ČL skořice
- 125 ml octa
- 275 ml vody
Postup:
- Ze 125 ml vody a 125 ml octa si připravte horký nálev.
- Nálev nechte projít varem a ihned po vypnutí sporáku jím zalejte rybíz.
- Mezitím do hrnce nalejte 150 ml vody, skořicu, hřebíčky a cukr.
- Po cca 2 min. rybíz přeceďte přes sítko a vložte do hrnce s výše uvedenými ingrediencemi.
- Na mírném ohni všechno povařte 10 min.
- Ještě horkou směsí naplňte sklenice, otočte je a nechte vychladnout.
Rybíz na plechu – pečený džem
Tento recept je rychlý, jednoduchý, levný a jeho výsledek nesmírně chutný. Pečený džem z rybízu můžete používat tradičně na pečivo, do koláčů a omáček nebo jako náhradu brusinek k masu či grilovanému sýru. Budete potřebovat jen pár ingrediencí:
- 1 kg rybízu
- Cca 500–600 g cukru
- 3 ks celé skořice
- 1 ks citronu
- Cca 2 PL kvalitního rumu (nedoporučujeme používat „UM“ z večerky, ale pravý rum z cukrové třtiny)
Postup:
- Odstopkovaný rybíz rozsypte na plech.
- Přidejte k němu citron nakrájený na kolečka a celou skořici.
- Všechno nechte péct 30 min. na 250 °C.
- Z rybízu vyndejte citron i skořici.
- Přidejte cukr a všechno důkladně promíchejte.
- Rybíz nechte péct dalších cca 20 min. nebo do jeho zhustnutí.
- Pečenou hmotu zalejte rumem a nalejte do zavařovacích sklenic, ty otočte vzhůru dnem a nechte vychladnout.
Pečený rybíz na způsob pečeného čaje
Postup přípravy pečeného rybízu na způsob pečeného čaje je podobný jako v předešlém případě. Trochu odlišné jsou použité ingredience a také konečná hustota této pochoutky.
Na 1 kg rybízu budete potřebovat:
- Min. 750 g krystálového cukru
- 2 ČL mleté skořice
- 5 ks badyánu
- 5 ks hřebíčku (pokud máte i jiné oblíbené koření vhodné do sladkých pokrmů, klidně je použijte)
- 2 citrony (můžete je nahradit limetkou nebo citronovou trávou)
- 2 pomeranče
Postup:
- Všechny pevné ingredience včetně rybízu dejte na plech.
- Citrony a pomeranče odšťavte, klidně i s dužinou, a šťávu zapracujte do rybízu.
- Všechno dobře promíchejte a rozmačkejte vidličkou.
- Směs pečte při 180–200 °C přibližně 40 min., behem pečení ji aspoň 2x promíchejte.
- Ještě horkou směs nalejte do sklenic, otočte je vzhůru dnem a nechte vychladnout.
Pečený čaj si připravíte jako ten klasický. Jedno 30ml sklíčko nebo 2 větší ČL zalejte 200 ml horké vody. Čaj dobře zamíchejte a počkejte asi 5 minut, aby se uvolnily všechny chutě a aromata. Dodatečné slazení nebo přidání citronu už není nutné.
Bílý, černý a červený rybíz – recepty a tipy na jeho použití po zpracování
Množství zavařeného džemu, mraznička plná mraženého rybízu a šuplíky naplněné tím sušeným. Asi není na škodu všechny letní zásoby postupně spotřebovat, že? Věřte, že rybíz zpracovaný do jakékoliv podoby můžete konzumovat na milion způsobů. Několik tipů na zdravé pochoutky jsme si pro vás připravili i my.
Koláč z mraženého rybízu, džemu a sirupu
Existují desítky receptů na rybízové koláče. My jsme pro vás vybrali ten hrnečkový, protože jeho přípravu zvládnou i ty nejnešikovnější či nejlenivější hospodyňky. Navíc využijete nejen mražený rybíz, ale i džem a sirup.
Těsto připravíte z:
- 1 hrnečku hrubé mouky
- 1 hrnečku polohrubé mouky
- 1 hrnečku krystalového cukru + 1 balíčku vanilkového cukru
- 1 hrnečku mléka
- 1 vajíčka
- 0,5 hrnečku slunečnicového nebo řepkového oleje
- 1 balíčku prášku do pečiva
Nádivku připravíte z:
- 300 g mraženého rybízu
- 6 PL rybízového džemu
Želatinu uvaříte z:
- 400 ml vody
- 1 Zlatého klasu
- 3 PL krystalového cukru
- 3 PL rybízového sirupu
Postup:
- Důkladně rozmísené těsto vylejte do vyššího pekáče.
- Na těsto rovnoměrně rozlejte rybízovou nádivku.
- Koláč vložte do trouby a pečte 30 min. na 180 °C.
- Vyndejte koláč z trouby, nechte ho vychladnout a na vrch nalejte želatinu.
Omáčka z rybízového džemu a vína
Tato omáčka se hodí k jakékoliv zvěřině, hovězímu a kuřecímu masu. Nádherně doplní i všechny syrové pokrmy, obzvlášť ty grilované. Z následujících ingrediencí si připravíte 4–5 porcí, přičemž využijete zásoby rybízového džemu i vína.
Seznam ingrediencí:
- Kapka slunečnicového nebo řepkového oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 300 ml rybízového vína
- Cca 3–4 PL rybízového džemu
- Máslo
- Sůl a černé koření
Postup:
- Na pánvi zprudka osmažte nahrubo nakrájenou cibulku, po chvilce k ní přidejte česnek.
- Do pánve přilejte rybízové víno – na silném plameni ho povařte cca 3 min., aby se z něho odpařil alkohol.
- Stáhněte teplotu a do vína přidejte džem.
- Omáčku dosolte a dokořeňte podle chuti, pokud by se vám zdála příliš kyselá, použijte ještě trochu džemu, cukr nebo med.
- Před podáváním ji propasírujte, vraťte na sporák a nechte ještě jednou projít varem.
- Do odstavené omáčky nakonec přidejte 2 velké PL másla, které ji krásně zahustí.
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.
Toužili jste i vy jako dítě po pokoji v podkroví? Pokud máte šanci svému dítěti zařídit pokoj v podkroví, neváhejte. Inspirujte se v naší galerii.
Žlutá je barva slunce, rozzáří každou místnost. Podlehněte kouzlu této barvy a zkuste ji zakomponovat i do svého bytu. Uvidíte, že obývací pokoj v žlutých odstínech každého okouzlí.
Publikováno dne: 24.06.2022
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.
Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.
Při každém sušení se v sušičce prádla usazují částečky prachu, nečistot, zbytky čisticích prostředků a vlákna z oblečení. Jak se správně starat o tohoto vašeho pomocníka?